Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

ASRock H110M Combo-G & ASRock B150M Combo-G

*
Έχουμε συμπληρώσει σχεδόν 3 μήνες από τότε που η Intel παρουσίασε τη νέα γενιά επεξεργαστών Skylake παρέα με το καινούριο chipset υποστήριξης Z170. Στο διάστημα αυτό ανακοινώθηκαν και άλλα chipset παρέα με χαμηλότερου κόστους επεξεργαστές ώστε να ικανοποιηθούν και οι χρήστες με χαμηλότερο budget επένδυσης, τα H110 και B150. Πρόκειται για δυο χαμηλότερου κόστους chipset τα οποία υποστηρίζουν τους Skylake, όμως υστερούν στις δυνατότητες που προσφέρουν. To B150 προορίζεται για χρήση σε motherboard που απευθύνονται σε business χρήση και δεν υποστηρίζει overclocking ούτε RAID, ενώ το H110 είναι το φθηνότερο της αγοράς, προφανώς δε μπορεί να κάνει overclocking, μπορεί να δεχτεί μόνο ένα Dimm μνήμης ανά κανάλι, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες επέκτασης μνήμης, ενώ τέλος, μπορεί να οδηγήσει μέχρι 2 οθόνες έναντι των τριών. Η Asrock μας έστειλε δυο motherboard με τα δυο συγκεκριμένα chipset, τα ASRock H110M Combo-G και ASRock  B150M Combo-G, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των οποίων είναι το γεγονός ότι μπορούν να δεχτούν δυο τύπους μνήμης, τόσο τις νέες DDR4 όσο και τις περισσότερο διαδεδομένες DDR3. Με αυτό τον τρόπο και τα δυο motherboard μπορούν να αποτελέσουν μια οικονομική επιλογή αναβάθμισης από παλαιότερη πλατφόρμα, αφού ο χρήστης μπορεί τουλάχιστον να κρατήσει τις υπάρχουσες μνήμες του και στο μέλλον να μεταβεί και σε DDR4. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι σε κάθε περίπτωση, δεν γίνεται να συνδυάσει κανείς DDR3 με DDR4.



Το B150M Combo-G είναι ένα micro-ATX board που βασίζεται στο Intel B150, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει όλους τους επεξεργαστές Skylake και έρχεται σε μια συσκευασία με τα απαραίτητα manual και καλώδια. Χρωματικά, είναι μαύρο-κόκκινη και συνοδεύεται και από ένα I/O Armor, το οποίο της προσδίδει καλύτερη αισθητική. Πρόκειται για που απευθύνεται την mainstream κατηγορία της αγοράς. Η ASRock έχει ενσωματώσει 2 θύρες PCI Express μήκους x16, με την δεύτερη θύρα να λειτουργεί όμως σε x4 mode. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η διάταξη για χρήση AMD GPUs σε CrossFire, αλλά το SLI δεν υποστηρίζεται. Υπάρχει επίσης μια ακόμα μήκους x1.  Δεν λείπει η  SATA Express των 10 Gbps, παρέα με 4  θύρες SATA 3, όμως απουσιάζουν άλλες νεότερες λύσεις τύπου M.2 ή USB 3.1. Όπως είπαμε, στο πίσω μέρος βρίσκουμε ένα σχετικά ικανοποιητικό αριθμό θυρών, όπως 4x USB 3.0 και 2x USB 2.0, μια τριάδα εξόδων εικόνας (DVI-D, HDMI και VGA), μια PS/2 για χρήση legacy Mouse/Keyboard, μια Gigabit Lan μέσω του Intel I219V chipset και (μόλις) 3 θύρες ήχου που οδηγούνται από το Realtek ALC887 που συνδυάζεται με ELNA audio πυκνωτές για καλύτερο φιλτράρισμα.



