Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

MSI Z97S SLI Krait Edition Motherboard Review

*
Η πλατφόρμα Z97 της Intel εξακολουθεί να είναι ότι καλύτερο υπάρχει εκεί έξω σε επίπεδο απόδοσης/τιμή, με τους Haswell επεξεργαστές της Intel να έχουν υψηλές επιδόσεις με λογικό κόστος απόκτησης. Μέχρι να αντικατασταθεί η συγκεκριμένη πλατφόρμα με την επόμενη γενιά, μπορούμε χωρίς επιφυλάξεις να προτείνουμε σε όλους τους χρήστες υπολογιστών την απόκτηση ενός νέος συστήματος ή την αναβάθμιση ενός παλιού, με ένα ζευγάρι motherboard με Z97 chipset και συμβατού επεξεργαστή.

MSI Z97S SLI Krait Edition Image 3

Το MSI Z97S SLI Krait Edition είναι μια νέα πρόταση από τη γνωστή εταιρεία το οποίο ταυτόχρονα εγκαινιάζει και μια νέα σειρά για την εταιρεία, την Krait. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμά της; Μα φυσικά η χρήση ενός μαυρό-ασπρου χρωματικού συνδυασμού, με το Z97S SLI Krait Edition να προσφέρει αρκετά χαρακτηριστικά για όλους, χωρίς να κοστίζει πολλά χρήματα, αφού κανείς το βρίσκει σε μια τιμή γύρω στα €130Το board είναι ένα κλασσικό ATX motherboard που έρχεται σε μια λιτή συσκευασία, η οποία περιλαμβάνει τα απαραίτητα εγχειρίδια χρήσης παρέα με λίγα καλώδια και φυσικά το backplate. Όπως γράψαμε και νωρίτερα, το board χρησιμοποιεί δυο χρώματα, το μαύρο που κυριαρχεί και το λευκό που έρχεται να τονίσει συγκεκριμένα σημεία. Μπορεί για αρκετό κόσμο να μη παίζει ρόλο τι χρώματα χρησιμοποιεί ένα motherboard γιατί πολύ απλά δεν πρόκειται να το βλέπουν, όμως υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό χρηστών που ενδιαφέρονται για αυτό το κομμάτι και η ασπρόμαυρη προσέγγιση της εταιρείας είναι μοναδική στην αγορά.

MSI Z97S SLI Krait Edition Image 4
Οι δυο θύρες PCI-E x16 για τοποθέτηση καρτών γραφικών είναι λευκές, έχουν επαρκή απόσταση μεταξύ τους και υποστηρίζουν τόσο SLI όσο Crossfire.
Οι δυο θύρες PCI-E x16 για τοποθέτηση καρτών γραφικών είναι λευκές, έχουν επαρκή απόσταση μεταξύ τους και υποστηρίζουν τόσο SLI όσο Crossfire.

Τοποθετώντας το board σε ένα case με παράθυρο και το κατάλληλο φωτισμό, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ταυτόχρονα λιτό και πανέμορφο, κάτι που αναζητούν πολλοί χρήστες. Με το μεγαλύτερο μέρος του board να είναι μαύρο, έχουμε λευκές πινελιές στις 2 εκ των 4 θέσεων για τοποθέτηση μνήμης, τις δυο PCI E θύρες καθώς και πάνω στις ψήκτρες. Το motherboard βασίζεται στο Z97 chipset και διαθέτει socket 1150, το οποίο είναι συμβατό με όλους τους Haswell επεξεργαστές. Όσον αφορά στη υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, η MSI το έχει εφοδιάσει με Military Class 4,  τα οποία περιλαμβάνουν μεταλλικούς πυκνωτές και πυκνωτές super ferrite.

MSI Z97S SLI Krait Edition Image 5
Το board διαθέτει τέσσερις θέσεις μνήμης DDR3 στις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν έως 32GB μνήμης, με τις υποστηριζόμενες ταχύτητες να φτάνουν ακόμα και τα 3200Mhz.
Το board διαθέτει τέσσερις θέσεις μνήμης DDR3 στις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν έως 32GB μνήμης, με τις υποστηριζόμενες ταχύτητες να φτάνουν ακόμα και τα 3200Mhz.

