Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Creative SXFI Gamer Headset Review

*
Δοκιμάσαμε το Creative SXFI Gamer Headset και αυτή είναι η κριτική μας.

Το σύστημα SXFI της Creative έχει ήδη βραβευθεί δυο φορές για τη δυνατότητά του να δημιουργεί πειστικό ηχητικό θόλο από στερεοφωνικά σήμερα και όχι μόνο, λειτουργώντας με τη λογική που περιμένει κανείς από Dolby Atmos και DTS X για ακουστικά, αλλά με τις προδιαγραφές και την τεχνογνωσία της Creative, που θέμα χρόνου ήταν να καταλήξει η εταιρεία με ολόκληρη σειρά ακουστικών με βάση το συγκεκριμένο σύστημα επεξεργασίας. Το Creative SXFI Gamer είναι το πρώτο αυτού του είδους που επιχειρεί να κερδίσει τον φανατικό gamer. Μπορεί η συγγένειά του με τα SXFI Theater να είναι προφανής για κάποιου, ωστόσο η εταιρεία προχώρησε σε διάφορες προσαρμογές που έχουν περισσότερο νόημα για τον gamer, την ώρα δε που γίνεται συνειδητή προσπάθεια να παρουσιαστεί ένα ευέλικτο πακέτο ικανό να φανεί χρήσιμο σε πολλά διαφορετικά σενάρια.


Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό, από το άνοιγμα της συσκευασίας και την πρώτη επαφή με τα περιεχόμενά της. Πέραν των ίδιων των ενσύρματων ακουστικών, βρίσκουμε το αποσπώμενο μικρόφωνο, που η εταιρεία ονομάζει CommanderMic, καλώδιο USB-C με υφασμάτινη επένδυση, προσαρμογέα από USB-C σε USB-A ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το προηγούμενο καλώδιο σε συστήματα που δεν έχουν υποδοχή USB-C αλλά και καλώδιο 3,5 mm για αναλογική σύνδεση. Κάπως έτσι καταλήγει η Creative σε θέση να προτείνει το συγκεκριμένο headset σε οποιονδήποτε gamer, αφού, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μπορεί να πιάσει τόπο σε PC, Mac, smartphone, tablet, PS4, Xbox One και Switch, χωρίς να εξαιρείται και οποιαδήποτε άλλη συσκευή με υποδοχή για mini jack. Αυτό δεν σημαίνει ότι η συμπεριφορά των ακουστικών είναι ίδια είτε με αναλογική είτε με ψηφιακή σύνδεση, αλλά θα φτάσουμε και σε αυτό. Προέχει, όμως, να ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά στα ακουστικά και το μικρόφωνο.

Όλα ξεκινούν με το μεταλλικό σκελετό των ακουστικών, γύρω από τον οποίο βρίσκουμε μαλακή επένδυση στο τμήμα της στέκας που μπορεί να ακουμπά στο κεφάλι του χρήστη. Η επένδυση είναι μεν ευχάριστη, δεν είναι όμως και πολύ πλούσια, σημάδι ότι συγκαταλέγεται στις μικρές θυσίες στο σχεδιασμό του προϊόντος προκειμένου να προκύψει καλή ισορροπία λειτουργιών, απόδοσης και τιμής. Πάντως, επειδή ο γράφων έχει τύχει να αντιμετωπίσει πρόβλημα στο παρελθόν με headsets της Creative ύστερα από πολύωρη χρήση και ίσως να μοιράζονται κι άλλοι παρόμοιες εμπειρίες, πρέπει να σημειωθεί ότι με το SXFI Gamer τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα με βαριά χρήση. Αυτό οφείλεται σε μια-δυο πολύ συγκεκριμένες επιλογές. Σε πρώτη φάση η στέκα εκτείνεται σε κάθε πλευρά, όπως είναι αναμενόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις. Και μπορεί να μην υιοθετείται σύστημα προσαρμογής τόσο ευέλικτο όσο εκείνο που βρίσκουμε σε διάφορα μοντέλα της SteelSeries, ωστόσο η Creative έχει φροντίσει να προσφέρονται 11 «σκάλες» σε κάθε πλευρά, με αρίθμηση μάλιστα πάνω στο μέταλλο και -κυρίως- με μεγάλο τελικό εύρος και σίγουρο κράτημα που, με τα πολλά, αποτρέπουν… πονοκεφάλους. Επιπλέον, αν και οι κάψες δεν διπλώνουν για να κάνουν ευκολότερη τη μεταφορά των ακουστικών, δεν είναι τελείες σταθερές στη θέση τους. «Παίζουν» προς κάθε κατεύθυνση ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη εφαρμογή στο κεφάλι του χρήστη αλλά και καλύτερη απομόνωση περιβάλλοντος θορύβου. Ο μαλακός αφρός με επένδυση δερματίνης αποδείχθηκε αναπαυτικός συνδυασμός. Το κατά πόσο η δερματίνη ξεφτίζει εύκολα σε βάθος χρόνου είναι άγνωστο, αφού το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο που χρειάζεται οποιοσδήποτε για να διαπιστώσεις κάτι τέτοιο είναι πολλαπλάσιο του χρόνου που έχει ένας reviewer σε τέτοιες περιπτώσεις.

