Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI GeForce GTX1650 Ventus XS OC και MSI GeForce GTX1650 Gaming X 4G Review

*
Μετά την ολοκλήρωση των μοντέλων της σειράς RTX 2000, η Nvidia αποφάσισε να ανανεώσει και τα μοντέλα χαμηλότερου κόστους της. Έχοντας ήδη δει και παρουσιάσει τις GTX1660Ti και GTX1660, έρχεται ένα ακόμα χαμηλότερων επιδόσεων και κόστους GPU, το GTX1650 το οποίο αντικαθιστά το 1050Ti. Οι κάρτες που βασίζονται σε αυτό μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα και χωρίς επιπλέον τροφοδοσία, με τα 75Watt του PCI-Express και ανάλογα με την υλοποίηση του εκάστοτε κατασκευαστή. Το chip ονομάζεται TU117 και έρχεται με όλες τις βελτιώσεις που φέρνει η Turing όπως βελτιωμένους shader, ενιαία αρχιτεκτονική cache και υποστήριξη adaptive shading, αλλά επειδή από πλευράς ισχύς δεν είναι τόσο δυνατό, η Nvidia δεν του έδωσε καθόλου λειτουργίες RTX. Από εκεί και πέρα, σε σχέση με τις 1660/1660Ti, το 1650 χάνει 2GB μνήμης (και είναι GDDR5), διαθέτει 32ROPS και 892 Cuda Cores.  Η MSI μας έστειλε δυο κάρτες που εφοδιάζονται με τη νέο chip GeForce GTX1650, τις GeForce GTX1650 Ventus XS OC και GeForce GTX1650 Gaming X 4G, και οι δυο με 4GB DDR5 μνήμης. Η GeForce GTX1650 Ventus XS OC είναι η φθηνότερη από τις δυο κάρτες. Είναι εξαιρετικά μικρή σε διαστάσεις δεν απαιτεί επιπλέον τροφοδοσία, και έρχεται με ένα απλό σύστημα ψύξης δυο ανεμιστήρων TORX Fan 2.0.


Από πλευράς εξόδων, διαθέτει από μια DisplayPort, DVI και HDMI. Η ταχύτητα του πυρήνα βρίσκεται στα 1485MHz με το boost clock να πηγαίνει στα 1740MHz, ενώ οι μνήμες έχουν bus 128bit και προσφέρουν bandwidth 128GB/sec.




Η GeForce GTX1650 Gaming X 4G είναι η κορυφαία της MSI με το συγκεκριμένο GPU και έρχεται με αναβαθμισμένο σύστημα ψύξης. Το TwinFrozr 7 που διαθέτει δυο ανεμιστήρες TORX Fan 3.0, το οποίο ενσωματώνει και τη τεχνολογία RGB Mystic Light, δηλαδή διαθέτει πολύχρωμα LED τα οποία ο χρήστης μπορεί να παραμετροποιήσει μέσα το ειδικό software της κάρτας.



Από πλευράς εξόδων εικόνας έχουμε 2 DisplayPort και μια HDMI, η ταχύτητα του πυρήνα βρίσκεται και εδώ στα 1485MHz αλλά το boost clock να ανεβαίνει λίγο παραπάνω, στα 1860MHz. Οι μνήμες πάλι, έχουν bus 192bit και προσφέρουν bandwidth 288GB/sec.



Όπως μπορείτε να καταλάβετε, οι διαφορές των δυο καρτών είναι ελάχιστες και σε επίπεδο επιδόσεων μπορεί κανείς να πει ότι αποδίδουν σχεδόν το ίδιο, με διαφοροποιήσεις της τάξης του 1-2fps. Απλά η GeForce GTX1650 Gaming X 4G φάνηκε να λειτουργεί σε ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του gaming. Και οι δυο πάντως είναι αθόρυβες όταν παίζουμε και εντελώς σε χρήση Windows. Αξίζει να αναφέρουμε πως η Ventus XS OC αποτελεί εξαιρετική επιλογή για χρήστες που θέλουν να φτιάξουν ένα μικρών διαστάσεων υπολογιστώ τύπου cube με Micro ATX motherboard. Χαμηλές θερμοκρασίες, χαμηλές απαιτήσεις τροφοδοσίας και καλές επιδόσεις σε mid-high settings για 1080p gaming. 



Για τις ανάγκες των δοκιμών μας τρέξαμε μια σειρά από games σε αναλύσεις 1080p και στο παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε πως απέδωσαν, τόσο σε σχέση μεταξύ τους όσο και σε σύγκριση με την MSI GeForce GTX1660 Gaming X 6G.



