Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Ajax Security System Review

  • Ajax Security System
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://ajax.systems/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
*
Το Ajax Security System είναι πραγματικά εξαιρετικό, προσφέροντας προστασία και άμεση ενημέρωση σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Η αλήθεια είναι πως τα 10 χρόνια λειτουργίας του Enternity δεν είχαμε δοκιμάσει κάποιο σύστημα συναγερμού για το σπίτι. Το παρόν review είναι το πρώτο τέτοιο, καθώς η Ajax, μας έστειλε ένα kit με αρκετά από τα προϊόντα που αποτελούν το σύστημα, καθώς πρόκειται για modular σύστημα με 36 διαφορετικά προϊόντα, ώστε ο κάθε χρήστης να το χτίσει ανάλογα με τις απαιτήσεις του. Για όσους δε το γνωρίζουν, η Ajax είναι μια εταιρεία από την Ουκρανία με τα κεντρικά της γραφεία να βρίσκονται στο Κίεβο, έχοντας παρουσίας σε 120 χώρες με περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι να χρησιμοποιούν συστήματά της.




Το σύστημα της Ajax είναι επαγγελματικού επιπέδου και δεν έχει καμία σχέση με τα απλά συστήματα συναγερμού που βρίσκει κανείς στο εμπόριο. Στην Ελλάδα υπάρχουν επίσημοι διανομείς οι οποίοι αναλαμβάνουν και την εγκατάσταση του συναγερμού, στους οποίους θα ήταν προτιμότερο να απευθυνθεί κάποιος που θέλει να προστατέψει το σπίτι του. Στη περίπτωσή μας όμως, το κάναμε μόνοι μας καθώς η διαδικασία εγκατάστασης είναι αρκετά εύκολη μέσα από το σχετικό app της εταιρείας που είναι διαθέσιμο για IOS και Android συσκευές. Κάθε module διαθέτει στο πίσω μέρος του ένα QR code και διαβάζοντάς το μέσα από την εφαρμογή, γίνεται άμεσα η εγκατάστασή του, αφού ορίσουμε σε ποιο δωμάτιο αυτό αντιστοιχεί.



Όλα τα modules επικοινωνούν ασύρματα με το Jeweller πρωτόκολλο που έχει αναπτυχθεί από την ίδια της Ajax, το οποίο επιτρέπει επικοινωνία ανάμεσα στις συσκευές σε αποστάσεις που φτάνουν ακόμα και τα 2000 μέτρα (απόσταση οπτικής επαφής). Στη πράξη, δοκιμάσαμε να «σκορπίσουμε» τα modules σε δυο χώρους, ένα στο ισόγειο και ένα στο δεύτερο όροφο και δεν παρατηρήσαμε κανένα πρόβλημα στην επικοινωνία μεταξύ της κεντρικής μονάδας και των modules. Τα δεδομένα που μεταφέρονται μεταξύ των συσκευών είναι encrypted και δεν είναι δυνατό κάποιος να «κοροϊδέψει»  μέσω spoofing το σύστημα καθώς υπάρχει συνεχές authentication. Ακόμα και σε περίπτωση που υπάρξει προσπάθεια jamming  της συχνότητας, το σύστημα αυτόματα γυρνάει σε μια ελεύθερη ραδιοσυχνότητα, ενημερώνοντας ταυτόχρονα το χρήστη μέσω της εφαρμογής. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ενημέρωση του χρήστη γίνεται εξαιρετικά γρήγορα (λιγότερο από 1 sec), σε κάθε περίπτωση που θα χτυπήσει κάποιος συναγερμός. Ακόμα σημαντικότερη είναι η τεράστια αυτονομία της μπαταρίας που έχει το κάθε ασύρματο module, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 5 και 7 έτη, τουλάχιστον με τις βασικές ρυθμίσεις συχνότητας επικοινωνίας μεταξύ των module και της κεντρικής μονάδας. Κάτι που μπορεί να ενδιαφέρει αρκετούς χρήστες έχει να κάνει με το γεγονός ότι το σύστημα της Ajax, αν και λειτουργεί εντελώς αυτόνομα μέσω cloud ώστε να ενημερώνεται ο κάθε χρήστης που έχει πρόσβαση σε αυτό, υπάρχει επιλογή ώστε να συνδεθεί με εταιρεία παρακολούθησης συστημάτων συναγερμού χρησιμοποιώντας τα στάνταρ Contact ID / SIA.



