Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Microsoft Surface 2

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Microsoft

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Microsoft

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Microsoft Hellas

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η Microsoft τα τελευταία 2 χρόνια προσπαθεί να αλλάξει σαν εταιρεία και να μετασχηματιστεί σε κάτι περισσότερο σύγχρονο. Οι βλέψεις της για την αγορά του hardware ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια με τις κονσόλες Xbox, όμως τον τελευταίο καιρό αυτό το σχέδιο έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Από τη μια η εξαγορά του τμήματος κινητών της Nokia (η οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκε), η οποία έφερε μαζί της και τη γραμμή παραγωγής της Φιλανδικής εταιρείας και από την άλλη η έλευση των Surface tablet, μετατρέπουν τη Microsoft από μια παραδοσιακή software εταιρεία, σε ένα κολοσσό και του hardware. Στο πρόσφατο ταξίδι που έκανε το Enternity στο Amsterdam, μετά από πρόσκληση της ίδιας της Microsoft -όπως ίσως έχετε διαβάσει ήδη- δόθηκαν σε όλους του δημοσιογράφους από ένα Surface 2 παρέα με το πληκτρολόγιο Type Cover, συνδυασμό που χρησιμοποιούμε εδώ και περίπου δυο μήνες, καιρός αρκετός για να μπορέσουμε να καταγράψουμε τις εντυπώσεις μας μέσα από το review μας. Ας δούμε όμως πρώτα τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του Surface 2.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Διαστάσεις: 274,6 x 172,5 x 8,9 mm
Βάρος: 676 γραμμάρια
Οθόνη: 10,6’’, 1920x1080
Κάμερα: 5 MPixel / 3,5 Mpixel
Αποθηκευτικός χώρος: ενσωματωμένος 32/64GB, επεκτάσιμος με κάρτες microSD
Δικτύωση: Wi-Fi 802.11n (dual band 2x2 MIMO), Bluetooth 4.0 με A2DP, USB 3.0 (MHL 3.0)
Λειτουργικό σύστημα: Windows RT 8.1
Επεξεργαστής: Nvidia Tegra 4 @ 1.7GHz (τετραπύρηνος, 2GB RAM)
Γραφικά: ULP GeForce
Μπαταρία: 31.5Wh
Τιμή: από €449

Το Surface 2 είναι ο απόγονος του Surface RT, του πρώτου tablet στην αγορά που έτρεχε την RT έκδοση των Windows 8.  Έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερα ποιοτικό tablet, κατασκευασμένο από μαγνήσιο με διαστάσεις αντίστοιχες με αυτές των Android tablet που φορούν 10άρα οθόνη. Το βάρος του πάντως είναι σχετικά αυξημένο σε σχέση με συσκευές όπως το iPad Air ή το Xperia Tablet Z2, καθώς πλησιάζει τα 700 γραμμάρια. Στην πρόσοψή του συναντάμε την εξαιρετική οθόνη Full HD που χρησιμοποιεί IPS panel και προσφέρει κορυφαίες γωνίες θέασης και πολύ υψηλή φωτεινότητα. Η οθόνη είναι αφής και αναγνωρίζει έως 5 ταυτόχρονα πατήματα, ενώ κάτω από αυτή συναντάμε ένα capacitive πλήκτρο αφής που έχει τις λειτουργίες του Start Button των Windows.

Microsoft Surface 2 Image 1

Πάνω από την οθόνη και κεντρικά τοποθετημένη είναι η μπροστινή κάμερα ανάλυσης 3.5Mpixel. Στο πάνω μέρος και προς τα δεξιά συναντάμε το power button, στην αριστερή πλευρά της συσκευής είναι το ζεύγος πλήκτρων για την αυξομείωση της έντασης ήχου, η έξοδος των ακουστικών και το ένα από τα δυο ηχεία. Στη δεξιά πλευρά, πέρα από το δεύτερο ηχείο, έχουμε μια micro HDMI έξοδο, μια πλήρους μεγέθους USB 3.0 θύρα καθώς και την υποδοχή σύνδεσης του μαγνητικού βύσματος τροφοδοσίας. Στο κάτω μέρος υπάρχει μια τεράστια υποδοχή στην οποία τοποθετείται, μαγνητικά, κάποιο από τα πληκτρολόγια (Touch/Type/Battery cover), τα οποία ταυτόχρονα λειτουργούν και σαν προστατευτικά για την οθόνη. Στο πίσω μέρος υπάρχει η βασική κάμερα των 5Mpixel (χωρίς φλας), καθώς επίσης και το ειδικό σταντ στήριξης για το οποίο έγιναν γνωστά τα Surface. Στην προκειμένη περίπτωση, το σταντ προσφέρει στήριξη σε δυο διαφορετικές γωνίες, μια στις 24 μοίρες και μια στις 40 μοίρες. Ανασηκώνοντας το σταντ, αποκαλύπτεται και η θύρα micro SD, η οποία υποστηρίζει κάρτες έως 64GB.

