Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Corsair A500 Review

*
Ένα θηριώδες CPU cooler με έξυπνα συστήματα εγκατάστασης και εξαιρετική απόδοση από τη Corsair. Κυρίες και κύριοι, το Corsair A500.

Θυμάται κανείς πότε ήταν η τελευταία φορά που η Corsair κυκλοφόρησε ένα air cooler? Βασικά, πάνε 9 χρόνια, διάστημα στο οποίο η εταιρεία έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στα AIO water cooler της και τα τελευταία χρόνια, στο φωτισμό RGB. Έ, το A500 δεν είναι τίποτα από τα δυο, καθώς μιλάμε για ένα -μεγάλο και βαρύ- air cooler χωρίς καθόλου φωτισμό, το οποίο όμως δεν είναι τόσο συμβατικό όσο ακούγεται. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως.




Η συσκευασία αναφέρει τη συμβατότητα του και συγκεκριμένα μπορεί κανείς να το εγκαταστήσει σχεδόν σε οποιοδήποτε socket: Intel 1150/1151/1155/1366/2011/2066 και AMD AM2/AM3/AM4 καθώς και FM1/FM2. Με το που ανοίγει κανείς τη συσκευασία πέφτει πρώτα στο κουτί που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ που αλλάζουν την εκάστοτε βάση του mainboard, ώστε η ψήκτρα να μπορέσει να τοποθετηθεί. Στη συσκευασία βρίσκουμε και το απαραίτητο κατσαβίδι που θα χρειαστούμε για να κάνουμε τις αλλαγές στη βάση στήριξης του mainboard. Μόλις γίνει η απαραίτητη προσαρμογή, στη συνέχεια η εγκατάσταση της ψήκτρας είναι παιχνιδάκι, αφού πρώτα περάσει ο χρήστης μια στρώση θερμοαγώγιμη πάστα πάνω στο CPU. Η συσκευασία περιέχει ένα σωληνάριο μισού γραμμαρίου XTM50, ποσότητα αρκετή για μια χρήση.



Στο σημείο αυτό πάντως αξίζει να σημειώσουμε πως η ίδια η βάση της ψύκτρας έχει ούτως ή άλλως εφαρμοσμένη σωστή ποσότητα πάστας, οπότε για τη πρώτη χρήση το σωληνάριο δεν είναι απαραίτητο.  Επόμενο βήμα είναι να αφαιρέσουμε από τη συσκευασία το ίδιο το σύστημα ψύξης, το οποίο με βάρος σχεδόν 1,5 κιλό (1460 γραμμάρια), δε μπορεί να χαρακτηριστεί απλή ψήκτρα. Το ύψος της φτάνει τα 169 χιλιοστά ενώ το πλάτος τα 171 χιλιοστά όσον αφορά στη πλευρά που είναι οι ανεμιστήρες, οπότε καλό είναι κανείς να έχει το νου του για τον αν θα μπορέσει να χωρέσει στο δικό του case. Μικρότερα κουτιά πιθανόν να μην είναι συμβατά.




Βλέποντάς το από μακριά μπορεί να νομίζει κανείς ότι είναι δύο ψήκτρες κολλημένες η μια δίπλα στην άλλη, με τους δυο ανεμιστήρες σίγουρα να βοηθάνε να δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση. Το παθητικό κομμάτι του συστήματος ψύξης βασίζεται σε μια αλουμινένια βάση από την οποία ξεκινάνε τέσσερα χάλκινα heatpipes προς δυο κατευθύνσεις, τα οποία διασχίζουν το σύνολο των αλουμινένιων fins που καθορίζουν την υπόλοιπη ψήκτρα. Στη κορυφή της ψήκτρας υπάρχει ένα καπάκι που αφαιρείται και το οποίο δίνει πρόσβαση στις δυο βίδες που χρησιμοποιούνται για να στηριχθεί η ψήκτρα πάνω στη βάση, με το κατσαβίδι της συσκευασίας να έχει το κατάλληλο μήκος ώστε να φτάνει σε αυτές τις βίδες. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η A500 διαθέτει δυο ανεμιστήρες τοποθετημένους -προφανώς- σε διάταξη push pull, δηλαδή ο ένας «ρουφάει» φρέσκο αέρα που περνάει μέσα από τα ζεστά fins για να τα δροσίσει, ενώ ο άλλος απομακρύνει το θερμό αέρα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα fins. Προφανώς για να μπορέσει το σύστημα να είναι αποδοτικό, πρέπει να γίνει σωστή τοποθέτηση μέσα στο κουτί σε συνδυασμό και με τους υπόλοιπους ανεμιστήρες που είναι εγκατεστημένοι.



