Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Huawei P40 Pro Review

*
Το Huawei P40 Pro είναι ίσως το καλύτερο smartphone που έχει κυκλοφορήσει για όσους ενδιαφέρονται για τη ποιότητα λήψεων της κάμερας, αλλά έρχεται χωρίς τις... ευλογίες της Google και άρα χωρίς τα services και τα apps της εταιρείας.

Η Huawei εδώ και σχεδόν ένα χρόνο βρίσκεται σε περίεργη θέση στο τομέα της κινητής τηλεφωνίας, λόγω της διαμάχης της με τις ΗΠΑ. Το γνωστό “ban” δημιούργησε προβλήματα, καθώς η εταιρεία δε μπορεί να συνεργαστεί με τη Google. Το πρώτο τηλέφωνο που κυκλοφόρησε χωρίς τα google services ήταν το Mate 30 Pro, με την εταιρεία να μην ήταν τότε έτοιμη και στη πραγματικότητα η συσκευή να μη κυκλοφορεί σε άλλες αγορές πλην Κίνας. Από τότε όμως, η εταιρεία έχει κινηθεί ταχύτατα ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί συσκευές σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς Google, αλλά με Android. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου κυκλοφόρησε όλη η σειρά P40, χωρίς Google services, χωρίς Google εφαρμογές, χωρίς Play Store. Αλλά με τα Huawei Mobile Services και το App Gallery, για τα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω, καθώς αποτελούν ένα μέρος της συσκευής. Στο σημείο αυτό να πούμε πως η τιμή λανσαρίσματος της συσκευής είναι τα €1139 και όσοι κάνουν προπαραγγελία μέχρι τις 8 Απρίλη παίρνουν δώρο και ένα P30 Lite αξίας €249.


Unboxing
Το P40 Pro έρχεται σε μια μεγάλη συσκευασία, στη πρόσοψη της οποίας υπάρχει το λογότυπο της εταιρείας, με το όνομα του τηλεφώνου και την αναφορά App Gallery, καθώς η εταιρεία σίγουρα δε προσπαθεί να κρύψει τη δεδομένη κατάσταση. Στο εσωτερικό, υπάρχει το ίδιο το τηλέφωνο, ταχυφορτιστής 40Watt με καλώδιο USB Type-C (που απαιτείται για να δουλεύει η φόρτιση στη μέγιστη ταχύτητα), ακουστικά Type-C USB και μια διάφανη θήκη. Πέρα από τη ταχύτατη ενσύρματη φόρτιση, το τηλέφωνο υποστηρίζει τόσο ασύρματη φόρτιση όσο και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση, πάντα στα 27Watt. Με τόσο γρήγορη ασύρματη φόρτιση, είναι πολύ πιθανό κάποιος που θα προμηθευτεί το κατάλληλο φορτιστή, να μη χρησιμοποιήσει ξανά το καλώδιο, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αξιοποιήσει κάποιο ποσοστό της μπαταρίας των 4200mAh για να φορτίσει γρήγορα άλλες συσκευές (άλλο τηλέφωνο, ακουστικά κτλ).



Πρώτη επαφή
Αφαιρώντας το τηλέφωνο από τη συσκευασία, το πρώτο που αντιλαμβάνεται κάποιος είναι το βάρος του, το οποίο ξεπερνάει τα 200 γραμμάρια. Η αίσθηση που αφήνει στο χέρι πάντως είναι εξαιρετική, με τη πρόσοψη της συσκευής να εντυπωσιάζει καθώς η οθόνη τη καλύπτει σχεδόν πλήρως! Η Huawei έχει εφαρμόσει μια νέα σχεδιαστική προσέγγιση, καθώς το τηλέφωνο έχει κυρτές όλες τις πλευρές του, όχι μόνο τις δυο πλαϊνές, αλλά και τις πάνω/κάτω. Με αυτό τον τρόπο, το τηλέφωνο έχει μια οπτική ομοιομορφία και το μόνο που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει όσον αφορά στην εμφάνιση της μπροστινή πλευράς, είναι το μεγάλο «χάπι» στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης που ενσωματώνει τις δυο κάμερες και τους απαραίτητους αισθητήρες.



