Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

PS5 Review: Το 4Κ gaming στα καλύτερά του

*
Το PS5 έχει φτάσει στα χέρια μας εδώ και μερικές ημέρες και μπορούμε πλέον να κατανοήσουμε το όραμα της Sony για τη next-gen και το 4K gaming. Η κονσόλα της ιαπωνικής εταιρείας έφτασε χωρίς αρκετό περιεχόμενο, το οποίο ωστόσο στην πορεία των ημερών άρχισε να εμπλουτίζεται και να μας δείχνει για τα καλά τι στόχο έχει στην επόμενη γενιά και το μέλλον του gaming γενικότερα. Ας πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά, σημειώνοντας πως ακόμη δεν έχουμε πρόσβαση σε κάποιες πληροφορίες και πως το review θα ενημερώνεται σταδιακά τις επόμενες μέρες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Διαστάσεις: 390x104x260 mm (η έκδοση με το drive)
Βάρος: 4,5 κιλά
CPU: x86-64 AMD Ryzen 8 Cores/16 Threads στα 3.5GHz
GPU: AMD Radeon RDNA 2-based graphics engine, Ray Tracing Accelaration
Μνήμη: 16GB GDDR6/256-bit, bandwidth: 448GB/s
Αποθηκευτικός χώρος: Custom SSD 825GB, επεκτάσιμος με NVMe SSD, υποστήριξη HDD
Drive: Ultra HD Blu-ray
Έξοδος: HDMI 2.1 (4K 120Hz, VRR)
Είσοδοι: USB Type-A High Speed, USB-Type A Super Speed x2, USB Type-C, Ethernet


Κουτί αγοράς
Το κουτί αγοράς του PS5 είναι πραγματικά τεράστιο, μαρτυρώντας από τα πρώτα δευτερόλεπτα που θα έρθετε απέναντί του το πόσο μεγάλη είναι και η ίδια η κονσόλα. Αν δεν έχετε καταλάβει από τις διαστάσεις που αναφέρουμε παραπάνω, υπολογίστε σχεδόν μία παλάμη πιο ψηλό σύστημα από το PS4 Pro, στήνοντας τα δύο μηχανήματα σε όρθια στάση. Ανοίγοντάς το θα βρείτε ένα κουτί με το DualSense, τη βάση στήριξης, τα manuals, το καλώδιο HDMI 2.1 και το καλώδιο τροφοδοσίας.



Η αλήθεια είναι πως πάντως θα θέλαμε λίγο καλύτερης ποιότητας συσκευασία, κυρίως σε ό,τι αφορά τα δύο καλύμματα που προστατεύουν την κονσόλα στα δεξιά και αριστερά της.

Design
Ο σχεδιασμός του PS5 είναι πραγματικά ξεχωριστός. Η αλήθεια είναι πως η Sony ξεφεύγει πλέον από τον παραλληλόγραμμο σχεδιασμό και φέρνει στην αγορά μια κονσόλα που πραγματικά κερδίζει το βλέμμα από την πρώτη ματιά. Μπορεί να τοποθετηθεί και οριζόντια και κάθετα, αλλά σίγουρα τα περισσότερα σπίτια θα προτιμήσουν την πρώτη επιλογή. Ο λόγος είναι πως το ύψος του είναι αρκετά μεγαλύτερο απ’ ότι έχουμε συνηθίσει και μπορεί και να μην χωράει κάτω από τα περισσότερα TV/Home Cinema setups. Η αλήθεια είναι πάντως πως σε οριζόντια διάταξη χάνει αρκετή από την ομορφιά του, ενώ δείχνει περισσότερο το μεγάλο του πλάτος. Ωστόσο, το όλο ασύμμετρο design, ακόμη και στην έκδοση με το Blu-ray drive είναι πραγματικά πανέμορφο.



Αν θέλετε να τοποθετήσετε την κονσόλα είτε οριζόντια, είτε κάθετα, στο πακέτο αγοράς θα βρείτε μια ειδική βάση με δύο θέσεις, η μία για την μία περίπτωση και η άλλη για την άλλη. Καλό θα είναι ακόμη και στην κάθετη διάταξη να την χρησιμοποιήστε για να μεγιστοποιήσετε την επιφάνεια που ακουμπάει στο έπιπλο και να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την πιθανότητα μιας πτώσης.

