Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy Z Fold 2 5G Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Samsung Galaxy Z Fold 2 5G είναι ένα εξαιρετικό δείγμα για το πως μπορεί να δημιουργεί ένα καταπληκτικό foldable τηλέφωνο, με κόστος απαγορευτικό -όμως- για τον περισσότερο κόσμο.

Η προηγούμενη χρονιά είναι η χρονιά 0 για τα foldable τηλέφωνα, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους. Τόσο το Fold της Samsung όσο και το Mate X της Huawei ήταν οι συσκευές που έφεραν την επανάσταση της αναδιπλούμενης οθόνης στην αγορά. Με διαφορετικό form factor μεταξύ τους, αλλά με την ίδια πάντα λογική. Ένα χρόνο μετά, οι συσκευές αυτές έχουν γίνει περισσότερες κυρίως χάρη σε τηλέφωνα όπως το Z Flip της Samsung αλλά και το Razr της Motorola, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα σπαστά τηλέφωνα που είχαμε πριν από 15 χρόνια, πριν την έλευση των smartphones. Πλησιάζοντας προς το τέλος του 2020, η Samsung φέρνει στα ράφια των καταστημάτων το διάδοχο του πρώτου Fold με το Samsung Galaxy Z Fold 2 5G να είναι πραγματικά καλύτερο σε όλα: SoC, οθόνες, κατασκευή τα πάντα. βέβαια τα €2000+ που κοστίζει το καθιστούν μια συσκευή για πολύ λίγους, όμως δε παύει να είναι ένα εξαιρετικό smartphone. Ή tablet. Ή όπως θέλετε πείτε το γιατί είναι και τα δυο μαζί, σε ένα.




Παίρνοντας τη συσκευή στα χέρια αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως την υψηλή ποιότητα κατασκευής της. Γυαλί και μέταλλο συνδυάζονται αρμονικά αν και σίγουρα το βάρος του τηλεφώνου είναι αυξημένο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο smartphone που υπάρχει εκεί έξω. Αλλά και ο όγκος του είναι μεγαλύτερος καθώς στη πραγματικότητα είναι σαν να έχεις κάνει ένα «σάντουιτς» από δυο συσκευές με τη μια να είναι πάνω στην άλλη. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι φυσικά η πολύ μεγαλύτερη οθόνη της πρόσοψης της συσκευής σε σχέση με το προκάτοχό του. Η Samsung έκανε πραγματικότητα αυτό που ζήτησε ο κόσμος, καθώς η περυσινή front facing οθόνη ήταν πραγματικά «αστεία». Εδώ έχουμε μια, περισσότερο μακρόστενη είναι η αλήθεια, οθόνη Super Amoled διαγωνίου 6,2’’ η οποία προσφέρει τον απαραίτητο χώρο για να μπορεί ο καθένας να κάνει μια χαρά τη δουλειά του (τις περισσότερες φορές) χωρίς να χρειάζεται να ξεδιπλώσει το τηλέφωνο και να μπει στην εσωτερική οθόνη. Είναι σαφώς περισσότερο στενή από ότι έχει συνηθίσει κανείς, κάνοντας και το on screen keyboard επίσης στενό και δυσκολότερο να το χρησιμοποιήσει κάποιος. Επίσης, το μεγάλο ύψος μπορεί να δυσκολέψει τη χρήση με το ένα χέρι, ειδικά σε συνδυασμό με το μεγάλο βάρος, αλλά όπως και να έχει, η μεγαλύτερη οθόνη επιτρέπει στο χρήστη να κάνει περισσότερα πράγματα χρησιμοποιώντας το Fold 2 σαν παραδοσιακό smartphone. Αξίζει να σημειώσουμε πως η οθόνη της πρόσοψης διαθέτει προ-εγκατεστημένη ζελατίνα προστασίας ενώ στο πάνω μέρος της και μέσα σε αυτήν βρίσκεται η μια από τις δυο ίδιες selfie κάμερες και συνολικά πέντε κάμερες που έχει το τηλέφωνο.