Microsoft Surface 2 Image 2

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πλήρες tablet από πλευράς θυρών και δυνατοτήτων διασύνδεσης. Ειδικά όσον αφορά στην αποθήκευση δεδομένων, η θύρα USB 3.0 επιτρέπει τη σύνδεση οποιουδήποτε εξωτερικού μέσου αποθήκευσης ανά πάσα στιγμή και έτσι ακόμα και αν κάποιος επιλέξει το Surface 2 με 32GB, δε χρειάζεται να ανησυχεί για το πώς θα μεταφέρει ή που θα αποθηκεύει τα δεδομένα του. Εμείς στη κατοχή μας είχαμε την έκδοση με 64GB, με περίπου 54GB να είναι αυτά που εμφανίζονται στον file explorer και εν τέλει λίγο κάτω από τα 50GB να είναι διαθέσιμα. Μην ανησυχείτε όμως γιατί το Surface 2 έρχεται με προεγκατεστημένες τις σημαντικότερες εφαρμογές που θα χρειαστεί κανείς, όπως για παράδειγμα την RT έκδοση του Office 2013 (η οποία περιλαμβάνει το πλήρες Outlook) και το Skype, ενώ στη συσκευασία βρίσκει κάποιος κουπόνι για ενεργοποίηση 200GB χώρου στο OneDrive για 2 χρόνια καθώς και δωρεάν πρόσβαση στην υπηρεσία Skype WiFi για 1 χρόνο. Όλα τα παραπάνω τα παίρνει κάποιος εντελώς δωρεάν ακόμη και με τη φθηνή έκδοση των 32GB. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως κανένα από τα Surface δεν εισάγεται επίσημα στην Ελλάδα από τη Microsoft (κακώς κατά τη γνώμη μας), οπότε όποιος θέλει να προβεί στην απόκτησή του, θα πρέπει να το πάρει από κάποιο ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό κατάστημα, είτε της Microsoft, είτε τρίτης εταιρείας.

Microsoft Surface 2 Image 3

Στα ενδότερα της συσκευής τώρα, η Microsoft συνέχισε τη συνεργασία της με την Nvidia, αξιοποιώντας αυτή τη φορά το Tegra 4 SoC και επιλέγοντας μια έκδοση που λειτουργεί στα 1.7Ghz. Αν και το Tegra 4 δε «φορέθηκε» τόσο πολύ το χρόνο που πέρασε σε smartphone και tablets και σίγουρα δεν είχε την -εμπορική- επιτυχία του Tegra 3 (το οποίο και μόνο ότι επιλέχθηκε για το πρώτο Nexus 7 ήταν μεγάλη υπόθεση), εντούτοις έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά ικανό SoC, το οποίο καταφέρνει χωρίς πρόβλημα (και παρόλο που συνοδεύεται από μόλις 2GB μνήμης) να "τρέχει" τα Windows RT 8.1 άνετα. Δεν υπάρχουν καθόλου καθυστερήσεις ή κολλήματα, είτε μιλάμε για περιβάλλον Modern UI είτε για κλασσικό desktop (περιβάλλον), η περιήγηση στο Internet γίνεται ταχύτατα και τα όποια παιχνίδια βρήκαμε και δοκιμάσαμε, παίζουν επίσης άνετα. Η επιλογή της Microsoft για να χρησιμοποιήσει τον επεξεργαστή στα 1.7Ghz και όχι σε υψηλότερη συχνότητα όπως για παράδειγμα στο Nvidia Shield που λειτουργεί στα 1.9GΗz, έγινε προφανώς για να πετύχει το Surface 2 την αυτονομία των 8-10 ωρών που παρατηρήσαμε.

