Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI B150M Gaming Pro Review

*
Η αγορά των mainboard για τους επεξεργαστές τελευταίας γενιάς της Intel έχει κατακλυστεί από πλήθος μοντέλων. Αν και οι περισσότεροι hardcore χρήστες υπολογιστών επιλέγουν το Z170 chipset, εντούτοις υπάρχουν και αυτοί που θέλουν ένα καλό -gaming- σύστημα αλλά δεν θέλουν να δώσουν πολλά χρήματα. Το B150 chipset είναι μια καλή επιλογή, με την MSI να διαθέτει αρκετά τέτοια μοντέλα. Το παρόν είναι μια οικονομική λύση με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά ώστε να μπορέσει κανείς να στήσει ένα αξιοπρεπές σύστημα βασισμένο σε κάποιο επεξεργαστή Skylake. To B150 προορίζεται για χρήση σε motherboard που απευθύνονται σε business χρήση και δεν υποστηρίζει overclocking ούτε RAID και αποτελεί μια ιδανική βάση για τους απλούς Core i3/i5/i7 επεξεργαστές και όχι για τους -K.



Το B150M Gaming Pro είναι ένα micro ATX board που έρχεται σε μια συσκευασία με τα απαραίτητα manual και καλώδια καθώς όμως και παρέα με ένα gaming mouse. Το ίδιο το ποντίκι αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς, αφού αν μη τι άλλο αποτελεί από μόνο του μια αξιόλογη πρόταση. Το μοντέλο είναι το Interceptor DS B1 Gaming Mouse και κοστίζει γύρω στα €25 αν αποφασίσει κανείς να το αποκτήσει. Είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος αλλά βολικό στη χρήση, διαθέτει κόκκινο φωτισμό σε αρκετά σημείο μεταξύ των οποίων και ο δράκος, το γνωστό gaming λογότυπο της εταιρείας. Ο αισθητήρας υποστηρίζει ταχύτητες έως 1600dpi, τα πλήκτρα του είναι 5 με τη ροδέλα (που διαθέτει σκάλες κατά τη περιστροφή) να προσθέτει ένα ακόμα. Πέρα από αυτά, το ποντίκι διαθέτει και σύστημα αλλαγής του βάρους, αφού στο κάτω μέρος υπάρχει μια ειδική θέση που δέχεται τα αντίβαρα (8 στον αριθμό), με το όλο σύστημα να θυμίζει γεμιστήρα περιστρόφου ρεβόλβερ. Αν μη τι άλλο, η MSI αξίζει συγχαρητηρίων για το γεγονός ότι προσφέρει στη συσκευασία ένα τέτοιο ποντίκι.



Πηγαίνοντας στο ίδιο το board τώρα, έχουμε να κάνουμε με ένα όμορφο microATX μοντέλο, το οποίο χρωματικά ακολουθεί τη φιλοσοφία της εταιρείας, με το μαύρο να κυριαρχεί και το κόκκινο στη PCI-E και τις θέσεις μνήμης να δίνει ένα εντυπωσιακό τόνο. Χρωματικά, η ASUS έχει επιλέξει το μαύρο σαν κύριο χρώμα με κάποιες κόκκινες πινελιές πάνω στα συστήματα ψύξης. Κόκκινα LED υπάρχουν επίσης στο κάτω μέρος τα οποία γεμίζουν με αντίστοιχου χρώματος φως το case, ενώ τρια ενημερωτικά κόκκινα LED (EZ Debug LED τα λέει η MSI) από τη μια φωτίζουν αντίστοιχα και από την άλλη ενημερώνουν για τυχόν προβλήματα. Κάτι άλλο που συναντάμε είναι το DDR4 boost, το οποίο το έχουμε δει και σε ακριβότερα board της MSI. Πρόκειται για μια ειδική σύνδεση μεταξύ των -μόνο δυο είναι η αλήθεια- DIMM DDR4 και του socket του επεξεργαστή (στον οποίο ενσωματώνεται ο ελεγκτής μνήμης), ώστε οι μνήμες να αποδίδουν καλύτερα. Αυτή η σύνδεση είναι εμφανής χάρη στις λευκές γραμμές που βρίσκονται στο PCB, ανάμεσα στα Dimm και CPU socket. Η εταιρεία έχει ενσωματώσει μια θύρα PCI Express πλήθους μήκους x16 ενώ υπάρχουν επίσης δυο ακόμα μήκους x1. Δυστυχώς λείπει κάποια θύρα Μ.2 για να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε αντίστοιχο δίσκο flash, οπότε υποχρεωτικά ο χρήστης θα αξιοποιήσει κάποια ή κάποιες από τις 6 θύρες SATA 3.



