Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Huawei P20 Pro Review

*
Πριν από κάτι περισσότερο από 1 μήνα η Huawei παρουσίασε τη νέα σειρά smartphone P20. Τρεις συσκευές που απευθύνονται σε τρεις κατηγορίες τιμής. Το Enternity βρέθηκε στο Παρίσι για την παρουσίαση και γύρισε παρέα με το κορυφαίο εκ των τριών, το Huawei P20 Pro. Μετά από περίπου 20 μέρες από την επίσημη κυκλοφορία την ελληνική αγορά και περίπου 1 μήνα καθημερινής ενασχόλησης με το flagship της εταιρείας σαν κύρια συσκευή από τον υπογράφων, έφτασε η ώρα για το αναλυτικό μας review. Το P20 Pro λοιπόν είναι όπως γράψαμε το κορυφαίο smartphone της εταιρείας, αλλά όχι το ακριβότερο (αφού παράλληλα κυκλοφόρησε και το Porche Design Mate RS). Ένα τηλέφωνο που ακουγόταν πολύ καιρό τώρα πως θα έρθει με τριπλή κεντρική κάμερα και 40Mpixel ανάλυσης σαν κύριο χαρακτηριστικό, αλλά και notch στην οθόνη, τη γνωστή εγκοπή που πρώτο επέβαλλε στην αγορά το iPhone X. Οι φήμες ήταν αληθείς και το P20 Pro παρουσιάστηκε με πάταγο, με τον CEO του Consumer τμήματος της Huawei να είναι κατενθουσιασμένος κατά τη διάρκεια της αποκάλυψης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Οι απαντήσεις θα δοθούν παρακάτω.



Το P20 Pro έρχεται σε μια τυπική συσκευασία που περιλαμβάνει την ίδια τη συσκευή, τον ταχυφορτιστή (που πραγματικά κάνει... θαύματα) με καλώδιο USB Type-C, ένα ζευγάρι ακουστικών που επίσης συνδέονται στη θύρα Type-C (καθώς δεν υπάρχει έξοδο ακουστικών) και ένα μετατροπέα Type-C σε mini-jack για να μπορέσει κανείς να συνδέσει οποιοδήποτε ενσύρματο ζεύγος ακουστικών. Παίρνοντας τη συσκευή στα χέρια, αν μη τι άλλο δε μπορούμε να μη θαυμάσουμε την πολύ καλή κατασκευή της. Γυαλί και μέταλλο έχουν χρησιμοποιηθεί με προσοχή και αγάπη ούτως ώστε το τηλέφωνο να δίνει μια premium αίσθηση στο κάτοχό της. Κάτι που κάνει τη συσκευή ακόμα πιο ξεχωριστή είναι το νέο χρώμα που μπορεί κανείς να επιλέξει (και είναι αυτό που έχει η δική μας συσκευή), το Twilight. Η αλήθεια είναι πως γενικότερα δεν ασχολούμαστε με τα χρώματα στα review μας, όμως το συγκεκριμένο είναι πραγματικά ξεχωριστό, δημιουργώντας “νερά” πίσω από τη γυάλινη πίσω όψη της συσκευής, ανάλογα με το πως πέφτει το φως πάνω της. Σαν χρώμα είναι κάτι ανάμεσα σε μωβ και ροζ. Η πρόσοψη καλύπτεται σχεδόν εξολοκλήρου από την OLED οθόνη 6,1'' (με αναλογίες πλευρώς 18,5:1 και ανάλυση 1080p+) , αφήνοντας όμως χώρο στο κάτω μέρος όπου συναντάμε τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, με το γυαλί  να καλύπτει το σύνολο της πρόσοψης.



