Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Epson EF-12 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Epson

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Epson Italy

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Epson Italy

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Ο Epson EF-12 είναι ένας μικρός σε διαστάσεις προβολέας τεχνολογίας laser με ενσωματωμένο Android TV.

Δεν παρουσιάζουμε συχνά βιντεοπροβολείς, όμως κάθε φορά που έχουμε ξκάποιον για δοκιμή, ειδικά σε περίοδο με euro και play off NΒA,  ένας ενθουσιασμός μας πιάνει. Με κόστος που βρίσκεται γύρω στα €1000, ο Epson EF-12 υπόσχεται να χαρίσει ώρες διασκέδασης με τη μεγάλη οθόνη προβολής του, χωρίς μάλιστα να απαιτεί πολύ χώρο για την εγκατάστασή του. Πρόκειται για ένα πραγματικά μικρό προβολέα σε μορφή κύβου που εύκολα κάποιος μπορεί να τον μεταφέρει μαζί του αν θέλει να τον χρησιμοποιήσει σε άλλο χώρο. Ακριβώς επειδή είναι μικρός, μπορεί κανείς να τον έχει κάπου αποθηκευμένο στο σπίτι και να τον «στήνει» όταν θέλει να τον χρησιμοποιήσει (αν και το τροφοδοτικό του είναι εξωτερικό).




Στη συσκευασία μάλιστα περιλαμβάνει και μια ειδική βάση στήριξης η οποία στερεώνεται στο κάτω μέρος και δίνει την δυνατότητα στο προβολέα είναι να εγκατασταθεί μόνιμα σε ταβάνι, είτε να στερεωθεί σε κάποιο τρίποδο, ώστε ο κάτοχός του να έχει περισσότερες επιλογές .



Στην πρόσοψή του υπάρχει ο φακός του συστήματος προβολής χωρίς κάποιο κάλυμμα, ο οποίος όμως είναι σταθερός. Αυτό σημαίνει πως δε μπορεί κανείς να μεγαλώσει ή να μικρύνει το μέγεθος της οθόνης προβολής με κανένα άλλο τρόπο, παρά μόνο απομακρύνοντας τον ή φέρνοντας τον ποιο κοντά στην οθόνη προβολής (ή το τοίχο). Στο κάτω μέρος της πρόσοψης υπάρχει ένα ποδαράκι για να ρυθμίσουμε το ύψος του προβολέα. Στο πάνω μέρος του βρίσκουμε διάφορα πλήκτρα ελέγχου όπως το power, αυξομείωση της έντασης ήχου, keystone correction αλλά και ένα πλήκτρο Bluetooth. Το τελευταίο ουσιαστικά μετατρέπει το προβολέα σε ηχείο Bluetooth, καθώς ενσωματώνει ένα ηχοσύστημα της Yamaha (2x5 watt), το οποίο από τη μια μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να ακούει ήχο που παράγεται κατά τη χρήση της συσκευής σαν προβολέας και από την άλλη σαν ένα ασύρματο ηχείο. Στην αριστερή πλευρά της πρόσοψης έχουμε ένα αεραγωγό που βοηθάει στη ψύξη του προβολέα ενώ στη δεξιά  βρίσκουμε ένα μικρό καπάκι πίσω από το οποίο συναντάμε ένα φίλτρο σκόνης, ώστε το εσωτερικό του προβολέα να παραμένει καθαρό ακόμα και μετά από πολλές ώρες χρήσης του (και αντίστοιχα χρήσης του ανεμιστήρα ψύξης).



Στο πίσω μέρος έχουμε όλες τις θύρες σύνδεσης και συγκεκριμένα 2 HDMI εκ των οποίων η μια ARC, πια παραδοσιακή USB για σύνδεση δίσκου/usb flash drive καθώς και έξοδο ακουστικών. Το ηχεία έχει ισχύ 10 Watt παίζει πραγματικά καλά αν και σίγουρα αποτελεί μια βασική λύση. Καλύτερα για τον χρήστη να αξιοποιήσει εξωτερικό σύστημα ήχου, με τη λύση Bluetooth ηχείων ή ακουστικών να είναι η ευκολότερη. Η σύνδεση γίνεται άνετα χάρη στο λειτουργικό Android TV που έχει εγκατεστημένος ο προβολέας (περισσότερα για αυτό σε λίγο) . Στη πίσω πλευρά βρίσκεται και η τροφοδοσία.