Στο μπροστινό του τμήμα θα βρείτε μια θύρα USB-C, την υποδοχή του drive στη λευκή επιφάνεια και τα πλήκτρα ενεργοποίησης/απενεργοποίησης και eject. Στο πίσω μέρος υπάρχουν οι άλλες δύο θύρες USB, η θύρα HDMI και η υποδοχή του καλωδίου Ethernet. Στα πλαϊνά τμήματα δεν υπάρχει κάτι άλλο αξιοσημείωτο.



Λειτουργία
Ο σκληρός δίσκος της κονσόλας έχει ονομαστική χωρητικότητα 825GB, αν και διαθέσιμα στο χρήστη είναι μόλις τα 667.2GB από αυτά. Αν θέλετε να γλιτώσετε χώρο με τα PS4 games σας που δεν χρειάζεται να «τρέχουν» από τον βασικό SSD, δεν έχετε παρά να τα μεταφέρετε σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και απλά να τον συνδέσετε στην κονσόλα. Αυτόματα, αυτή θα τα εντοπίσει και θα τα προσθέσει στο σχετικό library του μενού. Τα PS5 games «τρέχουν» μόνο από τον εσωτερικό δίσκο, κι αυτό γιατί χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων.

Η κονσόλα είναι κατά βάση αθόρυβη, ενώ τη μόνη φορά που μας…ενόχλησε είναι όταν φορτώσαμε ένα δίσκο για να γίνει η σχετική αντιγραφή αρχείων. Από εκεί και έπειτα, σχεδόν δεν την ακούγαμε. Ωστόσο, επειδή ακόμη δεν έχουμε σαφές δείγμα τίτλων που να ζορίζουν το σύστημα, ασφαλές συμπέρασμα δεν μπορεί να βγει. Το περιβάλλον χρήσης είναι επίσης διαφορετικό από ό,τι έχουμε δει στις τελευταίες γενιές συστημάτων. Η κάθετη μπάρα στο κέντρο της οθόνης έχει μεταφερθεί στο επάνω μέρος της, δίνοντας πολλαπλές επιλογές σε κάθε game. Μάλιστα και οι multimedia εφαρμογές είναι σε ξεχωριστή ενότητα, καθαρίζοντας ακόμη περισσότερο το χώρο του χρήστη που επιθυμεί να ασχοληθεί είτε με τη μία είτε με την άλλη κατηγορία εφαρμογών.



Τα Activity Cards έχουν παρουσιαστεί και από την Sony και προσφέρουν πολύ περιεχόμενο που δημιουργείται στο περιβάλλον του χρήστη ανάλογα με το τι έχει κάνει και πόσο έχει προχωρήσει σε ένα game. Θα βρείτε δηλαδή άμεσα κάρτες που θα σας ταξιδεύουν σε συγκεκριμένα σημεία ενός τίτλου ή και πρόσφατα σημεία που κερδίσατε ένα trophy. Από αυτά μάλιστα είναι και εύκολο να φορτώσετε απευθείας ένα game, με μια διαδικασία που ολοκληρώνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Με το πάτημα του πλήκτρου PlayStation στο χειριστήριο, στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται άλλη μια σειρά εντολών (Control Center) που περιλαμβάνει ενημερώσεις για ειδοποιήσεις και πρόοδο downloads, λίστα των online φίλων, επιλογές μουσικής και μικροφώνου, ενδείξεις για την μπαταρία και ρυθμίσεις προφίλ, καθώς και τις επιλογές για το κλείσιμο της κονσόλας. Το Switcher είναι μια ενδιαφέρουσα λειτουργία (είναι στη δεύτερη θέση) και χρησιμοποιείται με τη λογική της γρήγορης εναλλαγής ανάμεσα σε ενεργές εφαρμογές και games. Δεν έχει τη λογική και την ευκολία του Quick Resume, καθώς δεν σας ρίχνει ξανά μέσα στο παιχνίδι που έχετε προσφάτως κλείσει, αλλά δίνει εντολή να φορτώσει ξανά και άμεσα κάτι που έχετε αφήσει πίσω σας. Θα λέγαμε πως λειτουργεί ως συλλογή κάποιων shortcuts για τις επιλογές που έχετε κάνει πρόσφατα. Από το μενού έχετε και άμεση πρόσβαση τόσο στο PlayStation Store, όσο και στον τομέα του PlayStation Plus και της PS Plus Collection.