Το σύστημα ψύξης που έχει ενσωματώσει η MSI είναι τοποθετημένο γύρω από το socket του επεξεργαστή χωρισμένο σε δυο τμήματα και έρχεται να προστατέψει τους πυκνωτές και διαχειριστές ενέργειας από τις υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, υπάρχει μια ακόμα ψήκτρα πάνω στο PCH. Πηγαίνοντας τώρα στις θύρες επικοινωνίας, θα βρούμε όλες τις απαραίτητες στο πίσω μέρος, όπως 2 USB 2.0 παρέα με 4 USB 3.0, μια PS/2 για πληκτρολόγιο ή ποντίκι, τρεις εξόδους εικόνας (HDMI, DVI και VGA) για την υποστήριξη του ενσωματωμένου στον επεξεργαστή υποσυστήματος γραφικών καθώς και μια Gigabit LΑΝ. Μέσω των headers που βρίσκονται πάνω στο motherboard και χρησιμοποιώντας σχετικά καλώδια (η συσκευασία δε τα περιλαμβάνει), κάποιος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε δυο ακόμα θύρες USB 3.0 και τέσσερις USB 2.0.

MSI Z97S SLI Krait Edition Image 4
Πλήρες είναι απλό πλευράς εξόδων στο πίσω μέρος, αν και ο αριθμός θυρών USB 2/3 είναι μάλλον λίγος. Χάρη στις τρεις εξόδους εικόνας, μπορούν να υποστηριχθούν έως τρεις οθόνες από το ενσωματωμένο στον εκάστοτε επεξεργαστή, υποσύστημα γραφικών.
Πλήρες είναι απλό πλευράς εξόδων στο πίσω μέρος, αν και ο αριθμός θυρών USB 2/3 είναι μάλλον λίγος. Χάρη στις τρεις εξόδους εικόνας, μπορούν να υποστηριχθούν έως τρεις οθόνες από το ενσωματωμένο στον εκάστοτε επεξεργαστή, υποσύστημα γραφικών.

Όσον αφορά τώρα στον τομέα σύνδεσης αποθηκευτικών μέσων, το board καταφέρνει να ικανοποιήσει κάθε χρήστη προσφέροντας περισσότερα από αυτά που περιμένει κανείς λόγω του χαμηλού του κόστους. Συνολικά προσφέρει 6 θύρες SATA III ενώ πέρα από τους δίσκους που μπορεί να συνδέσει κανείς σε αυτές, βρίσκουμε θύρα τοποθέτησης για δίσκους M.2 (μήκους έως 8 εκατοστά) που υποστηρίζει ταχύτητες έως 10Gbps/sec, σχεδόν 70% μεγαλύτερη από αυτή του SATA III. Ακόμα, δίπλα στις έξι παραδοσιακές SATA θύρες συναντάμε και μια SATA Express για σύνδεση αντίστοιχων δίσκων. Πρέπει να σημειώσουμε πάντως πως σε περίπτωση εγκατάστασης ενός δίσκου M.2, ο χρήστης δεν μπορεί παράλληλα να χρησιμοποιήσει τις δυο από τις SATA III θύρες, ούτε και την SATA Express.

MSI Z97S SLI Krait Edition Image 7
Το MSI Z97S SLI Krait Edition προσφέρει 6 θύρες SATA III, ενώ δίπλα τους βρίσκουμε μια SATA Express για σύνδεση αντίστοιχων δίσκων
Το MSI Z97S SLI Krait Edition προσφέρει 6 θύρες SATA III, ενώ δίπλα τους βρίσκουμε μια SATA Express για σύνδεση αντίστοιχων δίσκων

Το board διαθέτει τέσσερις θέσεις μνήμης DDR3 στις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν έως 32GB μνήμης, με τις υποστηριζόμενες ταχύτητες να φτάνουν ακόμα και τα 3200Mhz! Από πλευράς υποστήριξης καρτών, διαθέτει συνολικά 7 θέσεις. Από αυτές οι δυο είναι πλήρους μήκους, με το motherboard να υποστηρίζει διπλές διατάξεις καρτών γραφικών τόσο SLI όσο και Crossfire, με τις PCI-E να λειτουργούν σε αυτή τη περίπτωση σε ταχύτητες x8/x8. Τώρα βέβαια για ποιο λόγο στην ονομασία χρησιμοποιείται το SLI, δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Προφανώς έχει να κάνει με λόγους marketing, ταυτόχρονα όμως μπερδεύει και το χρήστης, ο οποίος πολύ πιθανό να πιστεύει πως υποστηρίζεται μόνο SLI.