Έχοντας δει τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος συναγερμού, ας δούμε μερικά από τα βασικά modules που δοκιμάσαμε. Η Ajax μας έστειλε τη κορυφαία της κεντρική μονάδα Hub Plus 2 (υπάρχουν άλλες τρεις, με λιγότερες δυνατότητες) η οποία μπορεί να διαχειριστεί έως 200 συσκευές, να τη διαχειριστούν έως 200 χρήστες και να συνδεθούν πάνω της έως 100 κάμερες ή συστήματα DVR. Ειδικά δε για το κομμάτι των καμερών, στη πράξη ο συναγερμός της Ajax μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε σύστημα καμερών IP. Η ίδια η μονάδα  συνδέεται στο δίκτυο μέσω WiFi ή LAN και διαθέτει και 2 θύρας SIM για κάρτες 4G, με το σύνολο να μπορούν να λειτουργούν παράλληλα και σαν backup το ένα του άλλου, ώστε σε κάθε περίπτωση να υπάρχει πρόσβαση στο cloud της Ajax και κατ’ επέκταση επικοινωνία με τους χρήστες του συναγερμού.



Επιπλέον, η ενσωματωμένη μπαταρία προσφέρει έως 16 ώρες αυτονομίας σε περίπτωση που πέσει το ρεύμα. Το σύστημα τρέχει λειτουργικό σύστημα της Ajax (Malecich) το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία δε «κρασάρει» και δε κολλάει ιούς. Όπως σε όλα τα περιφερειακά του συναγερμού, αυτός μπορεί να βιδώσει σε τοίχο με το καπάκι στο κάτω μέρος να διαθέτει αισθητήρες ώστε σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να τον ανοίξει, να ενημερωθεί ο χρήστης. Μέσω του hub προσθέτουμε όλες τις άλλες συσκευές που θα απαρτίσουν το συναγερμό, έχοντας πραγματικά πολλές επιλογές παραμετροποίησης. Μπορούμε να προσθέσουμε χρήστες, να ελέγξουμε το δίκτυο και να ενεργοποιήσουμε το Geofencing, το οποίο χρησιμοποιεί το GPS του smartphone για να ενημερώνει το συναγερμό πότε φεύγουμε και πότε επιστρέφουμε, ώστε να του θυμίζει την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση του συστήματος. Κάτι άλλο που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι το κομμάτι των groups. Μέσα από εδώ μπορεί ο χρήστης να ομαδοποιήσει modules ώστε να μπορεί να ενεργοποιήσει ξεχωριστά τον συναγερμό ανά ομάδα. Στη δική μας περίπτωση, φτιάξαμε δυο γκρουπ, ένα για το χώρο στο ισόγειο και ένα για το χώρο στο δεύτερο, ώστε καθένας από αυτούς να μπαίνει ελέγχεται ξεχωριστά.



Επόμενη συσκευή που συνδέσαμε είναι το Ajax MotionCam. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κλασσικό αισθητήρα κίνησης εσωτερικού χώρου με ενσωματωμένη κάμερα, ο οποίος είναι pet friendly, δηλαδή δεν ενεργοποιείται αν αντιληφθεί ζώα ύψους κάτω από 50 εκατοστά και βάρος έως 20 κιλά. Η ενσωματωμένη κάμερα αναλαμβάνει να στείλει άμεσα μέσα από την εφαρμογή, φωτογραφίες της κίνησης που ανιχνεύθηκε, ενώ φυσικά θα βαρέσει και η σειρήνα, εφόσον έχουμε συνδέσει μια. Μπορούμε να ρυθμίσουμε το επίπεδο ευαισθησίας, την ανάλυση των φωτογραφιών (έως 640x480) και μέχρι πόσες φωτογραφίες θα στείλει αυτόματα.