Τελικά ούτε η Huawei κατάφερε να κατασκευάσει μια πλήρως full display πρόσοψη, αφού άφησε μπροστά τον αισθητήρα. Ωστόσο, έχει κερδίσει χώρο στο πάνω μέρος, ακολουθώντας τη σχεδιαστική προσέγγιση της Apple, με την εγκοπή στο κέντρο της πάνω πλευράς της οθόνης, να ενσωματώνει τη μπροστινή κάμερα (24Mpixel αλλά χωρίς auto focus) και το ηχείο. Η αλήθεια είναι πως ο υπογράφων δεν είχε αγαπήσει αυτή τη καινοτομία της Apple οπότε και εδώ τα συναισθήματα είναι ανάλογα. Η εγκοπή μπορεί να είναι ενοχλητική σε κάποιες περιπτώσεις (ειδικά σε εφαρμογές που δεν την καταλαβαίνουν όπως το Instagram) ή να μη το καταλαβαίνουμε καν στη καθημερινή χρήση, όταν επιλέξουμε να την εξαφανίσουμε. Το ειδικά διαμορφωμένο Android 8.1 (EMUI 8 το λέει η Huawei) προσφέρει επιλογή όπου η οθόνη γίνεται μαύρη δεξιά και αριστερά από την εγκοπή, αφήνοντας μόνο τα εικονίδια του provider, της μπαταρίας της ώρας και γενικότερα των ειδοποιήσεων. Σε αυτήν την περίπτωση είναι σαν να έχουμε μια μαύρη μπάρα πάνω από την οθόνη, που όμως αξιοποιείται από τις παραπάνω ενημερώσεις, η οποία λειτουργεί άριστα χάρη στο γεγονός ότι μιλάμε για OLED panel, το οποίο θα αναλύσουμε στη συνέχεια.



Από εκεί και πέρα, στη δεξιά πλευρά έχουμε τα πλήκτρα volume control και power, αριστερά βρίσκεται η θέση τοποθέτησης των καρτών SIM (το τηλέφωνο είναι dual sim, χωρίς όμως υποδοχή καρτών μνήμης), στο πάνω μέρος είναι το ένα μικρόφωνο με το πομποδέκτη IrDA (!) και στο κάτω μέρος η θύρα Type-C και οι τρύπες του κεντρικού ηχείου. Αξίζει να αναφέρουμε πως το ακουστικό που βρίσκεται παρέα με την selfie cam μπορεί να λειτουργήσει και σαν δεύτερο ηχείο, προσφέροντας στερεοφωνικό ήχο όταν κρατάμε τη συσκευή σε landscape θέση. Η συγκεκριμένη λειτουργία έχει πολύ καλό αποτέλεσμα, με τον ήχο να είναι από τη μια αρκετά καλός ποιοτικά και από την άλλη να γεμίζει καλύτερα το χώρο, ειδικά όταν κανείς βλέπει κάποιο βίντεο. Τέλος, στο πίσω μέρος έχουμε το χαρακτηριστικό για το οποίο η συσκευή κατάφερε να μαγνητίσει τα βλέμματα τον τελευταίο μήνα: τις τρεις κάμερες.



Αυτές είναι τοποθετημένες κάθετα η μια κάτω από την άλλη, στην πάνω αριστερά πλευρά της συσκευής (όπως την κρατάμε βλέποντας τη πλάτη). Από πάνω προς τα κάτω έχουμε την portrait  (με 3x zoom) κάμερα των 8MPixel με φακό f/2.4, ακολουθεί η κάμερα των 40MPixel με φακό f/1.8 (και μεγάλο μέγεθος αισθητήρα 1:1.7) και τέλος έχουμε τη μονόχρωμη (μαυρόασπρη) κάμερα των 20MPixel με φακό f/1.6. Και οι τρεις φακοί εξέχουν από το σώμα, με τους δυο πρώτους  περισσότερο, οπότε μια προσοχή χρειάζεται όταν κάποιος ακουμπάει τη συσκευή με την πλάτη πάνω σε μια επιφάνεια. Κάτω από τις τρεις κάμερες, έχουμε το Led flash που παράλληλα ενσωματώνει και ένα χρωματικό αισθητήρα για καλύτερο white balance αλλά και το laser focus που βοηθάει παράλληλα με τις άλλες τεχνολογίες εστίασης. Αναλυτικότερα για το σύστημα καμερών και πως λειτουργούν θα διαβάσετε παρακάτω.


