Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI Z170 Gaming M7 Review

*
Η Intel συνεχίζει αν υλοποιεί το σχέδιο που είχε εκπονήσει χρόνια πριν σχετικά με την εξέλιξη των επεξεργαστών της, το ονομαζόμενο Τικ-Τοκ. Αν και πρόσφατα αντιμετώπισε κάποια προβλήματα με τη πλατφόρμα Broadwell, τουλάχιστον στα destktop συστήματα και η οποία καθυστέρησε αρκετά, αυτό δεν την πτόησε. Η έλευση της επόμενης γενιάς έγινε σύμφωνα με το πλάνο και έτσι πριν από μερικές μέρες αποκαλύφθηκαν οι επεξεργαστές Skylake και παρέα τα πρώτα νέα motherboard. Η MSI μάς έστειλε ένα από τα πολλά -είναι η αλήθεια- μοντέλα που ανακοίνωσε, το Z170A Gaming M7, το οποίο έρχεται με socket 1151 και υποστήριξη για μνήμες DDR4, δυο βασικά χαρακτηριστικά της νέας πλατφόρμας που καθιστούν τη συμβατότητα με τους επεξεργαστές Ivy Bridge, προφανώς ανύπαρκτη. Με κόστος λίγο κάτω από τα €240 σίγουρα δεν είναι φθηνό, αλλά με αυτά που προσφέρει θεωρούμε πως αποτελεί μια ισορροπημένη πρόταση στο high end μέρος της αγοράς. Μετά την αρχική, πρώτη μας επαφή, φτάνει η ώρα για το αναλυτικό μας review.
 


Το motherboard έρχεται σε μια τυπική συσκευασία που περιλαμβάνει τα βασικά καλώδια και εγχειρίδια χρήσης παρέα με κάποια άλλα goodies, όπως αυτοκόλλητα. Το ίδιο το motherboard ακολουθεί τυπική διάταξη ATX και  βασίζεται στο ολοκαίνουριο Z170 chipset. Χρωματικά, ακολουθεί τη φιλοσοφία που έχουμε δει και στο παρελθόν, με το μαύρο να είναι το κύριο χρώμα και το κόκκινο να έχει εφαρμοστεί σε διάφορα σημεία, κυρίως στις ψύκτρες που είναι τοποθετημένες πάνω του. Διαθέτει socket 1151, το οποίο είναι συμβατό με τους νέους επεξεργαστές Skylake και προφανώς μη συμβατό με όλους τους υπόλοιπους. Προς το παρόν στην αγορά κυκλοφορούν δυο μοντέλα, ο Core i5 6600K και ο Core i7 6700K και οι δυο με ξεκλείδωτους πολλαπλασιαστές, οι οποίοι υποστηρίζονται πλήρως από το chipset όσον αφορά στο overclocking. Το νέo chipset δεν φέρνει κάποια εντυπωσιακά νέα χαρακτηριστικά, πέρα από την υποστήριξη των επεξεργαστών και προφανώς μνήμης DDR4. Πάνω στο ίδιο το board βρίσκουμε τέσσερις θέσεις για τέτοιου τύπου μνήμη, με το chipset να υποστηρίζει επίσημα dimm των 2133Mhz, ωστόσο μέσω overclocking μπορεί κανείς να φτάσει -θεωρητικά- ακόμα και τα 3.6Ghz. Χάρη στο DDR4 Boost, μια ειδικού τύπου σχεδίαση του PCΒ γύρω από τα Dimm, που γίνεται αντιληπτή από τις κόκκινες γραμμές πάνω στο PCB που οδηγούν από τα dimm στο socket, η MSI υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και κυρίως σταθερότητα σε υψηλές συχνότητες, κάτι που επιτυγχάνεται από το διαχωρισμό του εν λόγω κυκλώματος από τα υπόλοιπα.


Το Memory bandwidth που επιτυγχάνει το MSI Z170 Gaming M7 χάρη στη χρήση DDR4, είναι ιδιαίτερα μεγάλο!

