Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Huawei Matebook 14 Review

*
Το Huawei Matebook 14 είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους αναζητούν ένα notebook για πολλές δουλειές με κόστος γύρω στα €1000.

Η Huawei δεν είναι μόνο κινητά τηλέφωνα με το κομμάτι των notebook της να γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Ειδικά στην Ελλάδα τα Matebook D14/D15 ακόμα και μέχρι πρόσφατα είναι μια από τις πρώτες επιλογές του ελληνικού κοινού, με την εταιρεία να κάνει ένα refresh σε κάποια από τα μοντέλα της. Το νέο λοιπόν Huawei Matebook 14, με κόστος στα €1000, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους αναζητούν επιδόσεις και εξαιρετική οθόνη.




Η συσκευασία του notebook είναι λιτή και περιλαμβάνει το ίδιο το σύστημα καθώς και ένα φορτιστή με αποσπώμενο καλώδιο Type-C σε Type-C. Ο φορτιστής είναι μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς πέρα από το να φορτίζει το notebook, υποστηρίζει διάφορα configuration φόρτισης ανάλογα με το τι βρίσκεται στην άλλη άκρη του και έτσι μπορεί κανείς να το αξιοποιήσει και για φόρτιση κινητού. Στη περίπτωσή μας, τον δοκιμάσαμε με ένα Huawei P40 Pro, στο οποίο υποστηρίζεται κανονικά η γρήγορή φόρτισή του. Έχοντας αυτό στο μυαλό, κάποιος που κυκλοφορεί και ταξιδεύει, δε χρειάζεται να κουβαλήσει μαζί επιπλέον φορτιστή για το κινητό του. Πηγαίνοντας τώρα στο ίδιο το notebook, έχουμε μια ποιοτική μεταλλική κατασκευή, με βάρος λίγο κάτω από 1,5 κιλό και μαζεμένες διαστάσεις. Στη πλάτη της οθόνης βρίσκεται ανάγλυφο το λογότυπο της εταιρείας. Από πλευράς θυρών, βρίσκουμε δυο USB στη δεξιά πλευρά, ενώ στην αριστερή πλευρά έξοδο ακουστικών,USB Type-C που χρησιμοποιείται τόσο για φόρτιση όσο και για σύνδεση συσκευών και μια έξοδο HDMI, επίσης στην αριστερή πλευρά. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος card reader για κάρτες SD. Ανασηκώνοντας την οθόνη, ερχόμαστε σε άμεση επαφή με την εικόνα που θα έχει όποιος χρησιμοποιεί το MateBook 14. Η οθόνη είναι ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του υπολογιστή. Τα εξαιρετικά μικρά bezel δίνουν μια όμορφη πρώτη εικόνα. Θα θέλαμε πάντως η επίστρωση να είναι ματ, καθώς έτσι όπως είναι αντικατοπτρίζει αρκετά το περιβάλλοντα χώρο. Καθώς έχουμε ένα IPS panel, οι γωνίες θέασης είναι εξαιρετικές από όποια πλευρά και αν κοιτάξεις. Η φωτεινότητα της οθόνης είναι υψηλή, όπως υψηλή είναι και η ανάλυση λειτουργίας στα 2160x1440 pixel.



Με αναλογίες πλευρών 3:2, η οθόνη προσφέρει περισσότερο χώρο στο κάθετο άξονα ώστε κάποιος που το χρησιμοποιεί σε εφαρμογές και browsing να την εκμεταλλεύεται καλύτερα. Από την άλλη, όταν κάποιος θέλει να δει βίντεο ή  ταινίες γενικότερα, έχει μεγαλύτερα μαύρα πλαίσια στο πάνω και κάτω μέρος. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, το μαύρο που βγάζει η οθόνη είναι εξαιρετικό και δύσκολα κανείς το ξεχωρίζει από τα επίσης μαύρα bezel. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Huawei έχει εφοδιάσει το notebook με την εφαρμογή Display Manager που αφορά σε κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις που αφορούν στην οθόνη. Οι επιλογές αφορούν στην ενεργοποίηση του Eye Comfort που μειώνει τις μπλε αποχρώσεις με επιπλέον δυνατότητα επιλογής της έντασης της ρύθμισης, καθώς επίσης και η δυνατότητα ρύθμισης θερμοκρασίας χρώματος, ώστε ο χρήστης να φέρει την εικόνα όσο περισσότερο γίνεται στα μέτρα του. Γενικότερα όμως η οθόνη δε χρειάζεται ιδιαίτερη ρύθμιση καθώς έρχεται με χρωματικό εύρος 100% του sRGB και γενικότερα είναι πραγματικά πανέμορφη, με εξαιρετική ευκρίνεια χάρη στην υψηλή ανάλυση.