Στα των ρυθμίσεων, έχετε πάλι όλες τις δυνατότητες να φέρετε την κονσόλα στα μέτρα σας, σε επίπεδο εικόνας και ήχου, ενώ αρκετές είναι και οι επιλογές σε επίπεδο accessibility για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το λειτουργικό είναι εξαιρετικά συνδυασμένο με όλους τους τομείς και τις ενότητες και δεν θα καταλάβετε πως κινείστε από τον ένα τομέα σε έναν άλλο.

Να τονίσουμε για άλλη μια φορά πως το PS5 menu είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά.

Επιδόσεις
Στο κομμάτι των επιδόσεων δεν έχουμε δυστυχώς να πούμε πολλά ακόμη, μιας και το μόνο καθαρόαιμο next-gen game που είχαμε στην κατοχή μας ήταν το Marvel’s Spider-Man: Miles Morales. Ο τίτλος προσφέρει είτε εξαιρετικά σταθερό 4K 60fps, είτε ray tracing με 30fps. Όσο και να είστε λάτρης της λεπτομέρειας, πιστέψτε μας, η δράση σε 4K 60fps, ειδικά σε ένα τέτοιο game με μεγάλες ταχύτητες κίνησης, είναι κάτι παραπάνω από εκπληκτική.

Σημαντική δουλειά έχει γίνει από τη Sony και στο κομμάτι του backwards compatibility, κάνοντάς μας μάλιστα να απορούμε γιατί η ιαπωνική εταιρεία δεν είχε μιλήσει ανοιχτά τόσο καιρό, έστω δίνοντας κάποιες ελάχιστες πληροφορίες. Η κονσόλα αξιοποιεί τις δυνατότητές της και προσφέρει ταχύτερους χρόνους φόρτωσης και καλύτερο frame rate, όπου το επιτρέπει ο developer. To Digital Foundry έκανε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα-ανάλυση στο θέμα και μπορείτε να το δείτε στη συνέχεια του άρθρου.



Συνολικά πάντως, ο τρόπος που φορτώνει το οτιδήποτε στην κονσόλα και μάλιστα αν μιλάμε για PS5 game, οι ταχύτητες που θα ζήσετε είναι σχεδόν πρωτόγνωρες. Το Marvel’s Spider-Man: Miles Morales φορτώνει σε σχεδόν 8,5 δευτερόλεπτα, ένα save μπορεί να γίνει load σε μόλις 2 (δευτερόλεπτα) ενώ το fast travel μέσα στα διάφορα σημεία στο χάρτη του τίτλου ολοκληρώνεται σε ελάχιστον χρονικό διάστημα.

Το 3D Audio εξυπηρετείται προς το παρόν μόνο με τη χρήση ακουστικών και με την κατάλληλη ρύθμιση μέσα από το μενού της κονσόλας, μπορεί να δώσει μια πολύ καλύτερη εμπειρία περιμετρικού ήχου. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να ξέρετε είναι πως για να απολαύσετε πλήρως τη δυνατότητα αυτή, θα πρέπει να την υποστηρίζει και το ίδιο το game.

Χειριστήριο
Το πιο next-gen χαρακτηριστικό του PS5 και ένα σημείο που το κάνει να υπερέχει του ανταγωνισμού από το πρώτο λεπτό που θα ανοίξει κανείς το κουτί του είναι το DualSense controller. Η Sony έχει βάλει όλη τη μαγεία της στη δημιουργία του νέου controller, προσφέροντας κάτι πραγματικά μοναδικό. Μπορεί το haptic feedback, το ηχείο, το μικρόφωνο και τα adaptive triggers να μην είναι από μόνα τους το κάτι πρωτοποριακό, ωστόσο ο συνδυασμός όλων των παραπάνω, καταφέρνει να αφήσει τον χρήστη με το στόμα ανοιχτό. Ειδικά σε παιχνίδια που εκμεταλλεύονται σωστά ένα συνδυασμό των παραπάνω (ή και όλα τα παραπάνω), όπως το Astro’s Playroom. Ο τίτλος αυτός δε αποδεικνύεται το απόλυτο tech demo για τις δυνατότητες του περιφερειακού.