Οι περισσότερες DDR4 μνήμες της αγοράς είναι στα 2133Mhz, ωστόσο ήδη κυκλοφορούν dimm στα 3200Mhz, τα οποία βέβαια είναι πολύ ακριβότερα από τα «απλά» στα 2133MHz. Οι μνήμες DDR4 λειτουργούν σε χαμηλότερη τάση με τα chip τους να έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα, κάτι που σημαίνει πως ο χρήστης μπορεί να βρει DIMM ακόμα και των 16GB το ένα, κάτι που σημαίνει ότι γεμίζοντας και τις τέσσερις διαθέσιμες θέσεις, είναι εφικτό να έχουμε 64GB μνήμης (με το κόστος βέβαια μιας τέτοιας επιλογής να είναι…μάλλον εξωπραγματικό). Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε πλατφόρμα, η οποία βασίζεται σε μνήμες DDR4, αφού κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το X99 chipset. Η διαφορά είναι ότι εδώ έχουμε dual channel ελεγκτή μνήμης και όχι quad, με το διαθέσιμο bandwidth να είναι προφανώς μικρότερο, αλλά σαφώς μεγαλύτερο από αυτό των Z97 με DDR3.


Έχοντας το motherboard σε λειτουργία, φωτίζουν κόκκινο μια σειρά απο LED αλλά και ειδικές "γραμμές" πάνω στο ίδιο το PCB.

Το σύστημα ψύξης που έχει ενσωματώσει η MSI είναι τοποθετημένο γύρω από το socket του επεξεργαστή και έρχεται να προστατέψει τους πυκνωτές και διαχειριστές ενέργειας από τις υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, υπάρχει μια ακόμα ψήκτρα πάνω στο PCH, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται από το ανάγλυφο λογότυπο/banner της gaming σειράς προϊόντων της MSI. Η MSI έχει δώσει μεγάλη προσοχή στα υλικά που έχει χρησιμοποιήσει κάτω από την ονομασία Military Class V, τα οποία περιλαμβάνουν κορυφαίους μεταλλικούς πυκνωτές, chockes από τιτάνιο και γενικότερα ακριβά components, τα οποία διασφαλίζουν την καλή λειτουργία του board σε δύσκολες συνθήκες (overclocking/extreme gaming).

MSI Z170 Gaming M7 Image 2
Το motherboard ακολουθεί τυπική διάταξη ATX, δέχεται τέσσερα DIMM μνήμης DDR4 και υποστηρίζει μέχρι τρεις κάρτες γραφικών (δυο NVIDIA σε διάταξη SLI ή τρεις AMD σε Crossfire).

Από πλευράς υποστήριξης καρτών, το MSI Z170 Gaming Μ7 διαθέτει συνολικά 7 θέσεις για τοποθέτηση καρτών PCI-Express. Από αυτές οι τρεις είναι πλήρους μήκους, με το motherboard να υποστηρίζει διπλές διατάξεις καρτών γραφικών είτε SLI είτε Crossfire και τις άλλες τρεις να είναι μικρού μήκους PCI-E x1, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τοποθέτηση καρτών επέκτασης. Από τις τρείς πλήρους μήκους, η μια είναι ηλεκτρικά συμβατή με το PCI-E x16, η δεύτερη με το PCI-E x8 και η τρίτη με το PCI-E x4. Όταν τοποθετήσουμε δυο κάρτες γραφικών, τότε και οι δυο λειτουργούν σε PCI-E x8,  ενώ στην περίπτωση τριπλού SLI/Crossfire, οι θύρες δουλεύουν x8/x4/x4. Η απόσταση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης PCI-E x16 είναι τέτοια που αφήνει χώρο μεταξύ δυο καρτών διπλού πάχους. Επιπλέον, η MSI έχει «ντύσει» αυτές τις δυο θύρες με μεταλλικό περίβλημα που ονομάζει Steel Armor, το οποίο προφανώς και ενισχύει την ανθεκτικότητα των θυρών, μειώνοντας στο ελάχιστο τη πιθανότητα να σπάσουν από το μεγάλο βάρος των σύγχρονων GPUs.


Καταφέραμε να φτάσουμε τον Core i5 6600K στα 4,5Ghz σχετικά εύκολα, αλλά από εκεί και πέρα το δείγμα μας φάνηκε να μην έχει άλλα περιθώρια.

