Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy Z Fold 3 5G Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Samsung Galaxy Z Fold 3 5G είναι όλα όσα ζητήσαμε από τη Samsung να βελτιωθούν στο Fold 2.

Μέσα στον Αύγουστο η Samsung παρουσίασε τα νέα Galaxy Ζ Flip 3 και Galaxy Ζ Fold 3. Το πρώτο το παρουσιάσαμε ήδη και ήρθε η ώρα για το δεύτερο. Το Galaxy Ζ Fold 3 είναι όντως η τρίτη γενιά τη σειράς Fold, το οποίο είναι είναι πραγματικά καλύτερο σε όλα σε σχέση με το προκάτοχό του: SoC, οθόνες, κατασκευή, τα πάντα, είναι και ελαφρώς οικονομικότερο καθώς κοστίζει λιγότερο από τα €2000+ που είχε το Ζ Fold 2 όταν έκανε την εμφάνισή του, ενώ τέλος έρχεται με υποστήριξη του S Pen (πωλείται ξεχωριστά). Ακόμα και έτσι βέβαια, τα χρήματα που ζητάει το καθιστούν μια συσκευή για πολύ λίγους, όμως δε παύει να είναι ένα εξαιρετικό smartphone. Ή tablet. Βασικά, είναι και τα δυο μαζί, σε ένα.




Παίρνοντας τη συσκευή στα χέρια αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως την υψηλή ποιότητα κατασκευής της. Γυαλί και μέταλλο συνδυάζονται αρμονικά αν και σίγουρα το βάρος του τηλεφώνου είναι αυξημένο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο smartphone που υπάρχει εκεί έξω. Αλλά και ο όγκος του είναι μεγαλύτερος καθώς στη πραγματικότητα είναι σαν να έχεις κάνει ένα «σάντουιτς» από δυο συσκευές με τη μια να είναι πάνω στην άλλη. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι η πρώτη, εξωτερική οθόνη, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης. Πρόκειται για μια μακρόστενη είναι η αλήθεια, οθόνη Dynamic Amoled 2X 6,2’’ η οποία προσφέρει τον απαραίτητο χώρο για να μπορεί ο καθένας να κάνει μια χαρά τη δουλειά του χωρίς να χρειάζεται να ξεδιπλώσει το τηλέφωνο και να μπει στην εσωτερική οθόνη. Η οθόνη είναι σαφώς φωτεινότερη από αυτή του Fold 2 ενώ έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα: τρέχει στα 120Hz (κάτι που ισχύει και για την εσωτερική). Είναι πιο στενή από ότι έχει συνηθίσει κανείς στα κανονικά smartphones, κάνοντας και το on screen keyboard επίσης στενό και δυσκολότερο να το χρησιμοποιήσει κάποιος.



Επίσης, το μεγάλο ύψος μπορεί να δυσκολέψει τη χρήση με το ένα χέρι, ειδικά σε συνδυασμό με το μεγάλο βάρος. Ωστόσο, η Samsung έχει βελτιώσει τη σχεδίαση όλης της πρόσοψης, με τα bezel να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Αξίζει να σημειώσουμε πως η οθόνη της πρόσοψης διαθέτει προ-εγκατεστημένη ζελατίνα προστασίας ενώ στο πάνω μέρος της και μέσα σε αυτήν βρίσκεται η μια από τις δυο ίδιες selfie κάμερες και συνολικά πέντε κάμερες που έχει το τηλέφωνο. Κάτι ακόμα που είναι καλύτερο είναι το γυαλί της εξωτερικής οθόνης, το οποίο είναι Gorilla Glass Victus, το οποίο προσφέρει σαφώς μεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση πτώσης ή χτυπήματος. Γενικότερα όμως το Samsung Galaxy Fold 3 χρησιμοποιεί καλύτερα υλικά. Το ίδιο το σώμα του είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικότερο αλουμίνιο (Armor Aluminium το αναφέρει η εταιρεία) ενώ, όπως και το Z Flip 3, έχει πάρει πιστοποίηση IPX8 όσον αφορά τη προστασία από το νερό, κάτι που από μόνο του φαίνεται δύσκολο.