Θύρες και ποιότητα κατασκευής
Το πλαίσιο που στηρίζει πρόσοψη και πλάτη είναι μεταλλικό, με τη δεξιά πλευρά του να ενσωματώνει πλήκτρα ελέγχου της έντασης του ήχου και το power button. Στη κάτω πλευρά υπάρχει το μονοφωνικό (δυστυχώς) ηχείο, το οποίο όμως είναι πραγματικά δυνατό και με καλή ποιότητα, παρέα με τη θύρα USB Type-C και το tray για τη τοποθέτηση καρτών nano Sim. Το P40 Pro δέχεται είτε δυο κάρτες Sim, είτε μια Sim και μια ειδικού τύπου nano card, ώστε να αυξηθούν τα 256GB αποθηκευτικού χώρου. Στο πάνω μέρος βρίσκουμε μια θύρα υπερύθρων, ενώ από ένα μικρόφωνο υπάρχει και πάνω και κάτω. Ακουστικό δε συναντάμε στη συσκευή, το οποίο στη πραγματικότητα βρίσκεται πίσω από την οθόνη, υιοθετώντας μια τεχνολογία που έχουμε δει και σε άλλες συσκευές.



Η πλάτη του τηλεφώνου είναι από γυαλί, πίσω από το οποίο βλέπουμε το εκάστοτε χρώμα από τα τρια που έρχονται στην Ελλάδα, με τη Huawei να έχει κάνει πάλι τα μαγικά της ώστε το χρώμα να μην είναι μονότονο και βαρετό, αλλά να κάνει «τσαλιμάκια» ανάλογα με το πώς πέφτει πάνω το φως. Αυτό που όμως ξεχωρίζει στη πλάτη είναι το τεράστιο module που ενσωματώνει το σύστημα καμερών, το οποίο καταλαμβάνει σχεδόν το 1/6 της πλάτης, ενώ ταυτόχρονα εξέχει κάποια χιλιοστά από το σώμα. Τέσσερις φακοί βρίσκονται εκεί, παρέα με το led flash και τον αναβαθμισμένο αισθητήρα θερμοκρασίας χρώματος. Αλλά για τις κάμερες συνολικά θα διαβάσετε παρακάτω. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι το τηλέφωνο είναι αδιάβροχο κατά IP68 (βάθος 1,5 μέτρο έως 30 λεπτά).



Εξαιρετική οθόνη
Η οθόνη του τηλεφώνου έχει διαγώνιο 6,58’’, είναι τεχνολογίας Super Amoled και σε γενικές γραμμές έχει άριστη απόδοση. Είναι συμβατή με το πρότυπο HDR10 και προσφέρει συνολικά τέσσερις χρωματικές επιλογές. Η κανονική να είναι αυτή που προσφέρει χρώματα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αληθινό. Οι άλλες τρείς (έντονο, θερμό και ψυχρό) έρχονται για να δώσουν μια διαφορετική χρωματική απόδοση αν ο χρήστης το προτιμά, αν και μέσω ενός color circle κάποιος μπορεί να προσαρμόσει ακριβώς τη θερμοκρασία χρώματος, εφόσον οι άλλες τέσσερις έτοιμες επιλογές δε του κάνουν. Η ανάλυση της οθόνη είναι περίεργη, με την έννοια ότι δε την έχουμε συναντήσει ξανά, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε Full HD και WQHD. Λειτουργώντας σε 2640x1200, pixel προσφέρει εξαιρετική ευκρίνεια γραμματοσειρών και εικονιδίων, κερδίζοντας προφανώς και κάποια λεπτά αυτονομία σε σχέση με μια WQHD οθόνη. Γενικότερα, το οπτικό αποτέλεσμα που προσφέρει το panel είναι εξαιρετικό και δε πρόκειται να μείνει κανείς παραπονεμένες.



