Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Canon IVY REC Review

*
Η Canon για τους περισσότερους να φαντάζει σαν μια μεγάλη, αποστειρωμένη εταιρεία. Και αρκετές φορές μπορεί να είναι. Όμως υπάρχουν και φορές που κάνει το κάτι διαφορετικό και εντυπωσιάζει με τις κινήσεις της. Πάρτε για παράδειγμα την Canon IVY REC, την οποία η εταιρεία την έκανε fund μέσα από το Indiegogo (!) και μετά την έβγαλε κανονικά στη παραγωγή. Τι είναι όμως η Canon IVY REC;



Πρόκειται για μια adventure κάμερα, σκοπός της οποίας είναι να την έχεις πάντα μαζί σου. Κάτι σαν GoPro, αλλά με έμφαση στη φωτογραφία και με πολύ χαμηλότερο κόστος. Ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική σχεδίαση από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει μέχρι σήμερα, με τα 3/4 του μήκους της να αποτελούν το κύριο σώμα της μηχανής με τα ρυθμιστικά, τη μπαταρία και το φακό και το άλλο 1/4 να είναι ουσιαστικά ένα γάντζος. Καλά διαβάσατε. Η Canon IVY REC μπορεί να είναι πάντα μαζί σου, είτε τη κρεμάσεις στη θηλιά που περνάει η ζώνη του παντελονιού, είτε στα ίδια τα κλειδί.  Αυτός είναι ο σκοπός, να την έχει κανείς πάντα μαζί. Όλο το σώμα είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, με τη περιφέρεια της συσκευής να έχει μια περισσότερο λαστιχένια αίσθηση, ενώ ταυτόχρονα είναι και ανάγλυφη για να μη γλιστρά. Στη δεξιά πλευρά υπάρχει ένα καπάκι πίσω από το οποίο κρύβεται η θύρα micro USB για τη φόρτισης καθώς και η θύρα micro SD για να βάλει κανείς την κάρτα του.



Στο πάνω δεξί μέρος υπάρχει μια προεξοχή που παίζει το ρόλο του πλήκτρου φωτογράφισης δίπλα στο οποίο είναι και η τρύπα του μικροφώνου. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένας περιστροφικός διακόπτης επιλογών με 5 σημεία: off, wifi, φωτογραφία, βίντεο, φωτογραφία + βίντεο. Στην τελευταία ρύθμιση, ο χρήστης μπορεί να βγάζει φωτογραφίες πατώντας το πλήκτρο μια φορά, ενώ κρατώντας το πατημένο η κάμερα αρχίζει να τραβάει βίντεο, το οποίο σταματά τη στιγμή που θα αφήσει το πλήκτρο. Στο κάτω μέρος υπάρχει ακόμα και θέση για τοποθέτηση σε τρίποδο, ενώ στην πρόσοψη, το πλαστικό που βρίσκεται γύρω από το φακό είναι αποσπώμενο (στηρίζεται μαγνητικά) και κάποιος μπορεί να το αλλάξει με κάποιο άλλου χρώματος. Όσον αφορά στο ίδιο το σώμα, σίγουρα φαίνεται αρκετά ανθεκτικό και δε χρειάζεται κανείς να ανησυχεί ότι μπορεί να φτάσει ενώ ταυτόχρονα προσφέρει και μια απλή αδιαβροχοποίηση (έως 30 λεπτά κάτω από το νερό σε βάθος έως 1 μέτρο).