Στη δεξιά πλευρά του τηλεφώνου βρίσκεται ο αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος (που είναι και το power button) παρέα με τα volume controls. Η επιλογή της Samsung για αναγνώστη εκεί είναι η λογική κίνηση καθώς αλλιώς θα έπρεπε να έχει inscreen fingerprint reader σε δυο οθόνες κάτι που λογικά και το κόστος θα ανέβαζε και το επίπεδο δυσκολία υιοθέτησης αυτής της τεχνολογίας. Στην αριστερή πλευρά έχουμε το μηχανισμό που συγκρατεί τα δυο τμήματα του τηλεφώνου και επιτρέπει την αναδίπλωση της οθόνης, το λεγόμενο hinge. Και αυτό είναι καινούριο με τη Samsung να έχει ενσωματώσει λειτουργίες αντίστοιχες με αυτές του Z Flip, το οποίο σημαίνει πως μπορεί κανείς να ξεδιπλώσει την οθόνη και να τη στερεώσει σχεδόν σε κάθε γωνία από τις 45 μοίρες μέχρι  τις 170 μοίρες. Η λειτουργία αυτή δίνει αρκετούς διαφορετικούς τρόπους χρήσης της συσκευής, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει στο χρήστη μια αυξημένη αίσθηση ποιότητας.



Στο σημείο αυτό πάντως πρέπει να πούμε ότι όταν η εσωτερική οθόνη είναι διπλωμένη, μεταξύ των δυο τμημάτων εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό κάποιων χιλιοστών και αυτό χρειάζεται κάποια προσοχή ώστε να μην σφηνωθεί κάποιο αντικείμενο ανάμεσα στα δυο μέρη της εσωτερικής οθόνης. Στο κάτω μέρος της συσκευής συναντάμε τη θύρα Type-C USB, συμβατή με USB 3.1 και με δυνατότητα χρήσης σαν έξοδο HDMI αξιοποιώντας παράλληλα το Samsung DeX. Ταυτόχρονα, στο κάτω μέρος υπάρχει και το ένα από τα δυο ηχείο με το δεύτερο να βρίσκεται προφανώς στο πάνω μέρος. Αυτό σημαίνει πως το Fold 2 έχει στερεοφωνικό ήχο, ο οποίος γίνεται καλύτερα αντιληπτός όταν ξεδιπλώσουμε την εσωτερική οθόνη και κρατήσουμε το τηλέφωνο σε landscape, καθώς έτσι τα ηχεία είναι στα δεξιά και αριστερά της οθόνης.



Στο πίσω μέρος της συσκευής βρίσκονται οι τρεις βασικές κάμερες, οι οποίες πάνω κάτω είναι ίδιες με αυτές που έχουν τα S20/S20+ (με εξαίρεση τον telephoto). Τρεις αισθητήρες στα 12Mpixel, ένας wide ένας ultra wide και ένας telephoto 2x, οι οποίοι κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους και με το παραπάνω τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Ακόμα και στο βίντεο, ειδικά ο βασικός αισθητήρας, το Fold 2 τα καταφέρνει εξαιρετικά (και ας μην έχουμε 8K βίντεο αλλά μόνο έως 4K/60fps). Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει κανείς με το Fold 2 και τις κάμερες αυτές είναι το γεγονός ότι μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιήσει σαν selfie κάμερες. Μέσα από το software υπάρχει η δυνατότητα ώστε, έχοντας ξεδιπλωμένη τη συσκευή, να ενεργοποιηθεί η μπροστινή οθόνη για τη προεπισκόπηση και μετά να γίνει η λήψη πατώντας ένα από τα volume πλήκτρα. Θα θέλαμε πάντως να έχουμε έλεγχο των τριών καμερών όταν χρησιμοποιούνται σε selfie mode από τη μπροστινή οθόνη, κάτι που δυστυχώς δεν επιτρέπει η Samsung. Οι επιλογές του mode (βίντεο, φωτογραφία κτλ) και της κάμερας γίνονται μόνο από τη μεγάλη οθόνη, καθώς εκεί είναι το interface του software. Η μπροστινή οθόνη, στη περίπτωση αυτή, λειτουργεί μόνο για τη προεπισκόπηση.