Πόσο μάλλον όταν το panel μπορεί ταυτόχρονα να λειτουργήσει σε υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης από το συνηθισμένο και συγκεκριμένα στα 90Hz. Με αυτό τον τρόπο το scrolling σε μενού και σελίδες web είναι περισσότερο ομαλό και σαφώς ποιο ξεκούραστο. Αν κάποιος θέλει να εξοικονομήσει χρόνο αυτονομίας πάντως, μπορεί να γυρίσει σε 60Hz ή ακόμα και να ενεργοποιήσει το dark mode, το οποίο είναι καλά εκτελεσμένο. Μέσα στην οθόνη υπάρχει και ο οπτικός αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος είναι πραγματικά ταχύτατος. Πάντως, όποιος αποφασίσει να αποκτήσει το P40 Pro μάλλον θα χρησιμοποιήσει κατά κόρον το face unlock, το οποίο αξιοποιεί τη 3D ToF κάμερα παρέα το laser αισθητήρα που βρίσκονται δίπλα στη μπροστινή κάμερα και μέσα στο «χάπι» της οθόνης. Είναι αξιόπιστος και αστραπιαία γρήγορος τρόπος unlock, ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι.

Hardware και gaming
Στα ενδότερα τώρα της συσκευής, το P40 Pro έρχεται με το Kirin 990 5G SoC, ένα ολοκληρωμένο στα 7nm που ενσωματώνει το 5G μόντεμ και έχει 8 πυρήνες και δυο μονάδες AI. Πρώτη φορά το είδαμε το περασμένο έτος στο Mate 30 Pro. Συνεργάζεται με 8GB μνήμης και 256GB αποθηκευτικού χώρου USF 3.0. Το όλο πακέτο προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις, μην αντιμετωπίζοντας κανένα πρόβλημα ούτε σε κανονικές συνθήκες καθημερινής χρήσης ούτε στα παιχνίδια. Δοκιμάζοντας για παράδειγμα το Call of Duty Mobile, αυτό τρέχει άνετα με όλα τα εφέ στο μέγιστο και μάλιστα στα 90fps. Πραγματικά ο συγκεκριμένος τίτλος είναι σκέτη απόλαυση, και ας καλύπτουμε τη περισσότερη ώρα το μονοφωνικό ηχείο με το χέρι μας, κρατώντας το τηλέφωνο. Δοκιμάσαμε και κάποιους emulator (Dolphin, PPSSPP), με το Mali GPU να τα καταφέρνει αρκετά καλά στο πρώτο και τέλεια στο δεύτερο. Δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να δει κανείς πόσο ισχυρό είναι το GPU (κυρίως) του SoC, γιατί οι gaming drivers του Mali δεν είναι ιδιαίτερα βελτιστοποιημένοι για emulation, ενώ και οι ίδιοι οι emulator στοχεύουν περισσότερο σε Adreno GPUs. Ακόμα και έτσι όμως, η διαφορά σε σχέση με το Kirin 980 (του P30 Pro και του Mate 20 Pro) είναι μεγάλη και μπορείς να παίζεις άνετα σε 720p/1080p (ανάλογα το τίτλο) παιχνίδια Wii και Gamecube. Συνολικά, το P40 Pro δε ζεσταίνεται, η μπαταρία αντέχει και γενικά το gaming είναι σκέτη απόλαυση.


EMUI 10 και App Gallery
Όσον αφορά στη τυπική χρήση, δεν έχουμε κανένα παράπονο. Άλλωστε πρόκειται για flagship συσκευή και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Το τηλέφωνο τρέχει Android 10 με το EMUI 10.1 της Huawei. Οι εφαρμογές τρέχουν άνετα, η μνήμη είναι αρκετή για να έχεις αρκετές ανοιχτές χωρίς να χρειάζεται να ξαναφορτώνουν ενώ μπορούμε αν θέλουμε να κλειδώσουμε έως 3 εφαρμογές που δε θα ξεφορτώνονται από τη μνήμη και θα είναι πάντα άμεσα διαθέσιμες. Η Huawei έχει κάνει όμως κάτι άλλο, βελτιώνοντας τον τρόπο του multitasking εφαρμογών σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού. Πλέον μπορούμε να έχουμε άμεσα διαθέσιμη «τραβώντας» ένα συρτάρι με εφαρμογές που έχουμε επιλέξει από τη δεξιά ή αριστερή πλευρά, και να χωρίσουμε την οθόνη στα δυο με δυο εφαρμογές. Μπορούμε επίσης να φορτώσουμε και τρίτη σε pop up παράθυρο, πάνω από τις άλλες. Όλο αυτό δουλεύει απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις. Τώρα βέβαια έρχεται η ώρα που θα ρωτήσετε «και ποιες εφαρμογές τρέχει, αφού δεν έχει Google». Όντως δεν έχει εφαρμογές της Google, δηλαδή ούτε YouTube, ούτε Gmail, ουτε Google Maps αλλά ούτε, κυρίως, Play Store.



