Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Devolo Magic 2 WiFi Next Starter Kit Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Devolo

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Devolo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Devolo

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Devolo Magic 2 WiFi Next Starter Kit
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.devolo.com/magic-2-wifi-next FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

    9.5

    ENTERNITY SCORE
*
Το Devolo Magic 2 Wifi Next προσφέρει όλα τα καλά της σειράς Magic 2 όσον αφορά στη δικτύωση στο σπίτι μέσω της καλωδίωσης ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά σαφώς αναβαθμισμένο WiFi Router. Διαβάστε την αναλυτική παρουσίασή μας.

Μετά τα καταπληκτικά Devolo Magic 2 και γενικότερα όλη τη σειρά home plug Magic, η Devolo επανέρχεται προσφέροντας μια νέα, αναβαθμισμένη σειρά, τα WiFi Next, με την εταιρεία να μας στέλνει το Devolo Magic 2 WiFi Next Starter Kit για δοκιμή, το οποίο περιλαμβάνει δυο συσκευές, ένα απλό powerline adapter και ένα δεύτερο με ενσωματωμένο WiFi 802.11 ac router. Σε αυτή, τη δεύτερη συσκευή, βρίσκονται όλες οι βασικές διαφορές της σειράς WiFi Next σε σχέση με τα απλά Magic 2.




Για όποιον δε γνωρίζει τι εστί powerline/home plug συσκευές, αυτές προορίζονται για χρήση σε χώρους όπου από τη μια η ασύρματη δικτύωση μπορεί δύσκολα να τους καλύψει, ενώ ταυτόχρονα είναι αδύνατο ο χρήστης να «ρίξει» ατελείωτα μέτρα από καλώδια LAN. Σκεφτείτε ένα τυπικό σπίτι, στο οποίο υπάρχει ένας σταθερός υπολογιστής στο υπνοδωμάτιο, μια κονσόλα και ένα media player στο σαλόνι δίπλα στην τηλεόραση και ένας δεύτερος υπολογιστής σε ένα άλλο υπνοδωμάτιο ή ακόμα και στο σαλόνι. Αυτά πρέπει με κάποιο τρόπο να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο Internet, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις να επικοινωνούν μεταξύ τους.  Όταν οι αποστάσεις μεταξύ των δωματίων είναι μεγάλες, η ασύρματη δικτύωση είναι είτε δύσκολη είτε και ακατόρθωτη οπότε ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα home plug (ή Powerline όπως πλέον λέγονται), σαν αυτές που περιλαμβάνει το πακέτο της Devolo.



Η συσκευασία του Starter Kit περιλαμβάνει τις δυο συσκευές, με την απλή να διαθέτει πάνω της μια θύρα Gigabit Lan για σύνδεση με το router (εκεί κοντά πρέπει να τοποθετηθεί) και τη δεύτερη με το ενσωματωμένο router, που είναι και μεγαλύτερη, να διαθέτει 2 θύρες Lan για επιπλέον ενσύρματη σύνδεση συσκευών. Και οι δυο διαθέτουν είσοδο ρεύματος σούκο. Ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να συνδέσει απευθείας στην πρίζα τις δυο συσκευές, τη μια δίπλα στη συσκευή που θέλουμε να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο του σπιτιού μέσω Lan και την άλλη δίπλα στο ADSL modem. Στην προκειμένη περίπτωση και επειδή το ένα από τα δυο προϊόντα διαθέτει και router, η τοποθέτηση έχει να κάνει με τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Αν απλά θέλει να προσθέσει WiFi ή να βελτιώσει τη ταχύτητα του ήδη υπάρχοντος δικτύου (κάτι λογικό από τη στιγμή που τα περισσότερα ADSL modem/routers προσφέρουν το πολύ WiFi 802.11n), προτείνεται η χρήση δίπλα στο modem του powerline με το ενσωματωμένο WiFi.



