Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

ASRock Z170 Extreme4 Review

*
Έχουμε συμπληρώσει σχεδόν 2 μήνες από τότε που η Intel παρουσίασε τη νέα γενιά επεξεργαστών Skylake παρέα με το καινούριο chipset υποστήριξης Z170. Στο διάστημα αυτό ανακοινώθηκαν και άλλα chipset παρέα με χαμηλότερου κόστους επεξεργαστές ώστε να ικανοποιηθούν και οι χρήστες με χαμηλότερο budget επένδυσης. Το Z170 όμως παραμένει η καλύτερη λύση για όσους θέλουν να αναβαθμίσουν, καθώς προσφέρει το πληρέστερο πακέτο, ούτως ώστε ο χρήστης να έχει το κεφάλι του ήσυχο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήδη έχουμε παρουσιάσει κάποια Z170 motherboard, τα οποία όμως κοστίζουν αρκετά περισσότερα από €200, ποσό που ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού δε μπορεί να ξοδέψει. Η ASRock έρχεται -παραδοσιακά- να αλλάξει την κατάσταση αυτή με τις δικές τις προτάσεις, προσφέροντας μια πλήρη σειρά από μοντέλα με πλήθος χαρακτηριστικών σε σχετικά οικονομικές τιμές. Ένα από αυτά είναι και το Z170 Extreme4, το οποίο -με κόστος που βρίσκεται λίγο πάνω από τα €150- αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή

ASRock Z170 Extreme4 Image 1

Το motherboard έρχεται σε μια μεγάλη συσκευασία που περιλαμβάνει τα βασικά καλώδια και εγχειρίδια χρήσης. Η εταιρεία έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει αμιγώς το μαύρο χρώμα στο ίδιο το motherboard, με κάποιες «χάλκινες» πινελιές να σπάνε τη μονοτονία, τις οποίες βρίσκουμε στα λογότυπα πάνω στις ψύκτρες αλλά και στους δεκάδες πυκνωτές. Διαθέτει socket 1151, το οποίο είναι συμβατό με τους νέους επεξεργαστές Skylake και προφανώς μη συμβατό με όλους τους υπόλοιπους. Το νέo chipset φέρνει υποστήριξη και μνήμης DDR4, με το board να διαθέτει τέσσερις θέσεις υποστηρίζοντας συχνότητες έως τα 3.8Ghz μέσω overclocking (και σε single channel διάταξη, με ένα dimm μνήμης). Οι μνήμες DDR4 λειτουργούν σε χαμηλότερη τάση με τα chip τους να έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα, κάτι που σημαίνει πως ο χρήστης μπορεί να βρει DIMM ακόμα και των 16GB το ένα, κάτι που σημαίνει ότι γεμίζοντας και τις τέσσερις διαθέσιμες θέσεις, είναι εφικτό να έχουμε 64GB μνήμης.

ASRock Z170 Extreme4 Image 2

Από πλευράς υποστήριξης καρτών, διαθέτει 6 θέσεις για τοποθέτηση καρτών PCI-Express. Από αυτές οι τρεις είναι πλήρους μήκους, με το motherboard να υποστηρίζει διπλές διατάξεις καρτών γραφικών είτε SLI είτε Crossfire και τις άλλες τρεις να είναι μικρού μήκους PCI-E x1, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τοποθέτηση καρτών επέκτασης. Από τις τρείς πλήρους μήκους, η μια είναι ηλεκτρικά συμβατή με το PCI-E x16, η δεύτερη με το PCI-E x8 και η τρίτη με το PCI-E x4. Όταν τοποθετήσουμε δυο κάρτες γραφικών, τότε και οι δυο λειτουργούν σε PCI-E x8, ενώ στην περίπτωση τριπλού SLI/Crossfire, οι θύρες δουλεύουν x8/x4/x4. Η απόσταση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης PCI-E x16 είναι τέτοια που αφήνει εξαιρετικά πολύ χώρο μεταξύ δυο καρτών διπλού πάχους. Αξίζει να σημειώσουμε πως όσον αφορά στις PCI-E x1, η ASRock έχει αφήσει το τέλος τους ανοιχτό, ούτως ώστε να μπορεί να συνδεθεί και κάποια κάρτα πχ. x4 μήκους, λειτουργώντας βέβαια σε ταχύτητες x1. Ανάμεσα στη πρώτη και τη δεύτερη x16 PCI-E βρίσκουμε και μια Ultra M.2 θύρα η οποία τρέχει πάνω στο PCI-E x4 και εφόσον αξιοποιηθεί, πρακτικά απενεργοποιεί την τρίτη PCI-E x16, αφού χρησιμοποιεί αυτό το bandwidth.

