Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI X99S MPOWER

*
Πριν από λίγο καιρό η Intel παρουσίασε τη νέα πλατφόρμα Haswell-E με τους καινούριους, εξαπύρηνους και οκταπύρηνους επεξεργαστές της. Ουσιαστικά πρόκειται για την πλατφόρμα που αντικαθιστά την προηγούμενη high-end πρόταση της Intel, φέρνοντας στην αγορά μετά από πολλά χρόνια ένα νέο τύπο μνήμης, παρέα με το καινούριο chipset υποστήριξης, το X99. Η MSI έχει ήδη στη «φαρέτρα» της πλήθος από μοντέλα που βασίζονται στο X99 chipset, με το X99S MPOWER να είναι το νεότερο και ταυτόχρονα ένα από τα οικονομικότερα που μπορεί να βρει κανείς. Μπορεί τα περίπου €250-€270 που κοστίζει να φαίνονται πολλά, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι, γιατί πολύ απλά η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι πολύ ακριβότερη από την παραδοσιακή με το socket 1150. Ακριβότερο chipset, ακριβότερες μνήμες, ακριβότεροι επεξεργαστές.



Το motherboard ακολουθεί τυπική σχεδίαση ATX και έρχεται μέσα σε μια πλούσια συσκευασία, η οποία περιλαμβάνει πλήθος από καλώδια, τα απαραίτητα εγχειρίδια χρήσης παρέα με μια αφίσα, βύσματα για σύνδεση με τα σημεία μέτρησης τάσης, το backpanel και κάποια αυτοκόλλητα.

MSI X99S MPOWER Image 13
Μεγάλο socket, μπόλικη μνήμη, πολλοί πυρήνες. Το απόλυτο πακέτο για τον gamer, τον overclocker αλλά και τον απαιτητικό επαγγελματία.
Μεγάλο socket, μπόλικη μνήμη, πολλοί πυρήνες. Το απόλυτο πακέτο για τον gamer, τον overclocker αλλά και τον απαιτητικό επαγγελματία.

Η MSI έχει χρησιμοποιήσει αποκλειστικά το μαύρο χρώμα, με κάποια σημεία των δυο ψυκτρών να είναι βαμμένα κίτρινα. Όπως είπαμε, το motherboard βασίζεται στο Χ99 chipset και διαθέτει socket 2011, το οποίο είναι συμβατό με όλους τους Haswell-E επεξεργαστές. Η MSI έχει δώσει μεγάλη προσοχή στα υλικά που έχει χρησιμοποιήσει κάτω από την ονομασία Military Class IV, τα οποία περιλαμβάνουν κορυφαίους μεταλλικούς πυκνωτές και γενικότερα ακριβά components, τα οποία διασφαλίζουν τη καλή λειτουργία του board σε δύσκολες συνθήκες (overclocking/extreme gaming). Επιπλέον, η εταιρεία έχει ενσωματώσει και τα χαρακτηριστικά Guard-Pro, που υπόσχονται προστασία των κυκλωμάτων.

MSI X99S MPOWER Image 6
Ο επεξεργαστής των δοκιμών μας ήταν ένας Intel Core i7 5820K, με 6 πυρήνες/12 threads, 15MB μνήμης cache και συχνότητα λειτουργίας στα 3,3GHz .
Ο επεξεργαστής των δοκιμών μας ήταν ένας Intel Core i7 5820K, με 6 πυρήνες/12 threads, 15MB μνήμης cache και συχνότητα λειτουργίας στα 3,3GHz .

Παρατηρώντας το motherboard, αν μη τι άλλο κάνει μεγάλη εντύπωση το μέγεθος του socket, κάτι λογικό αφού οι επεξεργαστές της σειράς Haswell-E είναι επίσης ιδιαίτερα μεγάλοι λόγω της μπόλικης μνήμης cache, των πολλών πυρήνων και φυσικά του ελεγκτή μνήμης DDR4. Το MPOWER προσφέρει 8 θέσεις μνήμης DDR4 υποστηρίζοντας overclocked συχνότητες έως τα 3333MHz. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε πως ουσιαστικά, η μετάβαση στο νέο τύπο μνήμης κάνει reboot στις συχνότητες λειτουργίας καθώς, όπως συνέβη όλες τις προηγούμενες φορές, οι κατασκευαστές μνήμης ξεκινάνε από χαμηλά μέχρι να φτάσουν στις μέγιστες συχνότητες. Ο λόγος που το motherboard διαθέτει 8 θέσεις έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ελεγκτής μνήμης είναι quad-channel, το οποίο σημαίνει ότι για να προσφέρει το μέγιστο του bandwidth του, πρέπει να γεμίσουν οπωσδήποτε τέσσερα slots μνήμης. Με minimum τέσσερα slots γεμάτα, δεν θα υπήρχε δυνατότητα επέκτασης της μνήμης αν το motherboard δεν είναι 8 διαθέσιμες θέσεις. Εμείς γεμίσαμε και τα 8 slots με συνολικά 64GB μνήμης της Crucial, συχνότητα 2133MHz.