Κατά τα άλλα, κανείς δεν θα μπερδευτεί για το ποια μεριά είναι ποια, αφού στο εσωτερικό  κάθε κάψας υπάρχει τεράστιο λατινικό γράμμα L ή R για να υποδεικνύει το προφανές. Στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε πάντως κάθε θύρα, πλήκτρο κ.λπ. που μας δίνουν τον έλεγχο των SFXI Gamer. Ξεκινώντας από τα πίσω προς τα εμπρός καθώς φοράμε τα ακουστικά τα πράγματα γίνονται πολύ γρήγορα ξεκάθαρα. Πρώτο πλήκτρο είναι εκείνο που ενεργοποιεί το SXFI. Αυτό όπως και ο ρυθμιστής έντασης που ακολουθεί έχουν διαφορετική υφή για να τα ξεχωρίζει ευκολότερα ο χρήστης. Ο ρυθμιστής έντασης δεν έχει στοπ πάντως. Ακολουθώντας την καμπύλη του ακουστικού βρίσκουμε πλήκτρο σίγασης του μικροφώνου, ενώ παρακάτω, κάθετα στην ουσία με το έδαφος (κατά τη χρήση) βρίσκουμε τις δυο εισόδους ήχου, πρώτα mini jack και ύστερα USB-C. Φτάσαμε στην μπροστινή μεριά λοιπόν και κινούμαστε προς τα πάνω για να βρούμε την υποδοχή για το CommanderMic. Η υποδοχή είναι φτιαγμένη έτσι (όπως και η απόληξη του αποσπώμενου μικροφώνου) ώστε να μην είναι δυνατή η λανθασμένη τοποθέτηση. Λίγο πιο πάνω έχουμε και το τελευταίο πλήκτρο, εκείνο που ενεργοποιεί τα ενσωματωμένα LED.

Οπότε ας ασχοληθούμε με τα συγκεκριμένα φώτα πριν σταθούμε στο αν μας αλλάζει τα φώτα ο ήχος. Σε κάθε πλευρά υπάρχει ένας φωτεινός δακτύλιος, ενώ η εξωτερική πλαστική επιφάνεια κάθε ακουστικού έχει ημιδιαφανές μοτίβο για να φαίνεται προς τα έξω ο εσωτερικός φωτισμός. Το σχετικό πλήκτρο εναλλάσσει 3 διαφορετικές καταστάσεις, αφού επιτρέπει στα LED να μείνουν σε ένα χρώμα, να πάλλονται μεταξύ αποχρώσεων ή να σβήνουν τελείως. Όλα αυτά είναι δυνατά βέβαια μόνο με σύνδεση USB-C που περνά και το απαραίτητο ρεύμα. Είναι μια από τις λειτουργίες που απαιτούν τέτοια σύνδεση για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Ακόμη και το μικρόφωνο την απαιτεί, διότι έχει ενσωματωμένο LED κόκκινου χρώματος. Όταν είναι αναμμένο ο χρήστης ξέρει ότι το μικρόφωνο είναι ενεργό και πως ό,τι πει θα ακουστεί από όποιον βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Η αλήθεια είναι ότι το φως αυτό μπορεί να γίνει ενοχλητικό αν δεν πειραματιστεί λίγο ο χρήστης με τη θέση του μικροφώνου, η οποία ρυθμίζεται ευτυχώς. Προφανώς το ζητούμενο είναι να φαίνεται το κόκκινο LED για να ξάρει κανείς τι του γίνεται, απλά να μην είναι σε τέτοιο σημείο του οπτικού πεδίου που να καταλήγει ενόχληση. Εμείς βρήκαμε τη συνταγή που μας βόλευε, οπότε εικάζουμε ότι δεν θα έχετε πρόβλημα, εκτός αν ενοχλείστε εύκολα από οτιδήποτε πιάνει η περιφερειακή σας όραση. Όπως και να έχει το CommanderMic έχει ενσωματωμένο μεταλλικό pop filter για να γλιτώνουμε τα «plosives» και να μας ευγνωμονούν συμπαίκτες και συνομιλητές.

