Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI GeForce RTX 2080 Gaming Trio X Review

*
Ο πρώτος εκπρόσωπος της νέας γενιάς GPU που φτάνει στα χέρια μας είναι η MSI GeForce RTX 2080 Gaming Trio X, μια κορυφαία πρόταση με στιβαρή κατασκευής, εντυπωσιακό σύστημα ψύξης και… υψηλή τιμή.

Εδώ και περίπου μια διετία η αγορά των καρτών γραφικών ήταν σχετικά στάσιμη. Κανένα νέο προϊόν από πλευράς Nvidia, με την AMD να μη μπορεί να ανταγωνιστεί στο απολύτως κορυφαίο επίπεδο όσον αφορά στις επιδόσεις. Αυτή η… νηνεμία έληξε κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής Gamescon όπου η Nvidia παρουσίασε κάτι νέο. Κάτι πραγματικά νέο. Πάει πλέον, όχι εντελώς βέβαια, το GTX διακριτικό στις κάρτες γραφικών. Αντιακαθίσταται από το RTX. Με το νέο πυρήνα Turing και τις 2 αρχικά κάρτες που παρουσιάστηκαν, RTX2080 και RTX2080Ti, η Nvidia έφερε για πρώτη φορά το Real Time Raytracing. Δεν έχει πολύ νόημα να μιλήσουμε για τα ενδότερα της αρχιτεκτονικής Turing. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σε διαστάσεις chip που έχει φτιαχτεί ποτέ όσον αφορά στο χώρο των GPUs και πως είναι χωρισμένο σε τρια διαφορετικά τμήματα. Τους CUDA cores που κάνουν ότι κάνανε μέχρι σήμερα, δηλαδή φροντίζουν για το ταχύτατο rending στα παιχνίδια, τους  Tensor cores που αποτελούν το τμήμα AI της GPU και τους RT cores, που είναι φτιαγμένοι για να κάνουν το Ray Tracing.




Ο πρώτος εκπρόσωπος της νέας γενιάς GPU που φτάνει στα χέρια μας είναι η MSI GeForce RTX 2080 Gaming Trio X, μια κορυφαία πρόταση με στιβαρή κατασκευής, εντυπωσιακό σύστημα ψύξης και… υψηλή τιμή. Η συσκευασία περιέχει, πέραν της κάρτας, ένα μεταλλικό στήριγμα που προσαρμόζεται στο κουτί για να κρατάει τη τεράστια σε μήκος και με μεγάλο βάρος (1,5Kg) κάρτα στη θέση της καθώς και εγχειρίδια και διάφορα goodies. Το σύστημα ψύξης είναι νέο, διαθέτει τρεις ανεμιστήρες εκ των οποίων ο ένας είναι μικρότερος από τους άλλου δυο και φωτισμό LED στο πάνω μέρος.



Η ψήκτρα διαθέτει 5 heatpipes και μπόλικο χαλκό, για να κάνει καλά τη δουλειά της. Καλό είναι να ξέρετε πως η κάρτα καταλαμβάνει περισσότερα από 2 (2,5 για την ακρίβεια) PCI slots, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να έχετε τον απαραίτητο χώρο και στο πλάτος , όχι μόνο στο μήκος, μέσα στο case σας. Η ψύξη ολοκληρώνεται με το backplate στο πίσω μέρος, το οποίο είναι όμορφο και κάνει και καλά τη δουλειά του. Γενικότερα η κάρτα φαίνεται premium και θυμίζει περισσότερο τη high end Lightning σειρά της MSI και όχι τόσο τη περισσότερο παραδοσιακή Gaming, έχοντας για παράδειγμα 10+2 φάσεις τροφοδοσίας.



Η κάρτα έρχεται με 8GB GDDR6 μνήμη στα 7Ghz ενώ οι χρονισμοί της είναι 1710/1830ΜHz (normal/boost) για το πυρήνα. Διαθέτει 3 Display Port και μια HDMI εξόδους καθώς και μια Type-C USB που θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για σύνδεση με VR headsets μέσω ενός και μόνο καλωδίου. Τέλος, απαιτεί σύνδεση με 2x8Pin βύσματα τροφοδοσίας.



Όλες οι μετρήσεις και αναλυτικότερη παρουσίαση της κάρτας μπορείτε να δείτε στο σχετικό video review.