Στο εν λόγω game θα δείτε το πως το χειριστήριο μπορεί να αποδώσει σωστά την επαφή του χαρακτήρα με το έδαφος (τις διάφορες μορφές του), το πόσο σημαντικά συμπληρώνει το ηχείο τον ήχο που έρχεται από την τηλεόραση ή το home cinema, αλλά και το πόσο λεπτομερώς αποδίδεται κάθε πάτημα στις σκανδάλες που αλλάζουν συμπεριφορά ανάλογα με τις στολές που φοράει ο χαρακτήρας. Θα νιώσετε τον ήχο και το κάθε πάτημα σε μεταλλικό έδαφος, θα καταλάβετε με ήχο και μικρά «χτυπήματα» στους μηχανισμούς δόνησης κάθε στάλα της βροχής και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες.



Ωστόσο αυτό που οφείλουμε να σημειώσουμε είναι πως όσο μεγαλώνουν οι παραγωγές και οι εταιρείες θα πρέπει να αφιερώνουν ωφέλιμο χρόνο σε τέτοιες έξυπνες υλοποιήσεις, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να βλέπουμε παρόμοιες περιπτώσεις εκμετάλλευσης των μοναδικών αυτών χαρακτηριστικών. Ή και για τον ίδιο το χρήστη θα είναι πιο δύσκολο να δώσει τόση σημασία στο πόσο έντονα κλωτσάει το χειριστήριο. Το γενικότερο συμπέρασμα δοκιμάζοντας και το Marvel’s Spider-Man: Miles Morales είναι πως ο εκάστοτε developer θα μπορέσει να αποδείξει με τη δουλειά του το πόσο σημαντικό είναι να έχει στα χέρια του ένα τέτοιο εργαλείο σαν το DualSense Controller.

Σχεδιαστικά, το χειριστήριο είναι λίγο μεγαλύτερο από το DualShock 4, δεν έχει την κλασική κυκλική επιφάνεια στα πλήκτρα εντολών στο δεξί του τμήμα, ενώ στα υπόλοιπα επίπεδα δεν βλέπουμε και τρομακτικές διαφορές από την περασμένη γενιά. Το Share button έγινε πλέον Create button και προσφέρει άμεση πρόσβαση σε καταγραφή στιγμιοτύπων και videos, αλλά και τον άμεσο διαμοιρασμό τους σε άλλους χρήστες με διάφορους τρόπους. Αλλαγή έχουμε και στο PlayStation button που έχει μετατραπεί σε…PlayStation Logo που είναι και τοποθετημένο στο ίδιο σημείο. Σε ό,τι αφορά τη μπαταρία του τέλος, τη διάρκειά της την υπολογίσαμε στις 6-7 ώρες μετά από μια πλήρη φόρτιση, ωστόσο και αυτό εξαρτάται ανάλογα με τη χρήση που γίνεται στα διάφορα χαρακτηριστικά, όπως το haptic feedback.

Να σημειώσουμε πως μπορείτε να συνδέσετε και DualShock 4 στο PS5, ωστόσο θα το δείτε να λειτουργεί μόνο στα PS4 games. Στο μενού μπορεί να σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε, αλλά μόλις φορτώσει ένα PS5 game, θα το δείτε απλά να μην «απαντάει» σε καμία εντολή σας.

Συμπέρασμα
Το PS5 είναι ένα σαφές μήνυμα της Sony προς πάσα κατεύθυνση. Ένα μήνυμα ισχυρό που ξεκινάει από το πόσο ξεχωριστό και τεράστιο είναι το σασί της κονσόλας και φτάνει στις αλλαγές που έχουν γίνει σε περιβάλλον χρήσης, χειριστήριο και τη συνολική premium αισθητική που δείχνει άλματα προόδου σε σχέση με τα παλαιότερα συστήματα. Τα υψηλότερα frame rates και η ανάλυση του 4Κ είναι οι μεγάλες μας ελπίδες για μια νέα σταθερά στο gaming και το PS5 είναι εδώ για να υπηρετήσει πιστά αυτό το σκοπό.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • TheChief
    • Είχα την ευκαιρία να πιάσω το χειριστήριο του PS5 και να παίξω Astro's Playroom. Χαίρομαι που η Sony δίνει βάση στη βελτίωση του συμβατικού χειριστηρίου. Ας ελπίσουμε η αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων να μην περιοριστεί σε έναν μικρό αριθμό σκόρπιων τίτλων, όπως πάνω-κάτω έγινε με το HD Rumble του Switch.

*