Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

ASUS Z170-K και ASUS Z170-Pro Review

*
Πρόσφατα παρουσιάσαμε τα πρώτα ASUS motherboard για τη πλατφόρμα Skylake της Intel, τα οποία προστέθηκαν στη μεγάλη λίστα με τέτοια προϊόντα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις σελίδες του Enternity. Άλλα δυο τέτοια, πάλι από την ASUS έρχονται να προστεθούν σε αυτή τη κατηγορία, με δυο μοντέλα που απευθύνονται σε χρήστες με απαιτήσεις, χωρίς όμως να απαιτείται μεγάλο έξοδο. Το ASUS Z170-Pro κοστίζει λιγότερο από €200 ενώ το ASUS Z170-K κάτω από €150, οπότε και τα δυο είναι σχετικά προσιτά.



Το ASUS Z170-Pro είναι ένα  ATX board που βασίζεται στο Intel Ζ170 chipset και μπορεί να υποστηρίξει όλους τους επεξεργαστές Skylake, ακόμα και τους -K που προσφέρουν τις λειτουργίες overclocking μέσω αλλαγής του πολλαπλασιαστή. Το board έρχεται σε μια λιτή συσκευασία με τα απαραίτητα manual και καλώδια, με το ίδιο το board να ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά, κυρίως λόγω του μεγάλου -πλαστικού- λευκού καλύματος που βρίσκεται πάνω από τις θύρες της πίσω πλευράς. Λευκό είναι και το μεταλλικό αυτοκόλλητο που βρίσκεται πάνω στη ψύκτρα του southbridge, η οποία μαζί με την κεντρική για το κύκλωμα τροφοδοσίας έχουν χρώμα βουρτσισμένου αλουμινίου. Η εταιρεία έχει ενσωματώσει 3 θύρες PCI Express μήκους x16, με τις δυο από αυτές να μπορούν να τρέξουν ταυτόχρονα σε ταχύτητες x8, υποστηρίζοντας τόσο Crossfire όσο και SLI διατάξεις. Το μόνο μας παράπονο είναι ότι αυτές οι δυο είναι οι δυο πρώτες, οι οποίες ναι μεν έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, ωστόσο κάποιοι ίσως να ήθελαν να μπορούν να αξιοποιήσουν την τρίτη και πιο απομακρυσμένη (η οποία λειτουργεί μόνο σε ταχύτητες x4). Υπάρχουν επίσης τέσσερις ακόμα μήκους x1, ενώ δεν λείπει η Μ.2 των 32 Gbps (μέσω PCI-E x4), παρέα με 6 θύρες SATA 3 (εκ των οποίων οι δυο μπορούν να αξιοποιηθούν σαν SATA Express). Στο πίσω μέρος βρίσκουμε έναν απόλυτα ικανοποιητικό αριθμό θυρών, όπως 2x USB 3.0 και δυο USB 3.1, εκ των οποίων η μια είναι Type-C, δυο απλές USB 2.0 και μια τριάδα εξόδων εικόνας (HDMI, DVI και Display Port). Για τη δικτύωση υπάρχει μια Gigabit Lan μέσω του Intel I219V chipset, πάνω στο οποίο η εταιρεία έχει εφαρμόσει τη δική της τεχνολογία Turbo LAN που φροντίζει να δώσει προτεραιότητα στα πακέτα που προέρχονται από gaming εφαρμογές.



Από πλευράς εξόδων ήχου βρίσκουμε όλη τη γνωστή εξάδα, η οποία ελέγχεται από το Realtek ALC1150 chip, με την ASUS να το έχει αναβαθμίσει με μια σειρά από δυνατότητες που λειτουργούν κάτω από το σύνολο Crystal Sound 3. Το κύκλωμα του ήχου είναι διαχωρισμένο από το υπόλοιπο PCB ώστε να μην επηρεάζεται από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και τον ψηφιακό θόρυβο. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει λειτουργίες όπως DTS Connect και DTS Studio Sound καθώς και ήχο 192KHz/24bit. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ξεχωριστό, όπως οι ειδικής σχεδίασης ασφάλειες για τις μνήμες και τις κάρτες γραφικών που κάνουν τη δουλειά του χρήστη ευκολότερη, το ASUS 5X Protection II που προστατεύει τα ευαίσθητα κυκλώματα από διάφορες περίεργες καταστάσεις, η ενημέρωση κατάστασης υποσυστημάτων μέσω των Q-LED ώστε να ξέρουμε τι είναι αυτό που φταίει αν δε δουλεύει το PC και άλλα.



