Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Elgato Facecam Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Elgato

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Elgato

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Elgato

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Elgato Facecam
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http:// FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

    9.5

    ENTERNITY SCORE
*
Η Elgato Facecam είναι μια USB 3.0 web camera με ανάλυση 1080p60 και προσφέρει ποιότητα που μπορεί να συγκριθεί με high end φωτογραφικές μηχανές.

Την Elgato τη γνωρίσαμε μέσα από τη σειρά των game capture συσκευών της, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την εξαγορά της από τη Corsair, έχει εμπλουτίσει τα προϊόντα της. Έχουμε παρουσιάσει κάποια από τα WiFi Led φώτα της, με την εταιρεία να έχει δημιουργήσει και μια σειρά από συσκευές capture video για χρήση εξωτερικών καμερών. Το αρχικό Cam Link έγινε ανάρπαστο μέσα στη πρώτη καραντίνα, όπως άλλωστε και το αναβαθμισμένο Cam Link 4K, δυο USB dongle με μια είσοδο HDMI. Επίσης, υπάρχει και η εφαρμογή για IOS συσκευές EpocCam, που μετατρέπει τη κάμερα του κινητού σε ασύρματη ή ενσύρματη webcamera για τον υπολογιστή ενώ πρόσφατα η εταιρεία κυκλοφόρησε και το Cam Link Pro, μια PCIe κάρτα με 4 εισόδους HDMI. Πλέον, έφτασε η ώρα για τη πρώτη web camera της Elgato, η οποία κυκλοφορεί στα €199,99 με το όνομα Facecam.




Πρόκειται για μια USB 3.0, 1080p60, web camera η οποία στοχεύει να λύσει τα χέρια όλων των χρηστών που αναζητούν υψηλή ποιότητα στην εικόνα που καταγράφουν ή streamάρουν και όπως θα διαβάσετε παρακάτω, το πετυχαίνει με το παραπάνω. Η συσκευασία είναι λιτή και περιέχει τη κάμερα, μια βάση στήριξης και ένα μεγάλο καλώδιο USB 3.0. Η σύνδεση με τον υπολογιστή γίνεται εύκολα σε μια συμβατή θύρα και κανείς μπορεί να τη χρησιμοποιήσει άμεσα, χωρίς καν εγκατάσταση οδηγών, καθώς είναι συμβατή με το πρωτόκολλο UVC. Ωστόσο, οι δυνατότητές της αποκαλύπτονται πλήρως όταν εγκαταστήσουμε την εφαρμογή Camera Hub, για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.



Η ίδια η κάμερα είναι πραγματικά μεγάλη σε μέγεθος, ωστόσο έχει χαμηλό βάρος. Στην πρόσοψη βρίσκεται ο τεράστιος φακός φωτεινότητας f/2.4 με εύρος 24mm σε αντιστοιχία full frame. Πρόκεται για ένα πραγματικά ευρυγώνιο φακό που χωράει όχι μόνο το πρόσωπο, αλλά σχεδόν τα πάντα γύρω από το χρήστη καθώς έχει οπτικό πεδίο 82 μοιρών. Αριστερά από το φακό, όπως τον κοιτάζουμε, είναι ένα μπλέ led που μας ενημερώνει για τη λειτουργία της, το οποίο πάντως μπορούμε να απενεργοποιήσουμε μέσα από την εφαρμογή. Να σημειώσουμε πως η συσκευασία περιέχει και ένα καπάκι που κουμπώνει μπροστά από το φακό και από την μια τον προστατεύει ότι δε χρησιμοποιούμε τη κάμερα και από την άλλη ξε-αγχώνει χρήστες που ανησυχούν για την ιδιωτικότητά τους.



Στο πίσω μέρος της κάμερας είναι μια θύρα Type-C USB στην οποία συνδέεται το σχετικό καλώδιο (τερματίζει σε Type-A) ενώ στο κάτω μέρος έχουμε ένα thread 1/4 της ίντσας στο οποίο βιδώνει η βάση στήριξης. Ωστόσο, αν κάποιος το προτιμά, μπορεί να τη βιδώσει σε ένα κλασσικό τρίποδο ή ακόμα και σε όλα τα συμβατά mount της Elgato.