Ώρα να εμβαθύνουμε στα δυο είδη σύνδεσης και στις επιπτώσεις τους. Ξεκάθαρα, το SFXI Gamer προσφέρει όλα όσα μπορεί να προσφέρει όταν συνδέεται σε σύστημα με USB-C/USB-A, ακριβώς επειδή κάποιες λειτουργίες χρειάζονται ρεύμα. Συνεπώς με αναλογική σύνδεση δεν λειτουργούν τα LED, δεν λειτουργεί η εξάλειψη θορύβου του ακουστικού, ούτε λειτουργεί το σύστημα SXFI, το οποίο είναι και βασικός λόγος να προσεγγίσει κάποιος το μοντέλο. Η αναλογική σύνεση είναι είτε λύση ανάγκης, όταν δεν είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί ψηφιακή σύνδεση, είτε η λάθος επιλογή σε κάθε άλλη περίπτωση. Δεν είναι πρόβλημα, είναι λογικό να συμβαίνουν όλα αυτά, απλά τα ξεκαθαρίζουμε.

Με ψηφιακή σύνδεση όλα λειτουργούν όπως πρέπει ενώ βλέπουμε και τις πραγματικές δυνατότητες του συγκεκριμένου μοντέλου. Διατίθεται εφαρμογή για PC, Mac, iOS και Android, με το ιδανικό να είναι να έχουμε την εφαρμογή και στον υπολογιστή και σε smartphone. Από αυτές προσφέρονται λειτουργίες EQ, είναι δυνατή η ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση κάθε συμπληρωματικής λειτουργίας, ενίοτε με βελτιώσεις και στην εμπειρία χρήστη. Για παράδειγμα, με το πλήκτρο SXFI στα ακουστικά, κάθε αλλαγή mode ανακοινώνεται φωνητικά στο χρήστη. Αν αλλάξει η ρύθμισή του από την εφαρμογή όμως, η αλλαγή είναι πιο γρήγορη και δεν υπάρχει φωνητική ειδοποίηση, ακριβώς επειδή γίνεται αντιληπτό πως είναι απίθανο η αλλαγή να γίνεται τυχαία ή κατά λάθος από το χρήστη. Ακριβέστερος γίνεται και ο έλεγχος του φωτισμού, με το χρήστη να μπορεί να διαλέξει οποιαδήποτε απόχρωση μπορεί να προτιμά ανά πάσα ώρα και στιγμή από τις 16 εκατομμύρια που υποστηρίζονται από τα RGB LED των ακουστικών. Όλα αυτά γίνονται εύκολα από την εφαρμογή για υπολογιστές. Με την εφαρμογή για smartphone τι γίνεται; Κάτι ακόμη πιο σημαντικό που μας φέρνει στα του SXFI.

