Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Huawei MateBook 14s Review

*
Το Huawei MateBook 14s είναι ένα μικρό, ελαφρύ, όμορφο, με ξεχωριστά χαρακτηριστικά notebook που αξίζει την προσοχή σας.

Από τις αρχές του προηγούμενου έτους η Huawei έχει φέρει επίσημα στην Ελλάδα αρκετά από τα notebook της εταιρείας. Στο παρελθόν είδαμε τα Matebook D14, Matebook X Pro και Matebook 14., του οποίου την αναβαθμισμένη έκδοση χρησιμοποιούμε το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για το Matebook 14S το οποίο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους αναζητούν επιδόσεις και εξαιρετική οθόνη. Κυκλοφορεί σε τρεις εκδόσεις, εκ των οποίων οι δυο είναι με τον Core i5 11300H, έχοντας 512GB χώρου με 8GB(€1199) ή 16GB (€1299) μνήμης. Η κορυφαία έκδοση κοστίζει €1599 και έρχεται με Core i7 11370H, 16GB μνήμης και 1TB αποθηκευτικού χώρου. Εμείς είχαμε στη διάθεσή μας τη μεσαία έκδοση των €1299.




Η συσκευασία του notebook είναι λιτή και περιλαμβάνει το ίδιο το σύστημα καθώς και ένα φορτιστή των 90Watt με αποσπώμενο καλώδιο Type-C σε Type-C. Ο φορτιστής είναι μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς πέρα από το να φορτίζει το notebook πραγματικά εξαιρετικά γρήγορα, υποστηρίζει διάφορα configuration φόρτισης (5V/3A στα 15Watt, 12V/3A στα 36Watt, 15V/5A στα 75Watt και 20V/4,5Α στα 90Watt) και έτσι μπορεί κανείς να το αξιοποιήσει και για φόρτιση κινητού ή tablet είτε της Huawei είτε κάποιας άλλη εταιρείας που υποστηρίζει τα παραπάνω φορτία. Έχοντας αυτό στο μυαλό, κάποιος που κυκλοφορεί και ταξιδεύει, δε χρειάζεται να κουβαλήσει μαζί επιπλέον φορτιστή για το κινητό του. Πηγαίνοντας τώρα στο ίδιο το notebook, έχουμε μια ποιοτική μεταλλική κατασκευή, βάρους 1,4 κιλού και μαζεμένες διαστάσεις. Στη πλάτη της οθόνης βρίσκεται ανάγλυφο το λογότυπο της εταιρείας.



Από πλευράς θυρών, βρίσκουμε μια Type-A USB 3.2 Gen1 στη δεξιά πλευρά, ενώ στην αριστερή πλευρά  έχουμε δυο Type-C USB 3.2 που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη φόρτιση ενώ λειτουργούν και σας έξοδος εικόνας, παρόλο που υπάρχει κανονικού μεγέθους HDMI δίπλα στις USB, όπως και μια θύρα 3,5mm για ακουστικά. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος card reader για κάρτες SD.



Ανασηκώνοντας την οθόνη, κάτι που γίνεται με το ένα χέρι (γεγονός που μαρτυρά μια σωστή κατασκευή όσον αφορά στο μεγάλο hinge που κρατά την οθόνη), ερχόμαστε σε άμεση επαφή με την εικόνα που θα έχει όποιος χρησιμοποιεί το MateBook 14s. Η. Τα εξαιρετικά μικρά bezel δίνουν μια όμορφη πρώτη εικόνα, με τη Huawei να έχει πλέον ενσωματώσει στο πάνω μέρος της οθόνης τη κάμερα ανάλυσης 720p. Το καλό με τη συγκεκριμένη κάμερα έχει να κάνει με το γεγονός ότι συνοδεύεται και από έναν υπέρυθρο αισθητήρα και έτσι είναι συμβατή με το Windows Hello, για ασφαλές ξεκλείδωμα με αναγνώριση προσώπου.



Επιπλέον, το power button που βρίσκεται πάνω και δεξιά από το πληκτρολόγιο λειτουργεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων (και αυτός Windows Hello συμβατός) και έτσι ο χρήστης έχει δυο γρήγορους και ασφαλείς τρόπους να κάνει login στα Windows.



