Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Realme 8 Review

  • Realme 8
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.realme.com/in/realme-8 FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7.5

    ENTERNITY SCORE
*
Δεν έχουν περάσει παρά μερικοί μήνες που η Realme παρουσίασε τα Realme 7/7 Pro και ήδη φέρνει στην αγορά  τους διαδόχους των δυο συσκευών, τα Realme 8 και 8 Pro. Έχοντας ήδη παρουσιάσει το δεύτερο, έρχεται η ώρα να δούμε και το μικρότερο αδερφάκι, το Realme 8 το οποίο κυκλοφορεί σε δυο εκδόσεις: 4GB/64GB στα €199 μέχρι 20/4 (μετά στα €219) και  6GB/128GB στα €219 μέχρι 20/4 (μετά στα €239). Εμείς είχαμε την έκδοση 6GB/128GB.



Η συσκευή έρχεται σε ένα όμορφο, κίτρινο, κουτί το οποίο περιλαμβάνει το τηλέφωνο, ένα γρήγορο φορτιστή 30Watt, ένα καλώδιο Type-C USB και μια διάφανη, μαλακή θήκη προστασίας. Η ίδια η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό με την οθόνη μπροστά να είναι καλυμμένη με μια ζελατίνα προστασίας. Το Realme 8 είναι πραγματικά μικρό, ιδιαίτερα λεπτό και αρκετά ελαφρύ κάτι που το αντιλαμβάνεται κανείς άμεσα στο χέρι. Σε αυτό παίζει ρόλο και η οθόνη 6,4’’, ανάλυσης Full HD+ η οποία εντυπωσιάζει αν αναλογιστούμε τη κατηγορία τιμής, αφού έχουμε να κάνουμε με ένα Amoled panel (η ίδια με αυτή που έχει το Realme 8 Pro). Στη δεξιά πλευρά είναι το power button και τα volume controls παρέα ενώ στην αριστερή πλευρά έχουμε τη θέση για τοποθέτηση των καρτών sim. Το τηλέφωνο είναι 4G και δέχεται δυο κάρτες SIM ενώ μπορεί επιπλέον να δεχτεί και κάρτες micro SD (μέχρι 256Gb). Στο κάτω μέρος έχουμε το αξιοπρεπές σε ένταση και ποιότητα ηχείο, έξοδο ακουστικών και τη θύρα Type-C USB.



Το τηλέφωνο στο χέρι έχει εξαιρετική αίσθηση, κρατιέται πολύ καλά με το ένα χέρι, ενώ τα δάχτυλα φτάνουν χωρίς κόπο στα πλήκτρα ελέγχου. Η πλάτη της συσκευής δεν είναι ίδια με αυτή του Realme 8 Pro καθώς είναι περισσότερο γυαλιστερή με αποτέλεσμα να μένουν πάνω της τα δαχτυλικά αποτυπώματα, Όμως και εδώ έχουμε μια μεγάλη εκτύπωση του moto “Dare to Leap”. Στη πλάτη συναντάμε επίσης και το τετραπλό σύστημα καμερών οι οποίες είναι τοποθετημένες σε δυο ζεύγη, το ένα κάτω από το άλλο, ενώ παρέα τους βρίσκεται και το Led Flash.



Η οθόνη καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης, αφήνοντας ένα σχετικά μεγάλο bezel στο κάτω μέρος, με τη selfie camera να είναι τοποθετημένα πάνω αριστερά και μέσα στην οθόνη. Ακριβώς στο πάνω άκρο της οθόνης, υπάρχει το ακουστικό το οποίο ίσα που φαίνεται. Ποιοτικά, είναι πραγματικά καλή με επαρκή φωτεινότητα για χρήση ακόμα και κάτω από το ηλιακό φως. Το λειτουργικό προσφέρει και κάποιες παραμετροποιήσεις που αφορούν στην οθόνη, όπως η μπάρα επιλογής θερμοκρασίας χρώματος από κρύο σε θερμό (χωρίς όμως να εμφανίζονται οι τιμές θερμοκρασίας χρώματος). Το λειτουργικό (Realme UI 2.0 πάνω από Android 11) προσφέρει φυσικά Dark Mode καθώς και reading mode (το λέει eye care) ενώ φυσικά υποστηρίζεται Always on Display. Στο σημείο αυτό καλό είναι να σημειώσουμε πως η συσκευή υποστηρίζει HDR περιεχόμενο, με το YouTube να είναι συμβατό και να δείχνει ωραία τα αντίστοιχα βίντεο. Ωστόσο, τουλάχιστον στη συσκευή που είχαμε στα χέρια μας δε καταφέραμε να εγκαταστήσουμε καν το Netflix, καθώς δε μπορούσαμε να το βρούμε στο Play Store. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό οφείλεται στην έκδοση της συσκευής που είχαμε στα χέρια και θεωρούμε πως δε θα συμβαίνει στις συσκευές που κυκλοφορούν στα καταστήματα. Μέσα στην οθόνη υπάρχει και αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος ο οποίος είναι εξαιρετικά γρήγορος και λειτουργεί με ακρίβεια, αν και η αλήθεια είναι πως η τοποθέτησή του σχετικά χαμηλά στην οθόνη δε βολεύει τόσο πολύ, τουλάχιστον στα χέρια του υπογράφοντα.



