Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Philips Momentum 326M6VJRMB Review

*
Το Philips Momentum 326M6VJRMB είναι ένα gaming monitor που λειτουργεί σε ανάλυση 4K και προορίζεται για χρήση τόσο παρέα με υπολογιστή όσο και με κονσόλες.

Μέσα από τις σελίδες του Enternity έχουμε παρουσιάσει δεκάδες οθόνες για gaming, μεταξύ των οποίων και το τεράστιο Philips Momentum 43 Review (του οποίου η τιμή πλέον έχει πέσει σε αντίστοιχα επίπεδα με αυτά του παρόντος μοντέλου). Το παρόν είναι μια μικρότερη έκδοση της ίδιας σειράς, ένα gaming monitor τόσο για υπολογιστές όσο και για χρήση παρέα με κονσόλες. Έρχεται στη συσκευασία του σε δυο κομμάτια, το ίδιο το panel και την εντυπωσιακή βάση στήριξης με το μπράτσο, η οποία κουμπώνει εύκολα και χωρίς χρήση εργαλείων στην οθόνη. Από πλευράς εργονομίας, προσφέρεται ρύθμιση ύψους καθώς και tilt, αλλά όχι κάτι άλλο. Ακόμα και έτσι όμως, στην πλάτη του διαθέτει βάση VESA, κάτι που το καθιστά ικανό να τοποθετηθεί σε βάση στήριξης τοίχου. Αφού βγει από τη συσκευασία και τοποθετηθεί σε ένα γραφείο, η εγκατάστασή της είναι πανεύκολη. Ένα καλώδιο ρεύματος στη πρίζα ( με την οθόνη να χρησιμοποιεί εξωτερικό τροφοδοτικό), ένα καλώδιο Display Port (στη μοναδική σχετική θύρα) στο PC παρέα με ένα USB 3.0 καλώδιο για να λειτουργήσει το ενσωματωμένο USB hub 4 θυρών και όποιος θέλει. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να συνδέσουμε ακόμα τρεις συσκευές HDMI, κάτι που ανεβάζει σημαντικά την εργονομία της συσκευής, αφού κάποιος έχει τη δυνατότητα να συνδέσει και όλες του τις κονσόλες. Υπάρχει έξοδος ακουστικών και αναλογική είσοδος ήχου, αλλά τα ενσωματωμένα δυνατά ηχεία με υποστήριξη DTS κάνουν καλή δουλειά ούτως ή άλλως, οπότε μάλλον είναι αχρείαστη η σύνδεση ακουστικών.




Το monitor είναι συμβατό με το πρότυπο HDR600, το οποίο σημαίνει πως μπορεί να προσφέρει μέχρι 600nits φωτεινότητας (μέγιστη). Η αλήθεια είναι πως το panel δε προσφέρει τόσο ομοιογενή φωτισμό, κάτι που φαίνεται εντονότερα όταν γεμίσουμε όλη την εικόνα με μαύρο ή λευκό χρώμα. Σε καταστάσεις gaming και περιβάλλον Windows, το πρόβλημα αυτό δε γίνεται τόσο αντιληπτό. Το panel είναι τύπου MVA και έτσι προσφέρει και γρήγορη απόκρισης αλλά και μεγάλες γωνίες θέασης, ενώ χρωματικά τα καταφέρνει μια χαρά με κάλυψη sRGB κατά 100%. Από το εργοστάσιο έρχεται σχεδόν άριστα ρυθμισμένο και δε θα χρειαστεί να κάνετε ιδιαίτερες ρυθμίσεις, με τις διαθέσιμες πάντως να είναι αρκετές όσον αφορά στη ρύθμιση των χρωμάτων. Η πρόσβαση στο μενού επιλογών γίνεται μέσα από ένα joystick το οποίο είναι τοποθετημένο στη πλάτη και προς τα δεξιά της οθόνης και μας φαίνεται κάπως μακριά. Θα το θέλαμε είτε μπροστά, είτε έστω ποιο κοντά. Μια από τις ενδιαφέρουσες επιλογές είναι και το γεγονός ότι το monitor υποστηρίζει λειτουργίες PiP και PbP, οπότε κάποιος μπορεί να έχει ενεργές δυο εισόδους εικόνας, και να βλέπει ταυτόχρονα και από το Display Port και από κάποιο HDMI. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως το monitor προσφέρει LED φωτισμό στο κάτω μέρος, ο οποίος ονομάζεται Ambiglow από τη Philips και μπορεί να ρυθμιστεί μέσα από το μενού της οθόνης για το πώς θα λειτουργεί. Στην περίπτωσή μας επιλέξαμε την αυτόματη ρύθμιση, όπως το monitor προσπαθεί να «ματσάρει» τα χρώματα που παίζουν στην οθόνη και να φωτίσει αντίστοιχα το γραφείο, δημιουργώντας ένα ομοιόμορφο φωτισμό. Υπάρχει δυνατότητα για επιλογή συγκεκριμένου χρώματος ή εντελώς χειροκίνητες ρυθμίσεις για το πώς θα δημιουργείται ο φωτισμός. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα όμορφο, ειδικά το βράδυ.