Όσον αφορά τώρα στις συγκεκριμένες συσκευές, κάθε μια από τις δυο συσκευές της Devolo έχει ένα LED που μας ενημερώσει για την επίτευξη σύνδεσης (γαλάζιο) χρώμα, ενώ αν αυτό είναι κλειστό, σημαίνει πως η συσκευή δεν λειτουργεί, ενώ αν είναι κόκκινου χρώματος, δεν έχει επιτευχθεί σύνδεση. Επιπλέον, το powerline με το router διαθέτει επιπλέον και ένα Led που μας ενημερώνει για τη κατάσταση του ασύρματου δικτύου. Μπορούμε να συνδέσουμε όσες τέτοιες συσκευές θέλουμε στο σπίτι μας σε όποια σημεία θέλουμε. Στο σημείο αυτό καλό είναι να απαντήσουμε και σε μια ερώτηση που μας γίνεται αρκετά συχνά σχετικά με τη σύνδεση τέτοιων συσκευών σε χώρους με τριφασικό ρεύμα. Κανονικά, τα power line πρέπει να βρίσκονται στην ίδια φάση ρεύματος για να λειτουργήσουν.



Όμως, πολλές φορές είναι πιθανό να λειτουργήσουν και σε τριφασική εγκατάσταση, χάρη στο λεγόμενο phase jump. Όταν τα καλώδια των φάσεων είναι κοντά μεταξύ τους, αυτά επικοινωνούν επαγωγικά με αποτέλεσμα οι συσκευές devolo που βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά με χαμηλότερη απόδοση. Το phase jump έχουμε εκμεταλλευτεί εμείς, ώστε να έχουμε μεταφορά internet από το δεύτερο όροφο στο ισόγειο, παρόλο που οι δυο χώροι χρησιμοποιούν διαφορετικά ρολόγια της ΔΕΗ. Η devolo πάντως έχει μια ειδική συσκευή (για χώρους τριφασικού ρεύματος όμως, όχι ξεχωριστά ρολόγια), το λεγόμενο dinrail, το οποίο μπαίνει στο πίνακα του σπιτιού (η εγκατάσταση γίνεται από ηλεκτρολόγο). Σε αυτό συνδέονται οι τρεις φάσεις και μετά πλέον μπορεί κανείς να εγκαταστήσει όπου θέλει συσκεύες home plug της Devolo.



Επίσης, πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η σειρά Magic δεν είναι συμβατή με τη παλαιότερη σειρά Dlan και καλό είναι να μην είναι εγκατεστημένες στον ίδιο χώρο συσκευές από τις δυο αυτές σειρές, καθώς μειώνεται η ταχύτητα. Από εκεί και πέρα, με τη σειρά Magic 2, η Devolo έχει αυξήσει τη θεωρητική μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της σύνδεσης δυο συσκευών στα 2400Mbps. Στην περίπτωσή μας, έχουμε καταφέρει να κλειδώσουμε ταχύτητες της τάξης των 60-75Mbps από μια γραμμή fiber 100Mbps εγκατεστημένη δυο ορόφους πάνω, σε χώρο με διαφορετικό ρολόι της ΔΕΗ (χάρη στο phase jump).


Η ταχύτητα σύνδεσης με Fiber στον απομακρυσμένο χώρο, μέσω Wifi χρησιμοποιώντας τα Devolo Magic 2. Έχουμε 75Mbps download από τα 100Mbps και 10Mbps στο upload (το μέγιστο).