Πηγαίνοντας στις θύρες επικοινωνίας, θα βρούμε πλήθος από αυτές και μάλιστα αρκετές νέας γενιάς όπως για παράδειγμα η μια USB 3.1 type-C, την οποία πρωτοείδαμε να υπάρχει στο MacBook της Apple. Πέρα από αυτή, βρίσκουμε μια ακόμα USB 3.1 και δυο απλές USB 3.0 (τις οποίες η MSI ονομάζει USB 3.1 Gen1) και τρεις USB 2.0 εκ των οποίων η μια ονομάζεται BIOS Flashback+ port και επιτρέπει το φλασάρισμα του BIOS ακόμα και αν το board δεν έχει πάνω του μνήμες ή/και επεξεργαστή, κάτι πρωτόγνωρο και εξαιρετικά χρήσιμο. Μια ακόμα USB 2.0 ονομάζεται Hotkey port, στην οποία πρέπει να συνδέσουμε το πληκτρολόγιό μας ούτως ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε το Gaming Hotkey chip σε συνδυασμό με το αντίστοιχο software για να μετατραπεί το πληκτρολόγιο σε…πλήρως προγραμματιζόμενο τόσο για χρήση στα games όσο και για καλύτερο και ευκολότερο overclocking. Πέρα από τις USB, στο πίσω μέρους βρίσκουμε μια PS/2 για πληκτρολόγιο ή ποντίκι, τρεις εξόδους εικόνας (2x HDMI και 1x Display Port) για την υποστήριξη του ενσωματωμένου στον επεξεργαστή υποσυστήματος γραφικών καθώς και μια Gigabit LΑΝ, η οποία χρησιμοποιεί το νέο chip Killer E2400 chip, το οποίο δίνει έμφαση στο gaming μειώνοντας τα latencies και αυξάνοντας το bandwidth επικοινωνίας όταν κάποιος παίζει δικτυακά παιχνίδια χάρη στη τεχνολογία Advanced Stream Detect 2.0. Επιπλέον, το ίδιο το βύσμα ενσωματώνει ειδική προστασία για απότομες αυξομειώσεις της τάσης λειτουργίας, προστατεύοντάς τη ακόμα και από 15KVolt ρεύματος.

MSI Z170 Gaming M7 Image 5
Το υποσυστημα ήχου χρησιμοποιεί μεν chipset της Realtek (ALC1150) όμως χάρη στο ειδικό software Nahimic, προσφέρει ακόμα περισσότερες επιλογές.

Στο πίσω μέρος προφανώς βρίσκουμε και τη γνωστή εξάδα εισόδων/εξόδων ήχου, με τις 5 αναλογικές που διαθέτουν επίχρυσους ακροδέκτες και την οπτική. Αυτές, όπως και όλο το backpanel, καλύπτεται από μια ασπίδα προστασίας από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές (EMI Shield), ενώ το ίδιο το chip ήχου έχει αρκετά καλούδια, τα οποία ονομάζονται σαν σύνολο Audio Boost 3. Μάλιστα, η MSI έχει ενσωματώσει ένα αρκετά καλό υποσύστημα ήχου, το οποίο μεν υποστηρίζεται από το Realtek ALC1150 chip, όμως χάρη στο αναβαθμισμένο κύκλωμα και το ειδικό software της Creative Sound Blaster Cinema 2, ο χρήστης αποκτάει ακόμα περισσότερες λειτουργίες όπως για παράδειγμα καθαρότερο πολυκάναλο ήχο και ειδικά ρυθμιστικά για τα πρίμα, το equalizer, τη ρύθμιση της έντασης του ήχου και πολλά ακόμα. Γενικότερα, οι gamers θα ανακαλύψουν πως η υλοποίηση του ήχου αναβαθμίζει σημαντικά τη gaming εμπειρία. Για παράδειγμα, όλο το PCB που αφορά τον ήχο είναι απομονωμένο από τα υπόλοιπα κυκλώματα, χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένοι για παραγωγή ήχου πυκνωτές, διπλός ενισχυτής για χρήση ακουστικών με εξειδικευμένα headers για την έξοδο ακουστικών στη πρόσοψη του case. Το ίδιο το chip ήχου, ένα Realtek 1150 το οποίο προστατεύεται με δική του EMI shield και συνεργάζεται με ένα Nahimic DSP το οποίο προσφέρει μια σειρά από βελτιστοποιήσεις ήχου, όπως virtual 7.1, ενίσχυση των χαμηλών συχνοτήτων, ελαχιστοποίηση των παρασίτων και θορύβων και άλλες «ομορφιές».

MSI Z170 Gaming M7 Image 6
Στο πίσω μέρος συναντάμε τις απαραίτητες θύρες μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η USB 3.1 type C. Υπάρχουν και έξοδοι εικόνας για το ενσωματωμένο στον επεξεργαστή υποσύστημα γραφικών, αλλά σίγουρα θα θέλαμε περισσότερες παραδοσιακές USB αφού αυτές είναι μόνο 5.