Όλη η ιστορία του Fold 2 βέβαια είναι η εσωτερική οθόνη. Με το που ξεδιπλώνει κανείς τη συσκευή, βρίσκεται σε μια τεράστια Super Amoled οθόνη 7,6’’ ανάλυσης 2208x1768 pixel. Μάλιστα, το software της Samsung έχει φροντίσει ώστε ότι δείχνει η εξωτερική οθόνη πριν ανοίξει κανείς το τηλέφωνο, να μεταφερθεί αμέσως στη μεγάλη εσωτερική. Διαβάζει κανείς μια σελίδα στο Internet ή απαντάει σε ένα email αλλά θέλει περισσότερο χώρο; Απλά «ανοίγει» τη συσκευή και συνεχίζει αυτό που έκανε απλά σε μεγαλύτερη οθόνη, άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις. Μάλιστα, μπορεί κανείς να κάνει και το ανάποδο, εφόσον προβεί στις κατάλληλες ρυθμίσεις, δηλαδή να φύγει από την εσωτερική μεγάλη οθόνη και να συνεχίσει στην εξωτερική. Σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, η οθόνη έχει μικρότερα bezel ενώ όπως αναφέραμε και νωρίτερα το σύστημα καμερών που στο πρώτο Fold έπιανε ένα μεγάλο μέρος της οθόνης πάνω δεξιά έχει αντικατασταθεί από μια in-screen selfie cam στο δεξί κομμάτι της οθόνης. Πραγματικά η εσωτερική, αναδιπλούμενη οθόνη είναι σκέτη απόλαυση για να χρησιμοποιεί κανείς τις διάφορες εφαρμογές του Android, με τη Samsung να του έχει δώσει και εξαιρετικές δυνατότητες multitasking. Μέχρι τρεις εφαρμογές μπορούν να τρέξουν στην οθόνη ταυτόχρονα, εκ των οποίων οι δυο είναι σε split screen με όποιο τρόπο θέλει κανείς: οριζόντια, κάθετα, να καταλαμβάνουν  από μισό της οθόνης ή η μια λιγότερο και η άλλη περισσότερο. Η τρίτη εφαρμογή τρέχει σε παράθυρο πάνω από τις άλλες, όμως υπάρχει και ένας τρόπος να χωρίσει κανείς την οθόνη στα τρια (μια εφαρμογή στο ένα μισό και οι δυο άλλες στο άλλο μισό) για μοναδικό στο είδος multitasking.



Το γεγονός ότι η οθόνη διπλώνει έδωσε την ευκαιρία στη Samsung να δημιουργήσει και ένα νέο τρόπο χρήση του smartphone, χωρίς αυτό να είναι τέρμα ανοιχτό. Μπορούμε λοιπόν να τοποθετήσουμε το τηλέφωνο πάνω σε μια επιφάνεια και να ανασηκώσουμε το πάνω τμήμα του κατά 90 μοίρες. Με αυτό τον τρόπο πχ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κάμερες του τηλεφώνου για να βγάλουμε φωτογραφίες/βίντεο, χωρίς να το κρατάμε ή ακόμα καλύτερα μπορούμε να κάνουμε βίντεο-κλήσεις πάλι χωρίς να κρατάμε ή να χρειάζεται μια βάση στήριξης το τηλέφωνο. Μάλιστα, η Samsung έχει πειράξει λίγο την εφαρμογή χρήσης των καμερών ώστε να εκμεταλλευτεί το νέο form factor. Όταν το τηλέφωνο είναι πλήρως ανοιχτό, η εφαρμογή εμφανίζεται με το τυπικό τρόπο. Με το που τα δυο τμήματα του τηλεφώνου έρθουν υπό γωνία, η εφαρμογή χωρίζεται στα δυο: στο πάνω κομμάτι της οθόνης φαίνεται μόνο το preview κάμερας και στο κάτω εμφανίζονται όλα τα ρυθμιστικά και οι διάφορες επιλογές ελέγχου.