MSI Z97S SLI Krait Edition Image 11

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι δυο PCI-E πλήρους μήκους έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους και έτσι όσοι χρησιμοποιούν διπλές κάρτες, θα νοιώσουν άνετα γνωρίζοντας ότι παραμένει λίγος χώρος για να «αναπνέουν». Από τις άλλες τέσσερις θύρες επέκτασης, συναντάμε δυο παλιού τύπου PCI, με τη συγκεκριμένη κίνηση πραγματικά να μην βγάζει νόημα από πλευράς MSI, καθώς σπάνια βρίσκει κανείς τέτοιες κάρτες επέκτασης στο εμπόριο. Τουλάχιστον έχουμε και τρεις κοντές PCI-E, με τις δυο από αυτές να είναι πάντα διαθέσιμες και την τρίτη να καλύπτεται από την κάρτα γραφικών, εφόσον αυτή έχει σύστημα ψύξης δυο θέσεων (το σύνηθες δηλαδή).

MSI Z97S SLI Krait Edition Image 6
Αν και σχετικά οικονομικό, το board διαθέτει θέση για εγκατάσταση δίσκων M.2 μήκους έως 8 εκατοστά, υποστηρίζοντας ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως 10Gbps/sec.
Αν και σχετικά οικονομικό, το board διαθέτει θέση για εγκατάσταση δίσκων M.2 μήκους έως 8 εκατοστά, υποστηρίζοντας ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως 10Gbps/sec.

Σε επίπεδο BIOS τώρα, υπάρχει το UEFI Bios της MSI, το οποίο είναι από τα ομορφότερα που έχουμε δει. Διαθέτει γραφικό περιβάλλον και ελέγχεται με πληκτρολόγιο και ποντίκι, προσφέροντας δεκάδες ρυθμίσεις για οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο χρήστης. Από την άλλη, οι αυτόματες ρυθμίσεις φαίνεται να λειτουργούν μια χαρά και έτσι ακόμα και ο αδαής, μπορεί να αφήσει τα πάντα στο αυτόματο και να κάνει εύκολα overclock στον επεξεργαστή του. Σε επίπεδο επιδόσεων δεν έχουμε κάποιο παράπονο. Άλλωστε οι διαφορές μεταξύ ομοειδών μοντέλων (που χρησιμοποιούν το ίδιο chipset δηλαδή) είναι τις περισσότερες φορές απειροελάχιστες και γίνονται αντιληπτές μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις υψηλού overclocking.

MSI Z97S SLI Krait Edition Image 10

Το MSI Z97S SLI Krait Edition δεν είναι ένα high-end motherboard και πρακτικά έχουμε να κάνουμε με μια σχετικά budget πρόταση που καλύπτει τις ανάγκες του μέσου χρήστη. Ταυτόχρονα όμως δίνει το δικαίωμα σε όσους ασχολούνται με το case modding να δημιουργήσουν κάτι όμορφο. Άλλωστε η MSI έχει ξεκινήσει ήδη μια σειρά από συνεργασίες με άλλους κατασκευαστές, ούτως ώστε να υπάρχουν στο εμπόριο αντίστοιχα χρωματισμένα parts, όπως λευκά καλώδια, τροφοδοτικά (NZXT), μνήμες και SSD δίσκοι (Kingston), τα οποία μπορούν να συμπληρώσουν την εμφάνιση σε ένα μαυρό-ασπρο case με λευκούς ανεμιστήρες.


 
BEST BUY

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
 • Οικονομικό
 • Όμορφο
 • Καλή απόσταση PCI-E x16 για χρήση δυο καρτών γραφικών
 • Υποστήριξη M.2 και SATA Express
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
 • Λίγες USB2/3
 • Λιτή συσκευασία
Διαβάστε πρώτοι όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook και στο Twitter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • Enwsitis21
  • Μια χαρα είναι value for money που λένε και στο χωρίο μου.

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!