Όσον αφορά στη χρήση του Realme 8, αυτό έρχεται με το  νέο Realme UI 2.0 το οποίο έχει αναβαθμιστεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν, εξακολουθώντας όμως να θυμίζει stock Android. Όμορφα εικονίδια, app drawer και μια μπάρα συντομεύσεων στην οποία μπορούμε να έχουμε όσες εφαρμογές θέλουμε για να τις εκκινούμε άμεσα, είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του UI. Το SoC, ένας οχταπύρηνος MediaTek Helio G95, φροντίζει ώστε το τηλέφωνο να τρέχει άνετα τις διάφορες εφαρμογές, ακόμα και όταν βάλουμε 2 να τρέχουν ταυτόχρονα μέσω του split screen που υποστηρίζεται. Μάλιστα, μπορεί κανείς να εκκινήσει το split screen τραβώντας μια εφαρμογή από τη sidebar στη κεντρική οθόνη. Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει επιτρέπει στο τηλέφωνο να παίζει άνετα όλα τα σύγχρονα παιχνίδια. Μάλιστα, υπάρχει και δυνατότητα για εμφάνιση overlay στα παιχνίδια το οποίο εμφανίζει τη χρήση CPU/GPU καθώς και το τρέχον frame rate, κάτι που ενεργοποιείται μέσα από την εφαρμογή Game Space, η οποία προσφέρει πλήθος επιλογών και γενικά θα ικανοποιήσει τους gamer. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη τεράστια αυτονομία που πετυχαίνει (διαθέτει μπαταρία 5000mAh), μπορεί κανείς να παίζει με τις.. ώρες, κάτι που βοηθάει και το αυξημένο sampling rate της οθόνης στα 180Hz.  Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως δοκιμάσαμε τον Helio G95 και σε περιβάλλον emulation (PPSSPP, Dolphin, Citra) και με εξαίρεση τα παιχνίδια του PSP στον PPSSPP όπου μπορέσαμε να παίξουμε άνετα όλα τα games σε αναλύσεις από 3x της κανονικής (God of War Chains of Olympus) μέχρι 10x της κανονικής (Little Big Planet), στους δυο άλλους emulator το gaming ήταν hit or miss. Κάποια παιχνίδια Gamecube είναι playable με full frame rate στο Dolphin, αλλά τα περισσότερα Wii games δεν έχουν το απαιτούμενο frame rate ακόμα και σε ανάλυση 1x. Όσον αφορά σε παιχνίδια 3DS με τον Citra, ακόμα δεν υπάρχει καλή συμβατότητα του Mali GPU που φοράει το SoC. Γενικά όμως, όσοι αποκτήσουν το τηλέφωνο θα μπορούν να παίζουν τα παιχνίδια που βρίσκονται στο Play Store.



Πηγαίνοντας τώρα στις κάμερες, εδώ έχουμε και τη μεγαλύτερη διαφορά έναντι του Realme 8 Pro κυρίως όσον αφορά στο βασικό αισθητήρα, καθώς εδώ έχουμε ένα περισσότερο γήινο αισθητήρα στα 64MP έναντι του Samsung HM2 στα 108Mpixel.  Ο αισθητήρας βρίσκεται πίσω από φακό διαφράγματος f/1.79, υποστηρίζει auto focus αλλά δεν έχει οπτική σταθεροποίηση. Την ημέρα δίνει καλά αποτελέσματα, με ωραία χρώματα και αρκετή λεπτομέρεια ενώ χάρη στο HDR το οποίο ενεργοποιείται αρκετά συχνά, προσφέρεται και καλό δυναμικό εύρος. Μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει και το AI mode το οποίο αυτό που κάνει στη πραγματικότητα είναι να τονώσει περισσότερο τα χρώματα, κάτι που εμείς δε προτιμάμε. Υπάρχει δυνατότητα για φωτογραφίες στα 64Mpixel με την ταχύτητα αποθήκευσης να φτάνει είναι γρήγορη, αλλά στη πραγματικότητα το μοναδικό κέρδος που έχει κανείς είναι να κάνει μετά crop στη λήψη για zoom, καθώς το Realme 8 δε διαθέτει αισθητήρα telephoto.  Όσον αφορά τώρα την απόδοση του αισθητήρα το βράδυ, μη περιμένει κανείς θαύματα εκτός και αν χρησιμοποιήσει το Night Mode, το οποίο βοηθά αρκετά ώστε να έχουμε χρήσιμες λήψεις.