Πηγαίνοντας στην H110M Combo-G, φαινομενικά έχουμε να κάνουμε με το ίδιο ακριβώς mainboard, αφού οπτικά έχουν αλλάξει ελάχιστα πράγματα. Άλλωστε, είναι πολύ ευκολότερο για την Asrock να χρησιμοποιήσει την ίδια «πλατφόρμα» αλλάζοντας απλά το chipset, το οποίο στη προκειμένη περίπτωση είναι το Intel H110, το χαμηλότερου κόστους που έχει η εταιρεία για υποστήριξη των Skylake. Και εδώ βλέπουμε τον ίδιο κοκκινόμαυρο συνδυασμό όπως επίσης το I/O Armor πάνω από τις εξόδους στο πίσω μέρος. Για ακόμα μια φορά η Asrock έχει επιλέξει να τοποθετήσει δεύτερη πλήρους μήκους PCI-E (αλλά ταχύτητας x4), κάτι που πραγματικά δε μπορούμε να καταλάβουμε, δεδομένου του προφίλ χρήστη στο οποίο απευθύνεται το board. Σε κάθε περίπτωση, το chipset υποστηρίζει PCI-E Gen 2.0 και όχι 3.0 (διαφορά μικρής σημασίας στη πραγματικότητα) και μπορεί να υποστηρίζει Crossfire με GPUs της AMD. Κατά τα άλλα, έχουμε 4 θύρες SATA III (αλλά όχι SATA Express), το ίδιο υποσύστημα ήχου και chipset δικτύωσης LAN. Στο πίσω μέρος τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, αφού βρίσκουμε 4 USB 2.0 και 2 USB 3.0, με την ίδια τριάδα εξόδων εικόνας, αλλά υποστήριξη για ταυτόχρονη αξιοποίηση των δυο εξ αυτών.



Από εκεί και πέρα, τα δυο motherboard μοιράζονται το ίδιο UEFI BIOS, το οποίο είναι όμορφο και λειτουργικό με αρκετές επιλογές τουλάχιστον όσον αφορά στη ρύθμιση της συχνότητας λειτουργίας των μνημών. Ενδιαφέρουσα είναι η δυνατότητα που προσφέρει για αναβάθμιση του BIOS μέσω Internet απευθείας από το μενού του, αρκεί να συνδεθεί καλώδιο στην αντίστοιχα θύρα. Στην πράξη τώρα, οι επιδόσεις που προσφέρουν τα δυο μοντέλα, τουλάχιστον με μνήμες DDR4, είναι παραπλήσιες με αυτές των motherboard που έχουν το Z170. Άλλωστε, χρόνια τώρα έχει εξαληφθεί σχεδόν πλήρως η όποια διαφοροποίηση των επιδόσεων μεταξύ των chipset. Βέβαια, με ένα Z170 μπορεί κανείς να χρονίσει υψηλότερα τις μνήμες και τον επεξεργαστή, να βάλει διπλές κάρτες σε SLI/Crossfire με x8/x8 ταχύτητες και γενικότερα να αυξήσει τις βασικές επιδόσεις. Όμως το κοινό στο οποίο απευθύνονται τα δυο board δεν είναι αυτό που κυνηγά τις επιδόσεις, αλλά το χαμηλό κόστος, κάτι που πετυχαίνουν αφού δεν ζητάνε πάνω από €100 το καθένα. Συνδυάζοντάς τα με ένα Core i3/i5 της σειράς Skylake (6x00) και διατηρώντας κανείς τις παλιές του μνήμες DDR3 (χάνοντας πάντως ελαφρώς σε επιδόσεις αν αυτές δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορες), μπορεί να αναβαθμίσει το σύστημά του με λιγότερα από €250, ποσό που πολλές φορές είναι απαραίτητο από μόνο του για ένα high end Z170 board.


 

7

ENTERNITY SCORE
ASRock B150M Combo-G

7

ENTERNITY SCORE
ASRock H110M Combo-G
ΘΕΤΙΚΑ
  • Λογικό κόστος
  • Όμορφη σχεδίαση
  • Υποστήριξη DDR3/DDR4
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μη υποστήριξη overclocking
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*