Για τους λάτρεις του overclocking, το board προσφέρει αυξημένες επιλογές όσον αφορά στη ρύθμιση του BCLK του επεξεργαστή, κάτι που όμως μπορεί να αξιοποιήσει μόνο κάποιος με πραγματικές γνώσεις overclocking, καθώς αυτή η μέθοδος είναι σαφώς δυσκολότερη από την αλλαγή του πολλαπλασιαστή. Πάντως, υπάρχει δυνατότητα για αυτόματη ρύθμιση όλων των συχνοτήτων και overclocking με το πάτημα ενός πλήκτρου, κάτι που γίνεται μέσω software. Στην περίπτωσή μας, είδαμε τον 6600K να φτάνει στα 4.3GHz άνετα. Όσον αφορά στο BIOS, αυτό είναι -κλασσικά πλέον- ιδιαίτερα εύχρηστο μέσω γραφικού περιβάλλοντος και προσφέρει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις που θα ήθελε κάποιος.



Πηγαίνοντας στο -φθηνότερο- Ζ170 K, έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά διαφορετικό μοντέλο, περισσότερο mainstream. Το board έχει λιγότερες φάσεις τρφοδοσίας του επεξεργαστή και διαθέτει μια ένα μικρό σύστημα ψύξης δίπλα στο socket, ενώ και οι λειτουργίες overclocking που προσφέρει είναι οι βασικές του chipset (οι οποίες πάντως δεν είναι λίγες). Μια ακόμα -στρογγυλή- ψύκτρα υπάρχει στο shouthbridge. Στο board συναντάμε 2 θύρες PCI Express μήκους x16 (εκ των οποίων όμως η δεύτερη λειτουργεί μόνο σε x4 ταχύτητα και έτσι δεν υποστηρίζεται SLI), δυο  ακόμα μήκους x1 καθώς και δυο old school PCI. Δεν λείπει η Μ.2 των 32 Gbps (μέσω PCI-E x4), παρέα με 4 θύρες SATA 3 και μια SATA Express (που μπορεί να αξιοποιηθεί και σαν δυο SATA 3).




Στο πίσω μέρος βρίσκουμε 2xUSB 2.0, 2x USB 3.0 και δυο USB 3.1 εκ των οποίων η μια είναι Type-C, μια τριάδα εξόδων εικόνας (DVI, HDMI και VGA), και δυο PS/2 για χρήση legacy Mouse/Keyboard. Για τη δικτύωση υπάρχει μια Gigabit Lan μέσω του Realtek RTL8111H. Από πλευράς εξόδων ήχου βρίσκουμε μόνο τρεις αναλογικές η οποία ελέγχεται από το Realtek ALC887 chip, με το κύκλωμα ήχου να είναι διαχωρισμένο από το υπόλοιπο PCB, διαχωρισμός που γίνεται αντιληπτός μέσω των φωτιζόμενων lanes. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως οι ειδικής σχεδίασης ασφάλειες για τις μνήμες και τις κάρτες γραφικών που κάνουν τη δουλειά του χρήστη ευκολότερη και το ASUS 5X Protection II που προστατεύει τα ευαίσθητα κυκλώματα από διάφορες περίεργες καταστάσεις.



Από εκεί και πέρα, τα δυο motherboard μοιράζονται το ίδιο UEFI BIOS, το οποίο είναι όμορφο και λειτουργικό με αρκετές επιλογές τουλάχιστον όσον αφορά στη ρύθμιση της συχνότητας λειτουργίας των μνημών. Στην πράξη τώρα, οι επιδόσεις που προσφέρουν τα δυο μοντέλα, είναι παραπλήσιες με αυτές των υπολοίπων motherboard που έχουμε δει για επεξεργαστές Skylake. Και τα δυο board μπορούν να αποτελέσουν μια χαρά λύσεις για τον gamer που θέλει να πάει σε νέα γενιά. Το ASUS Z170-Pro δικαιολογεί το αυξημένο κόστος του προσφέροντας περισσότερα πράγματα, κυρίως σε όσους θέλουν το κάτι παραπάνω (SLI, περισσότερες φάσεις τροφοδοσίας, καλύτερο overclocking) και είναι διατεθιμένοι να το πληρώσουν. Από την άλλη, το απλούστερο ASUS Z170-K κάνει μια χαρά τη δουλειά του εφόσον ο χρήστης ψάχνει απλά μια καλή και ποιοτική λύση για το σύστημά του, χωρίς όμως να στοχεύει σε extreme καταστάσεις.


 
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μεγάλος εύρος ρυθμίσεων BCLK (ASUS Z170 Pro)
  • Λογικό κόστος για Z170 chipset (ASUS Z170-K)
  • USB 3.1 και βύσμα Type-C
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μη υποστήριξη SLI (ASUS Z170 K)
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*