Τις εφαρμογές τις κατεβάζει κανείς σε πρώτο χρόνο από το AppGallery, το δικό της store, το οποίο προϋπήρχε μεν, αλλά πλέον είναι το βασικό app store για τα τηλέφωνα της εταιρείας. Έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου ώστε αυτό να διαθέτει πλήθος διαθέσιμων εφαρμογών, με την εταιρεία να έχει ανακοινώσει πως θα επενδύσει πολλά χρήματα ώστε οι ανά τον κόσμο developers να καβαλήσουν και το βαγόνι της Huawei, μεταφέροντας τα apps τους στο AppGallery. Κάτι τέτοιο χρειάζεται όμως χρόνο και δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Έτσι, το AppGallery μπορεί κανείς να βρει αρκετές εφαρμογές γενικής χρήσης όπως για παράδειγμα το Viber, το Microsoft Office και τον Microsoft Edge, το Snapchat, το TikTok αλλά και ελληνικές εφαρμογές όπως τα app της Εθνικής Τράπεζας, το efood, αρκετά app αθλητικών site, το Taxiplon, το  και άλλα. Στο τομέα των games υπάρχουν πάρα πολλά όπως για παράδειγμα το ολοκαίνουριο παιχνίδι του Game Of Thrones. Ακόμα και έτσι όμως, το AppGallery δεν επαρκεί ενώ για τον υπογράφοντα, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι εμφανίζει εκατοντάδες εφαρμογές που προορίζονται για χρήση στη Κινεζική αγορά. Άλλωστε το AppGallery ήταν ανέκαθεν ο μοναδικός τρόπος εγκατάστασης εφαρμογών για τα κινητά της εταιρείας που διατίθενται στη Κίνα. Θα θέλαμε η εταιρεία να κάνει ένα διαχωρισμό ή κάποιο καλύτερο φιλτράρισμα των εφαρμογών που προτείνει το AppGallery ανάλογα με το region. Όπως και να έχει, όποιος θέλει μπορεί να κατεβάσει το AppGallery στο Android κινητό του, να φτιάξει ένα Huawei ID και να δει μόνος του τις εφαρμογές που προσφέρει.



