Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI X99A Xpower Gaming Titanium Review

*
Η MSI μάς έχει συνηθίσει σε ξεχωριστά προϊόντα όσον αφορά στο χώρο των motherboard και των καρτών γραφικών. Ο νεότερος εκπρόσωπος της στη στα X99 motherboard είναι πραγματικά ξεχωριστό. Το Xpower Gaming Titanium είναι ένα κορυφαίο motherboard με αντίστοιχα υψηλή τιμή που απευθύνεται στους enthusiasts με άποψη.



Σε αντίθεση με τα περισσότερα motherboard της αγοράς (και της MSI), το board χρησιμοποιεί ένα νέο και ξεχωριστό χρωματικό συνδυασμό, αφού τόσο το PCB όσο και διάφορα πλαστικά και μεταλλικά μέρη είναι βαμμένα μια απόχρωση του γκρι, που θυμίζει το χρώμα του τιτανίου. Υπάρχουν κάποιες μαύρες πινελιές όπως στις ασφάλειες των PCI-Express και των θέσεων για τις μνήμες, με την MSI να έχει επενδύσει σε μεταλλικά καλύμματα αυτών των θυρών, τα οποία προσφέρουν μεγαλύτερη αντοχή. Συνολικά συναντάμε -τυπικά- 8 θέσεις για μνήμες  ενώ οι αντίστοιχες PCI-E πλήρους μήκους είναι πέντε, με μια ακόμα x1 θύρα να βρίσκεται ανάμεσά τους.  Μπορεί για αρκετό κόσμο να μην παίζει ρόλο τι χρώματα χρησιμοποιεί ένα motherboard, γιατί πολύ απλά δεν πρόκειται να το βλέπει, όμως υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό χρηστών που ενδιαφέρονται για αυτό το κομμάτι και η  προσέγγιση της εταιρείας είναι μοναδική στην αγορά. Το motherboard βασίζεται στο X99 chipset και διαθέτει socket 2011, το οποίο είναι συμβατό με όλους τους επεξεργαστές Haswell-E. Προφανώς και απευθύνεται στους χρήστες με υψηλές απαιτήσεις, καθώς το κόστος για το χτίσιμο του υπολογιστή αυξάνεται αρκετά, αφού οι επεξεργαστές και οι μνήμες DDR4 που δέχεται απαιτούν αρκετά χρήματα. Όσον αφορά στη υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, η MSI το έχει εφοδιάσει με τα νέα Military Class 5, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων choke από τιτάνιο. Όλα αυτά βοηθάνε τόσο στη σταθερότητα κατά τη μακροχρόνια χρήση όσο, κυρίως, στο overclocking, το οποίο είναι και το μεγάλο ατού του board.



Καθώς μιλάμε για motherboard με το X99 chipset, αυτό είναι συμβατό με μνήμες DDR4 με τον ελεγκτή μνήμης να είναι τετραπλός. Αυτό σημαίνει ότι για να έχει κανείς το μέγιστο bandwidth, πρέπει να εγκαταστήσει τουλάχιστον 4 DIMM μνήμης, με το συγκεκριμένο μοντέλο (όπως και τα περισσότερα X99 board) να διαθέτει συνολικά 8 θέσεις, υποστηρίζοντας έως… 128GB μνήμης σε ταχύτητες να φτάνουν ακόμα και τα 3866Mhz! Από πλευράς υποστήριξης καρτών, διαθέτει συνολικά 6 θέσεις PCI Express. Από αυτές οι πέντε είναι πλήρους μήκους, με το motherboard να υποστηρίζει ακόμα και τετραπλή διάταξη καρτών γραφικών τόσο SLI όσο και Crossfire. Όσον αφορά στις υποστηριζόμενες ταχύτητες της διάταξης πολλαπλών καρτών, αυτές εξαρτώνται από τον εκάστοτε επεξεργαστή, αφού τα PCI-E Lanes ενεργοποιούνται από το CPU (μόνο ο Core i7 5820K που χρησιμοποιήσαμε εμείς προσφέρει 28 lanes, οι άλλο έχουν το πλήρες πακέτο). Έχοντας τον κατάλληλο επεξεργαστή, το board μπορεί να ενεργοποιήσει x16/x16 για δυο κάρτες ή x16/x16/x8 για τρείς κάρτες, προσφέροντας έτσι το μέγιστο bandwidth μεταφοράς δεδομένων. Όσον αφορά στις αποστάσεις μεταξύ των PCI-E θυρών, αυτές είναι ικανοποιητικές ούτω ώστε να μπορεί κανείς να βάλει ακόμα και τέσσερις κάρτες χωρίς τα πράγματα να είναι -πολύ- στριμωγμένα.



