Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Intel NUC D34010WYKH

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Intel

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Intel Ελλάς

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Intel Ελλάς

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των χρηστών τεχνολογίας που θέλει να έχει ένα μικρό σε διαστάσεις υπολογιστή. Χρόνια τώρα άλλωστε υπάρχουν τα micro ATX cases/motherboards, ενώ από τότε που κυκλοφόρησαν το mini-ITX cases/motherboards, μπορεί κανείς να συνθέσει ένα πραγματικά μικρό PC με πλήρες όμως hardware. Ακόμα και αυτά τα συστήματα πάντως δε μπορούν να χαρακτηριστούν πραγματικά μικρά, απλά είναι μικρότερα από τους κανονικούς υπολογιστές. Για τέτοιες λύσεις ήταν αναγκασμένος κανείς να καταφύγει στις pico-atx προτάσεις της VIA, με όλες τις παραχωρήσεις σε επίπεδο επιδόσεων.

Intel NUC D34010WYKH Image 2
Το μέγεθος του NUC D34010 παραμένει μικρό, αλλά σε σχέση με τη πρώτη έκδοση έχει μεγαλύτερο ύψος κάτι που βοηθάει ώστε να έχει περισσότερες θύρες επέκτασης και διασύνδεσης
Το μέγεθος του NUC D34010 παραμένει μικρό, αλλά σε σχέση με τη πρώτη έκδοση έχει μεγαλύτερο ύψος κάτι που βοηθάει ώστε να έχει περισσότερες θύρες επέκτασης και διασύνδεσης

Η Intel παρατήρησε τη συγκεκριμένη ανάγκη και αποφάσισε να δώσει τη δική της πρόταση με τη σειρά των NUC barebone. Το πρώτο τέτοιο σύστημα το είχαμε παρουσιάσει μέσα από τι σελίδες μας όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Από τότε μέχρι σήμερα, η κατηγορία αυτή έχει εξελιχθεί παράλληλα με την εξέλιξη των επεξεργαστών της Intel, φτάνοντας πλέον στο σήμερα όπου έχουμε συστήματα NUC με Haswell επεξεργαστές. Ένα από αυτά είναι και το παρόν, το οποίο έφτασε στα χέρια μας από το ελληνικό γραφείο της εταιρείας έτοιμο, με προεγκατεστημένο δίσκο SSD, μνήμες και λειτουργικό σύστημα.
Με την τελευταία γενιά των NUC barebones, η Intel έχει στην αγορά ένα πλήθος από προτάσεις σε διάφορα επίπεδα κόστους, όλα βασισμένα σε επεξεργαστές της σειράς Haswell.
Με την τελευταία γενιά των NUC barebones, η Intel έχει στην αγορά ένα πλήθος από προτάσεις σε διάφορα επίπεδα κόστους. Το συγκεκριμένο έρχεται με επεξεργαστή Core i3 4010, όμως ανάλογα με τα χρήματα που θέλει να δαπανήσει κάποιος μπορεί να βρει NUC με διάφορους επεξεργαστές, από Celeron μέχρι Core i7 Atom (σε διαφορετικό case) μέχρι Core i5. Επίσης, το ίδιο το barebone έρχεται σε δυο μεγέθη με τη διαφορά τους να αφορά αποκλειστικά το ύψος. Το μεγαλύτερου ύψους κουτί -που είχαμε και εμείς στα χέρια μας- δέχεται πέρα από mSATA δίσκους, και κανονικούς 2,5’’, είτε μηχανικούς είτε SSD. Έτσι κάποιος έχει την ευκαιρία να συναρμολογήσει με μικρότερο κόστος τον υπολογιστή, γιατί όπως είπαμε τα NUC είναι barebone και έρχονται χωρίς δίσκο και μνήμες.
Intel NUC D34010WYKH Image 4
Η πρόσβαση στο εσωτερικό γίνεται αφαιρώντας τέσσερις βίδες, οπότε και πέφτουμε αμέσως στο προεγκατεστημένο δίσκο της Intel, με περασμένα τα Windows 8.
Ανοίγοντας τη συσκευασία βρίσκουμε το NUC, δίπλα στο οποίο είναι το εξωτερικό τροφοδοτικό, ενώ από κάτω συναντάμε μια ειδική βάση VESA που επιτρέπει στο NUC να στερεωθεί στο πίσω μέρος μια οθόνης ή τηλεόρασης, ώστε να ξεχάσουμε εντελώς την ύπαρξή του. Με αυτό τον τρόπο κάποιος μπορεί να μετατρέψει μια οθόνη σε all-in-one PC εύκολα και γρήγορα, αρκεί η οθόνη να διαθέτει βάση VESA. Πηγαίνοντας στο ίδιο το NUC, αυτό διατηρεί τις διαστάσεις του πρώτου μοντέλου όσον αφορά σε μήκος/πλάτος, αλλά το ύψος του είναι λίγο μεγαλύτερο.
Το να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ξεβιδώσουμε τις τέσσερις βίδες.
Το σώμα είναι μια μίξη πλαστικών και μεταλλικών τμημάτων, με τα πάνω και κάτω καπάκια να είναι πλαστικά και το κύριο μέρος αλουμινένιο. Στην πρόσοψη συναντάμε μια USB 3.0 θύρα παρέα με μια θύρα 3.5mm για σύνδεση ακουστικών/μικροφώνου. Στο πίσω μέρος έχουμε τις υπόλοιπες θύρες που δεν είναι καθόλου λίγες αναλογικά με το μέγεθος, καθώς βρίσκουμε δυο ακόμα USB 3.0, μια θύρα LAN, το βύσμα για τη τροφοδοσία καθώς και δυο εξόδους εικόνας. Συγκεκριμένα έχουμε μια mini HDMI και μια mini Display Port, οπότε καλό είναι πριν αποκτήσετε το NUC να έχετε τους απαραίτητους μετατροπείς για να συνδέσετε τα υπάρχοντα καλώδιά σας. Στο πίσω μέρος συναντάμε επίσης και τη βασική έξοδο του θερμού αέρα, με επιπλέον γρίλιες να βρίσκονται στη δεξιά και αριστερή μεριά, ούτως ώστε το εσωτερικό να αερίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα.