Από πλευράς ρυθμιστικών, ο προβολέας υποστηρίζει τόσο αυτόματη εστίαση όσο και αυτόματο keystone correction στον οριζόντιο και το κάθετο άξονα. Στη πράξη, κάποιες φορές θα χρειαστεί κανείς μικρές διορθώσεις για να φέρει το αποτέλεσμα στα μέτρα του όσον αφορά στους δυο αυτούς παράγοντες. Οι όποιες ρυθμίσεις γίνονται χρησιμοποιώντας το remote control της συσκευασίας, το οποίο είναι Bluetooth και συνεργάζεται άριστα με το Android TV λειτουργικό που τρέχει ο προβολέας.



Εκκινώντας το προβολέα, ξεκινάει αυτόματα και το Android TV. Καθώς όμως έχουμε να κάνουμε με σύστημα προβολής τεχνολογίας laser, ο προβολέας προβάλει άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποιος χρόνος για να ζεσταθεί η λάμπα. Επιπλέον, το σύστημα λειτουργεί πραγματικά αθόρυβα, ακόμα και όταν τον χρησιμοποιούμε στη μέγιστη φωτεινότητα προβολής (1000 lumens). Το Android TV από μόνο του είναι ένας βασικός τρόπος προβολής και ας μην είναι διαθέσιμες εφαρμογές όπως το Netflix (αλλά είναι το Amazon Prime). Ωστόσο, καθώς ο προβολέας λειτουργεί σαν chromecast, καταφέραμε να προβάλλουμε και Cosmote TV (υποστηρίζεται η native εφαρμογή πάντως) και Netflix από το smartphone.  Φυσικά, με τις 2 θύρες HDMI αλλά και τη USB, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει πολλές διαφορετικές συσκευές από τις οποίες θα προβάλλει, κάτι που εμείς εκμεταλλευτήκαμε συνδέοντας το Playstation 5.



Πηγαίνοντας τώρα στον τομέα της ποιότητας της εικόνας, εδώ τα πράγματα είναι αρκετά καλά. Αν και μιλάμε για Full HD προβολέα, στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα φαίνεται πολύ καλύτερο. Η ευκρίνεια βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με το προβολέα να υποστηρίζει και HDR10 εφόσον κάποιος έχει τέτοιο περιεχόμενο να αναπαράγει. Η κίνηση στις ταινίες αναπαράγεται πιστά, το μαύρο είναι βαθύ ενώ και από πλευράς ανάλυσης, κανείς δε θα μείνει παραπονεμένος. Χρωματικά θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα, ενώ αυτό που μάλλον θα είναι το βασικότερο θέμα είναι η φωτεινότητα, καθώς τα 1000 lumens είναι μια μέτρια τιμή και για να απολαύσει κανείς τις δυνατότητες το Epson EF-12, θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ο ήχος όμως που παράγει το σύστημα της Yamaha είναι πραγματικά καλό για ένα τόσο μικρό προβολέα, με τα δυο ηχεία να στέλνουν τον ήχο προς τα πίσω και εφόσον καθόμαστε πίσω από αυτόν, μας γεμίζει το χώρο. Στη ρύθμιση Theatre έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και σε γενικές γραμμές, δε θα χρειαστεί κανείς επιπλέον σύστημα ήχου, εκτός και αν θέλει κάτι περισσότερο σε αριθμό ηχείων και ένταση, καθώς ποιοτικά έχουμε γεμάτ ήχο που τα καταφέρνει μια χαρά.  Συνολικά, ο Epson EF-12 έχει σαφής πλεονεκτήματα, όπως το μικρό μέγεθος, την αυτόματη ρύθμιση εστίασης και keystone, το σύστημα ήχου και την άμεση δυνατότητα προβολής λόγω της τεχνολογίας laser. Είναι μια καλή λύση τόσο σαν μόνιμη εγκατάσταση όσο –ακόμα περισσότερο- για περιστασιακή χρήση, όταν πχ κάποιος θέλει να απολαύσει σε μεγάλη οθόνη (πχ ταράτσα) το Euro, το NBA ή καινούριες κυκλοφορίες ταινιών. Σίγουρα είναι μεγάλη ευκολία η ύπαρξη του Android TV, ώστε να βλέπει κανείς streaming και live tv μέσω των app που μπορεί να εγκαταστήσει. Αν οι συνθήκες είναι ιδανικές, μπορεί να προσφέρει συγκινήσεις χάρη στη καλή εικόνα εικόνα που προσφέρει. 
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μικρός σε μέγεθος
  • Το σύστημα ήχου
  • Android TV
  • Αυτόματη εστίαση και διόρθωση keystone
  • Βαθύ μάυρο
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Δε είναι διαθέσιμο προς εγκατάσταση το Netflix
  • Τα 1000 lumens δεν είναι πολλά
  • Όχι τόσο ζωντανά χρώματα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*