Βέβαια, το λεγόμενο crease (η τσάκιση) της οθόνης στο σημείο που γίνεται η αναδίπλωση εξακολουθεί να είναι εμφανές, κάποιες φορές περισσότερο και άλλες λιγότερο (ανάλογα με το περιεχόμενο και το πως πέφτει πάνω του το φως). Όμως μετά από λίγο το συνηθίζει κανείς και δεν είναι πρόβλημα. Όσον αφορά τώρα στην ίδια την οθόνη, αυτή είναι πανέμορφη, με φοβερό μαύρο, ζωντανά χρώματα, άριστες γωνίες θέασης και καλή φωτεινότητα, ενώ έχει λάβει μια σημαντική αναβάθμιση, καθώς μπορεί να λειτουργήσει με υψηλό ρυθμό ανανέωσης 120Hz. Η Samsung έχει ρυθμίσει έτσι την οθόνη ώστε ο ρυθμός ανανέωσης να είναι μεταβλητός και όχι πάντα «καρφωμένος» στα 120Hz, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια και ταυτόχρονα ο χρήστης να απολαμβάνει τα πολλά Hz όταν το χρειάζεται. Από την άλλη, οι αναλογίες πλευρών της εσωτερικής οθόνης είναι τέτοιες που δε τη βοηθάνε να αναδειχτεί όταν κανείς βλέπει βίντεο, καθώς μένουν πολύ «χοντρές» μαύρες μπάρες πάνω και κάτω. Ακόμα και έτσι πάντως, είναι απόλαυση να βλέπει κανείς περιεχόμενο HDR, με την οθόνη να διαπρέπει.



Από εκεί και πέρα, το Galaxy Z Fold 2 5G συμπεριφέρεται σαν ένα κανονικό flagship. Έρχεται με Android 10 πάνω από το οποίο τρέχει το One UI 2.5 της Samsung. Χάρη στο ταχύτατο Snapdragon 865+ που έχει το smartphone, τα 12GΒ μνήμης και τα 256GB αποθηκευτικού χώρου (που δεν επεκτείνεται), ο κάτοχος της συσκευής μπορεί να κάνει άνετα τα πάντα. Ακόμα και το gaming είναι εφικτό. Μπορεί να μην είναι το ίδιο το τηλέφωνο σχεδιασμένο με το gaming σαν γνώμονα, όμως στην πράξη, τα καταφέρνει εξαιρετικά. Όσον αφορά στην αυτονομία του, αυτή είναι τέτοια που επιτρέπει άνετα μια μέρα χρήσης, με το τηλέφωνο να υποστηρίζει τόσο ασύρματη φόρτιση όσο και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση για να δίνει ενέργεια σε άλλες συσκευές.



Συνολικά, το Samsung Galaxy Z Fold 2 5G είναι μια εξαιρετική συσκευή, με φανταστική ποιότητα κατασκευής, πανέμορφες οθόνες, υψηλές επιδόσεις και ικανοποιητική αυτονομία. Η Samsung έχει κάνει όμορφες προσθήκες στο software για να μπορεί ο χρήστης να το αξιοποιήσει ακόμα καλύτερα και με όποιο τρόπο μπορεί να φανταστεί. Βέβαια, το κόστος του είναι ένας παράγοντας που το καθιστά μια συσκευή για λίγους ενώ το γεγονός ότι είναι χοντρό και βαρύ, το καθιστά μια δύσκολη στη χρήση συσκευή αν κάποιος δε σκοπεύει να δουλεύει συχνά με την εσωτερική οθόνη. Αλλά πάλι, αν δε τη χρειάζεται, σίγουρα δε χρειάζεται τη συγκεκριμένη συσκευή. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Καταπληκτικός μηχανισμός αναδίπλωσης
  • Η μεγάλη μπροστινή οθόνη λιγοστεύει το χρόνο που κάποιος χρησιμοποιεί την αναδιπλούμενη
  • Ποιοτικές οθόνες και μέσα και έξω
  • Υψηλές επιδόσεις και γρήγορο multitasking
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τα €2000 είναι πολλά χρήματα
  • Το crease είναι ορατό
  • Θα θέλαμε δυνατότητα για επέκταση αποθηκευτικού χώρου
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*