Επιστρέφοντας τώρα στην οθόνη, έχουμε ένα LTPS LCD panel αφής διαγωνίου 14,2’’, κορυφαίες γωνίες θέασης, επαρκή φωτεινότητας της τάξης των 400nits και καλή χρωματική απεικόνιση (100% sRGB). Η οθόνη έχει αναβαθμιστεί αρκετά έναντι αυτής του Matebook 14, καθώς από τη μια η ανάλυση είναι 2,5K (2520x1680) και από την άλλη μπορεί να λειτουργήσει στα 90Hz, με τη σχετική αλλαγή να γίνεται είτε πηγαίνοντας στις αντίστοιχες ρυθμίσεις του λειτουργικού, είτε ευκολότερα με το πάτημα των Fn+R πλήκτρων. Σύμφωνα με τη Huawei, ακόμα και όταν ρυθμίσουμε την οθόνη στα 90Hz, ο ρυθμός ανανέωσης είναι μεταβαλλόμενος και προσαρμόζεται στο τι κάνει ο χρήστης, ώστε να εξοικονομείται μπαταρία. Ακόμα και έτσι πάντως, η διαφορά είναι μεγάλη σε σχέση με τα 60Hz, με την εμπειρία χρήσης να είναι σαφώς περισσότερο ξεκούραστη στο scrolling.  Το ίδιο panel χρησιμοποιεί αναλογίες πλευρών 16:10, ακολουθώντας τη τάση της εποχής, προσφέροντας στο χρήστη ελαφρώς μεγαλύτερο ύψος, κάτι βολικό κατά τη πλοήγηση στο Internet αλλά και στη χρήση εφαρμογών.



Από την άλλη, όταν κάποιος θέλει να δει βίντεο ή ταινίες γενικότερα, έχει μεγαλύτερα μαύρα πλαίσια στο πάνω και κάτω μέρος. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, το μαύρο που βγάζει η οθόνη είναι εξαιρετικό και δύσκολα κανείς το ξεχωρίζει από τα επίσης μαύρα bezel. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Huawei έχει εφοδιάσει το notebook με την εφαρμογή Display Manager που αφορά σε κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις που αφορούν στην οθόνη. Οι επιλογές αφορούν στην ενεργοποίηση του Eye Comfort που μειώνει τις μπλε αποχρώσεις με επιπλέον δυνατότητα επιλογής της έντασης της ρύθμισης, καθώς επίσης και η δυνατότητα ρύθμισης θερμοκρασίας χρώματος, ώστε ο χρήστης να φέρει την εικόνα όσο περισσότερο γίνεται στα μέτρα του. Θα θέλαμε πάντως η επίστρωση να είναι περισσότερο ματ, καθώς έτσι όπως είναι αντικατοπτρίζει αρκετά το περιβάλλοντα χώρο.



Κάτι άλλο που έχει αλλάξει σημαντικά στο Matebook 14s σε σχέση με το προκάτοχό του είναι το πληκτρολόγιο, με τη Huawei να έχει αυξήσει το βάθος των πατημάτων στο 1,5mm. Μπορεί να μη φαντάζει πολύ, όμως για ένα τόσο λεπτό laptop το συγκεκριμένο βάθος είναι παραπάνω από ικανοποιητικό, δίνοντας μια ξεχωριστή αίσθηση στο χρήστη. Μπορεί βέβαια το βάθος να έχει μεγαλώσει, η διάταξη έχει μείνει ίδια με τη Huawei να έχει κρατήσει το πλήκτρο που βρίσκεται ανάμεσα στα F6/F7, το οποίο στο προηγούμενο μοντέλο έκρυβε τη κάμερα. Πλέον, λειτουργεί σαν shortcut για την άμεση ενεργοποίηση του voice dictation στα Windows 10, κάτι που κανονικά γίνεται με το συνδυασμό Windows button + H. Το υπόλοιπο πληκτρολόγιο ακολουθεί κλασσική chicklet σχεδίασης, με τα F keys να είναι μικρότερα από τα υπόλοιπα και να είναι αυτά που ενσωματώνουν διπλές λειτουργίες όπως η αυξομείωση της έντασης του ήχου, της φωτεινότητας της οθόνης, της φωτεινότητας του πληκτρολογίου (2 επίπεδα), της ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης του WiFi κτλ. Το αρκετά μεγάλο touchpad πάλι έχει καλή ποιότητα κύλισης του δαχτύλου.



Ανοίγουμε μια παρένθεση για να μιλήσουμε λίγο για τον ήχο. Το Matebook 14s ενσωματώνει ένα τετραπλό σύστημα ηχείων, προσφέροντας πραγματικά δυνατό και καθαρό ήχο, ειδικά αν αναλογιστούμε τις μικρές διαστάσεις του συστήματος. Λείπουν κάπως τα μπάσα, αλλά τα ηχεία είναι μια χαρά για να απολαύσει κανείς ταινίες, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα ακουστικά. Και μάλιστα μπορεί να απολαύσει ταινίες για πολλές πολλές ώρες, καθώς η αυτονομία του συστήματος είναι πραγματικά εξαιρετική. Δοκιμάσαμε να κάνουμε streaming από την εφαρμογή του Netflix το Spiderman Homecoming, έχοντας τη φωτεινότητα στη μέγιστη τιμή με το balanced profil μπαταρίας και τα ηχεία στο 60%, και μετά από 2 ώρες η μπαταρία είχε χάσει το 25% της. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περιμένει κανείς αυτονομία της τάξης τουλάχιστον 8 ωρών σε τυπική χρήση και ακόμα μεγαλύτερη αν μειωθεί η φωτεινότητα της οθόνης. Έτσι ο χρήστης μπορεί άνετα να το πάρει μαζί του, χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρει μαζί το φορτιστή, ενώ όταν θελήσει να το φορτίσει, μπορεί να το κάνει εξαιρετικά γρήγορα καθώς ακόμα και 30 ώρα στο ρεύμα, μπορεί να γεμίσει περισσότερη από τη μισή μπαταρία.