ASRock Z170 Extreme4 Image 3

Πέρα από τις θύρες που βρίσκουμε στο πίσω μέρος (για τις οποίες θα μιλήσουμε παρακάτω), το board διαθέτει διάφορες δυνατότητες επέκτασης και πάνω στο ίδιο το PCB όπως τα headers για επιπλέον 4 θύρες USB 2.0 και 2 USB 3.0, πέντε θέσεις για σύνδεση ανεμιστήρων και ένα Thunderbolt AIC. Όσον αφορά τώρα στον τομέα σύνδεσης αποθηκευτικών μέσων, προσφέρει 6 θύρες SATA III, οι οποίες αποτελούν ταυτόχρονα και τις 3x SATAe θύρες. Πηγαίνοντας στις θύρες επικοινωνίας, θα βρούμε πλήθος από αυτές όπως μια USB 3.1 type-C και μια ακόμα USB 3.1 παραδοσιακού βύσματος, 6 απλές USB 3.0, μια PS/2 για πληκτρολόγιο ή ποντίκι, τρεις εξόδους εικόνας (HDMI, DVI και Display Port) για την υποστήριξη του ενσωματωμένου στον επεξεργαστή υποσυστήματος γραφικών καθώς και μια Gigabit LΑΝ. Όλες οι θύρες USB προστατεύονται από απότομες αυξομειώσεις μέσω του ASRock Full Spike Protection. Στο πίσω μέρος προφανώς βρίσκουμε και τη γνωστή εξάδα εισόδων/εξόδων ήχου, με τις 5 αναλογικές που διαθέτουν επίχρυσους ακροδέκτες και την οπτική. Το όλο σύστημα ήχου που οδηγεί τις εισόδους/εξόδους ονομάζεται Purity sound 3 και έρχεται με αρκετά χαρακτηριστικά που σκοπό έχουν να ικανοποιήσουν τους λάτρεις του καλού ήχου. Βασίζεται στο Realtek ALC1150 codec, το οποίο είναι ενισχυμένο με μια σειρά από τεχνολογίες, όπως ένα DAC με SNR 115dB, ψηφιακό ενισχυτή TI NE5532 για ακουστικά αντίστασης ως 600Onm, χρυσού πυκνωτές της Nichiron και απομόνωση του PCB ήχου από τα υπόλοιπα κυκλώματα.

ASRock Z170 Extreme4 Image 4

Από εκεί και πέρα στο motherboard συναντάμε αρκετά χαρακτηριστικά που απευθύνονται στον overclocker, όπως για παράδειγμα την ειδική POST οθόνη που μας ενημερώνει για τυχόν προβλήματα, τα πλήκτρα Power/Reset και το ειδικό πλήκτρο Clear CMOS στο backpanel. Επιπλέον, το board υποστηρίζει λειτουργίες Dual Bios, με το χρήστη να μπορεί να αποθηκεύσει διαφορετικές ρυθμίσεις σε καθένα από τα δυο chip και να επιλέγει ποιο θα χρησιμοποιήσει μέσω ειδικού διακόπτη. Η όλη διαδικασία του overclocking γίνεται μέσα από το UEFI BIOS της ASRock, το οποίο είναι εξαιρετικά όμορφο και εύχρηστο, διαθέτει γραφικό περιβάλλον και ελέγχεται με πληκτρολόγιο και ποντίκι, προσφέροντας δεκάδες ρυθμίσεις για οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο χρήστης. Προφανώς και υποστηρίζονται οι ξεκλέιδωτοι πολλαπλασιαστές των Skylake-K επεξεργαστών, όμως πλέον υποστηρίζεται και παραδοσιακό overclocking με αλλαγή του BCLK (το FSB που λέγαμε παλιά) με τον επιπλέον clock generator που ενσωματώνει το board να δίνει στο χρήστη μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στα βήματα αύξησης του BCLK. Από εκεί και πέρα, για να έχει ο χρήστης καλές πιθανότητες επιτυχίας με το overclocking που θα επιχειρήσει, η ASRock έχει δώσει στο board κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως το κύκλωμα τροφοδοσίας 10 φάσεων, το οποίο υποστηρίζεται από πλατινένιους πυκνωτές της Nichiron και ψύχεται από ψύκτρες ειδικού κράματος αλουμινίου.

ASRock Z170 Extreme4 Image 5

Η πρόταση της ASRock έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά και δυνατότητες για να αποτελέσει μια καλή επιλογή. Κοστίζοντας κάτω από €200, είναι σχετικά πλήρες όσον αφορά τις δυνατότητες επέκτασης (αν και θα θέλαμε παραπάνω θύρες USB, καθώς δε διαθέτει καθόλου USB 2.0) και μπορεί να υποστηρίξει πλήρως τους Skylake, είτε μιλάμε για απλά μοντέλα είτε για K με δυνατότητες overclocking.


 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Λογικό κοστος
  • Καλή διάταξη
  • Πλήρες BIOS
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Καθόλου θύρες USB 2.0
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*