Πηγαίνοντας τώρα στις θύρες επικοινωνίας, θα βρούμε όλες τις απαραίτητες στο πίσω μέρος, όπως 3 USB 2.0 παρέα με 8 USB 3.1 (εκ των οποίων η μια ειναι Type-C Gen 2 ), μια PS/2 για πληκτρολόγιο ή ποντίκι, μια Gigabit LΑΝ και φυσικά τις απαραίτητες εξόδους ήχου. Ακόμα, συναντάμε δυο θέσεις για σύνδεση των κεραιών WiFi/Blutooth για την αξιοποίηση του αντίστοιχου module, ενώ υπάρχει και ένα Clear CMOS πλήκτρο. Μέσω των headers που βρίσκονται πάνω στο motherboard και χρησιμοποιώντας σχετικά καλώδια (η συσκευασία δεν τα περιλαμβάνει), μπορεί κανείς να αποκτήσει πρόσβαση σε τέσσερις ακόμα θύρες USB 3.0, με την MSI να έχει ενσωματώσει και μια Type-C θύρα πάνω στο PCB, για χρήση όταν το board βρίσκεται εκτός case, σε bench session. Η MSI έχει δείξει ιδιαίτερη φροντίδα στον τομέα του ήχου, χρησιμοποιώντας μια σειρά από εξειδικευμένα ολοκληρωμένα που ονομάζει Audio Boost 3 και τα οποία φροντίζουν ώστε η απόδοση του ήχου να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη. Συγκεκριμένα, πέρα από το γεγονός έιναι ενσωματώνει τη τεχνολογία της Nahimic για τη βελτίωση της ποιότητας ήχου, προσφέρει ειδικό ενισχυτή επιπέδου studio στα 600Ω για τη χρήση ακουστικών, οι έξοδοι ήχου είναι επιχρυσωμένοι, οι πυκνωτές που χρησιμοποιούνται είναι υψηλής ποιότητας ενώ υπάρχει και προστασία EMI του ίδιου του ολοκληρωμένου, το οποίο λειτουργεί εντελώς αυτόνομα από το υπόλοιπο motherboard και έτσι τυχόν παρεμβολές ελαχιστοποιούνται. Όσον αφορά τώρα στον τομέα σύνδεσης αποθηκευτικών μέσων, το board προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτά που αναζητά ο μέσος χρήστης. Συνολικά προσφέρει 10 θύρες SATA III, εκ των οποίων οι δυο -που βρίσκονται απομονωμένες- μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μια SATA Express , με το διαθέσιμο bandwidth σε αυτή την περίπτωση να φτάνει στα 10Gbit. Πέρα από τους δίσκους που μπορεί να συνδέσει κανείς σε αυτές, βρίσκουμε θύρα τοποθέτησης για δίσκους M.2 (μήκους έως 8 εκατοστά) που υποστηρίζει ταχύτητες έως 32Gb/sec, νούμερο πραγματικά εξωπραγματικό.
Από εκεί και πέρα συναντάμε αρκετά χαρακτηριστικά που απευθύνονται στον overclocker όπως για παράδειγμα τα πλήκτρα Power/Reset, OC Genie +/- για την αυξομείωση του BCLK (σε βήματα των 0,1GHz ακόμα και την ώρα του benchmaking) παρέα με τους ειδικούς ακροδέκτες για μέτρηση της τάσης. Υπάρχει ενημερωτικό EZ Debug Led, ειδικό πλήκτρο discharge το οποίο καθαρίζει το BIOS καλύτερο και από το Clear CMOS, δυνατότητα για αναβάθμιση BIOS ακόμα και χωρίς επεξεργαστή, μνήμες και κάρτα γραφικών και πολλά ακόμα καλούδια. Όσον αφορά στο ίδιο το Game Boost, αυτό αναλαμβάνει αυτόματα το overclocking επεξεργαστή και μνήμης σύμφωνα με το hardware που χρησιμοποιεί το σύστημα, προσφέροντας 11στάδια. Στο πίσω μέρος του board υπάρχει και ειδικό πλήκτρο για καθαρισμό του CMOS του BIOS, με το motherboard να διαθέτει δυο ROMs, ούτως ώστε αν κάτι πάει στραβά με τη μια, να φορτωθούν τα settings από την άλλη (η επιλογή γίνεται μέσω διακόπτη).



Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία στο overclocking, υπάρχει το UEFI Bios της MSI (Clicj BIOS 5), το οποίο είναι από τα ομορφότερα που έχουμε δει. Διαθέτει γραφικό περιβάλλον και ελέγχεται με πληκτρολόγιο και ποντίκι, προσφέροντας δεκάδες ρυθμίσεις για οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο χρήστης. Λόγω της νέας αρχιτεκτονικής, οι επιλογές που υπάρχουν είναι υπερβολικά πολλές και ακόμα και οι έμπειροι overclockers θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να ξεζουμίσουν τις δυνατότητες που παρέχει το motherboard. Το καλό όμως είναι πως η MSI προσφέρει αρκετές δυνατότητες που εκτείνονται πέρα από την απλή αλλαγή του πολλαπλασιαστή. Χάρη στα επιπλέον BCLK straps, είναι δυνατή η αλλαγή του BCLK σε συνδυασμό με τη συχνότητα λειτουργίας των μνημών, ούτως ώστε ο χρήστης να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Βέβαια, χρειάζεται υπομονή και ένα καλό δείγμα CPU με σωστή ψύξη για να μπορέσει κάποιος να πετύχει το τέλειο αποτέλεσμα, ωστόσο η MSI προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να πετύχει ο χρήστης το σκοπό του. Σε επίπεδο επιδόσεων δεν έχουμε κάποιο παράπονο. Άλλωστε οι διαφορές μεταξύ ομοειδών μοντέλων (που χρησιμοποιούν το ίδιο chipset δηλαδή) είναι τις περισσότερες φορές απειροελάχιστες και γίνονται αντιληπτές μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις υψηλού overclocking.



Το MSI X99A Xpower Gaming Titanium είναι ένα από τα κορυφαίο motherboard της εταιρείας και ταυτόχρονα ένα από τα ακριβότερα με το X99 chipset. Είναι ένα πλήρες board που θα ικανοποιήσει και τους απαιτητικούς χρήστες με τις δυνατότητες και τις επιλογές που προσφέρει. Απευθύνεται σε χρήστες με υψηλές gaming απαιτήσεις και βαθιά τσέπη, ούτως ώστε να το συνοδέψει με τα καλύτερο υποσυστήματα.


 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Σχεδίαση
  • Εξοπλισμός
  • Overclocking
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Κόστος
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • UltimatePCzone Panos!
    • Πραγματικα πολυ καλη μητρικη ειναι πολυ καλη για μαυρα κουτια και οποιος θελει να εχει ασπρο φωτισμο βεβαια μας εχει βγαλει η Msi Πολλες Μητρικες high end σε Χ99 οπως Gaming 9ACK-Godlike και στην συνεχεια αυτην νομιζω δεν χρειαζεται να βγαλει αλλες τετοιες

    • VonL
    • Θεωρώ πως το X99 chip μαζί με τους 2011-3 CPU, δεν είναι για Gaming. Είναι περισσότερο για video editing, VM, και τα λοιπά στα οποία βλέπεις όντως διαφορά αλλά στο gaming επένδυσε καλύτερα σε μια πιο ακριβή GPU.

*