Στα SXFI Gamer το σύστημα SXFI έχει δυο διαφορετικά modes. Το κανονικό και το Battle Mode. Όταν δεν είναι ενεργό τα ακουστικά συμπεριφέρονται όπως οποιαδήποτε άλλα στερεοφωνικά ακουστικά. Μερικές φορές αυτό το τελευταίο είναι και το ζητούμενο, αφού αν ο στόχος είναι η αξιοποίηση Dolby Atmos και DTS X για ακουστικά, τότε δεν πρέπει να είναι ενεργή οποιαδήποτε άλλη επεξεργασία από την πλευρά των ακουστικών. Στις άλλες δυο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με το σύστημα virtual surround της Creative (επιμένει να μιλά για holographic audio η εταιρεία αλλά δεν χρειάζονται τόσο δραματικές δηλώσεις). Η κανονική ρύθμιση για SXFI βολεύει για για μουσική, ταινίες, σειρές και games παντός είδους, δημιουργώντας βάθος, εύρος και πολύ καλή αίσθηση κατευθυντικότητας και προέλευσης των ήχων που φτάνουν στα αυτιά του χρήστη. Στο Battle Mode ο ήχος «στραβώνει» αλλά για καλό. Το Battle Mode προτείνεται για FPS, μιας και είναι σχεδιασμένο να αλλοιώνει διάφορες συχνότητες προς όφελος άλλων, προκειμένου να αντιλαμβάνεται καλύτερα ο παίκτης τη θέση εχθρών, την προέλευση ήχων και ανάλογες πληροφορίες που μπορούν να αποδειχθούν καίριας σημασίας από τη μια στιγμή στην άλλη. Επιπλέον δίνει έμφαση στην ομιλία την οποία φροντίζει να κρατά πιο «κοντά» στον παίκτη, για να είναι ευκολότερη η συνεννόηση με τους συμπαίκτες.

Και οι δυο αυτές λειτουργίες λειτουργούν πολύ καλά, χωρίς να κάνει ο χρήστης επιπλέον κόπο στην αρχή. Ωστόσο λειτουργούν ακόμη καλύτερα αν κάνει το κάτι παραπάνω. Και κάπου εδώ μπλέκουμε με την εφαρμογή για smartphone. Με τη βοήθεια ενός φίλου ο χρήστης βγάζει φωτογραφία τα αυτιά του (αλλιώς θα παιδευτεί μόνος του για να πετύχει σωστό καδράρισμα) κ.λπ., ανεβάζει τις φωτογραφίες αυτές στους servers της Creative (αφού φτιάξει τον απαιτούμε λογαριασμό βέβαια) και περιμένει. Στο τέλος ο ήχος του SXFI ρυθμίζεται με βάση το σχήμα των αυτιών και του προσώπου, αποθηκεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο λογαριασμό με άλλα ακουστικά SXFI αν χρειαστεί. Έτσι επιτυγχάνεται κάτι παραπάνω αλλά δημιουργείται κι ένας προβληματισμός αν τα ακουστικά αυτά δεν προορίζονται για ένα και μόνο χρήστη. Βλέπετε, κάθε χρήστης χρειάζεται το δικό του προφίλ, αφού οι προσαρμογές που γίνονται για το αυτί του ενός μπορούν να οδηγούν σε χειρότερο ήχο σε άλλο αυτί, οπότε για να πιάσουν όλα αυτά τόπο πρέπει να έχει ο καθένας τη δική του ρύθμιση. Αν ο χρήστης είναι ένας, γλιτώνει έναν προβληματισμό ακόμη δηλαδή.

Το σύστημα της Creative δεν κάνει μόνο για games βέβαια (εξαιρείται το Battle Mode προφανώς). Άλλωστε ο παίκτης μπορεί να το ενεργοποιήσει σε ό,τι περιεχόμενο θέλει. Σε σειρές και ταινίες τα αποτελέσματα είναι καλά, συχνά το ηχητικό πεδίο καταλήγει ακόμη πιο ανοιχτό σε σχέση με Dolby Atmos/DTS X για headphones. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να καταλήξει υπερβολικό αλλά εξαρτάται και από το θέμα. Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα με μουσική, αφού εκεί εξαρτάται ακόμη περισσότερο από τη δουλειά που έγινε στο mastering, το είδος της μουσικής κ.ά. Είναι λίγο θέμα γούστου όσο και περιστάσεων το τελικό αποτέλεσμα.

