Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI MAG B550 Tomahawk Review

*
Το MSI MAG B550 Tomahawk είναι ένα αρκετά εξοπλισμένο motherboard για επεξεργαστές AMD Ryzen

Η αλήθεια είναι πως η AMD έχει καταφέρει να κυριαρχήσει στις προτιμήσεις των χρηστών τα τελευταία χρόνια χάρη στις σειρές επεξεργαστών Ryzen και ειδικά με τη σειρά Ryzen 3000. Προσφέροντας φυσιολογικές τιμές, πολλούς πυρήνες και υψηλές επιδόσεις, αρκετός κόσμος πλέον προτιμάει τους δικούς της επεξεργαστές. Μέχρι πρόσφατα όμως, το μοναδικό νέο chipset που υπήρχε για τους Ryzen 3000 ήταν το high end X570, και όσοι ήθελαν να χτίσουν ένα περισσότερο προσιτό σύστημα, έπρεπε να πάνε με παλαιότερα chipset. Αυτό λύθηκε με τη παρουσίαση του AMD B550, το οποίο είναι η midrange πρόταση της εταιρείας. Ήδη στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά mainboard με αυτό, με την MSI να μας στέλνει ένα από τα κορυφαία της, το MSI MAG B550 Tomahawk




Σίγουρα δεν είναι κάποιο φθηνό μοντέλο, αφού κοστίζει γύρω στα €200, χρήματα που κάποιος μπορεί να δαπανήσει για να αποκτήσει ένα board με το X570. Όμως είναι αρκετά φορτωμένο με εξοπλισμό κάτι που δικαιολογεί αυτή τη τιμή. Άλλωστε, οι διαφορές του B550 έναντι του X570 είναι ελάχιστες στο τομέα των επιδόσεων και μόνο στο κομμάτι υποστήριξης επιπλέον θυρών USB υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Το board ακολουθεί διάταξη ATX και από πλευράς υποστήριξης καρτών, διαθέτει 4 PCI-Express, εν των οποίων οι 2 είναι πλήρους μήκους (μια x16 gen4 και μια x4 gen3) και τις άλλες 2 να είναι μικρού μήκους PCI-E x1, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τοποθέτηση καρτών επέκτασης.



Η MSI έχει «ντύσει» τη βασική PCI-E x16 με μεταλλικό περίβλημα που ονομάζει Steel Armor, το οποίο ενισχύει την ανθεκτικότητά της, μειώνοντας στο ελάχιστο την πιθανότητα να σπάσει από το μεγάλο βάρος μιας GPUs. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι επίσης το γεγονός ότι ενσωματώνει δυο θέσεις για τοποθέτηση δίσκων NVMe, με τη μια να είναι τεχνολογίας PCI-E gen 4, προσφέροντας υπερυψηλές ταχύτητες όταν τοποθετηθεί συμβατός δίσκος. Η δεύτερη θέση είναι PCI-E gen 3, ενώ και οι δυο θέσεις διαθέτουν ψύκτρα, την οποία μπορεί ο χρήστης να επιλέξει να στερεώσει στο δίσκο ώστε να βοηθήσει περισσότερο στην απαγωγή θερμότητας. Οι Gen-4 δίσκοι το χρειάζονται σαφώς περισσότερο από τους gen-3.



Ψύκτρες υπάρχουν τόσο στο λεγόμενο sounthbridge όσο και στο κύκλωμα διαχείρισης ενέργειας, το οποίο μάλιστα είναι αρκετά εντυπωσιακό, χάρη στην υποστήριξη 13 φάσεων (10+2+1) και τη διαχείρισης έως 60A ρεύματος. Με λίγα λόγια το board είναι σχεδιασμένο να υποστηρίξει ακόμα και επεξεργαστές όπως ο 3950X με τους 16 πυρήνες και τα 32threads, ακόμα και σε κατάσταση overclocking. Να πούμε ακόμα ότι το board έχει ενσωματωμένο φωτισμό LED (16Μ χρώματα και έως 27 τρόποι φωτισμού) ενώ μέσω ειδικών pin headers δέχεται και διαχειρίζεται επιπλέον RGB και LED bars, μέσω του Mystic Lighting software της εταιρείας. Ακόμα ένα πλεονέκτημα που έχει είναι το ειδικό pin header τροφοδοσίας αντλίας νερού συστήματος υδρόψυξης, είτε AIO είτε custom, ούτως ώστε αυτή να λειτουργεί πάντα με το κατάλληλο ρεύμα ώστε να κάνει σωστά τη δουλειά της.