Οι εφαρμογές
Και θα ρωτήσετε τώρα «και πως βάζω μέσα Facebook, Instagram, Whatsapp» αφού δεν υπάρχουν App Gallery. Ο ευκολότερος τρόπος είναι χρησιμοποιώντας το Phone Clone και μεταφέροντας όλα σου τα δεδομένα από την υπάρχουσα συσκευή. Αν μάλιστα έχει κανείς ήδη συσκευή Huawei, μεταφέρονται και τα δεδομένα των εφαρμογών παρέα με αυτές. Έτσι εγκαταστήσαμε εμείς τις περισσότερες. Μπορεί κανείς πάλι αν θέλει να κατεβάσει απευθείας τα apk αρχεία από το site του κάθε developer (πχ έτσι κάναμε για τον Dolphin emulator). Βέβαια, με αυτό τον τρόπο δεν είναι δυνατόν να γίνει update των εφαρμογών αφού δεν υπάρχει store που να τις έχει. Εδώ, προτείνουμε τη χρήση είτε του Amazon Store είτε/και του APKPure store (το οποίο έχει μόνο δωρεάν εφαρμογές). Με μόνο το τελευταίο, δεν είχαμε θέμα όσον αφορά στο update των apps σε νέες εκδόσεις. Δεν είναι όμως όλα τα πράγματα τόσο απλά. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που αυτή τη στιγμή δε λειτουργούν. Είτε γιατί έχουν αγοραστεί από το Playstore και κατά τη μεταφορά δε μεταφέρεται η άδειά τους, είτε γιατί είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να απαιτούν τα Google Play services. Για παράδειγμα το αγορασμένο FilmicPro δυστυχώς δε μπορέσαμε να το μεταφέρουμε, ενώ το Netflix, το app της Πειραιώς, μια εφαρμογή remote access για aircondition
(Tado) ακόμα και η Vodafone Tv δε λειτουργούν, καθώς χρησιμοποιούν κάπως τα Google Mobile Services. Αν και είμαστε σίγουροι ότι οι δυο ελληνικές εφαρμογές θα είναι σύντομα διαθέσιμες στο AppGallery, για τα άλλα δυο δεν είμαστε σίγουροι. Το Netflix, ακόμα και να παίξει, δε μπορεί να υποστηρίξει ανάλυση παραπάνω από standard definition, καθώς το τηλέφωνο έχει πιστοποίηση ασφαλείας Widevine L3. Προφανώς βέβαια και οι εφαρμογές της Google έχουν τα θέματά τους, καθώς καμία δε μεταφέρεται καν και μόνο ο Chrome να μπορεί να γίνει download από άλλο appstore (πχ APKPure). Μάλιστα, είναι σχεδόν απαραίτητο να γίνει download, αφού για να βάλουμε τα gmail credentials στο Outlook και να έχουμε το gmail μας ενεργό, χρειάζεται το log in να γίνει από τον Chrome. Βέβαια, αρκετά πράγματα γίνονται μέσω web, αφού και το Gmail και το YouTube και το Analytics και τα Docs δουλεύουν χωρίς πρόβλημα μέσω browser. Ο browser της Huawei είναι αρκετά καλός, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει και ο Microsoft Edge (αλλά και ο opera), δε πρόκειται κανείς να έχει θέμα.  Γενικότερα, η όλη κατάσταση θυμίζει τα πρώτα χρόνια των smartphones που δεν υπήρχαν πολλά app και τα περισσότερα τα κάναμε με παραδοσιακό τρόπο, με τη Huawei να θέλει να το αλλάξει αυτό, δίνοντας πολλά benefits στους developer. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχουν διάφοροι un-official τρόποι να περαστούν τα Google Services. Όμως από τη μια κανείς δεν εγγυάται την ασφάλειά τους και από την άλλη, σήμερα δουλεύουν και αύριο όχι. Για παράδειγμα υπήρχε το chat partner το οποίο δούλεψε μέχρι τις 25 Μάρτη. Μετά σταμάτησε και πλέον ο τρόπος που υπάρχει απαιτεί κάποια βήματα από πλευράς χρήστη και δεν είναι αυτό που λες, χωρίς τα θέματά του. Είναι προφανές πως αυτή τη στιγμή, όσοι κάνουν εκτενή χρήση των υπηρεσιών της Google, θα δυσκολευτούν αρκετά με το P40 Pro (και όλα τα AppGallery συμβατά τηλέφωνα της Huawei) και θα πρέπει να κάνουν υπομονή ώστε η Huawei να ολοκληρώσει το δικό της πακέτο υπηρεσιών για να κάνουν τη μετάβαση. Όσοι όμως έχουν το τηλέφωνό τους για να μιλάνε, για να χρησιμοποιούν τα social και για να βγάζουν φωτογραφίες, δε θα έχουν κανένα πρόβλημα. Το αντίθετο, θα έχουν το καλύτερο camera phone της αγοράς και με τη βούλα του DXOMark, που πρόσφατα το τοποθέτησε στη κορυφή, τόσο για φωτογραφία όσο και για βίντεο.
Κάμερες που κάνουν… παπάδες
Η αλήθεια είναι πως από τη πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε, περιμέναμε πως και πώς να το πιάσουμε στα χέρια μας για να δούμε τι έκανε η Huawei φέτος στο τομέα των καμερών. Από τα specs και μόνο είχε φανεί ότι πάλι θα έκανε «παπάδες», κάτι που αρχίσαμε να το πιστεύουμε από τις πρώτες στιγμές που το πιάσαμε στα χέρια μας. Νυχτερινές λήψεις που κάνουν τη νύχτα μέρα χωρίς να χρειάζεται καν να ενεργοποιήσει κανείς το night mode. Βίντεο με πραγματικό bokeh σε κινητό! Ευρυγώνιος φακός εξίσου καλός (αν όχι καλύτερος) από το βασικό. Βίντεο 4Κ 60 fps παντού με autofocus που δεν έχουμε δει ταχύτερό του.