Όπως προαναφέραμε το P20 Pro τρέχει μια custom έκδοση του Android 8.1 που η εταιρεία ονομάζει EMUI 8. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει αν θα έχει app drawer ή όχι, προσφέρονται πλήθος από themes για να χρησιμοποιήσει και ουσιαστικά να αλλάξει το πως εμφανίζεται και τρέχει το λειτουργικό σύστημα. Ο κάτοχος της συσκευής μπορεί να επιλέξει αν θα χρησιμοποιήσει onscreen soft buttons για την εκτέλεση των λειτουργιών, τα οποία βέβαια καταλαμβάνουν χώρο στην οθόνη μειώνοντας τον ενεργό χώρο ή μπορεί να αξιοποιήσει τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, αφαιρόντας τα soft buttons. Ένα απλό άγγιγμα στον αισθητήρα αντικαθιστά το back, ένα παρατεταμένο άγγιγμα μας επιστρέφει στην αρχική οθόνη, ενώ το slide δεξιά και αριστερά ανοίγει τα ενεργά παράθυρα για να επιλέξουμε την εφαρμογή που θέλουμε. Προφανώς και μπορούμε να τρέξουμε δυο εφαρμογές παράλληλα σε παράθυρα, με την απόδοση αυτής της λειτουργίας να είναι άριστη, χάρη τόσο στο γρήγορο (αν και περυσινό) SoC της εταιρείας, το Kirin 970, όσο και στα 6GB μνήμης της συσκευής. Γενικότερα το λειτουργικό τρέχει απροβλημάτιστα, με το συνδυασμό SoC και μνήμης να συνεργάζεται αρμονικά. Βέβαια, σε benchmarks, το P20 Pro δεν είναι το ταχύτερο καθώς τα S9/S9+ αποδίδουν καλύτερα φορώντας ένα ολοκαίνουριο κεντρικό επεξεργαστή SοC.



Τα benchmarks πάντως δεν λένε πάντα την αλήθεια, καθώς η Huawei έχει παραμετροποιήσει το ίδιο το λειτουργικό και κυρίως τις δικές της εφαρμογές ούτως ώστε να αξιοποιούν και το NPU που ενσωματώνει ο Kirin 970, το συνεπεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης, που για πρώτη φορά είδαμε στο Mate 10. Χωρίς να γνωρίζουμε πως ακριβώς λειτουργεί αυτή η τεχνολογία, τουλάχιστον στις τυπικές καθημερινές χρήσεις, το σύνολο του hardware λειτουργεί ταχύτατα και με μηδενικές καθυστερήσεις, με τον αποθηκευτικό χώρο (128GB χωρίς δυνατότητα επέκτασης) σίγουρα να παίζει και αυτός το ρόλο του, αφού μετρήσαμε υπερυψηλές ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής (από 150MB/sec σε random read/writes έως 820ΜΒ/sec σε sequential read). Ακόμα και το ξεκλείδωμα είναι ταχύτατο, είτε χρησιμοποιούμε τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων είτε, ακόμα καλύτερα, τη μπροστινή κάμερα και την τεχνολογία face detection. Χωρίς να χρησιμοποιεί κάποιο ειδικό αισθητήρα όπως το iPhone X (με το 3D scanning) ή οι συσκευές της Samsung (με την ανάγνωση ίριδας), η μπροστινή κάμερα αναγνωρίζει ταχύτατα το πρόσωπο και ξεκλειδώνει τη συσκευή, χωρίς να μπορούμε να το ξεγελάσουμε με φωτογραφίες, αφού απαιτείται ζωντανό πρόσωπο. Γυαλιά ηλίου και καπέλο δε δημιουργούν πρόβλημα, ούτε ο χαμηλός φωτισμός αφού η φωτεινότητα της οθόνης αυξάνεται για να γίνει σωστά η αναγνώριση. Όμως, παρατηρήσαμε κάποιος φορές δυσκολία στην αναγνώριση του προσώπου όταν το τηλέφωνο βρίσκεται κάτω από το έντονο, καλοκαιρινό, ηλιακό φως. Ακόμα και η αυτονομία της συσκευής παίρνει άριστα, καθώς η μπαταρία των 4000mAh προσφέρει σχεδόν 2 ημέρες πλήρους χρήσης, ενώ ακόμα και αν κάποιος το παρακάνει και τελειώσει γρήγορα τη μπαταρία, ο φορτιστής μπορεί να δώσει σε ελάχιστο χρόνο 50% ενέργεια.