Intel NUC D34010WYKH Image 1
Το κύριο μέρος του σώματος είναι από αλουμίνιο πάνω στο οποίο υπάρχουν στις τρεις από τις τέσσερις πλευρές γρίλιες εξαερισμού.
Το κύριο μέρος του σώματος είναι από αλουμίνιο πάνω στο οποίο υπάρχουν στις τρεις από τις τέσσερις πλευρές γρίλιες εξαερισμού.

Το να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ξεβιδώσουμε τις τέσσερις βίδες που βρίσκονται από κάτω και να ανασηκώσουμε το πλαστικό κουτί. Το πρώτο πράγμα με το οποίο ερχόμαστε σε επαφή είναι η θέση για τοποθέτηση δίσκων 2,5'', την οποία η Intel είχε γεμίσει με ένα SSD δίσκο με προεγκατεστημένα τα Windows 8.1 Pro. Ανασηκώνοντας το μέρος αυτό, χωρίς να χρειαστεί καν να ξεσυνδέσουμε το δίσκο, βρισκόμαστε στο κύριο χώρο έχοντας πρόσβαση στο motherboard των εξαιρετικά μικρών διαστάσεων. Κάρτα γραφικών δεν πρόκειται να βάλετε σε αυτό το PC, ωστόσο διαθέτει χώρο για δυο θέσεις μνημών SO-DIMM και υποστηρίζει έως 16GB μνήμης.
Intel NUC D34010WYKH Image 5
Κάτω από τη θέση για σκληρό δίσκο βρίσκουμε το motherboard με τις διαθέσιμες θέσεις επέκτασης, δηλαδή 2 θέσεις So-Dimm για μνήμες και δυο mini-PCI για mSATA και WiFi
. Επίσης, συναντάμε και δυο θέσεις για τοποθέτηση καρτών επέκτασης, μια mini PCI-Express πλήρους μήκους και μια mini PCI-Express μισού μήκους. Στην πρώτη μπορούμε να τοποθετήσουμε δίσκους mSATA, ενώ η δεύτερη προορίζεται για να βάλουμε κάποιο WiFi module. Ο επεξεργαστής δε φαίνεται καθώς είναι “κολλημένος” στο motherboard από την άλλη πλευρά, πίσω από το σύστημα ψύξης του. Πρόκειται για τον Core i3 4010U, ένα χαμηλής κατανάλωσης CPU που προέρχεται από το χώρο των notebook. Έχει μέγιστη κατανάλωση 15Watt, διαθέτει δυο πυρήνες με λειτουργία Hyperthreading που λειτουργούν στα 1,7Ghz χωρίς λειτουργία Turbo και ενσωματώνει το HD4400 υποσύστημα γραφικών. Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι το NUC βασίζεται σε υποσυστήματα που χρησιμοποιούνται σε φορητούς υπολογιστές και κυρίως στα λεπτά και ελαφριά ultrabooks. Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με αυτό ακριβώς, ένα ultrabook χωρίς οθόνη/πληκτρολόγιο, μέσα σε ένα πολύ μικρό case. Το όλο πακέτο αποδίδει εξαιρετικά, ειδικά αν κάποιος αποφασίσει να το εφοδιάσει με μπόλικη μνήμη και γρήγορο δίσκο SSD. Δεν υπάρχει κάτι που δε μπορεί να κάνει το σύστημα, με εξαίρεση ίσως το "βαρύ" gaming.