Στο τέλος της ημέρας βέβαια τα ακουστικά είναι ακουστικά και τα μικρόφωνα μικρόφωνα, οπότε τίποτα δεν μπορεί να σταθεί χωρίς να πετυχαίνει τα βασικά στον ήχο. Το μικρόφωνο, που διαφέρει σημαντικά σε σχέση με εκείνο των SXFI Theater τα πηγαίνει καλά στη μείωση θορύβου και όντως διευκολύνει τη συνεννόηση με τρίτους. Ως προς αυτό παράπονο δεν έχουμε. Ως προς τον ήχο που φτάνει στην άλλη μεριά, τα πράγματα είναι αρκετά καλά, ωστόσο το μικρόφωνο έχει και τις ώρες του, κάτι που υποψιαζόμαστε ότι οφείλεται περισσότερο σε αστοχία επεξεργασίας του ήχου παρά σε αστοχία του ίδιου του μικροφώνου.

Όσο για τα ακουστικά, τα 50mm drivers είναι κλασικά στην κατηγορία και αρκετά καλά ζυγισμένα, πάντα βέβαια με προτεραιότητα στα του gaming. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μια φυσική ροπή μπρος το μπάσο, κάτι που συχνά προτιμά ο gamer. Δεν το παρακάνει όμως για αυτό και τα συγκεκριμένα ακουστικά μπορούν να σταθούν και σε άλλου τύπου περιεχόμενο, να παίξουν πολλαπλό ρόλο μέχρι να γίνει ο ίδιος ο χρήστης αρκετά απαιτητικός ώστε να επενδύσει σε διαφορετικά ακουστικά για διαφορετικές περιστάσεις. Αν θελήσει κάποιος να «μαζέψει» τις χαμηλές μπορεί να χρησιμοποιήσει EQ με την ελπίδα να καταφέρει κάτι καλό, μπορεί όμως να κάνει και μια άλλη αλχημεία: να ενεργοποιήσει το SXFI. Η ισορροπίες αλλάζουν κάπως τότε και επειδή στόχος είναι η καλύτερη απόδοση λεπτομέρειας, συχνά το μπάσο συμμαζεύεται κάπως και επιτυγχάνεται εμμέσως καλύτερη ισορροπία.

Οι ψηλές και οι μεσαίες είναι αρκετά καθαρές, δεν γλιτώνουν την παραμόρφωση σε υψηλές εντάσεις όμως. Βέβαια δεν είναι πολύ λογικό να πάει κανείς τόσο ψηλά σε ένταση και να φτάσει σε αυτές τις παραμορφώσεις, ωστόσο το ότι προκύπτουν δείχνει ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, χώραγε λίγο καλύτερο ζύγισμα, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε χαμηλότερο ταβάνι στην ένταση για να μην είναι εφικτό να διαπιστωθεί τελικά κάτι τέτοιο.



Η Creative είναι έμπειρη εταιρεία στην κατηγορία του ήχου, ενώ βέβαια έχει και αρκετά γνωστή νοοτροπία στο σχεδιασμό των προϊόντων της που στοχεύουν σε μεγάλα τμήματα της αγοράς. Φροντίζει να έχει ευελιξία, μεγάλες ευκολίες εκεί που άλλοι κόβουν λειτουργίες και βλέπουν λίγο πιο ζεστά υλικά και κατασκευή. Έτσι διατηρεί μια συγκεκριμένη ταυτότητα με καλή σχέση απόδοσης/τιμής και φιλικό προφίλ. Έτσι ακριβώς καταφέρνει να «χωρέσει» το SXFI σε headset που απευθύνεται πρωτίστως σε gamers, ενώ μέχρι τώρα το άφηνε σε άλλες κατηγορίες. Ακόμη κι αν η λειτουργία αυτή δεν είναι πανάκεια, λειτουργεί τόσο καλά ώστε να κάνει το SXFI Gamer να ξεχωρίζει για οποιονδήποτε διψά για 3D audio και δεν θέλει να κρέμεται από την υποστήριξη ενός συστήματος ή λειτουργικού για λύσεις της Dolby και της DTS. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Το σύστημα SXFI εξυπηρετεί σε πολλά είδη περιεχομένου και προσαρμόζεται στο χρήστη
  • Το Battle Mode δεν θα κάνει κάποιον πρωταθλητή, αλλά σίγουρα βοηθά
  • Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, υποστηρίζεται κάθε είδος σύνδεσης
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Κάπως ασταθής η απόδοση του μικροφώνου
  • Σχετικά λεπτή επένδυση στη στέκα
  • Δεν μεταφέρεται πολύ εύκολα γιατί δεν διπλώνουν οι κάψες
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*