Γενικά, επιδόσεις, αυτονομία και ασφάλεια παίρνουν σχεδόν άριστα. Τι γίνεται όμως με την κάμερα; Άλλωστε εδώ είναι και το μεγάλο ατού της συσκευής. Όπως διαβάσατε νωρίτερα, υπάρχουν τρεις κάμερες, οι οποίες στη πραγματικότητα λειτουργούν παράλληλα, χωρίς να χρειάζεται να επιλέξει κάτι ο χρήστης. Το software της Huawei κάνει όλη τη δουλειά για εσάς. Η κύρια κάμερα είναι αυτή των 40Mpixel, με τη μαυρόασπρη κάμερα να δίνει επιπλέον πληροφορίες για το φως και να βοηθάει επιπλέον στη γρήγορη εστίαση δίνοντας πληροφορίες βάθους. Μαζί με το contrast detect, το laser focus και το phase detect, έχουμε τέσσερις τεχνολογίες εστίασης, οι οποίες σε γενικές γραμμές δίνουν ταχύτατο και άριστο αποτέλεσμα. Ουσιαστικά, έχουμε δυο τρόπους φωτογράφισης, την αυτόματη και τη Pro. Η πρώτη είναι αυτή που θα χρησιμοποιήσει ο περισσότερος κόσμος και αυτή που εκμεταλλεύεται και το NPU τους Kirin 970. Η Huawei ονομάζει την αυτόματη φωτογράφιση σαν Master AI, μέσω του οποίου το τηλέφωνο καταλαβαίνει πάνω από 500 διαφορετικές σκηνές φωτογράφισης.


Χρήση του panorama mode. Παρατηρήστε πόσο καλό είναι το stitching. Πατήστε πάνω για πλήρες μέγεθος.

Το software το αντιλαμβάνεται και αυτόματα ρυθμίζει τα πάντα για να έχει ο χρήστης το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι πάντως πως το τηλέφωνο σε πολλές περιπτώσεις το παρακάνει με τις επιλογές του, δίνοντας φωτογραφίες που είναι μεν εντυπωσιακές αλλά δεν μοιάζουν πολύ αληθοφανείς, καθώς έχει γίνει εκτενής χρήση εφέ όπως το sharpening, το saturation κτλ. Σε κάθε περίπτωση όμως έχουμε μπόλικη λεπτομέρεια υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Φυσικά, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε το Master AI, οπότε οι παρεμβάσεις από το software είναι μηδενικές, ενώ πάντα υπάρχει η επιλογή για χρήση του Pro mode.


Διαφορές της ίδιας λήψης με Master AI στα 10Mpixel αριστερά και Pro στα 40Mpixel δεξιά. Είναι φανερή η επεξεργασία που έχει κάνει το Master AI. Πατήστε πάνω για πλήρες μέγεθος.

Εδώ μπορούμε να έχουμε πάλι αυτόματες ρυθμίσεις χωρίς όμως παρεμβάσεις από το software ακόμα και αν το Master AI είναι ενεργοποιημένο, είτε πλήρως χειροκίνητες ρυθμίσεις και επιπλέον δυνατότητα φωτογράφισης RAW. Σε αυτήν την περίπτωση ο χρήστης, εφόσον ξέρει τι κάνει και έχει στον υπολογιστή το κατάλληλο πρόγραμμα, μπορεί να εξεργαστεί πλήρως τις φωτογραφίες του και να τις φέρει στα μέτρα του. Καθώς μάλιστα οι αισθητήες που χρησιμοποιεί η Huawei καταγράφουν πλήθος πληροφοριών, πραγματικά το αποτέλεσμα μπορεί να μπερδέψει και έμπειρους χρήστες, οι οποίοι θα δυσκολευτούν να πιστέψουν ότι έχουμε φωτογραφίες από κινητό τηλέφωνο.