Intel NUC D34010WYKH Image 9
Τίποτα δεν λείπει από πλευράς θυρών επικοινωνίας, με εξαίρεση τη Thunderbolt, την οποία δε φαίνεται να προκρίνει ακόμα η Intel έναντι των υπολοίπων
Τίποτα δεν λείπει από πλευράς θυρών επικοινωνίας, με εξαίρεση τη Thunderbolt, την οποία δε φαίνεται να προκρίνει ακόμα η Intel έναντι των υπολοίπων

Όσο το δουλέψαμε, έκανε τα πάντα μια χαρά χωρίς προβλήματα. Περιήγηση στο internet, σύνταξη κειμένων, αναπαραγωγή βίντεο Full HD και ό,τι κάνει ο καθένας στο σπίτι του, το σύστημα τα κάνει μια χαρά. Το συνδέσαμε μάλιστα και σε τηλεόραση και έγινε ένα πολύ εύχρηστο media center χρησιμοποιώντας το XBMC. Ακόμα και video transcoding μπορεί να κάνει μια χαρά, εφόσον κάποιος χρησιμοποιήσει εφαρμογή που εκμεταλλεύεται το QuickSync με τις δοκιμές μας να περιλαμβάνουν τη χρήση του Open Broadcaster για δημιουργία video, χωρίς να έχουμε το παραμικρό πρόβλημα. Όσον αφορά στο gaming, δοκιμάσαμε δυο διαφορετικές συνθήκες gaming.

Intel NUC D34010WYKH Image 7
Το motherboard δέχεται έως 16GB μνήμης στις δυο διαθέσιμες θέσεις S-Dimm
Το motherboard δέχεται έως 16GB μνήμης στις δυο διαθέσιμες θέσεις S-Dimm

Η μια είναι φυσικά το κανονικό gaming, αξιοποιώντας το υπάρχον hardware, κυρίως με Steam Games και χρήση της λειτουργίας Big Picture. Εδώ τα πράγματα είναι όπως τα περίμενε κανείς, δηλαδή δύσκολα. Απλά παιχνίδια όπως το Torchlight 2, το Van Helsing κτλ θα παίξουν σχετικά καλά, αλλά σε περισσότερο απαιτητικά games η κατάσταση δυσκολεύει, καθώς το υποσύστημα γραφικών δεν έχει την απαραίτητη ισχύ και το gaming περιορίζεται σε χαμηλές αναλύσεις και με πολλά εφέ απενεργοποιημένα. Κάτι άλλο όμως που δοκιμάσαμε, αφορά τη χρήση του συστήματος σαν Steam Machine για game streaming από το κύριο PC στη τηλεόραση. Εδώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά, καθώς το NUC ήταν εφοδιασμένο με ένα γρήγορο WiFi module και έτσι, μέσω του επίσης ταχύτατου router μας, μπορούσαμε να έχουμε ασύρματο streaming Steam games χωρίς πρόβλημα, παίζοντας στην TV με χειριστήριο. Για τους προχωρημένους χρήστες αξίζει να αναφέρουμε πως το NUC είναι συμβατό με τη διαδικασία Hackintosh και έτσι κάποιος μπορεί να το μετατρέψει σε ένα πολύ μικρότερο Mac Mini.