Από πλευράς εικόνας, το monitor μας άφησε ικανοποιημένους, πετυχαίνοντας ακρίβεια στα χρώματα, καλή φωτεινότητα και αρκετά καλές γωνίες θέασης (ειδικά αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα VA panel). Σε περιβάλλον HDR10 πάλι, μας άφησε καλή εντύπωση δοκιμάζοντας το Far Cry 5, ενώ συμβατά βίντεο σε YouTube και Netflix, παίζουν εξαιρετικά. Κάτι άλλο που πρέπει να αναφέρουμε αφορά το Freesync: μέχρι πρόσφατα, η τεχνολογία αυτή ήταν διαθέσιμη μόνο σε υπολογιστές με AMD gpus. Πλέον όμως η Nvidia επιτρέπει ακόμα και σε μι πιστοποιημένα monitor να ενεργοποιήσουν το Gsync, με τη πιθανότητα αυτό να λειτουργήσει. Όντως, το Gsync ενεργοποιήθηκε, όμως η οθόνη υποστηρίζει πολύ μειωμένο εύρος refresh rate (40-60Hz) και έτσι, παίζοντας Far Cry σε laptop με GTX1650 και ανάλυση 4Κ, δε καταφέραμε να το χρησιμοποιήσουμε καθώς το frame rate βρισκόταν γύρω στα 30fps. Το input lag πάλι είναι μικρό βοηθώντας ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια του gaming. Επίσης, δε παρατηρήσαμε προβλήματα όπως motion blur και ghosting, έχοντας μια καλή εμπειρία gaming.



Συνολικά, για τα χρήματα που κοστίζει (γύρω στα €500) αποτελεί μια ενδιαφέρουσα λύση για αρκετό κόσμο. Η μεγάλη διαγώνιος, η ανάλυση 4K και η ύπαρξη HDR είναι στοιχεία που θα εκτιμηθούν κυρίως από τους console gamers, ωστόσο ακόμα και για χρήστες υπολογιστών είναι καλή λύση, αρκεί να μη ψάχνει κανείς πολύ υψηλά  refresh rate. Σίγουρα το Freesync βοηθάει, αλλά θα θέλαμε να κατεβαίνει χαμηλότερα από τα 40Hz. Από πλευράς εργονομίας θα μπορούσε να είναι καλύτερη, με τη βάση της να καταλαμβάνει αρκετό χώρο, ενώ και το πλήκτρο ελέγχου του μενού είναι δύσκολο να το φτάσει κανείς. Από την άλλη, το Ambilight προσφέρει τη δική του ξεχωριστή πινελιά και σίγουρα αρέσει. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • HDR10
  • Freesync (+Gsync)
  • Ωραίες, 32 ίντσες
  • Το Ambilight
  • OSD με πολλές επιλογές
  • Συναρμολόγηση χωρίς εργαλεία
  • Πολλές θύρες, υποστήριξη PiP/PbP
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Εξωτερικό τροφοδοτικό
  • Βάση που καταλαμβάνει αρκετό χώρο στο γραφείο
  • Συμπιεσμένο εύρος refresh rate που λειτουργεί το Freesync
  • Το joystick ενεργοποίησης του OSD είναι κάπως δύσκολο να το φτάσει κανείς.
  • Τα πλαστικά του monitor
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*