MSI X99S MPOWER Image 5
Ευχαριστούμε τη Crucial και την MSI για τη διάθεση των 2x32GB kit μνήμης που χρησιμοποιήσαμε για τις δοκιμές μας.
Ευχαριστούμε τη Crucial και την MSI για τη διάθεση των 2x32GB kit μνήμης που χρησιμοποιήσαμε για τις δοκιμές μας.

Καθώς το chipset υποστηρίζει επεξεργαστές με έως 8 πυρήνες/16threads οι οποίοι έχουν TDP πάνω από 130Watt, το κύκλωμα τροφοδοσίας θα έπρεπε να είναι αντίστοιχα ισχυρό, με την MSI να το έχει προσέξει ιδιαίτερα. Πρόκειται για ένα κύκλωμα 12 φάσεων, το οποίο ψύχεται παθητικά από μια ψύκτρα, με τη τροφοδοσία του επεξεργαστή να γίνεται από το παραδοσιακό 8πινο βύσμα και την MSI να έχει προσθέσει ένα από 4πινο για παροχή περισσότερης ενέργειας σε περίπτωση extreme overclocking. Άλλωστε, το MPOWER έχει ήδη γίνει εργαλείο για κατάρριψη παγκοσμίων ρεκόρ σε διάφορα overclocking events.

MSI X99S MPOWER Image 12
Το σύστημα ψύξης που έχει ενσωματώσει η MSI είναι τοποθετημένο πάνω στο κύκλωμα τροφοδοσίας του επεξεργαστή, το οποίο με τη σειρά του τροφοδοτείται από ένα 8+4pins βύσμα.
Το σύστημα ψύξης που έχει ενσωματώσει η MSI είναι τοποθετημένο πάνω στο κύκλωμα τροφοδοσίας του επεξεργαστή, το οποίο με τη σειρά του τροφοδοτείται από ένα 8+4pins βύσμα.

Πηγαίνοντας τώρα στις θύρες επικοινωνίας, θα βρούμε όλες τις απαραίτητες στο πίσω μέρος, όπως 2 USB 2.0 παρέα με 8 USB 3.0, μια PS/2 για πληκτρολόγιο ή ποντίκι, καθώς και μια Gigabit LΑΝ, η οποία χρησιμοποιεί chipset της Intel, κάτι που προτιμάνε οι περισσότεροι enthusiasts λόγω της μεγάλης του αντοχής σε δύσκολες συνθήκες χρήσης. Πάνω στο ίδιο το motherboard βρίσκουμε επιπλέον από δυο θύρες για επιπλέον 4 θύρες USB 2.0 και 4 θύρες USB 3.0, αλλά η συσκευασία δε περιλαμβάνει τα αντίστοιχα καλώδια.
MSI X99S MPOWER Image 3
Από πλευράς θυρών επικοινωνίας, τίποτα δεν λείπει από το MSI X99S MPOWER.
Όσον αφορά τώρα στο τομέα σύνδεσης αποθηκευτικών μέσων, δύσκολα κάποιος θα παραπονεθεί. Συνολικά προσφέρει 10 θύρες SATA III, όλες υποστηριζόμενες από το ίδιο το chipset, με πλήθος από δυνατότητες που αφορούν στήσιμο RAID. Πέραν των δίσκων που μπορεί κάποιος να συνδέσει στις SATA θύρες, βρίσκουμε επιπλέον μια θύρα M.2, στην οποία κάποιος μπορεί να συνδέσει κάποιο M.2 SATA III δίσκο ή τους νεότερους και εξαιρετικά γρήγορους M.2 PCIe που υποστηρίζουν ταχύτητες έως 32Gbps/sec, 6 φορές μεγαλύτερη από αυτή του SATA III! Αυτό το θεωρητικό bandwidth επιτυγχάνεται καθώς η θύρα χρησιμοποιεί PCI-E x4 για την επικοινωνία, αλλά για να αξιοποιηθεί το bandwidth προφανώς και χρειάζεται αντίστοιχης ταχύτητας δίσκος.