Λήψη με Pro στα 40Mpixel Λήψη με Master AI στα 10Mpixel
Διαφορές της ίδιας λήψης με Master AI στα 10Mpixel δεξιά και Pro στα 40Mpixel αριστερά. Είναι φανερή η επεξεργασία που έχει κάνει το Master AI. Πατήστε πάνω για πλήρες μέγεθος.
Αξίζει να σημειωθεί πως η καλύτερη επιλογή που μπορεί να κάνει ο χρήστης είναι να τραβάει φωτογραφίες στα 10Mpixel και όχι στα 40Mpixel. Σε αυτήν την περίπτωση το software χρησιμοποιεί μια τεχνική αντίστοιχη με το supersampling, δημιουργώντας ένα pixel από τέσσερα. Κάτι τέτοιο είχαμε δει και παλαιότερα από τη Nokia, με την τεχνολογία να είναι παραπλήσιας λογικής. Ένας ακόμα λόγος που καλό είναι να φωτογραφίζουμε στα 10Mpixel είναι γιατί μόνο εδώ έχουμε την επιλογή για zoom, είτε 3x, οπότε αξιοποιείται επιπλέον και η portrait κάμερα των 8Mpixel, είτε για το hybrid zoom 5x το οποίο είναι μια μίξη μεταξύ οπτικού και ψηφιακού με μηδενικές απώλειες ποιότητας. Η αλήθεια είναι πως και οι δυο αυτές επιλογές zoom είναι άκρως εντυπωσιακές ως προς το αποτέλεσμά τους και η εναλλαγή μεταξύ τους είναι ταχύτατη, αφού στην οθόνη υπάρχει σχετικό πλήκτρο 1x,3x,5x. Όπως και να έχει, πάντα το hardware και το software συνεργάζονται αρμονικά ούτως ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τη ταυτόχρονη χρήση όλων των φακών, ανάλογα με την περίσταση.

Κανονική λήψη Οπτικό zoom 3x
Εδώ φαίνεται το οπτικό zoom 3x. Αριστέρα έχουμε την αρχική φωτογραφία και δεξιά το zoom 3x. Έχουμε εστιάσεις στο πάνω αριστερά μέρος της αριστερής φωτό. Πατήστε πάνω για πλήρες μέγεθος.

Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της αρμονικής λειτουργίας είναι το Night Mode, το οποίο ενεργοποιείται όταν ο περιβάλλον φωτισμός είναι χαμηλός. Πραγματικά το αποτέλεσμα που δίνει η κάμερα υπό αυτές τις συνθήκες είναι μάλλον αξεπέραστο από κάθε άλλο smartphone. Ουσιαστικά εδώ το software αυτόματα αναλαμβάνει να κρατήσει το κλείστρο ανοιχτό για 4-5 δευτερόλεπτα και βγάζοντας μια σειρά από φωτογραφίες με διαφορετικές ρυθμίσεις, κάνει στο τέλος την ένωση για να δώσει ένα φωτεινό και γεμάτο πληροφορία αποτέλεσμα. Και αυτό χωρίς τρίποδο, που υπό κανονικέ συνθήκες και χωρίς να βγει κουνημένη η φωτογραφία, δεν γίνεται ούτε με τη καλύτερη DSLR.

ISO 400, 4sec, F/1.8 ISO 1250, 4sec, F/1.8
Φωτογραφίες με Night Mode. Πατήστε πάνω για πλήρες μέγεθος.

Εδώ η Huawei χρησιμοποιεί το AIS (Artificial Intelligence Stabilizer) το οποίο υποκαθιστά το OIS που ξέραμε μέχρι σήμερα. Προφανώς πρόκειται για μια μορφή electronic stabilization, η οποία είναι αυτή που λειτουργεί, καθώς σύμφωνα με τη Huawei μόνο ο portrait φακός έχει οπτικό σταθεροποιητή εικόνας. Βέβαια, σε διάφορα tear down που έχουν γίνει, φαίνεται πως και οι τρεις φακοί έχουν σε επίπεδο hardware οπτική σταθεροποίηση, αλλά η Huawei δεν το αναφέρει πουθενά. Όπως και να έχει, όποια και αν είναι η τεχνολογία από πίσω, αυτό που μετράει είναι το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να βγάλει καθαρές, φωτεινές και με ελάχιστο θόρυβο, φωτογραφίες το βράδυ.

ISO 250, 1/50sec, F2.4, Zoom 3x ISO 1250, 1/17sec, f:0.95 (bokeh effect)
Φωτογραφίες σε low light. Πατήστε πάνω για πλήρες μέγεθος.