Όσον αφορά τώρα στο κόστος, το barebone κοστίζει γύρω στα €280 και σε αυτά τα χρήματα θα χρειαστεί κάποιος να προσθέσει γύρω στα €40 για να βάλει 8GB μνήμης, περίπου €120 για ένα SSD με 240GB χώρου, άλλα €30 για μια κάρτα WiFi, καθώς και το κόστος του λειτουργικού, το οποίο μπορεί να είναι μηδενικό στην περίπτωση χρήση Linux ή υπάρχουσας άδειας Windows. Βέβαια, με λιγότερη μνήμη και μικρότερο δίσκο μπορεί κανείς να γλυτώσει άλλα €40-€50, ωστόσο η παραπάνω σύνθεση ειναι αυτή που προτείνουμε. Τα χρήματα δεν είναι λίγα, αλλά εν τέλει, κάποιος παίρνει ένα πλήρως λειτουργικό υπολογιστή, με χαμηλή κατανάλωση και μηδαμινό θόρυβο. Και όπως είπαμε, υπάρχουν και φθηνότερες -αλλά και ακριβότερες- προτάσεις με διαφορετικό επεξεργαστή αλλά τις ίδιες δυνατότητες επέκτασης.


 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μικρό μέγεθος
  • Χαμηλή κατανάλωση
  • Εύκολη συναρμολόγηση
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Κόστος
  • Επιδόσεις gaming
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
13 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Gohan
    • με ψηνει εδω απο το παλιοτερο μοντελο αλλα φοβαμαι μη δεν τα καταφερω να του εγκαταστησω λογισμικο και drivers. Θα ηθελα να εβλεπα πως γινεται και η διαδικασια hackintosh

    • MDefender
    • Gohan βαλε τα windows σου σε ενα φλασακι και τρεξτο απο εκει,ειναι πολυ απλο πιστεψε με,δες και ενα σχετικο How to στο YouTube και θα βρεις λυση πολυ ευκολα και γρηγορα

    • 3nws1th5
    • Εγω πηρα το zbox id 18 και ειναι στα μισα λεφτα ακριβως και ειναι εξαιρετικο...Συν το γεγονος οτι εχει και θυρα esata. Κοστισε συνολικα 120 ευρω το zbox, δωρεαν η ραμ απο ενα παλιο λαπτοπ (εδω λογικα εσεις δινετε 40 ευρω) συν 50 ευρω σκληρο δισκο 1tb western digital. Το μηχανημα κυριολεκτικα τα σπαει..

    • gavros10
    • Η τιμη δεν ειναι τοσο απαγορευτηκη για HTPC. Δεν θυμαμαι τι μεγαλυτερο σε μεγθος htpc μπορει να δημιουργηθει με αυτα τα χρηματα αλλα αυτο ειναι πολυ καλο

    • Dimcar
    • @tanno δε πωλείται με Windows 8, αλλά σκέτο σαν κουτί. Όπως γράφω, βάζεις μνήμης/δίσκο/λειτουργικό. δεν ειναι άσπρο αλλά ασημί και όχι δε βγαίνει σε άλλο χρώμα. όπως επίσης γράφω, έχει βάσει στήριξης VESA για να το στερεώσεις σε monitor/tv

    • Fitsou
    • τι κατανάλωση ρεύματος έχει;
      ψάχνω μια λύση κυρίως για upload/download torrents που να είναι οικονομική.
      ο κύριος υπολογιστής μου έχει πολύ δυνατό τροφοδοτικό και μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.

*