MSI X99S MPOWER Image 16
Συνολικά 10 είναι οι διαθέσιμες θύρες SATA, με τις 8 να είναι παρέα και τις άλλες δυο στην αριστερή πλευρά. Δίπλα τους βρίσκονται τα επιπλέον βύσματα για αύξηση των θυρών USB 3.0.
Συνολικά 10 είναι οι διαθέσιμες θύρες SATA, με τις 8 να είναι παρέα και τις άλλες δυο στην αριστερή πλευρά. Δίπλα τους βρίσκονται τα επιπλέον βύσματα για αύξηση των θυρών USB 3.0.

Το board διαθέτει οκτώ θέσεις μνήμης DDR4 στις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν έως 128GB μνήμης, με τις υποστηριζόμενες ταχύτητες να φτάνουν ακόμα και τα 3333Mhz! Όπως γράψαμε και νωρίτερα, εμείς γεμίσαμε όλες τις θέσεις με συνολικά 8 modules των 8GB έκαστο, συχνότητας 2133Mhz που είναι αυτή τη στιγμή η χαμηλότερη που υπάρχει. Το κόστος για τη μνήμη ανέρχεται σχεδόν στα €1000, αλλά μιλάμε για 64GB ολοκαίνουριας DDR4 με τεράστιες ποσότητες bandwidth.

MSI X99S MPOWER Image 14
Γεμίσαμε όλες τις θέσεις μνήμης με συνολικά 8 modules των 8GB έκαστο, συχνότητας 2133Mhz.
Γεμίσαμε όλες τις θέσεις μνήμης με συνολικά 8 modules των 8GB έκαστο, συχνότητας 2133Mhz.

Από πλευράς υποστήριξης καρτών, το MPOWER διαθέτει συνολικά 6 θέσεις για τοποθέτηση καρτών PCI-Express. Από αυτές οι τέσσερις είναι πλήρους μήκους, με το motherboard να υποστηρίζει διπλές διατάξεις καρτών γραφικών είτε SLI είτε Crossfire και τις άλλες δυο να είναι μικρού μήκους PCI-E x1, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τοποθέτηση καρτών επέκτασης. Εδώ έρχεται και το μεγάλο πλεονέκτημα των Haswell-E επεξεργαστών οι οποίοι μέσω του chipset προσφέρουν έως 40 PCI-E lanes. Έτσι, τοποθετώντας το κατάλληλο επεξεργαστή (πρακτικά μόνο ο Core i7 5820K που χρησιμοποιήσαμε εμείς προσφέρει 28 lanes, οι άλλο έχουν το πλήρες πακέτο), ο κάτοχος του motherboard μπορεί να τοποθετήσει δυο κάρτες γραφικών και αυτές να λειτουργούν σε full ταχύτητα x16 όσον αφορά το PCI-E ή και τρεις με ταχύτητες x16/x16/x8. Στο σημείο αυτό πάντως πρέπει να σημειώσουμε πως στην περίπτωση αξιοποιείται η M.2 SATA θύρα, τότε οι ταχύτητες γίνονται x16/x8/x8. Όπως και να έχει, όσοι στήνουν high end gaming PCs ή συστήματα για κατάρριψη παγκοσμίων ρεκόρ σε 3D εφαρμογές, μπορούν να έχουν τις μέγιστες επιδόσεις από τις κάρτες γραφικών. Για όσους αναρωτιούνται πάντως, σε τυπικές gaming συνθήκες δύσκολα θα δει κανείς διαφορά συγκρίνοντας διάταξη x8/x8 που προσφέρουν τα Z97 chipset σε σχέση με το x16/x16, αλλά υπάρχει διαφορά σε διάταξη με τρεις κάρτες γραφικών αφού τα Z97 chipset υποστηρίζουν x8/x4/x4.

MSI X99S MPOWER Image 2
Το MPOWER διαθέτει συνολικά 6 θέσεις για τοποθέτηση καρτών PCI-Express, τέσσερις πλήρους μήκους και άλλες δυο να είναι μικρού μήκους PCI-E x1.
Το MPOWER διαθέτει συνολικά 6 θέσεις για τοποθέτηση καρτών PCI-Express, τέσσερις πλήρους μήκους και άλλες δυο να είναι μικρού μήκους PCI-E x1.