Όσον αφορά στο βίντεο τώρα, τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά. Και αυτό γιατί από τη μια δεν υποστηρίζεται 4K/60fps και από την άλλη υπάρχει οπτική σταθεροποίηση μόνο σε 1080p/30fps. Δοκιμάζοντας ένα walking vlog σε 4k/30 ή 1080p/60, το αποτέλεσμα είναι τόσο κουνημένο που πραγματικά δεν βλέπεται, οπότε αυτές οι επιλογές είναι μόνο για χρήση με το smartphone σταθερό ή πάνω σε κάποιο gimbal όπως το DJI Osmo Mobile 2. Πέρα από την ανάλυση, στη βιντεοσκόπηση δεν υπάρχει η επιλογή zoom όπως στη φωτογραφία (μόνο ψηφιακό με αντίστοιχο αποτέλεσμα στη ποιότητα).  Επιπλέον, δεν υπάρχει καθόλου η δυνατότητα για χειροκίνητες ρυθμίσεις κατά την εγγραφή βίντεο (κάτι που είναι μάλλον φυσιολογικό), ενώ δυστυχώς για ακόμα μια φορά η Huawei προσφέρει Limited υποστήριξη στο Camera2 API της Google, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και 3rd party εφαρμογές βιντεοσκόπησης όπως το καταπληκτικό FilmicPro, δεν υποστηρίζονται. Πραγματικά είναι κρίμα, γιατί έτσι δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις εντυπωσιακές δυνατότητες που προσφέρει ο αισθητήρας. Πέραν, των παραπάνω επιλογών, έχουμε επίσης δυνατότητα για εγγραφή βίντεο super slow motion σε 720p/960fps. Μόνο που αυτή η επιλογή βρίσκεται σαν ανεξάρτητο εικονίδιο μέσα στο μενού More και λειτουργεί αυτόνομα, γράφοντας περίπου 0.2sec βίντεο, δίνοντας ένα τελικό βίντεο διάρκειας περίπου 8sec (6.5 sec slow motion και το υπόλοιπο σε κανονική ταχύτητα πριν και μετά από το slow motion).



Δεν υπάρχει επιλογή για συνεχόμενη εγγραφή βίντεο και ενεργοποίηση του slow motion όποτε θέλουμε ενώ ακόμα και στα 240fps, πάλι η ανάλυση μένει στα 720p. Από πλευράς ποιότητας εικόνας πάντως, ειδικά σε ανάλυση 1080p/30fps, μπορούμε να πούμε ότι μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι, με εξαιρετική σταθεροποίηση, καλά χρώματα και γρήγορη και σωστή εστίαση. Όσον αφορά στη μπροστινή κάμερα, εδώ έχουμε πολλά megapixel αλλά σταθερή εστίαση (χωρίς αυτόματα τρόπο focus) με αποτέλεσμα να έχουμε σχεδόν πάντα ελαφρώς soft αποτέλεσμα. Επιπλέον, η Huawei για ακόμα μια φορά φαίνεται να ενεργοποιεί διάφορα φίλτρα με αποτέλεσμα ακόμα και όταν απενεργοποιήσουμε το beauty mode, να υπάρχει μια κάποια... αυτόματη εξαφάνιση ριτίδων. Δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, προφανώς, αφού κάνει τον υπογράφοντα να φαίνεται 5 χρόνια νεότερος, απλά θα θέλαμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αποτέλεσμα. Η selfie cam επιπλέον προσφέρει τα lightning και bokeh effect, με τo πρώτo να δημιουργούν τεχνητό φωτισμό σε όποιο σημείο εμείς θέλουμε (το stage lightning μαυρίζει πλήρως όλο το φόντο) ενώ τo δεύτερα δίνει την επιλογή για αλλαγή του βάθους πεδίου. Και οι δυο λειτουργίες είναι διαθέσιμες τόσο πριν βγάλουμε φωτογραφία, αλλά και μετά, πάνω στο αποθηκευμένο αρχείο.  