Όσον αφορά στη βάση στήριξης, αυτή επιτρέπει δυο τρόπους: είτε σε μια επίπεδη επιφάνεια είτε ξεδιπλώνοντάς την ώστε να σφίξει στο πάνω μέρος μιας οθόνης. Γενικά, η βάση κάνει καλά τη δουλειά της, έχοντας τη δυνατότητα για κίνηση στο κάθετο άξονα ώστε να ρυθμίσουμε τη γωνία ύψους που βλέπει, με το μοναδικό μας παράπονο να έχει να κάνει με το γεγονός ότι δε μπορούμε να προβούμε εύκολα σε ρύθμιση του οριζόντιου άξονα. Και αυτό γιατί πρέπει πρώτα να ξεσφίξουμε τη ροδέλα που ασφαλίζει τη κάμερα στη βάση, να αλλάξουμε τη γωνία και να τη σφίξουμε ξανά. Το συγκεκριμένο μικρο-πρόβλημα βέβαια λύθηκε χρησιμοποιώντας μια μικρή κεφαλή τριπόδου.



Από πλευράς εργονομίας λοιπόν η κάμερα παίρνει άριστα. Ωστόσο εκεί που η Elgato έχει δώσει ακόμα περισσότερη σημασία είναι στην εικόνα. Έχει χρησιμοποιήσει πραγματικό γυαλί για τα οπτικά της (ποιότητας studio όπως αναφέρει) καθώς και έναν αισθητήρα CMOS της σειράς Starvis της Sony. Δε γνωρίζουμε ποιον ακριβώς (όχι ότι έχει σημασία βέβαια) αλλά μια έρευνα στο site της Sony μας έκανε να πιστεύουμε πως ο αισθητήρας έχει μέγεθος 1/2,8’’ καθώς βρήκαμε δυο διαφορετικούς με ανάλυση 1080p video και δυνατότητα 60fps, χαρακτηριστικά που υποστηρίζει η Elgato Facecam. Όπως και να έχει, οι αισθητήρες Starvis είναι σχεδιασμένοι για χρήση σε εσωτερικό χώρο με την Elgato να έχει τυοποθετήσει πάνω του και μια μεγάλη ψύκτρα που παρέχει παθητική ψύξη ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα ακόμα και σε 24ωρη χρήση. Επιπλέον, υπάρχει ενσωματωμένη και μνήμη στην οποία σώζονται όλες οι ρυθμίσεις που κάνουμε στο Camera Hub, ώστε ακόμα και μετά από επανεκκίνηση των Windows (σύνηθες να χάνονται σχεδόν σε όλες τις web κάμερες) ή μεταφορά και χρήση της Facecam σε άλλο υπολογιστή, να μη χρειάζεται να ξανακάνουμε ρυθμίσεις.



Επιστρέφοντας τώρα στα οπτικά, η Elgato χρησιμοποιεί aspherical επιφάνεια που μεγιστοποιεί την οξύτητα στη περιμετρο, με το γυαλί να είναι low dispersion, ενώ υπάρχουν 18 επιστρώσεις για μείωση των αντανακλάσεων αλλά και ένα IR cut φίλτρο. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα διαβάζει κανείς σε φακούς που αγοράζει για φωτογραφικές μηχανές και όχι σε κάποια web camera. Σε συνδυασμό δε με το γεγονός ότι η Facecam στέλνει ασυμπίεστο σήμα ενώ παράλληλα ενσωματώνει έναν επεξεργαστή που αναλαμβάνει να υπολογίσει και ρυθμίσει όλες τις παραμέτρους, όπως μια DSLR, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή web camera. Αυτόματη εστίαση δεν υπάρχει, ωστόσο η Elgato έχει ρυθμίσει έτσι τη κάμερα ώστε να προσφέρει πλήρη εστίαση σε ότι βρίσκεται σε απόσταση από 30 εκατοστά έως 1.2 μέτρο, αποστάσεις που είναι οι συνηθισμένες για όσους κάθονται μπροστά από έναν υπολογιστή. Κάτι ακόμα που πρέπει να αναφέρουμε, αλλά δεν δοκιμάσαμε, είναι η συμβατότητα της Facecam με το Stream Deck, της συσκευές της Elgato με τα προγραμματιζόμενα πλήκτρα, ώστε να μπορεί κανείς άμεσα να προβεί σε αλλαγές ρυθμίσεων, με το πάτημα ενός πλήκτρου. Το μόνο που λείπει είναι ένα μικρόφωνο, αλλά αυτό είναι επιλογή της Elgato καθώς η έρευνά της λέει ότι σχεδόν κανείς δε χρησιμοποιεί το μικρόφωνο της κάμερας. Εμείς συμφωνούμε και αν αναλογιστούμε ότι κατά τις δοκιμές μας ότι εξωτερικό μικρόφωνο και αν τεστάραμε, δεν χρειάστηκε να κάνουμε καμία είδους ρύθμιση για συγχρονισμό εικόνας και ήχου, τελικά η έλλειψη μικροφώνου δεν θεωρείται καν έλλειψη.