Πηγαίνοντας στις θύρες επικοινωνίας, θα βρούμε στο πίσω από μέρος 2 USB 3.2 Gen2, 2 USB 3.2 Gen1 και 2 απλές USB 2. Πέρα από τις USB, στο πίσω μέρος βρίσκουμε μια PS/2 για πληκτρολόγιο ή ποντίκι, HDMI και Display Port για την υποστήριξη του ενσωματωμένου στον επεξεργαστή υποσυστήματος. Επιπλέον, βρίσκουμε και δυο θύρες LAN, με τη μια να είναι τυπική Gigabit και τη δεύτερη να υποστηρίζεται ταχύτητες έως 2,5Gbps, ώστε ο χρήστης να έχει ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες επικοινωνίας αν ο υπολογιστής συνδεθεί σε συμβατό δίκτυο. Τέλος, συναντάμε και τη γνωστή εξάδα εξάδα εισόδων/εξόδων ήχου. Όλο το σύστημα ήχου χαρακτηρίζεται σαν Audio Boost, υποστηρίζεται από το Realtek ALC1200 chip και το PCB που αφορά τον ήχο είναι απομονωμένο από τα υπόλοιπα κυκλώματα.



Όσον αφορά τώρα στον τομέα σύνδεσης αποθηκευτικών μέσων, πέρα από τις δυο θέσεις για δίσκους NVMe, υπάρχουν και 6 θύρες SATA III. Στο τομέα της υποστήριξης μνήμης, βρίσκουμε τέσσερις θέσεις DDR4 (έως 128GB), με το chipset να υποστηρίζει μέσω overclocking μνήμες στα 5100Μhz. Χάρη στο DDR4 Boost, μια ειδικού τύπου σχεδίαση του PCΒ γύρω από τα Dimm,, η MSI υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και κυρίως σταθερότητα σε υψηλές συχνότητες, κάτι που επιτυγχάνεται από το διαχωρισμό του εν λόγω κυκλώματος από τα υπόλοιπα.  Από εκεί και πέρα, έχουμε τα κλασσικά της εταιρείας, όπως μεγάλη προσοχή στα υλικά που έχει χρησιμοποιήσει, τα οποία διασφαλίζουν την καλή λειτουργία του board ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες. Φυσικά, υπάρχουν πολλές επιλογές overclocking μέσα από το BIOS με γραφικό περιβάλλον (αλλά και το software της MSI). Στο τομέα υποστήριξης και επιδόσεων, δοκιμάσαμε το board με ένα Ryzen 3900X και 32GB μνήμη (2x16GB) στα 3600Mhz και όλα λειτούργησαν μια χαρά, εμώ καταφέραμε να παίξουμε τον επεξεργαστή ακόμα και στα 4,3Ghz. Συγκρίνοντας με ένα X570 board, οι επιδόσεις που προσφέρει το board είναι παραπλήσιες.



Συνολικά το MSI MAG B550 Tomahawk είναι ένα καλό motherboard, με πλούσιο εξοπλισμό και καλό σύστημα ψύξης και διαχείρισης ενέργειας. Το θέμα είναι βέβαια ότι η AMD τα έχει μπλέξει λίγο όσον αφορά το θέμα υποστήριξης επεξεργαστών, καθώς το B550 δεν είναι backwards compatible με όλους τους επεξεργαστές, παρόλο που το socket είναι ίδιο. Βάζοντας στο τραπέζι και το θέμα τιμής, έρχεται η αναπόφευκτη σύγκριση με τα αντίστοιχου κόστους X570 mainboard. Σίγουρα δε θα πάρει κανείς LAN στα 2,5Gbps και ίσως ούτε τα 60A του κυκλώματος διαχείρισης ενέργειας. Όμως θα πάρει περισσότερες θύρες Lan, 2 θέσεις NVMe Gen4 και σίγουρα καλύτερη συμβατότητα με επεξεργαστές. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Θύρα LAN στα 2,5Gbps
  • 13 phase κύκλωμα με υποστήριξη 60A ρεύματος
  • Ψύκτρες + φωτισμός
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Λίγες θύρες USB
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*