Κάτι άλλο στο οποίο πρέπει να αναφερθούμε είναι η PC Manager (ενεργοποιείται με το F10) η οποία έχει διπλό ρόλο. Από τη μια τσεκάρει την υγεία του συστήματος και φροντίζει για την ανανέωση των driver και από την άλλη είναι η εφαρμογή που ενεργοποιεί τις λειτουργίες ασύρματης συνεργασίας του laptop με κινητά και tablet της εταιρείας, την οποία δοκιμάσαμε με τα Huawei Nova 9 και Huawei Matepad 11. Συνδέοντας το Nova 9 με απλό άγγιγμά του πάνω στο laptop, το περιβάλλον εργασίας του Nova 9 εμφανίζεται σε παράθυρο στα Windows και έχουμε πλήρη έλεγχο του smartphone μέσα από τα Windows. Μπορούμε να μεταφέρουμε αρχεία με drag and drop από τη μια συσκευή στην άλλη έχοντας πλήρη πρόσβαση στο file system του κινητού, αλλά μπορούμε να ανοίξουμε αρχεία που βρίσκονται στο κινητό απευθείας (πχ φωτογραφίες. Η απλότητα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι πραγματικά εντυπωσιακή, όπως εντυπωσιακή είναι και η ταχύτητα με την οποία λειτουργεί κανείς το κινητό του μέσα από τα Windows. Η συνεργασία με τα tablet προσφέρει ακόμα περισσότερες λειτουργίες.



Οι δυο πρώτες επιλογές μετατρέπουν το Matepad 11 σε μια εξωτερική ασύρματη οθόνη για το Matebook 14s, είτε σαν mirror screen που δείχνει ακριβώς τα ίδια με τη βασική είτε σαν extended screen στην οποία ο χρήστης μπορεί να έχει ένα επιπλέον desktop εργασίας. Και κάθε περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη γραφίδα της Huawei στο tablet. Στη πρώτη περίπτωση μπορεί κανείς να δείχνει σε άλλους γύρω του την οθόνη του laptop χωρίς να χρειάζεται να μαζευτούν όλοι γύρω του ενώ στη δεύτερη μπορεί κανείς πχ να μεταφέρει στην οθόνη του Matepad την εφαρμογή τηλεδιάσκεψης και να κρατάει στη βασική οθόνη το browser ή όπως θέλει. Η σύνδεση είναι σε γενικές γραμμές σταθερή, όμως υπάρχει lag το οποίο γίνεται αντιληπτό. Μπορεί να μην υπάρχει δυνατότητα για εμφάνιση του περιβάλλοντος εργασίας του tablet στα Windows, όμως εξακολουθεί να υφίσταται η δυνατότητα μεταφοράς αρχείων από τη μια συσκευή στην άλλη. Απλά, στη προκειμένη περίπτωση λειτουργεί κάπως διαφορετικά, καθώς το tablet λειτουργεί σαν extended οθόνη του υπολογιστή για τη κίνηση του ποντικιού. Έτσι, μετακινώντας το κέρσορα και φεύγοντας από την οθόνη του laptop, αυτός πηγαίνει στο Harmony OS του Matepad 11 και από εκεί διαλέγουμε τα αρχεία που θέλουμε για να τα μεταφέρουμε με drag’n’drop στο Matebook 14s. Η ταχύτητα μεταφοράς μάλιστα είναι πραγματικά εξαιρετικά γρήγορη. Οι παραπάνω λειτουργίες βέβαια είναι δυνατές μόνο με συμβατό hardware της Huawei και όχι με οποιοδήποτε κινητό/tablet. Ωστόσο, όσοι έχουν επενδύσει σε συσκευές της εταιρείες τις έχουν διαθέσιμες για να κάνουν ευκολότερη τη καθημερινότητά τους.