Όλα τα παραπάνω είναι η θεωρία. Στη πράξη τι γίνεται; Ε, λοιπόν, το πρώτο πράγμα που αναφώνησε ο υπογράφων με το που άνοιξε την εφαρμογή Camera Hub και είδε την εικόνα ήταν ένα «Ουάου! Τι είναι αυτό!». Ο ενθουσιασμός μας ήταν τεράστιος με τη ποιότητα εικόνας που αντικρίσαμε, έχοντας δε σαν μέτρο σύγκρισης  την αντίστοιχη 1080p60fps εικόνα που παίρνουμε από μια Sony ZV1 συνδεδεμένη σε PCIe capture card! Εξαιρετικά χρώματα, άριστη εστίαση στις αποστάσεις που αναφέρει η Elgato, καλή διαχείριση του θορύβου και πολλές ρυθμίσεις. Πάρα πολλές ρυθμίσεις. Να πούμε σε αυτό το σημείο πως η εφαρμογή δείχνει εικόνα μεν, ωστόσο μπορεί κανείς να την απενεργοποιήσει και να κρύψει πλήρως το παράθυρό της, διατηρώντας στο desktop μόνο το παράθυρο ρυθμίσεων, ώστε να έχει τον έλεγχο σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή θέλει να έχει την εικόνα της web camera. Προφανώς λειτουργεί χωρίς προβλήματα σε εφαρμογές όπως το Zoom και το Teams, το Viber, το Whatsapp και το Skype όπως φυσικά και στο OBS. Λειτουργεί δε και στο Nvidia Broadcast χάρη στο οποίο μπορεί κανείς να πάρει εξαιρετικά αποτελέσματα, εφόσον έχει κάρτα NVidia RTX. Συνδυάζοντας το background blur και το auto frame με τη ποιότητα της κάμερας δίνει ένα μοναδικό αποτέλεσμα, σαν να έχει χρησιμοποιεί κανείς χειριστή κάμερας πίσω από μια DSLR (με υψηλή χρήση της RTX3080 πάντως).



Μέσα από την εφαρμογή camera hub λοιπόν, μπορούμε να προβούμε σε πλήθος ρυθμίσεων. Έχουμε δυνατότητα για digital zoom μέχρι 4x, το οποίο μέχρι 2x είναι μια χαρά, αλλά από εκεί και πέρα αρχίζει να χάνει σε ποιότητα. Όσον αφορά στο τομέα της εικόνας, μπορούμε να ρυθμίσουμε ξεχωριστά το contrast, το saturation και το sharpness. Τα δυο πρώτα έχουν να κάνουμε περισσότερο με τα χρώματα, με την αυτόματη ρύθμιση να είναι συνήθως η καλύτερη. Όσον αφορά στο sharpness, έχουμε επιλογές από το 0 έως το 4, με το 2 να είναι το καλύτερο. Το 3 και το 4 δίνουν έντονη οξύτητα και δημιουργούν ένα ψεύτικο αποτέλεσμα. Το 0 κάνει πολύ soft την εικόνα ενώ το 1 είναι και αυτό μια καλή επιλογή. Στο τομέα της έκθεση τώρα, έχουμε είτε αυτόματες ρυθμίσεις είτε χειροκίνητες. Στις αυτόματες, αφήνουν το hardware της Facecam να ρυθμίσει ταχύτητα κλείστου και ISO και το μόνο στο οποίο μπορούμε εμείς να παρέμβουμε είναι το compensation, δηλαδή να κάνουμε περισσότερο ή λιγότερο φωτεινή την έκθεση, σε σχέση με την αυτόματη ρύθμιση. Η επιλογή Metering αφορά στο πως θα υπολογίσει η κάμερα την αυτόματη έκθεση, είτε από όλη την εικόνα που βλέπει είτε μόνο από το κέντρο (συνήθως εκεί βρίσκεται ο άνθρωπος). Σε κάθε περίπτωση πάντως, το software εμφανίζει τη τιμή ISO που χρησιμοποιεί η κάμερα για να ξέρουμε πως το διαχειρίζεται. Το ISO μπορούμε να το αλλάξουμε εφόσον επιλέξουμε χειροκίνητες ρυθμίσεις, καθώς επίσης και τη ταχύτητα κλείστρου. Το ISO έχει εύρος 100-6400, με τιμές έως τα 1000 ISO να έχουν σχετικά λίγο θόρυβο, μέχρι τα 1600 είναι ανεκτός ενώ από εκεί και πάνω αυξάνεται αρκετά.