Το συμπέρασμα είναι πως οι δυο κάρτες μεταξύ τους δεν προσφέρουν κάποια ιδιαίτερη διαφορά και η επιλογή μιας εκ των δυο θα στηριχθεί στη διαφορά κόστους και στο κατά πόσο κάποιος ενδιαφέρεται περισσότερο για το καλύτερο σύστημα ψύξης και τον RGB φωτισμό της GeForce GTX1660Ti Gaming X 6G ή τις μικρότερες διαστάσεις και την έλλειψη απαίτησης για επιπλέον τροφοδοσία. Οι επιδόσεις που προσφέρουν είναι καλύτερες από αυτές μιας 1050Ti, ωστόσο τα 4GB μνήμης μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα μεσομακροπρόσθεσμα. Για παράδειγμα, το Assassins Creed Odyssey μάς έδωσε τόσο χαμηλές επιδόσειος καθώς σε max settings (όπως μετράμε όλες τις κάρτες), το παιχνίδι απαιτεί περισσότερη μνήμη (περίπου 5,5GB) από τη διαθέσιμαη. Τώρα, σε ποιους απευθύνονται οι κάρτες; Στην πραγματικότητα, δεν αποτελούν κάποια τεράστια αναβάθμιση για ήδη κατόχους GTX1050Ti και αποτελούν λύσεις για όσους έχουν ακόμα παλαιότερες κάρτες και ψάχνουν κάτι νέο γύρω στα €200 για gaming σε 1080p με medium/high ποιότητα γραφικών. Το θέμα βέβαια ότι πως στα ίδια χρήματα βρίσκει κανείς κάρτες με GPU από το στρατόπεδο της AMD, με τις RX580 και τα 8GB μνήμης τους να είναι σαφώς ισχυρότερες προτάσεις (με πολύ μεγαλύτερη όμως κατανάλωση και παραγωγή θερμότητας). 

7.5

ENTERNITY SCORE
MSI GeForce GTX1650 Ventus XS OC

7.5

ENTERNITY SCORE
MSI GeForce GTX1650 Gaming X 4G
ΘΕΤΙΚΑ
  • LED φωτισμός στην Gaming X
  • Μικρές διαστάσεις και χωρίς ξεχωριστή τροφοδοσία (Ventus XS OC)
  • Αθόρυβη λειτουργία
  • Τιμές γύρω στα €200 (+€20 για την Gaming X)
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Αδύνατο 1080p/60fps gaming σε Max Settings
  • Τα 4GB μνήμης είναι πλέον λίγα για πολλά παιχνίδια (πχ Asssassins Creed Odyssey)
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • T_K_L_L_LUIGI
    • Δημήτρη μου προκαλεί έκπληξη που έβαλες στα θετικά την τιμή της συγκεκριμένης κάρτας. Σε θεωρώ έναν άνθρωπο ο οποίος κάνει καλά την δουλειά του γενικότερα, και το ψάχνει το θέμα, και ξέρει πολύ καλά το τι παίζει και στο αντίπαλο στρατόπεδο. Εδω και καιρό υπάρχει αρκετή συζήτηση για την συγκεκριμένη κάρτα και για ιδιαίτερα για την υψηλή τιμή της. Πολύς κόσμος κάνει λόγο για την απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική της Nvidia, και το γεγονός οτι όσο πάνε ανεβαίνουν υπερβολικά η τιμές στις κάρτες γραφικών. Απο τη στιγμή που υπάρχει η amd 570 (υπάρχει και 8gb έκδοση) στην αγορά η οποία είναι αρκετά χαμηλότερη σε τιμή, και μπορεί πολύ εύκολα να βρεθεί και μεταχειρισμένη, γιατι επιβραβεύεις την Nvidia βάζοντας την τιμή της στα θετικά; Μήπως έχουμε ξεχάσει ποιο είναι το mid range; Και όπως σωστά γράφεις στα ίδια χρήματα παίρνει κάποιος την rx 580 8gb η οποιία είναι σαφώς περισσότερο futureproof και πολύ πιο δυνατή απο την καινούργια πρόταση της Nvidia. Επίσης ένα ακόμα αρνητικό που θα μπορούσες να προσθέσεις είναι οτι παρόλο που διαφημίζεται σαν κάρτα που χωράει σε μικρά συστήματα, δεν εχει ακόμα low profile έκδοση.

*