Όσον αφορά στην απόσταση μεταξύ των θυρών PCI-E, οι τρεις είναι έτσι τοποθετημένες ώστε να δέχονται διπλού πάχους κάρτες γραφικών, αλλά όταν τις γεμίσουμε δε χωράει τίποτα άλλο ενώ και η απόσταση μεταξύ των καρτών είναι ελάχιστη. Για όσους θέλουν να βάλουν τέσσερις κάρτες για κάποιο λόγο, οι δυο τελευταίες πρέπει υποχρεωτικά να είναι μονού πάχους. Από εκεί και πέρα στο motherboard συναντάμε αρκετά χαρακτηριστικά που απευθύνονται στον overclocker όπως για παράδειγμα την ειδική POST οθόνη που μας ενημερώνει για τυχόν προβλήματα και τα πλήκτρα Power/Reset, OC Genie  +/- για την αυξομείωση του BCLK (σε βήματα των 0,1GHz ακόμα και την ώρα του benchmaking) παρέα με τους ειδικούς ακροδέκτες για μέτρηση της τάσης. Όσον αφορά στο ίδιο το OC Genie, αυτό αναλαμβάνει αυτόματα το overclocking επεξεργαστή και μνήμης σύμφωνα με το hardware που χρησιμοποιεί το σύστημα. Στο πίσω μέρος του board υπάρχει και ειδικό πλήκτρο για καθαρισμό του CMOS του BIOS, με το motherboard  να διαθέτει δυο ROMs, ούτως ώστε αν κάτι πάει στραβά με τη μια, να φορτωθούν τα settings από την άλλη (η επιλογή γίνεται μέσω διακόπτη).

MSI X99S MPOWER Image 1
΄Όσοι αρέσκονται στο να έχουν το σύστημά τους ανοιχτό, έχουν την επιλογή για εύκολη πρόσβαση σε πλήκτρα Power/Reset, καθώς επίσης και σε μια σειρά από ακροδέκτες για ακριβή μέτρηση της τάσης υποσυστημάτων με πολύμετρο.
΄Όσοι αρέσκονται στο να έχουν το σύστημά τους ανοιχτό, έχουν την επιλογή για εύκολη πρόσβαση σε πλήκτρα Power/Reset, καθώς επίσης και σε μια σειρά από ακροδέκτες για ακριβή μέτρηση της τάσης υποσυστημάτων με πολύμετρο.
Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία στο overclocking, υπάρχει το UEFI Bios της MSI, το οποίο είναι από τα ομορφότερα που έχουμε δει. Διαθέτει γραφικό περιβάλλον και ελέγχεται με πληκτρολόγιο και ποντίκι, προσφέροντας δεκάδες ρυθμίσεις για οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο χρήστης. Λόγω της νέας αρχιτεκτονικής, οι επιλογές που υπάρχουν είναι υπερβολικά πολλές και ακόμα και οι έμπειροι overclockers θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να ξεζουμίσουν τις δυνατότητες που παρέχει το motherboard. Το καλό όμως είναι πως η MSI προσφέρει αρκετές δυνατότητες που εκτίνονται πέρα από την απλή αλλαγή του πολλαπλασιαστή. Χάρη στα επιπλέον BCLK straps, είναι δυνατή η αλλαγή του BCLK σε συνδυασμό με τη συχνότητα λειτουργίας των μνημών, ούτως ώστε ο χρήστης να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Βέβαια, χρειάζεται υπομονή και ένα καλό δείγμα CPU με σωστή ψύξη για να μπορέσει κάποιος να πετύχει το τέλειο αποτέλεσμα, ωστόσο η MSI προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να πετύχει ο χρήστης το σκοπό του.

MSI X99S MPOWER Image 15

Συνολικά, έχουμε να κάνουμε με μια πλήρη πρόταση που καλύπτει τις ανάγκες των ιδιαίτερα απαιτητικών χρηστών. Το πακέτο είναι πλήρες και το motherboard μπορεί να αποτελέσει μια άριστη βάση για όσους θέλουν να χτίσουν ένα κορυφαίο gaming PC με πολλές λειτουργίες. Ουσιαστικά, η MSI προσφέρει ένα σχετικά πλήρες motherboard με λογικό κόστος απόκτησης, το οποίο απευθύνεται σε enthusiasts με απαιτήσεις, οι οποίοι αρνούνται να συμβιβαστούν με την "απλή" πλατφόρμα της Intel και θέλουν τους περισσότερους πυρήνες των Haswell-E και το πολύ μεγαλύτερο memory bandwidth της DDR4 και του quad-channel ελεγκτή μνήμης.


 
BEST BUY

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • 8 θέσεις μνήμης
  • Σχετικά λογικό κόστος
  • Καλό σύστημα ήχου
  • Ταχύτατη θύρα M.2
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μόνο τρεις διπλού πάχους κάρτες γραφικών
  • Δυσκολία χρήσης των voltage check points
  • Μη ύπαρξη WiFi/Bluetooth
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • T_K_L_L_LUIGI
    • Military class review,η μητρική είναι πανέμορφη,πλούσια εξοπλισμένη!Τώρα αποκτάει και νόημα να έχει κάποιος τρεις κάρτες γραφικών :P

*