Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Huawei Matebook X Pro Review

*
Το Matebook X Pro είχε ανακοινωθεί πριν από περίπου 2 μήνες και έφτασε η ώρα που κυκλοφορεί επίσημα και στην Ελληνική αγορά. Ένα business ultra portable, με φοβερά χαρακτηριστικά, το οποίο όποιος αποκτήσει κατά τη περίοδο της προ-παραγγελίας, παίρνει και ένα καταπληκτικό δώρο: το κορυφαίο Huawei P40 Pro.



Η συσκευασία του notebook είναι όμορφη και περιλαμβάνει το ίδιο το σύστημα, ένα φορτιστή με αποσπώμενο καλώδιο Type-C σε Type-C καθώς επίσης και ένα Type-C docking station, το οποίο αυξάνει τις θύρες του notebook, δίνοντας εξόδους HDMI/VGA για εικόνα, μια Type-C USB καθώς και μια παραδοσιακή USB. Ο  φορτιστής. πέρα από το να φορτίζει το notebook, υποστηρίζει διάφορα configuration φόρτισης ανάλογα με το τι βρίσκεται στην άλλη άκρη του και έτσι μπορεί κανείς να το αξιοποιήσει και για φόρτιση κινητού. Στη περίπτωσή μας, τον δοκιμάσαμε με ένα Huawei P40 Pro, στο οποίο υποστηρίζεται κανονικά η γρήγορή φόρτισή του. Έχοντας αυτό στο μυαλό, κάποιος που κυκλοφορεί και ταξιδεύει, δε χρειάζεται να κουβαλήσει μαζί επιπλέον φορτιστή για το κινητό του. Πηγαίνοντας τώρα στο ίδιο το notebook, έχουμε μια ποιοτική κατασκευή από αλουμίνιο, με βάρος λίγο πάνω από το 1,3 κιλό και πολύ μικρές διαστάσεις (το συνολικό πάχος είναι κάτω από 1,5 εκατοστό!) ειδικά αν αναλογιστούμε πως πρόκειται για ένα «14άρι» notebook. Στη πλάτη της οθόνης βρίσκεται ανάγλυφο το λογότυπο της εταιρείας. Από πλευράς θυρών, βρίσκουμε έξοδο ακουστικών και δυο Type-C USB στην αριστερή πλευρά, εν των οποίων η μια είναι συμβατή και με το πρότυπο Thunderbolt 3, ενώ στη δεξιά πλευρά έχουμε τη παραδοσιακή USB.

Ανασηκώνοντας την οθόνη, κάτι που μπορεί να γίνει με το ένα δάχτυλο χωρίς καν να χρειάζεται να κρατάμε το laptop με το άλλο χέρι (σπανίζει αυτή η δυνατότητα) ερχόμαστε σε άμεση επαφή με την εικόνα που θα έχει όποιος χρησιμοποιεί το MateBook X Pro. Η οθόνη είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του, τόσο από πλευράς εμφάνισης όσο και λειτουργικά. Τα πολύ μικρά bezel δίνουν ια όμορφη πρώτη εικόνα, αλλά τη πραγματική διαφορά τη βλέπει κανείς μόλις πατήσει το power και βάλει τον υπολογιστή σε λειτουργία. Η οθόνη δεν είναι η τυπική Full HD με αναλογίες 16:9, αλλά λειτουργεί σε υψηλή ανάλυση 3000x2000 και έχει αναλογίες 3:2. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει περισσότερος ψηφιακός χώρος στο κάθετο άξονα, κάνοντας καλύτερη τη καθημερινότητα του χρήστη όταν επισκέπτεται σελίδες Internet ή όταν κάνει άλλες εργασίες (επεξεργασία φωτογραφιών/βίντεο, spreadsheets κ.α.). Η φωτεινότητα της οθόνης είναι ιδιαίτερα υψηλή ενώ και χρωματικά τα καταφέρνει μια χαρά, καλύπτοντας το 100% του sRGB. Επιπλέον, το γεγονός ότι η οθόνη ενσωματώνει τεχνολογία αφής, αυξάνει ακόμα περισσότερο τη χρηστικότητά της. Γενικότερα, η οθόνη παίρνει σχεδόν άριστα, προσφέροντας υψηλό ppi, όμορφα χρώματα, υψηλή φωτεινότητα, μεγάλη επιφάνεια εργασίας, κορυφαίες γωνίες θέασης και το μόνο που θα προτιμούσαμε θα ήταν να είναι ματ, καθώς εμφανίζει αρκετές αντανακλάσεις.