Με Wifi κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση για χρήση συσκευών στον ενδιάμεσο όροφο. Ακόμα και να υπήρχε πάντως ώστε να χρησιμοποιούμε wifi repeaters, είναι δύσκολο να φτάσουν τα 100Mbps, καθώς οι τοίχοι κόβουν ταχύτητες και τα repeaters, πέρα από το γεγονός ότι προσθέτουν lan, αναμεταδίδουν -στην καλύτερη περίπτωση- την ταχύτητα που παραλαμβάνουν. Στην περίπτωσή μας, με τα Magic 2, έχουμε σταθερή ταχύτητα Internet της τάξης των 75-80/10Mbps και εφόσον η σύνδεση της συσκευής γίνεται μέσω Lan σε μια από τις δυο ελεύθερες θύρες, το latency που δείχνει το speedtest παραμένει στα 3ms, όπως ακριβώς αν είχαμε συνδέσει τον υπολογιστή πάνω στο router! Ουσιαστικά καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε σχεδόν στο έπακρο το Fiber To The Home της Vodafone με τα νέα Magic 2, αξιοποιώντας τα μάλιστα με το μη βέλτιστο τρόπο (λόγω της επαγωγικής επικοινωνίας).
Ερχόμενοι τώρα στο κομμάτι του router, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα νέας γενιάς 802.11ac σύστημα που υποστηρίζει και τις δυο συχνότητες (2,4GHz και 5GHz), ενσωματώνοντας ταυτόχρονα σύστημα κεραιών 2x2 MIME. Αυτό σημαίνει πως ο χρήστης έχει τη μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και εξαιρετική εμβέλεια. Επιπλέον, είναι έτσι σεταρισμένο ούτως ώστε να λειτουργεί άμεσα σαν router, χωρίς να χρειάζεται να προβεί ο χρήστης σε επιπλέον ρυθμίσεις. Η Devolo όμως έχει προσθέσει και λειτουργίες MESH, ούτως ώστε ο χρήστης εύκολα να μπορεί να έχει σε όλο του το σπίτι το ίδιο wifi δίκτυο και να μη χρειάζεται να κάνει ιδιαίτερες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, εγκαθιστώντας στον αρχικό χώρο, δίπλα στο router, το Magic 2 WiFi Next, αυτό δημιούργησε το ίδιο σε ονομασία WiFi δίκτυο με το πρώτο. Έτσι, ο χρήστης που κινείται σε δυο χώρους με τη φορητή του συσκευή (πχ κινητό, tablet) δε χρειάζεται να αλλάζει δίκτυο Wifi, αφού σε κάθε περίπτωση η συσκευή μπαίνει σε αυτό πουτ δημιουργεί το Magic 2. Eδώ όμως βρίσκονται και οι βασικές διαφορές σε σχέση με τα απλά Devolo Magic 2 WiFi. Ως νέο χαρακτηριστικό του Mesh, τα devolo Magic 2 WiFi next διαθέτουν και τη λειτουργία access point steering. Έτσι, οι συσκευές είναι μόνιμα συνδεδεμένες στο ισχυρότερο σημείο πρόσβασης ακόμα και όταν ο χρήστης μετακινείται μέσα στο σπίτι.


Η αλήθεια είναι πως ακόμα και μόνο με μια συσκευή WiFi 2 Next παρατηρήσαμε τη διαφορά, καθώς μετακινούμενοι από το κάτω όροφο στον πάνω, το κινητό μας όντως συνδεόταν άμεσα στο WiFi Next router. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το νέο χαρακτηριστικό, αλλά
Τα προτερήματα του Mesh WiFi στο νέο devolo Magic 2 WiFi next δεν σταματούν όμως εδώ, καθώς υποστηρίζουν και η λειτουρία MultiMiMo όσον αφορά τη ταυτόχρονη χρήση του WiFi από πολλές συσκευές.



Φυσικά, υπάρχουν και λειτουργίες όπως fast roaming, band steering, airtime fairness και config sync (single SSID), που χρησιμοποιούνται ήδη σε όλες τις συσκευές της σειράς Magic.  Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να κάνει clone τα στοιχεία ασύρματου δικτύου του ίδιου του router και έτσι να υπάρχει μόνο ένα ασύρματο δίκτυο σε όλο το χώρο του σπιτιού. Από εκεί πέρα, μέσα από το διαχειριστικό, μπορούμε να φτιάξουμε guest δίκτυα τα οποία έχουν πρόσβαση μόνο στο Internet και όχι σε τυχόν τοπικό δίκτυο, μπορούμε να έχουν schedule για το πότε θα λειτουργεί το Wifi μέσα στην εβδομάδα, και φυσικά μπορούμε να βλέπουμε τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο, είτε ενσύρματα είτε ασύρματα.


H λειτουργία του MESH wifi με τα Magic 2. Βλέπετε πως τοποθετούνται σε ένα σπίτι τα Magic 2 με Wifi και τι χώρο καλύπτουν το καθένα ξεχωριστά αλλά καθ συνολικά.

Βέβαια, όταν έχει κανείς να κάνει με κορυφαίες συσκευές που δείχνουν το δρόμο σε όλους τους άλλους κατασκευαστές, το κόστος αναμενόμενα είναι αυξημένο κάτι που ισχύει και στη περίπτωση των προτάσεων της Devolo: το kit μπορεί να το αποκτήσει κανείς με περίπου 199€, χρήματα τα οποία τα αξίζει με το παραπάνω, αν αναλογιστούμε ότι ενσωματώνει και ένα γρήγορο 802.11ac router, λύνοντας ταυτόχρονα οποιοδήποτε πρόβλημα διασύνδεσης από οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού. 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εύκολη εγκατάσταση
  • Εμβέλεια που φτάνει τα 500 μέτρα καλωδίωσης
  • Αναβαθμισμένο WiFi
  • Συμβατότητα με όλα τα Magic 1/ Magic 2.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τα €200 δεν ειναι λίγα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*