Ένας από τους βασικούς λόγους που η οθόνη έχει περιορισμένα bezel είναι το γεγονός ότι η κάμερα που συνήθως βρίσκεται σε αυτή, έχει μεταφερθεί αλλού και συγκεκριμένα κάτω από ένα πλήκτρο που βρίσκεται στη σειρά των F keys του πληκτρολογίου. Ανάμεσα στα F6/F7 λοιπόν, είναι το εν λόγω πλήκτρο, πατώντας το οποίο ανασηκώνεται η κάμερα. Με αυτό τον τρόπο από τη μια υπάρχει εξοικονόμηση χώρου και από την άλλη αυξάνονται τα επίπεδα ασφαλείας, καθώς ο χρήστης μπορεί να έχει τη κάμερα πάντα μέσα στο σώμα και να μη φοβάται ότι υπάρχει πιθανότητα, μέσω hack, κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή και να βλέπει τι γίνεται στο χώρο. Το υπόλοιπο πληκτρολόγιο ακολουθεί κλασσική chicklet σχεδίασης, με τα F keys να είναι μικρότερα από τα υπόλοιπα και να είναι αυτά που ενσωματώνουν διπλές λειτουργίες όπως η αυξομείωση της έντασης του ήχου, της φωτεινότητας της οθόνης, της φωτεινότητας του πληκτρολογίου (2 επίπεδα), της ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης του WiFi κτλ. Το πληκτρολόγιο έχει καλή αίσθηση, με το χώρο που βρίσκεται από κάτω του να είναι επαρκής για να στηριχτούν οι παλάμες, ειδικά από τη στιγμή που συζητάμε για ένα 14άρι notebook. Το αρκετά μεγάλο touchpad πάλι έχει καλή ποιότητα κύλισης του δαχτύλου. Ένα πλήκτρο στο οποίο πρέπει να αναφερθούμε ξεχωριστά είναι το power button, στο πάνω δεξί άκρο του πληκτρολογίου, καθώς και αυτό έχει διπλό χαρακτήρα, λειτουργώντας παράλληλα και σαν αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος. Λειτουργεί στα πλαίσια του Windows Hello και είναι εξαιρετικά ακριβής και γρήγορος σε αυτό που κάνει. Ένα τελευταίο πλήκτρο στο οποίο πρέπει να αναφερθούμε είναι το F10 και συγκεκριμένα η δεύτερη λειτουργία του. Το F10 λοιπόν φορτώνει την εφαρμογή PC Manager, η οποία έχει διπλό ρόλο. Από τη μια τσεκάρει την υγεία του συστήματος και φροντίζει για την ανανέωση των driver και από την άλλη είναι η εφαρμογή που ενεργοποιεί τη λειτουργία My Phone, η οποία είναι συμβατή με τηλέφωνα της Huawei. Πρόκειται για μια ξεχωριστή λειτουργία η οποίαλ, αφού γίνει το σχετικό pair με το smartphone, επιτρέπει στον υπολογιστή να εμφανίσει την οθόνη του ένα καθρέφτισμα του λειτουργικού του τηλεφώνου. Μετά, ο χρήστης μπορεί να έχει πλήρη έλεγχο του smartphone μέσα από το laptop, με τη λειτουργία μάλιστα να επιτρέπει με drag and drop μεταφορά φωτογραφιών και αρχείων από τη μια συσκευή στην άλλη. Δε χρειάζονται καλώδια ούτε χρειάζεται να κάνει ο χρήστης κάτι ξεχωριστό. Μάλιστα, μετά τη πρώτη φορά που θα γίνει pair, για να επανέλθει η σύνδεση το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να ακουμπήσει τη πλάτη του smartphone στο κάτω δεξί μέρος του πληκτρολογίου, εκεί που υπάρχει το λογότυπο Huawei Share. Μέσω NFC η μια συσκευή αναγνωρίζει την άλλη και απλά αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε έγκριση στις δυο συσκευές για να επιτευχθεί η σύνδεση. Η απλότητα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι πραγματικά εντυπωσιακή, όπως εντυπωσιακή είναι και η ταχύτητα με την οποία λειτουργεί κανείς το κινητό του μέσα από τα Windows.



Όσον αφορά τώρα στα ενδότερα του Matebook 14, αυτό είναι εφοδιασμένο με το νέο εξαπύρηνο Ryzen 5 4600Η (με συχνότητα που φτάνει στα 3GHz), ο οποίος προσφέρει 12 threads και συνοδεύεται από 16GB μνήμης σε dual channel διάταξη. Ο συνδυασμός προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις τόσο σε single όσο κυρίως σε multithreaded εφαρμογές, ενώ το σύστημα αποθήκευσης βοηθάει με τη σειρά του ώστε όλα να γίνονται γρήγορα. Πρόκειται για έναν NVMe δίσκο 512GB (Western Digital PC SN730), ο οποίος μετρήθηκε να προσφέρει ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης που ξεπερνάνε τα 3000MB/sec.. Χάρη σε αυτόν τα πάντα φορτώνονται εξαιρετικά γρήγορα, όπως για παράδειγμα παιχνίδια, καθώς το ενσωματωμένο στη CPU υποσύστημα γραφικών μπορεί να προσφέρει και gaming. Δοκιμάσαμε κάποιους τίτλους (πχ. Darksiders Genesis), με το notebook ανάλογα με το παιχνίδι, να μπορεί να παίξει ακόμα και σε 1080p με 30fps βάζοντας ρυθμίσεις από low μέχρι medium. Δεν είναι ένα gaming notebook, αλλά το γεγονός ότι μπορεί κανείς να παίξει σύγχρονα παιχνίδια σε ένα τόσο μικρό και ελαφρύ σύστημα που μπορεί να αντέξει ακόμα και 6-7 ώρες μακριά από το ρεύμα, είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρον. Σε συνδυασμό με το καλό σύστημα ήχου, το notebook είναι μια πολύ καλή συσκευή τόσο για δουλειά όσο και για προσωπική διασκέδαση. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πανέμορφη οθόνη με υψηλή ανάλυση και μικρά bezel
  • Πολύ καλές επιδόσεις
  • Καλή αυτονομία
  • Ποιοτική κατασκευή
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η θέση της κάμερας είναι.. περίεργη όταν κάνει κανείς video conference
  • Θα θέλαμε θύρα για κάρτες SD
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*