Ένας από τους βασικούς λόγους που η οθόνη έχει περιορισμένα bezel είναι το γεγονός ότι η κάμερα που συνήθως βρίσκεται σε αυτή, έχει μεταφερθεί αλλού και συγκεκριμένα κάτω από ένα πλήκτρο που βρίσκεται στη σειρά των F keys του πληκτρολογίου. Ανάμεσα στα F6/F7 λοιπόν, είναι το εν λόγω πλήκτρο, πατώντας το οποίο ανασηκώνεται η κάμερα. Με αυτό τον τρόπο από τη μια υπάρχει εξοικονόμηση χώρου και από την άλλη αυξάνονται τα επίπεδα ασφαλείας, καθώς ο χρήστης μπορεί να έχει τη κάμερα πάντα μέσα στο σώμα και να μη φοβάται ότι υπάρχει πιθανότητα, μέσω hack, κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή και να βλέπει τι γίνεται στο χώρο. Το υπόλοιπο πληκτρολόγιο ακολουθεί κλασσική chicklet σχεδίασης, με τα F keys να είναι μικρότερα από τα υπόλοιπα και να είναι αυτά που ενσωματώνουν διπλές λειτουργίες όπως η αυξομείωση της έντασης του ήχου, της φωτεινότητας της οθόνης, της φωτεινότητας του πληκτρολογίου, της ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης του WiFi κτλ. Το πληκτρολόγιο έχει καλή αίσθηση, με το χώρο που βρίσκεται από κάτω του να είναι επαρκής για να στηριχτούν οι παλάμες. Το αρκετά μεγάλο touchpad πάλι έχει καλή ποιότητα κύλισης του δαχτύλου. Ένα πλήκτρο στο οποίο πρέπει να αναφερθούμε ξεχωριστά είναι το power button, στο πάνω δεξί άκρο του πληκτρολογίου, καθώς και αυτό έχει διπλό χαρακτήρα, λειτουργώντας παράλληλα και σαν αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος.



Λειτουργεί στα πλαίσια του Windows Hello και είναι εξαιρετικά ακριβής και γρήγορος σε αυτό που κάνει. Ένα τελευταίο πλήκτρο στο οποίο πρέπει να αναφερθούμε είναι το F10 και συγκεκριμένα η δεύτερη λειτουργία του. Το F10 λοιπόν φορτώνει την εφαρμογή PC Manager, η οποία έχει διπλό ρόλο. Από τη μια τσεκάρει την υγεία του συστήματος και φροντίζει για την ανανέωση των driver και από την άλλη είναι η εφαρμογή που ενεργοποιεί τη λειτουργία My Phone, η οποία είναι συμβατή με τηλέφωνα της Huawei. Πρόκειται για μια ξεχωριστή λειτουργία η οποία, αφού γίνει το σχετικό pair με το smartphone, επιτρέπει στον υπολογιστή να εμφανίσει την οθόνη του ένα καθρέφτισμα του λειτουργικού του τηλεφώνου. Μετά, ο χρήστης μπορεί να έχει πλήρη έλεγχο του smartphone μέσα από το laptop, με τη λειτουργία μάλιστα να επιτρέπει με drag and drop μεταφορά φωτογραφιών και αρχείων από τη μια συσκευή στην άλλη. Δε χρειάζονται καλώδια ούτε χρειάζεται να κάνει ο χρήστης κάτι ξεχωριστό. Η απλότητα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι πραγματικά εντυπωσιακή, όπως εντυπωσιακή είναι και η ταχύτητα με την οποία λειτουργεί κανείς το κινητό του μέσα από τα Windows.