Microsoft Surface 2 Image 4

Πηγαίνοντας τώρα στο θέμα χρηστικότητας του Surface 2, έχουμε μια συσκευή που έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων tablet αλλά και κάποια μειονεκτήματα. Καθώς μιλάμε για συσκευή που τρέχει Windows -και ας είναι τα RT- κάποιος μπορεί να επιλέξει είτε να το χρησιμοποιεί σαν tablet μέσα από το περιβάλλον Modern UI, είτε σαν υπολογιστή γυρνώντας σε desktop mode. Η ύπαρξη file system και file explorer δίνει αν μη τι άλλο πολλές περισσότερες δυνατότητες στο χρήστη, ειδικά όσον αφορά στη διαχείριση αρχείων. Επιπλέον, η ύπαρξη του Office προσφέρει στο χρήστη όλα τα εργαλεία που χρειάζεται για παραγωγική εργασία και σε συνδυασμό με ένα πληκτρολόγιο (είτε μιλάμε για κάποια από τα επίσημα Covers της Microsoft είτε για κάποιο ασύρματο) και ένα ποντίκι, ο χρήστης λειτουργεί το Surface 2 σαν κανονικό υπολογιστή. Ωστόσο, το γεγονός ότι τρέχει Windows RT, καθιστά το Surface 2 μη συμβατό με τις παραδοσιακές εφαρμογές των Windows. Έτσι, ο χρήστης είναι «παγιδευμένος» στο Windows Store, το οποίο ακόμα υπολείπεται πολύ σε ποσότητα και ποιότητα εφαρμογών έναντι άλλων App Stores. Για παράδειγμα δεν υπάρχει άλλος browser πέραν του Internet Explorer, οι εφαρμογές αναπαραγωγής αρχείων βίντεο είναι ελάχιστες καθιστώντας δύσκολη τη θέαση ταινιών που δεν είναι αρχεία MP4 και φυσικά ακόμα και όσες εφαρμογές υπάρχουν, είναι σχεδιασμένες για χρήση μέσα από το Modern UI και όχι για desktop χρήση. Ακόμα και σε σύγκριση με το store των κανονικών Windows, αυτό των Windows RT υπολείπεται σε εφαρμογές, αφού για παράδειγμα το VLC ενώ έχει κυκλοφορήσει για Windows 8/8.1, δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για Windows RT 8/8.1. Η κατάσταση αυτή πάντως αναμένεται να ομαλοποιηθεί σιγά σιγά, καθώς με την έλευση των Windows 8.1, οι developers έχουν τη δυνατότητα για δημιουργία κοινής εφαρμογής για τις δυο πλατφόρμες (ARM και x86).



Συνολικά, το Surface 2 είναι μια πολύ καλή λύση για τους χρήστες που δεν έχουν πολλές απαιτήσεις και θέλουν να μπορούν να κάνουν τα βασικά, δηλαδή χρήση Internet, Office και διασκέδαση, έχοντας μια συσκευή που λειτουργεί τόσο σαν tablet όσο και σαν φορητός. Ο ανταγωνισμός βέβαια είναι πολύ μεγάλος και έντονος. Από τη μια έχουμε το iPad Air, το οποίο προσφέρει τη πληρέστερη γκάμα εφαρμογών που θα μπορούσε κάποιος να αναζητήσει, αλλά δε μπορεί να συγκριθεί με το Surface 2 σε θέματα παραγωγικότητας, ακόμα και με την έλευση του Office για το iPad. Από την άλλη έχουμε τα διάφορα αντίστοιχης ποιότητας tablet με Android (Xperia Tablet Z2, Samsung Galaxy Note 10.1), τα οποία έχουν πρόσβαση στο γεμάτο Play Store και ταυτόχρονα προσφέρουν ευκολίες όπως πρόσβαση στο file system και χρήση πληκτρολογίου/ποντικιού. Το τι θα επιλέξει κάποιος χρήστης έχει να κάνει με τις ανάγκες του, όμως η Microsoft πλέον έχει μπει για τα καλά στο χάρτη με τις διαθέσιμες επιλογές μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Και αυτό είναι -εν τέλει- που μετράει.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*