Γενικότερα, τα συστήματα καμερών, τόσο το βασικό όσο και το μπροστινό είναι πραγματικά κορυφαία. Στο πίσω μέρος λοιπόν βρίσκουμε 3+1 κάμερες: τη κεντρική κάμερα με αισθητήρα στα 50Mpixel μεγέθους 1/1,28’’ (Sony IMX700) τεχνολογίας RYYB ο οποίος μας δίνει μέσω pixel bining φωτογραφίες στα 12.5Mpixel, πίσω από ένα φακό με f/1.9 εύρους 23mm.



Οι φωτογραφίες όμως είναι στα 27mm, καθώς το software κάνει μάλλον crop ένα ποσοστό. Χάρη στο μεγάλο μέγεθος του αισθητήρα, μπορούμε να έχουμε όμορφο και φυσιολογικό bokeh χωρίς να χρειαστεί να αξιοποιήσουμε το software αλγόριθμο για τέτοιες φωτογραφίες. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το αποτέλεσμα που δίνει όταν κανείς φωτογραφίζει κάτι σχετικά κοντινό και όλο το background θολώνει. Ο αισθητήρας ενσωματώνει ένα ανανεωμένο σύστημα auto focus το οποίο χρησιμοποιεί όλα τα pixel με 8 σημεία αναγνώρισης ανά pixel. Η βασική κάμερα πραγματικά κάνει εξαιρετική δουλειά. Την ημέρα βγάζει καθαρές φωτογραφίες με σωστό white balance, χωρίς μάλιστα να θέλει να δημιουργήσει κορεσμένα χρώματα. Το auto focus είναι γρήγορο, ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό. Ακόμα και τότε όμως, το σύστημα αισθητήρα/software κάνουν εξαιρετική δουλειά, χωρίς καν να χρειάζεται να πάμε σε night mode. Αποθανατίζοντας ακίνητα αντικείμενα ώστε να κρατήσει το διάφραγμα λίγο περισσότερο ανοιχτό (όχι πάντως πάνω από 1sec) χωρίς να εμφανιστεί κούνημα, η κάμερα κάνει τη νύχτα μέρα. Ακόμα και σε απόλυτο σκοτάδι δίνει αποτέλεσμα. Ανεβάζει αρκετά το ISO (μπορεί να πάει πάνω από 500000), αλλά το software της Huawei μπορεί και αφαιρεί εξαιρετικά ικανοποιητικά το πολύ θόρυβο του ISO, χωρίς να καταστρέψει το αποτέλεσμα. Είναι άκρως εντυπωσιακό, ειδικά αν το συγκρίνει με το πρό-προηγούμενο τηλέφωνο της εταιρείας (Mate 20 Pro) που πριν από 1,5 χρόνο ήταν ο βασιλιάς του night shot. Στο βίντεο πάλι, είναι εξίσου εντυπωσιακό το αποτέλεσμα, με εξαιρετικό stabilization, άριστα χρώματα, πολύ καλό ήχο από τα ενσωματωμένα μικρόφωνα και 4K/60fps που γενικά κρατά το frame rate πολύ κοντά στα 60, δίνοντας στο χρήστη το αποτέλεσμα που θέλει.



Ο δεύτερος φακός, ο ultra wide, είναι αναβάθμιση του αντίστοιχου του Mate 30 Pro και δεν είναι τόσο ανοιχτός όσο θα θέλαμε ή όσο μας έχουν συνηθίσει άλλοι κατασκευαστές. Στα 18mm είναι μεν wide, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα 13mm και την εικόνα που θυμίζει action cameras άλλων κινητών.  Ωστόσο χρησιμοποιεί επίσης μεγάλο αισθητήρα, όχι τόσο όσο ο βασικός αλλά σίγουρα πολύ μεγαλύτερο από αυτούς που χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές της Huawei. Το διάφραγμα του ανέρχεται σε f/1.8, δηλαδή είναι μεγαλύτερο από του βασικό φακού, πετυχαίνοντας και αυτός όμορφο bokej. Έχει auto focus και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αρκετά κοντινές λήψεις, σχεδόν macro.