Όσον αφορά τώρα στα ενδότερα του Matebook Χ Pro,  αυτό είναι εφοδιασμένο με ένα τετραπύρηνο επεξεργαστή Intel 10η γενιάς (Core i7 10510U), ο οποίος προσφέρει 8 threads και συνοδεύεται από 16GB μνήμης σε dual channel διάταξη (θα προτιμούσαμε η μνήμη να είναι DDR4 πάντως). Ο συνδυασμός προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις, ειδικά αν αναλογιστούμε το μικρό πάχος της συσκευής.  Το σύστημα αποθήκευσης βοηθάει με τη σειρά του ώστε όλα να γίνονται γρήγορα. Πρόκειται για έναν NVMe δίσκο χωρητικότητας 1 TΒ, ο οποίος μετρήθηκε να προσφέρει ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης που ξεπερνάνε τα 3000Mb/sec. Χάρη σε αυτόν τα πάντα φορτώνονται εξαιρετικά γρήγορα, όπως για παράδειγμα παιχνίδια, καθώς notebook δε βασίζεται στον GPU του επεξεργαστή αλλά έρχεται μια τη GeForce MX250. Μπορεί να είναι μια απλή κάρτα γραφικών και όχι κάποια gaming (άλλωστε, δε θα μπορούσε να χωρέσει κάτι άλλο), ωστόσο αυτή προσφέρει σαφώς καλύτερες επιδόσεις από την onboard σε παιχνίδια όπως το Fortnite, το οποίο μπορεί να παίξει κανείς στα 60fps. Σίγουρα δεν έχουμε να κάνουμε με ένα gaming notebook, αλλά το γεγονός ότι μπορεί κανείς να παίξει σύγχρονα παιχνίδια σε ένα τόσο μικρό και ελαφρύ σύστημα που μπορεί να αντέξει ακόμα και 8-10 ώρες μακριά από το ρεύμα (όχι σε gaming βέβαια, για βίντεο και εργασία είναι αυτός ο χρόνος), είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρον. Να σημειώσουμε πάντως πως σε συνθήκες πλήρους φόρτου της CPU (100% για αρκετή ώρα), το notebook ζεσταίνεται αρκετά (κάτι πάντως σύνηθες στα πολύ λεπτά notebook), αλλά στη πραγματικότητα αυτό που αναφέρουμε είναι συνθήκες benchmarking και όχι τυπικές συνθήκες χρήσης και άρα σπάνια θα συναντήσει κανείς τη συγκεκριμένη κατάσταση.



Σε συνδυασμό με το πολύ καλό σύστημα ήχου (τέσσερα ηχεία με υποστήριξης Dolby Atmos), το οποίο προσφέρει και ένταση και ποιότητα, το notebook είναι μια πολύ εξαιρετική συσκευή για εργασία και διασκέδαση (αν και η οθόνη 3:2 δεν είναι ιδανική για αναπαραγωγή ταινιών, καθώς ακόμα και στις απλές 16:9, υπάρχουν μαύρες μπάρες πάνω-κάτω). Όταν μάλιστα βάλει κανείς στο πακέτο τη καταπληκτική προσφορά της προ-παραγγελίας, παίρνοντας δώρο αξίας ίσης με το μισό κόστος του notebook, αν μη τι άλλο, όποιος ψάχνει για ένα ultra portable business υπολογιστή με τα όλα του, μάλλον έχει ήδη αποφασίσει. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πανέμορφη οθόνη αφής
  • Μικρό, ελαφρύ και με μεγάλη αυτονομία
  • Δε συναντάς συχνά σε notebook της κατηγορίας, ξεχωριστό σύστημα γραφικών, έστω και αν αυτό είναι το GeForce MX250
  • Η κρυμμένη κάμερα
  • Πολύ γρήγορη φόρτιση (κάτω από ώρα για το 50%)
  • Φορτιστής που κάνει και για smartphones, καθώς και docking station στη συσκευασία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η θέση της κάμερας είναι.. περίεργη όταν κάνει κανείς video conference
  • Ζεσταίνεται όταν το ζορίσει κανείς
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • madapostolis
    • ΚΑΛΑ μην λεμε και οτι θελουμε οτι ειναι τρομερο κινητο. Σαν κινητο μπορει να ειναι καλο ΑΛΛΑ και μονο που δεν ειναι ΕΠΙΣΗΜΑ σε συνεργασια με Google ΑΡΑ δεν εχει και Google apps εχει φαει fail. Γιατι δηλαδη να στο δινει η huawei και καλα δωρο!!!! αχχααχ. Μην λεμε οτι θελουμε. Τις τεχνολογιας ειμαστε και ξερουμε ποσο απατο εχει παει σε ευρωπη - usa το κινητο αυτο. Κaλο ειναι να τα λεμε σωστα για να μην υπαρχει λαθος πληροφορια για πιθανον αγοραστες. Ευχαριστω. :)

*