Όπως τα περισσότερα modules της Ajax, η MotionCam διαθέτει αισθητήρα θερμοκρασίας χώρου την οποία δείχνει μέσα από την εφαρμογή. Και εδώ η εγκατάσταση προτείνεται να γίνει με βίδες (υπάρχουν στη συσκευασία), αλλά μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και τη ταινία διπλής όψης για μια περισσότερη «αναίμακτη» εγκατάσταση. Στη πράξη, ο αισθητήρας κίνησης λειτουργεί σωστά και στέλνει άμεσα φωτογραφίες, με τη ποιότητα τους να είναι αρκετά καλά, τουλάχιστον όταν υπάρχει αρκετός φωτισμός. Η εταιρεία διαθέτει και άλλους αισθητήρες κίνησης εσωτερικού χώρου, χωρίς κάμερα ή με ειδικές λειτουργίες (πχ αντιλαμβάνονται το σπάσιμο τζαμιού, δεν ανταποκρίνονται σε κινήσεις κουρτίνας λόγω ροής αέρα). Φυσικά υπάρχουν και αισθητήρες κίνησης εξωτερικούς χώρου.



Το σημαντικότερο module δεν είναι άλλο από τον αισθητήρα που τοποθετείται σε πόρτες. Εμείς είχαμε στη κατοχή μας το DoorProtect, το οποίο περιλαμβάνει τον αιαθητήρα (με ενσωματωμένο led) και δυο μαγνήτες, ένα μεγάλο που μπορεί να τοποθετηθεί σε απόσταση 2 εκατοστά από τον αισθητήρα και ένα μικρότερο που τοποθετείται στο 1 εκατοστό.



Και εδώ έχουμε αισθητήρα θερμοκρασίας δωματίου καθώς επίσης και αρκετές επιλογές όσον αφορά στη ρύθμιση για το πώς θα λειτουργεί. Πέρα από το DoorProtect υπάρχει και το Plus που έχει τόσο shock detector όσο και αισθητήρα κλίσης, ενώ υπάρχει και το GlassProtect που αντιλαμβάνεται το σπάσιμο τζαμιού.



Μια σειρήνα είναι πάντα απαραίτητη και εμείς είχαμε στη διάθεσή μας την πραγματικά μικρή σε διαστάσεις HomeSiren που προορίζεται για χρήση μέσα στο σπίτι (φυσικά υπάρχουν και για εξωτερικό χώρο). Οι ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε εδώ δεν είναι πολλές, αλλά είναι όλες οι απαραίτητες: ρύθμιση της έντασης και της διάρκειας του ήχου όταν θα χτυπήσει συναγερμός, δυνατότητα ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης του Led που έχει πάνω αλλά και αρκετές επιλογές που αφορούν στο αν θα ακούγεται όταν ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται το σύστημα συναγερμού.



Για εσωτερική σειρήνα, η μέγιστη ένταση είναι καλή αλλά μη περιμένετε ότι θα ακουστεί έξω από το σπίτι. Και εδώ έχουμε ενσωματωμένο αισθητήρα θερμοκρασίας χώρου, ενώ φυσικά μπορεί κανείς να εγκαταστήσει είτε μόνιμα με βίδα είτε προσωρινά με ταινία, τη σειρήνα όπου θέλει.



Οι επόμενες δύο συσκευές που εγκαταστήσαμε ήταν το FireProtect και το LeaksProtect, με τη πρώτη να είναι ένας αισθητήρας καπνού/φωτιάς και το δεύτερο ένας αισθητήρας νερού. Δοκιμάσαμε και τα δυο  με καπνό και νερό και λειτούργησαν άμεσα, ανεξάρτητα βέβαια αν ο συναγερμός είναι ενεργοποιημένος.



Το καλό με αυτούς του αισθητήρες είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σύστημα home automation που προσφέρει η Ajax σε συνεργασία με άλλα modules που αναλαμβάνουν να κλείσουν τη παροχή ρεύματος και νερού, ώστε να υπάρξει μια προστασία από πυρκαγιά ή πλημμύρα.