Χρωματικά ταιριάζει με το βασικό φακό και έτσι κάποιος που θέλει να έχει τόσο κανονική όσο και wide λήψη του ίδιου αντικειμένου, μπορεί να πετύχει το ίδιο, χρωματικά, αποτέλεσμα. Οι φωτογραφίες που μας δίνει είναι στα 10Mpixel μέσω pixel bining και πραγματικά, το αποτέλεσμα είναι κορυφαίο με εντυπωσιακή λεπτομέρεια, άριστο δυναμικό εύρο, σωστά χρώματα και ακριβώς επειδή δεν είναι τόσο wide, δεν υπάρχει παραμόρφωση στις γωνίες. Στο βίντεο πάλι, η συγκεκριμένη κάμερα πραγματικά ενθουσιάζει με σωστά χρώματα, μπόλικη λεπτομέρεια και κορυφαίο δυναμικό εύρος. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού πάλι, έχουμε αποτέλεσμα παραπλήσιο με τη βασική κάμερα, χωρίς θόρυβο, με σωστά χρώματα, υψηλή ευκρίνεια και γενικά έχουμε όμορφες φωτογραφίες. Και εδώ υπάρχει το Night Mode, αλλά και πάλι δε χρειάζεται κανείς να καταφύγει σε αυτό, εκτός και αν μπορεί να κρατήσει 8 δευτερόλεπτα ακίνητο το κινητό ώστε να βγάλει κάτι στο απόλυτο σκοτάδι.



Η zoom κάμερα είναι καινούρια, χρησιμοποιεί τεχνολογία periscope για τη διάταξη του φακού και υποστηρίζει 5x οπτικό zoom, 10x hybrid zoom και μπορεί να φτάσει μέχρι 50x ψηφιακό zoom. Την ημέρα, η συγκεκριμένη κάμερα εντυπωσιάζει και αυτή με τη σειρά της. Οι λήψεις έχουν τη λεπτομέρεια που ζητάει κανείς, με τα χρώματα να είναι με τη σειρά τους ζωντανά και όμορφα. Χάρη στον οπτικό σταθεροποιητή, δύσκολα θα έχει κανείς κουνημένες λήψεις, ακόμα και πηγαίνοντας στο 10x hybrid. Από εκεί και πάνω προφανώς και η ποιότητα πέφτει, αλλά πραγματικά το 50x ψηφιακό είναι πολύ καλύτερο από αυτό που θα περίμενε κανείς. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού πάντως, τα πράγματα εδώ δεν είναι αντίστοιχα με τις δυο άλλες κάμερες, αφού και ο αισθητήρας και το διάφραγμα είναι μικρότερα, αλλά το φως που συγκεντρώνεται είναι αρκετά λιγότερο. Εδώ είναι χρησιμότερο το Night Mode, αφού το αποτέλεσμα είναι φωτεινότερο και με σωστότερα χρώματα.



Στη πλάτη είπαμε πως υπάρχει και ένας αισθητήρας βάθους 3D ToF, ο οποίος χρησιμοποιείται από το σύνολο όταν επιλέξουμε είτε το portrait mode είτε το aperture mode από το μενού της κάμερας. Χάρη σε αυτόν, το software μπορεί να κάνει καλύτερο διαχωρισμό του προσώπου ή του αντικειμένου που φωτογραφίζουμε από το background. Αντίστοιχα βοηθάει και όταν χρησιμοποιούμε τα ειδικά εφέ που υπάρχουν κατά τη βιντεοσκόπηση, όπως για παράδειγμα να έχουμε περισσότερο θόλωμα στο background ή να γίνεται μαυρόασπρο όλη η εικόνα εκτός του ανθρώπου (εδώ όμως το βίντεο είναι υποχρεωτικά 1080p/30fps).