wide vs ultra wide


wide vs ultra wide


wide vs ultra wide

Πηγαίνοντας τώρα στους τρεις άλλους φακούς, αυτό που θα χρησιμοποιήσει ο περισσότερος κόσμος είναι ο Ultrawide των 8MP, ο οποίος όμως αποδίδει μέτρια. Είναι μεν αρκετά “ανοιχτός” και χωράει πολύ εικόνα, όμως τόσο η λεπτομέρεια όσο και τα χρώματά του δεν είναι τα καλύτερα δυνατά. Για τη κατηγορία τιμής είναι μια τίμια επιλογή, αλλά μη περιμένετε θαύματα. Υποστηρίζεται από το Night Mode, κάτι που κάνει τις φωτογραφίες περισσότερο αξιοποιήσιμες, αλλά και πάλι δε πρόκειται να δει κανείς εντυπωσιακές λήψσεις. Ο τρίτος φακός είναι ένας αισθητήρας βάθους ο οποίος βοηθά το βασικό φακό να βγάλει portrait λήψεις με συμπαθητικό bokeh και ο τελευταίος είναι ένας macro στα 2MP για να βγάζει κανείς φωτογραφίες από πολύ κοντά, χωρίς όμως να περιμένει κανείς λεπτομέρεια στις λήψεις, ενώ και το fixed focus στα 4cm απαιτεί προσπάθεια από το χρήστη για να εστιάσεις. Από εκεί και πέρα, το software προσφέρει διάφορες επιλογές όσον αφορά στους τρόπους φωτογράφισης. Υπάρχει το portrait mode το οποίο κάνει πραγματικά καλή δουλειά, το starry mode για φωτογράφιση του έναστρου ουρανού, αν και στην περίπτωση αυτή χρειάζεται τρίποδο.

  
Macro

Το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει βίντεο σε 4k/30fps (χωρίς όμως καμία σταθεροποίηση) μόνο με το βασικό αισθητήρα. Αν και τα βίντεο αποθηκεύονται με μεγάλο bitrate στα 50Mbps, εντούτοις παρατηρήσαμε αρκετά θέματα με «σπασμένα» χρώματα και έντονο sharpening. Επιπλέον, η έλλειψη οποιασδήποτε σταθεροποίησης δημιουργεί βίντο με πολύ κούνημα. Με το βασικό αισθητήρα πάλι υποστηρίζεται βίντεο 1080p60, το οποίο όμως είναι εξαιρετικά soft. Μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει ηλεκτρονική σταθεροποίηση με το 1080p30 βίντεο να μην είναι κάτι ιδιαίτερο, ενώ επιλέγοντας max ultra steady ενεργοποιείται ο ultrawide φακός, όπου το αποτέλεσμα είναι μάλλον χειρότερο χωρίς να είναι ιδιαίτερο πιο σταθερό. 


Video 4K30


Video 1080p60


Video 1080p30


Video dualview

Υπάρχουν και διάφορα κολπάκια που μπορεί να κάνει κανείς, όπως η χρήση μας σειράς από φίλτρα, από απλά χρωματικά μέχρι περισσότερο σύνθετα. Για παράδειγμα έχουμε τα Crismson, Forest Green και Sky Blue με καθένα από αυτά να αφήνει χρωματισμένο στο βίντεο μόνο το αντίστοιχο χρώμα. Μια άλλη δυνατότητα που προσφέρεται είναι αυτή του dual video όπου σε ένα κλιπ μπορούμε να έχουμε παρέα τη selfie cam και τη βασική κάμερα, με διάφορους συνδυασμούς ως προς το πώς εμφανίζονται.



Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης, το Realme 8 είναι μια καλή συσκευή για τα χρήματα που κοστίζει, ειδικά μετά την έκπτωση των €20 για τις αγορές μέχρι 20 Απρίλη. Είναι εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, με τεράστια αυτονομία και όμορφη οθόνη. Το SoC είναι επαρκές για τους περισσότερους χρήστες ενώ από το σύστημα καμερών, η βασική θα δώσει όμορφες φωτογραφίες την ημέρα και καλές το βράδυ με Night Mode. Ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση με αυτά που προσφέρει το Realme 8 Pro. Για τα χρήματα που κοστίζει, είναι μια καλή επιλογή που αξίζει τη προσοχή των χρηστών. 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Τεράστια αυτονομία χάρη στη μεγάλη μπαταρία
  • Amoled οθόνη, σπάνια σε αυτά τα χρήματα
  • Λεπτό και ελαφρύ
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η ποιότητα του βίντεο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*