Μετά από μια εβδομάδα χρήσης της συγκεκριμένης κάρτας, αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως η MSI έχει κάνει εξαιρετική δουλειά όσον αφορά στο προϊόν που προσφέρει. Στιβαρή, αρκετά αθόρυβη και με ανεκτά επίπεδα θερμοκρασίας, σαν κάρτα είναι εξαιρετική. Ναι είναι τεράστια και θέλει μεγάλο κουτί για να χωρέσει, αλλά ούτως ή άλλως, λόγω και της τιμής της, απευθύνεται σε high end κοινό που λογικά έχει το αντίστοιχο case. Το βασικότερο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ο λόγος κόστους προς απόδοση.



Με επιδόσεις που είναι αντίστοιχες με μια 1080Ti αλλά υψηλότερο κόστος, αυτή τη στιγμή δύσκολα κάποιος θα πάει για αναβάθμιση από την αμέσως προηγούμενη γενικά. Ειδικά από τη στιγμή που τα επιπλέον χαρακτηριστικά του Ray Tracing και του DLSS Antialiasing (που χρησιμοποιεί τους Tensor cores) δε μπορεί κανείς να τα εκμεταλλευτεί. Θα πρέπει να περιμένουμε το Νοέμβριο για να δούμε RayTracing στο Battlefield V και όποτε βγει το σχετικό patch για να δοκιμάσουμε RayTracing ή το DLSS στο TombRaider.



Το δεύτερο χαρακτηριστικό φαίνεται περισσότερο χρήσιμο λόγω του ότι δίνει καλύτερες επιδόσεις και κάνει εφικτό το gaming σε 4K/60fps σε μια κάρτα που υπό κανονικές συνθήκες δε μπορεί. Και πάλι όμως, δε μιλάμε για brute force, αλλά για κατά περίπτωση προσέγγιση ανά παιχνίδι. Λογικά η Nvidia θα πιέζει συνεχώς να υπάρξει υποστήριξη των δυο χαρακτηριστικών σε περισσότερα παιχνίδια, αλλά το πότε αυτά θα είναι αρκετά, αυτό είναι άγνωστο. Σίγουρα αξίζει να βγάλουμε το καπέλο στην Nvidia για τη προσπάθειά της να πάει τη τεχνολογία των GPUs μπροστά. Από την άλλη όμως, μας επιστρέφει το καπέλο πάνω στις… τιμές των νέων GPU. Δεν γίνεται να κοστίζει η δεύτερη τη τάξη νέα GPU περισσότερα χρήματα από την προηγούμενης γενιάς κορυφαία. Ούτε φυσικά η νέα Ti να κοστίζει όσο μια Titan. Δε γίνεται λέμε από τη μια, και από την άλλη κυκλοφορούν smartphones που κοστίζουν σχεδόν €2000. Όλα γίνονται όσο ο κόσμος τα αγοράζει. Όπως και να έχει βέβαια, εσείς αποφασίζετε τι θα κάνετε. Ο υπογράφων όμως, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 15χρόνια, δεν πρόκειται να αναβαθμίσει σε αυτή τη γενιά. Μάλλον πάμε για την επόμενη. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Φοβερή κατασκευή
  • Εντυπωσιακό σύστημα ψύξης
  • Υψηλές επιδόσεις
  • Το RayTracing
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Υψηλό κόστος
  • Το RayTracing... που δε το είδαμε
  • Μεγάλο βάρος και μήκος
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
3 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Alias
    • Η 2080 ειναι αυτη που θα ηταν η νεα 1070 και η 2080Ti ειναι η νεα 1080. Μαρκετιστικα κολπα. Και αυτη που θα ηταν η νεα 1080Ti θα ονομαστει 2090 ή κατι παρομοιο. Ουσιαστικα ειχαμε ΤΕΡΑΣΤΙΑ χρηματικη αυξηση σε αυτη την γενια. Δεν το κανουν πρωτη φορα. Ειπανε να βγαλουν κανα ψιλο τωρα που σκαει η φουσκα με το mining.

      • T_K_L_L_LUIGI
      • Δυστυχώς η αγορά είναι στο χειρότερο σημείο. Πιστεύω μόνο με Navi σώζεται η κατάσταση. Είναι και στο χέρι τον καταναλωτών βέβαια να δείξουν στην nvidia και στην κάθε nvidia ότι τέτοια κόλπα δεν πιάνουν σε εμάς.

        • Alias
        • Στο χερι των καταλανωτων ειναι μεν, αλλα ποτε δεν εχουμε αντιδρασει σε παρομοιες κινησεις της ιδιας εταιριας στο παρελθον. Βεβαια σε αυτη την γενια διπλασιαστηκε το κοστος. Κυριολεκτικα. Η δικη μου η 1070 πχ ειχε τα μισα λεφτα που ζητανε για τον πραγματικο διαδοχο της, την 2080. Να τρελαινεσαι

*