Οθόνη δεν υπάρχει πάνω της και ουσιαστικά το «κάδρο» το δημιουργείτε με το μάτι, με την τρύπα που υπάρχει στο σώμα να είναι ένας τρόπος για να καταλάβει κανείς τι θα απαθανατίσει πάνω κάτω η κάμερα. Βέβαια, αν κάποιος θέλει σώνει και καλά να δει ακριβώς τι θα τραβήξει, ή τι έχει ήδη τραβήξει, μπορεί να χρησιμοποιήσει το κινητό του για αυτό. Χρησιμοποιώντας το σχετικό app (Mini Cam) και βάζοντας το διακόπτη επιλογών που υπάρχει στο πίσω μέρος στη ρύθμιση WiFi, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την οθόνη του κινητού του είτε για να βλέπει ότι τραβάει η κάμερα, είτε για να δει τι έχει ήδη τραβήξει. Η σύνδεση που γίνεται μεταξύ των δυο συσκευών πάντως δεν είναι ιδιαίτερα σταθερή, ειδικά για να χρησιμοποιήσει κανείς το κινητό σαν οθόνη. Άλλωστε, ο φακός της Canon IVY REC είναι αρκετά ευρυγώνιος (25mm σε αντιστοιχία full frame) οπότε δε χρειάζεται κανείς να ανησυχεί για το αν θα είναι μέσα στο κάδρο το αντικείμενο που θέλει κανείς. Τα 13Mpixel του αισθητήρα είναι αρκετά με το software δίνει επιλογή για φωτογράφηση σε τρεις διαφορετικές αναλύσεις (2080x1560, 2944x2208, 4160x3120). Βέβαια, μια κάρτα των 32GB φτάνει για 9500 φωτογραφίες στη μέγιστη ανάλυση, οποτε δε βλέπουμε το λόγο κάποιος να πάει σε μικρότερη, ούτε να επιλέξει λήψη με αναλογία πλευρών 1:1 αντί για τη βασική 4:3. Μπορεί η 1:1 να είναι αυτή του Instagram, αλλά καλύτερα να τραβήξει κανείς τη μέγιστη, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει οθόνη για να καδράρει σωστά και μετά ας κάνει crop σε όποιο πρόγραμμα θέλει.



Όσον αφορά τώρα στην ποιότητα, αυτή σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητική, τουλάχιστον τη μέρα. Σε εξωτερικό χώρο με καλό φωτισμό, μπορεί κανείς να βγάλει όμορφες φωτογραφίες με ζωντανά χρώματα. Σε εσωτερικούς χώρους όμως ή το βράδυ, η ποιότητα πέφτει κατακόρυφα, ενώ το γεγονός ότι δε διαθέτει φλας, σημαίνει ότι δε μπορεί κανείς να προσφέρει περισσότερο φώς. Η Canon IVY REC μπορεί να τραβήξει και βίντεο, με την ανάλυση να φτάνει στα 1080p/60fps. Ωστόσο, εξ αρχής η ρύθμιση είναι 720p/30fps και για να γίνει η αλλαγή από το app, πρέπει πρώτα να συνδεθεί η κάμερα με το κινητό, έχοντας τη κάμερα στη ρυθμιση WiFi και στη συνέχεια γυρνώντας το διακόπτη της κάμερα στην επιλογή βίντεο, εμφανίζεται η δυνατότητα αλλαγής σε έως 1080p/60fps! Πραγματικά δεν υπάρχει κάποια λογική σε αυτή την ακολουθία! Από εκεί και πέρα, κι εδώ το αποτέλεσμα εξαρτάται από το περιβάλλοντα φωτισμό.



Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασής μας, το συμπέρασμα είναι πως η Canon IVY REC είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση κάμερας. Το γεγονός ότι μπορεί να την έχεις κρεμασμένη στα κλειδιά (η τα κλειδιά σε αυτή) ή να είναι μονίμως πάνω στο παντελόνι, τη καθιστά μια κάμερα που έχεις πάντα μαζί σου. Βέβαια, κάτι τέτοιο ισχύει και για το κινητό του καθενός, το οποίο σίγουρα θα έχει πάντα μαζί του. και τα περισσότερα τηλέφωνα (τουλάχιστον τα ακριβά) μπορούν να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα σε βίντεο και φωτογραφίες, έχοντας πάντα τη δυνατότητα να βλέπει κανείς τι τραβάει. Από την άλλη, μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους δεν έχουν ακριβό τηλέφωνο με καλή κάμερα, αλλά θέλουν να έχουν πάντα μαζί τους μια φωτογραφική που δεν κινδυνεύει να χαλάσει και μπορεί να βγάλει ικανοποιητικό αποτέλεσμα. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ο ενσωματωμένος γάντζος
  • Καλη αυτονομία
  • Σχετικά ανθεκτική σε πτώσεις και νερό
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Έλλειψη οθόνης
  • Η ποιότητα σε χαμηλό φωτισμό
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*