Πηγαίνοντας στη μπροστινό σύστημα καμερών, έχουμε έναν αισθητήρα 32Mpixel που έχει auto focus πίσω από φακό 26mm και διάφραγμα f/2.2, παρέα με ένα αισθητήρα 3D Tof. Οι φωτογραφίες είναι στα 32Mpixel και δίνουν στο χρήστη αυτό που ζητά. Εξαιρετικό αποτέλεσμα με μπόλικη ευκρίνεια, άριστη αντίθεση και χρώματα, μεγάλο δυναμικό εύρος. Δεν υπάρχει hardware σταθεροποιητής όμως είναι ενεργή AI σταθεροποίηση η οποία κάνει εξαιρετική δουλειά (χωρίς να υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησης). Προσφέρεται δυνατότητα και εδώ για βίντεο 4K/60fps.



Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διάφορες άλλες επιλογές όσον αφορά στις ρυθμίσεις, όπως πλήρης χειροκίνητος έλεγχος ρυθμίσεων σε φωτογραφίες (και δυνατότητα Raw) και σχεδόν πλήρης στο βίντεο (δεν υποστηρίζεται δυστυχώς η ρύθμιση της ταχύτητας κλείστρου, αλλά μπορούμε να ανεβάσουμε το ISO μέχρι 51200). Επιπλέον, υπάρχει το ultra slow motion στα 7680fps (256x) σε ανάλυση 720p, το οποίο είναι… πιο αργό από όσο θα μπορούσε κανείς να ζητήσει. Υπάρχουν όμως και άλλα στάδια (από 4x έως 64x) όπου το βίντεο είναι FullHD.



Μια ακόμα δυνατότητα είναι αυτή της ταυτόχρονης λήψης βίντεο από το βασικό και τον ultra wide φακό, με τα δυο πλάνα να είναι δίπλα δίπλα και το βίντεο να έχει ανάλυση FullHD.



Φτάνοντας στο τέλος
Το Huawei P40 Pro είναι μια πραγματικά κορυφαία συσκευή από πλευράς hardware. Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, πανέμορφη οθόνη, γρήγορο SoC με υποστήριξη 5G (και ένα σωρό άλλους νεωτερισμούς όπως WiFi 6), πολύ καλή αυτονομία με εξαιρετικά γρήγορο σύστημα φόρτισης. Βέβαια, στο επίκεντρο είναι οι κάμερες, με τη Huawei να συνεχίζει στο μονοπάτι που ξεκίνησε κυρίως από το P20 Pro και μετά, δίνοντας στο τελικό καταναλωτή κορυφαίο σύστημα καμερών. Αν δεν υπήρχε η διένεξη με τις ΗΠΑ και το τηλέφωνο είχε Google Services, δε θα το σκεφτόμασταν καν να προτείνουμε ανεπιφύλαχτα το τηλέφωνο. Όμως τα GMS και το software της Google δεν είναι διαθέσιμα και οι τρόποι που υπάρχουν για να εγκατασταθούν είναι αυτή τη στιγμή σχετικά περίπλοκοι ώστε να το κάνει ο οποιοσδήποτε. Πάντως, ακόμα και έτσι, για πάρα πολύ κόσμο οι έλλειψή τους δεν είναι πρόβλημα αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο καθένας θα μπορέσει να έχει τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί κατά κόρον, εν αναμονή και των χαρτών της Huawei (που από όσο ξέρουμε αναπτύσσονται σε συνεργασία με την TomTom). Άλλωστε, είμαστε σίγουροι ότι η εταιρεία θα συνεχίσει την επιθετική πολιτική της όσον αφορά στο περεταίρω εμπλουτισμό του AppGallery με εφαρμογές, τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο και κάθε εβδομάδα που θα περνά, ολοένα και περισσότερες εφαρμογές θα γίνονται διαθέσιμες εκεί. Αν μη τι άλλο, έχει τόσο τη θέληση όσο και τα χρήματα για να πετύχει το στόχο της, αναμένοντας πάντα και τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό όσον αφορά τις σχέσεις με την Αμερική. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Κορυφαίο σύστημα καμερών
  • Ταχύτατη φόρτιση τόσο ενσύρματα όσο και ασύρματα
  • Άριστη ποιότητα κατασκευής
  • Πανέμορφη οθόνη με 90Hz
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Θα θέλαμε στερεοφωνικό ηχείο
  • Λείπουν τα Google Services
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*