Μια από αυτές είναι και το Ajax Socket, μια έξυπνη σούκο πρίζα (δεν έχει αισθητήρα θερμοκρασίας δωματίου) που δείχνει τη τάση, μετράει τη κατανάλωση ρεύματος και προσφέρει προστασία από υψηλή τάση.



Μπορούμε φυσικά να την ενεργοποιήσουμε/άπενεργοποιήσουμε χειροκίνητα, αλλά εδώ έχουμε και την επιλογή να δημιουργήσουμε σενάρια λειτουργίας της επιλέγοντας μεταξύ τριών βασικών, ανά ενεργοποίηση/απενεργοποίηση συναγερμού από το χρήστη, ανά είδος ενεργοποίησης του συναγερμού (άνοιξε πόρτα, αναγνωρίστηκε φωτιά/καπνός/νερό κτλ).



Τέλος, συνδέσαμε και δυο συσκευές που ουσιαστικά λειτουργούν το συναγερμό, ένα τηλεχειριστήριο (Space Control) και ένα πληκτρολόγιο (Keypad) που τοποθετείται στο μόνιμα στο σπίτι (το οποίο έχει αισθητήρα θερμοκρασίας χώρου). Για το πρώτο δεν έχουμε να πούμε πολλά, είναι ένα απλό τηλεχειριστήριο για τα κλειδιά με πλήκτρο πανικού και δυνατότητα ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του συναγερμού πλήρως ή σε night mode. Τις ίδιες ακριβώς λειτουργίες τις έχει κάποιος και μέσα από την εφαρμογή, αλλά σίγουρα είναι ευκολότερο να το κάνεις με φυσικό τρόπο.



Το Keypad κάνει περισσότερα πράγματα, προσφέροντας άμεση ενεργοποίηση του συστήματος με το πάτημα ενός πλήκτρου και ζητώντας κωδικό (που περνάμε στο σύστημα μέσω της εφαρμογής) για να απενεργοποιηθεί το σύστημα.  Πολλές άκυρες προσπάθειες ενημερώνουν άμεσα την εφαρμογή (ενώ στη συνέχεια μπορεί κανείς να ρυθμίσει το keypad να απενεργοποιείται πλήρως. Στη περίπτωση δε, που το σύστημα της Ajax έχει συνδεθεί με εταιρεία, αυτή ενημερώνεται άμεσα, χωρίς να το αντιληφθεί όποιος προσπαθεί να παραβιάσει το συναγερμό.



Η όλη εμπειρία που είχαμε με το σύστημα της Ajax ήταν εξαιρετική. Τα πάντα συνδέθηκαν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, δε παρατηρήσαμε καμία καθυστέρηση στην επικοινωνία μεταξύ των συσκευών ενώ η ενημέρωση στο κινητό για κάθε «παραβίαση» είναι σχεδόν στιγμιαία.  Πραγματικά όλα λειτουργούν στην εντέλεια με το software της Ajax να είναι κλάσεις ανώτερο από απλούς συναγερμούς που έχουμε χρησιμοποιήσει ανά καιρούς. Βέβαια δεν έχει και καμία σχέση το κόστος, αλλά στη πραγματικότητα όταν κάποιος θέλει να έχει πραγματική ασφάλεια, δε μπορεί να στηρίζεται σε «κινέζικες» λύσεις. 
ΘΕΤΙΚΑ
  • Σύστημα που χτίζεται ανάλογα με τις ανάγκες
  • Γρήγορη απόκριση όταν "χτυπήσει" αισθητήρας
  • Καταπληκτικό app
  • Ασύρματη επικοινωνία μεταξύ συσκευών
  • Τεράστια εμβέλεια
  • Κορυφαία αυτονομία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Οι αισθητήρες πόρτας δεν στέλνουν ειδοποίηση όταν το σύστημα είναι απενεργοποιημένο
  • Θα θέλαμε για ευκολία, σύνδεση με Google Home/Alex για φωνητικό arm/disarm
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*