Πέρα από τις θύρες που βρίσκουμε στο πίσω μέρος, το board διαθέτει διάφορες δυνατότητες επέκτασης και πάνω στο ίδιο το PCB όπως τα headers για επιπλέον 4 θύρες USB 2.0 και 4 θύρες USB 3.0, αλλά η συσκευασία δεν περιλαμβάνει τα αντίστοιχα καλώδια. Όσον αφορά τώρα στον τομέα σύνδεσης αποθηκευτικών μέσων, δύσκολα κάποιος θα παραπονεθεί. Συνολικά προσφέρει 6 θύρες SATA III, εκ των οποίων οι τέσσερις αποτελούν ταυτόχρονα και τις 2x SATAe που λειτουργούν πάνω σε PCIe 3.0 x2 interface.. Πέραν των δίσκων που μπορεί κάποιος να συνδέσει στις SATA θύρες, βρίσκουμε και δυο θύρες θύρα M.2, στις οποία κάποιος μπορεί να συνδέσει κάποιο M.2 SATA III δίσκο ή τους νεότερους και εξαιρετικά γρήγορους M.2 PCIe x4. Η μια μάλιστα από αυτές τις δυο υποστηρίζει και το ολοκαίνουριο πρότυπο NVMe Mini-SAS μέσω μια Turbo U.2 κάρτας επέκτασης, η οποία δεν διατίθεται στη συσκευασία, προσφέροντας ακόμα υψηλότερο bandwidth.

Η MSI έχει ειδικά πλήκτρα ελέγχου πάνω στο motherboard για το Power, το Reset και το αυτόματο overclocking. Ένα ακόμα βρίσκεται στο πίσω μέρος για το καθαρισμό του BIOS (Clear CMOS).

Από εκεί και πέρα στο motherboard συναντάμε αρκετά χαρακτηριστικά που απευθύνονται στον overclocker ,όπως για παράδειγμα την ειδική POST οθόνη που μας ενημερώνει για τυχόν προβλήματα τοποθετημένη στο κάτω αριστερό μέρος, τα πλήκτρα Power/Reset, το ειδικό πλήκτρο Clear CMOS στο backpanel, ειδικοί ακροδέκτες για μέτρηση της τάσης με πολύμετρο αλλά και ένα νέο πλήκτρο που έρχεται να αντικαταστήσει το παλιό OC Genie, το Game Boost. Πρόκειται για ένα κυκλικό διακόπτη με 8 έτοιμες ρυθμίσεις που αναλαμβάνουν αυτόματα να αυξήσουν τάση και πολλαπλασιαστή για να πετύχουν overclock στους δυο διαθέσιμους Skylake επεξεργαστές. Αυτό μπορεί να γίνει και μέσα από τα Windows μέσω του σχετικού utility Command Center.

MSI Z170 Gaming M7 Image 11
Το BIOS του Z170A ακολουθεί τη γνωστή διάταξη της MSI με το όμορφο γραφικό περιβάλλον. Οι επιλογές που προσφέρει είναι πάρα πολλές και θα ικανοποιήσουν κάθε χρήστη που ενδιαφέρεται για το overclocking.

Αν και η επιτυχία αυτού του αυτόματου, προκαθορισμένου, overclocking εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εκάστοτε επεξεργαστή, αν μη τι άλλο είναι μια εύκολη λύση για όσους δεν θέλουν να «βουτήξουν» στα βαθιά, δηλαδή στο UEFI Bios της MSI.  Αυτό έχει φτάσει στην 5η έκδοσή του, είναι εξαιρετικά όμορφο και εύχρηστο, διαθέτει γραφικό περιβάλλον και ελέγχεται με πληκτρολόγιο και ποντίκι, προσφέροντας δεκάδες ρυθμίσεις για οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο χρήστης. Λόγω της νέας αρχιτεκτονικής, οι επιλογές που υπάρχουν είναι υπερβολικά πολλές και ακόμα και οι έμπειροι overclockers θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να ξεζουμίσουν τις δυνατότητες που παρέχει το motherboard.


Το MSI Command Center προσφέρει σχεδόν ότι ακριβώς και το BIOS, μέσα από γραφκό περιβάλλον σε περιβάλλον Windows.

Ο πρώτος εκπρόσωπος της νέας γενιάς motherboard της MSI μάς άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων. Πρόκειται για ένα υπερπλήρες μοντέλο με πλήθος από δυνατότητες και τιμή που σε γενικές γραμμές κρίνεται ικανοποιητική, αναλογικά με αυτά που προσφέρει. Θα θέλαμε ίσως περισσότερες USB θύρες και ίσως και SATA, αλλά σε γενικές γραμμές, μας ενθουσίασε και αξίζει με το παραπάνω της προσοχή σας.


 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικό υποσύστημα ήχου
  • Κορυφαίο BIOS
  • Μεταλλικές PCI-Express x16
  • Εξαιρετικό software
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Λίγες θύρες USB
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*