Οι δυο ανεμιστήρες έχουν διάμετρο 120mm και καθένας από τους δυο διαθέτει το δικό του καλώδιο με τετράπινο βύσμα σύνδεσης, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να υπάρχει πλήρης έλεγχος από το εκάστοτε mainboard. Οι ανεμιστήρες μπορούν να ρυθμιστούν σε ταχύτητα περιστροφής από 400 έως 2400 RPM, ενώ έχουν ικανότητα για μετακίνηση αέρα 75 CFM (κυβικά μέτρα αέρα ανά λεπτό για όσους δε γνωρίζουν τη συντομογραφία). Το μεγάλο όμως και βασικότερο πλεονέκτημα που διαθέτουν οι ανεμιστήρες είναι το γεγονός ότι μπορούν να ανασηκωθούν (ακόμα και να αφαιρεθούν) συρταρωτά, κάνοντας χώρο από κάτω τους. Με αυτό τον τρόπο, ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει ακόμα και μεγάλα σε ύψος DIMM μνήμης, τα οποία θα έβρισκαν πάνω στους ανεμιστήρες αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Και ακριβώς επειδή πλέον τα DIMM μνήμης έχουν συνήθως ύψος (για να ενσωματώσουν φωτισμό LED), αυτή η δυνατότητα των ανεμιστήρων μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη, είτε ανασηκώνοντας τον ένα ή και τους δυο ανεμιστήρες.



Μέχρι εδώ το Corsair A500 παίρνει άριστα. Αυτό που απομένει είναι να δούμε πως αποδίδει και σαν σύστημα ψύξης, καθώς στο τομέα της εργονομίας η εταιρεία τα έχει καταφέρει μια χαρά. Εμείς το δοκιμάσαμε σε έναν Intel Core i7 5820K overclocked στα 4GHz, στον οποίο ήταν μέχρι να έρθει το A500 εγκατεστημένο ένα μονό σύστημα κλειστής υδρόψυξης. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε αρκετά χαμηλότερες θερμοκρασίες στον επεξεργαστή σε σχέση με την –παλιά είναι η αλήθεια- υδρόψυξη έχοντας όλα τα threads φορτωμένα στο 100%. Απλά, τα επίπεδα του θορύβου αυξήθηκαν αρκετά για να επιτευχθούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, όχι όμως τόσο ώστε να γίνουν ενοχλητικά.



Το συμπέρασμα είναι πως σαν μια αερόψυξη, είναι αν μη τι άλλο και αποτελεσματική στη πρωταρχική της δουλειά, και αρκετά ευέλικτη όσον αφορά την εγκατάστασή της. Ίσως κάποιοι μιλήσουν για την έλλειψη LED, κάτι που για τον υπογράφοντα πάντως είναι από ασήμαντη έλλειψη, έως κάτι που δεν αξίζει καν να σχολιάσουμε 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ευκολία εγκατάστασης
  • Εξαιρετική απόδοση ψύξης
  • Το σύστημα μετακίνησης ανεμιστήρων
  • Πλήρης συσκευασία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μεγάλο μέγεθος
  • Έλλειψη φωτισμού LED (αρνητικού για κάποιους, όχι για όλους)
  • Θορυβώδες, όταν οι ανεμιστήρες είναι στο μέγιστο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*