Πηγαίνοντας στα ενδότερα του Matebook 14s, το μοντέλο της δοκιμής μας όπως είπαμε είναι εφοδιασμένο με ένα Core i5 11ης γενιάς (11300Η) με 4 πυρήνες και 8 threads με TDP στα 45Watt, ο οποίος συνοδεύεται από 16GB μνήμης.  Ο συνδυασμός προσφέρει καλές επιδόσεις για τη κατηγορία, τόσο σε single (Cinebench R20: 478 πόντοι) όσο και σε multithreaded (Cinebench R20: 2303 πόντοι) εφαρμογές. Κατά τις δοκιμές μας παρατηρήσαμε πως η μέγιστη συχνότητα της CPU ήταν τα 4GHz είτε σε single είτε σε multithread load, με το σύστημα ψύξης του Matebook 14s να τα καταφέρνει εξαιρετικά, καθώς ακούγεται ελάχιστα. Όσον αφορά το σύστημα αποθήκευσης και αυτό με τη σειρά του βοηθάει ώστε όλα να γίνονται γρήγορα. Πρόκειται για έναν NVMe δίσκο 512GB, τον YMTC PC005, ο οποίος προέρχεται από τη Κινέζικη Yangtze Memory Technologies Co. Δε ξέρουμε αν ο ίδιος δίσκος θα βρίσκεται στα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν στην Ελληνική αγορά καθώς εμείς έχουμε ένα demo unit, ωστόσο οι επιδόσεις του είναι εξαιρετικές, προσφέροντας περίπου 3GB/sec σε sequential ανάγνωση και 2,2Gb/sec σε sequential εγγραφή (AS-SSD σκορ: 3747). Πάντως, η επιλογή της Huawei να τον έχει χωρισμένο σε 2 partion με το βασικό των Windows να είναι μόλις 119Gb μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, καθώς εκ του εργοστασίου το partition του λειτουργικού έχει ελεύθερα μόλις 67GB και ο χρήστης θα πρέπει να προσέχει που εγκαθιστά εφαρμογές.



Όσον αφορά τώρα το υποσύστημα γραφικών, πρόκειται για ένα Iris Xe (συγκεκριμένα το G7 με 96 πυρήνες) της Intel, ενσωματωμένο στο CPU. Μπορεί κανείς να παίξει παιχνίδια, όχι όμως στη native ανάλυση της οθόνης αλλά σε 1080p και θα πρέπει να αρκεστεί σε low ρυθμίσεις γραφικών, επιλέγοντας ταυτόχρονα παλαιότερα και όχι ιδιαίτερα απαιτητικά games. Ούτως ή άλλως, το Huawei Matebook 14s δεν είναι ένα gaming notebook. Τουλάχιστον οι επιδόσεις που πετυχαίνει, μπορεί να τις διατηρήσει ακόμα και όταν το laptop είναι εκτός ρεύματος, σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να παίξει 3D games on the go (με την αυτονομία βέβαια σε αυτή τη περίπτωση να μειώνεται αρκετά). Από εκεί και πέρα, έχουμε δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης WiFi6 και Bluetooth 5.1, με το Matebook 14s να συνεργάζεται αρμονικά με τα Bluetooth ακουστικά της εταιρείας όπως τα Freebuds 4, ενημερώνοντας άμεσα το χρήστη με ένα pop-up όταν αυτά συνδεθούν.



Το Huawei Matebook 14s είναι ένα ισορροπημένο σύστημα. Διαθέτει εξαιρετική οθόνη, είναι πλήρως Windows Hello συμβατό, η αυτονομία του είναι απόλυτα ικανοποιητική, το πληκτρολόγιο είναι άνετο, δε ζεσταίνεται ούτε κάνει φασαρία ενώ το σύστημα ήχου τα καταφέρνει εξαιρετικά. Οι επιδόσεις του είναι επαρκείς για τους περισσότερους χρήστες και η μοναδική έλλειψη που βλέπουμε είναι αυτή ενός card reader. Σίγουρα δεν είναι ένα «φθηνό» laptop, αλλά τα χρήματα που ζητάει δικαιολογούνται από αυτά που προσφέρει. 
EDITOR’S CHOICE

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετική οθόνη, υψηλής ανάλυσης και στα 90Hz
  • Μεγάλη αυτονομία
  • Windows Hello με δακτυλικό αποτύπωμα και αναγνώριση προσώπου
  • Οι λειτουργίες συνεργασίας με άλλες συσκευές της Huawei είναι εξαιρετικές
  • Μεταλλικό σώμα
  • Δε ζεσταίνεται ούτε κάνει φασαρία ακόμα και σε μεγάλο load
  • Πολύ γρήγορη φόρτιση
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Δεν είναι για 3D gaming
  • Λείπει ένας αναγνώστης καρτών μνήμης
  • Η οθόνη γυαλίζει περισσότερο από όσο θα θέλαμε
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*