Στο πίσω μέρος βρίσκουμε ένα απόλυτα ικανοποιητικό αριθμό θυρών, όπως 6x USB 3.1, μια τριάδα εξόδων εικόνας (HDMI, DVI και VGA) και δυο PS/2 για χρήση legacy Mouse/Keyboard. Πάνω στο ίδιο το board θα βρούμε επίσης βύσματα για σύνδεση ακόμα 2 θυρών USB 3.1 τεσσάρων USB 2.0. Για τη δικτύωση υπάρχει μια Gigabit Lan (Intel I219V) με την τεχνολογία GamingLan που φροντίζει να δώσει προτεραιότητα στα πακέτα που προέρχονται από gaming εφαρμογές. Επιπλέον, υπάρχει προστασία (Lan Protect) από παρεμβολές και υπέρταση. Από πλευράς εξόδων ήχου βρίσκουμε τρεις αναλογικές όλη τη γνωστή εξάδα, η οποία ελέγχεται από το Realtek ALC887 chip, με την ASUS να το έχει αναβαθμίσει με μια σειρά από δυνατότητες που λειτουργούν κάτω από το σύνολο  AudioBoost. Όλο το ολοκληρωμένο του ήχου είναι απομονωμένο σε σχέση με το υπόλοιπο PCB για να μην επηρεάζεται από παρεμβολές, και εγγυάται 115dB SNR ενώ για το καλύτερο φιλτράρισμα των σημάτων χρησιμοποιούνται υψηλής ποιότητα πυκνωτές. Μπορεί να μιλάμε για ένα χαμηλού κόστους motherboard, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι έχει γίνει έκπτωση στα υλικά που χρησιμοποιεί, αφού χρησιμοποιεί υλικά τύπου Military Class 4, τα οποία διασφαλίζουν τη καλή λειτουργία και προστασία σε περιπτώσεις όπως spikes ρεύματος. Όσον αφορά τώρα στο ίδιο το UEFI Bios της MSI αυτό έχει φτάσει στην 5η έκδοσή του, είναι εξαιρετικά όμορφο και εύχρηστο, διαθέτει γραφικό περιβάλλον και ελέγχεται με πληκτρολόγιο και ποντίκι, προσφέροντας δεκάδες ρυθμίσεις για οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο χρήστης (εκτός όμως από το overclocking).



Το MSI B150M Gaming Pro δεν είναι ένα high-end motherboard και πρακτικά έχουμε να κάνουμε με μια σχετικά budget πρόταση που καλύπτει τις ανάγκες του μέσου χρήστη. Οι μόλις δυο θέσεις μνήμης και η έλλειψη μια θύρα M.2 είναι τα βασικά μειονεκτήματά του, ωστόσο από εκεί και πέρα κρίνεται πλήρες (αν και θα θέλαμε να έχει τουλάχιστον μια οπτική έξοδο ήχου). Από την άλλη, όποιος το αποκτήσει και το συνδυάσει με ένα αντίστοιχου κόστους επεξεργαστή, θα έχει ένα φρέσκο σύστημα με καλές επιδόσεις και θα πάρει δώρο και ένα όμορφο και λειτουργικό gaming mouse.


 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Φωτισμός
  • Δωρεάν gaming ποντίκι
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μόνο 2 θέσεις DIMM DDR4
  • Θα θέλαμε να έχει μια M.2 θύρα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*