Ωστόσο, ακόμα και έτσι, μπορεί κανείς να έχει εικόνα ακόμα και αν ο περιβάλλον χώρος έχει ελάχιστο φωτισμό. Αντίστοιχα, η ταχύτητα κλείστρου ρυθμίζεται σε ένα μεγάλο εύρος τιμών, από 1/10000sec μέχρι 1/4sec. Βέβαια, οι βέλτιστες ρυθμίσεις του shutter speed είναι συνήθως από 1/125sec ή 1/60sec για 60fps βίντεο και 1/60sec ή 1/30sec για 30fps βίντεο, καθώς με αυτές έχουμε το βέλτιστο στο μάτι motion blur. Ωστόσο, αν κάποιος χρησιμοποιεί τη κάμερα σε ένα χώρο με άπλετο φως (πχ έξω, κάτω από το φως του ήλιου) οι μικρές ταχύτητες κλείστρου είναι απαραίτητες για να εμφανίζεται εικόνα. Από την άλλη, οι μεγάλες ταχύτητες, πάνω από το 1/30sec δημιουργούν έντονο halo εφέ και η χρησιμότητά τους είναι μικρή. Όσον αφορά στο white balance, και εδώ μπορούμε να έχουμε αυτόματη ρύθμιση που είναι συνήθως άριστη ή χειροκίνητη με εύρος από 2800 έως 12500 βαθμούς Κέλβιν. Τέλος, υπάρχει και η επιλογή noise reduction, η οποία μειώνει το παραγόμενο θόρυβο όταν οι τιμές ISO είναι μεγάλες, ωστόσο η εικόνα γίνεται πολύ soft και καλύτερα είναι να μη το χρησιμοποιήσει κανείς. Στο ίδιο tab βρίσκεται και η λειτουργία Anti-Flicker, η οποία όμως είναι διαθέσιμη μόνο όταν ενεργοποιήσουμε το noise reduction. Καθώς το software δε διαθέτει επιλογές ταχύτητες κλείστρου που να αντιστοιχούν στα 50Hz (η συχνότητα του ρεύματος στην Ελλάδα) όπως πχ 1/50sec ή 1/100sec, ο χρήστης θα πρέπει να ενεργοποιήσει το noise reduction για να έχει antiflicker στα 50Hz ώστε τα φώτα που έχει στο χώρο να μη δημιουργούν το flickering. Βέβαια, όσοι χρησιμοποιούν LED φώτα δε θα έχουν αυτό το θέμα, ωστόσο θα θέλαμε το anti-flicker να είναι διαθέσιμο σαν επιλογή χωρίς να χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε το noise reduction.



Όλα τα παραπάνω σαν σύνολο λειτουργούν εντυπωσιακά καλά, με την Elgato Facecam να μπορεί να συγκριθεί σε ποιότητα με το αποτέλεσμα που δίνει μια Sony ZV1. Μιλάμε για μια high end compact φωτογραφική μηχανή με αισθητήρα μεγέθους 1’’ και κόστους σχεδόν €700! Και μόνο που η Facecam μπορεί να σταθεί καλά σε αυτή τη σύγκριση, τη καθιστά με εξαιρετική επιλογή, ειδικά από τη στιγμή που για να χρησιμοποιήσει κανείς τη ZV1 (ή κάποια άλλη φωτογραφική μηχανή) χρειάζεται επιπλέον hardware (ένα video capture με δυνατότητα 1080p60). Έχοντας μάλιστα δει και το πώς διαχειρίζεται τις αναβαθμίσεις software η Elgato, είμαστε σίγουροι ότι όποιες μικρές αρρυθμίες του software παρατηρήσαμε θα λυθούν και αυτές σύντομα. 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετική ποιότητα είκονας
  • Άμεσος συγχρονισμός με οποιοδήποτε μικρόφωνο
  • Πολλοί τρόποι στήριξης
  • Ασυμπίεστο βίντεο
  • Ενσωματωμένη μνήμη
  • Δυνατότητα ρύθμισης ISO
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Κάποια bugs στο software
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*