Λήψεις με τη μπροστινή κάμερα. Αριστερά έχουμε το bokeh effect και δεξιά studio lightning. Πατήστε πάνω για πλήρες μέγεθος.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αυτή τη στιγμή το P20 Pro και οι κάμερές του είναι το γεγονός ότι το software ορισμένες φορές κρατάει τον χρήστη πίσω. Υπάρχουν πολλά μενού, πολλές επιλογές και γενικότερα ο χρήστης αν δε θέλει να αφεθεί στο Master AI, πρέπει να κάνει πολλές κινήσεις. Για παράδειγμα, φωτογραφίζοντας ένα πρόσωπο με το Master AI ενεργό, το software αντιλαμβάνεται το πρόσωπο και γυρνάει αυτόματα στην επιλογή Portrait, η οποία είναι μεν η κατάλληλη δίνοντας επιπλέον δυνατότητες για χρήση εφέ και βάθους πεδίου, αλλά προσθέτει μια μικρή καθυστέρηση στη φωτογράφιση. Υπάρχει μεν η επιλογή Pro, αλλά αυτή δεν είναι διαθέσιμη για τη selfie cam και επιλέγοντάς την ενώ έχουμε ενεργή τη selfie cam, το software μας γυρνάει στη κανονική κάμερα. Αποκλειστική χρήση της εξαιρετική μονόχρωμης κάμερας βρίσκεται μέσα την επιλογή More όπως επίσης και η χρήση HDR, με τη τελευταία να είναι σχεδόν πάντα ενεργή (έστω στο αυτόματα) στα περισσότερα άλλα flagship των ανταγωνιστών. Το εξαιρετικό είναι η αλήθεια panorama mode, το οποίο κάνει εντυπωσιακό, μάλλον τέλειο, stitching, είναι και αυτό μέσα στην επιλογή More. Αυτά είναι τα βασικά μειονεκτήματα που έχει το software, τα οποία είναι χρηστικού περιεχομένου και αναγκάζουν το κάτοχο της συσκευής σε πολλές κινήσεις αν δε θέλει απλά να βασίζεται στο Master AI. Σίγουρα το hardware είναι εκεί και έχει τις δυνατότητες, αλλά η Huawei πρέπει να κάνει κάποια βήματα ακόμα ούτως ώστε να μπορεί ο χρήστης να εκμεταλλευτεί καλύτερα το hardware και κυρίως να το κάνει ευκολότερα.



Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασής μας, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως το Huawei P20 Pro είναι το καλύτερο smartphone της εταιρείας και ένα από τα καλύτερα εκεί έξω. Όμορφο, με καλή και εντυπωσιακή κατασκευή, μεγάλη αυτονομία, υψηλές επιδόσεις και με 3+1 κάμερες που μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Με κόστος που βρίσκεται σε υψηλά μεν επίπεδα αλλά αρκετά κάτω από τον άμεσο ανταγωνισμό (S9+/iPhone X), το P20 Pro είναι ένα flaghship που μπορείτε να διαλέξετε άφοβα, καθώς κοιτάζει στα μάτια τον ανταγωνισμό. Επιβεβαιώνει πως η Huawei έχει βάλει στόχο την κορυφή, κάτι που πλέον φαντάζει εφικτό, αν όχι  τώρα, πολύ πολύ σύντομα. 
GOLD AWARD

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετική κατασκευή
  • Τεράστια αυτονομία
  • Θύρα IrDa
  • Είναι δίκαρτο
  • Γρήγρρο, ασφαλές και σε γενικές γραμμές χωρίς προβλήματα ξεκλείδωμα με το πρόσωπο
  • Οι τρείς κάμερες
  • Εντυπωσιακές δυνατότητες φωτογράφισης σε χαμηλό φωτισμό
  • Κορυφαίο οπτικό zoom
  • Εντυπωσιακό το Twilight χρώμα
  • Καλή λειτουργία auto (Master AI) φωτογράφισης
  • Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες, με καλή λεπτομέρεια
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μέτρια selfie cam
  • Οπτική σταθεροποίηση βίντεο μόνο σε 1080p/30fps
  • Έλλειψη βίντεο 4k/60fps
  • To notch, σε κάποιες περιπτώσεις
  • Δυσκολία χρήσης του super slow motion video
  • Το software της κάμερας είναι, πολλές φορές, δύσχρηστο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*