Συνεχίζοντας τη περιήγηση του τηλεφώνου, στη δεξιά πλευρά του βρίσκεται ο αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος (που είναι και το power button) παρέα με τα volume controls. Στην αριστερή πλευρά έχουμε το μηχανισμό που συγκρατεί τα δυο τμήματα του τηλεφώνου και επιτρέπει την αναδίπλωση της οθόνης. Ο μηχανισμός αυτός είναι στιβαρός και μπορεί κανείς να ξεδιπλώσει την οθόνη και να τη στερεώσει σχεδόν σε κάθε γωνία από τις 45 μοίρες μέχρι τις 170 μοίρες, δίνοντας διαφορετικούς τρόπους χρήσης της συσκευής. Στο κάτω μέρος της συσκευής συναντάμε τη θύρα Type-C USB, συμβατή με USB 3.1 και με δυνατότητα χρήσης σαν έξοδο HDMI αξιοποιώντας παράλληλα το Samsung DeX. Ταυτόχρονα, στο κάτω μέρος υπάρχει και το ένα από τα δυο ηχείο με το δεύτερο να βρίσκεται προφανώς στο πάνω μέρος. Αυτό σημαίνει πως το Fold 2 έχει στερεοφωνικό ήχο, ο οποίος γίνεται καλύτερα αντιληπτός όταν ξεδιπλώσουμε την εσωτερική οθόνη και κρατήσουμε το τηλέφωνο σε landscape, καθώς έτσι τα ηχεία είναι στα δεξιά και αριστερά της οθόνης.



Στο πίσω μέρος της συσκευής βρίσκονται οι τρεις βασικές κάμερες, οι οποίες πάνω κάτω είναι ίδιες με αυτές που είχε το Galaxy Z Fold 3. Τρεις αισθητήρες στα 12Mpixel, ένας wide ένας ultra wide και ένας telephoto 2x, οι οποίοι κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους και με το παραπάνω τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Ακόμα και στο βίντεο, ειδικά ο βασικός αισθητήρας, το Fold 3 τα καταφέρνει εξαιρετικά. Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει κανείς με το Fold 3 και τις κάμερες αυτές είναι το γεγονός ότι μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιήσει σαν selfie κάμερες. Μέσα από το software υπάρχει η δυνατότητα ώστε, έχοντας ξεδιπλωμένη τη συσκευή, να ενεργοποιηθεί η μπροστινή οθόνη για τη προεπισκόπηση και μετά να γίνει η λήψη πατώντας ένα από τα volume πλήκτρα. Θα θέλαμε πάντως να έχουμε έλεγχο των τριών καμερών όταν χρησιμοποιούνται σε selfie mode από τη μπροστινή οθόνη, κάτι που δυστυχώς δεν επιτρέπει η Samsung. Οι επιλογές του mode (βίντεο, φωτογραφία κτλ) και της κάμερας γίνονται μόνο από τη μεγάλη οθόνη, καθώς εκεί είναι το interface του software. Η μπροστινή οθόνη, στη περίπτωση αυτή, λειτουργεί μόνο για τη προεπισκόπηση.



Όλη η ιστορία του Fold 2 βέβαια είναι η εσωτερική οθόνη. Με το που ξεδιπλώνει κανείς τη συσκευή, βρίσκεται σε μια τεράστια Dynamic Amoled 2X οθόνη 7,6’’ ανάλυσης 2208x1768 pixel. Το software της Samsung έχει φροντίσει ώστε ότι δείχνει η εξωτερική οθόνη πριν ανοίξει κανείς το τηλέφωνο, να μεταφερθεί αμέσως στη μεγάλη εσωτερική. Διαβάζει κανείς μια σελίδα στο Internet ή απαντάει σε ένα email αλλά θέλει περισσότερο χώρο; Απλά «ανοίγει» τη συσκευή και συνεχίζει αυτό που έκανε απλά σε μεγαλύτερη οθόνη, άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις. Μάλιστα, μπορεί κανείς να κάνει και το ανάποδο, εφόσον προβεί στις κατάλληλες ρυθμίσεις, δηλαδή να φύγει από την εσωτερική μεγάλη οθόνη και να συνεχίσει στην εξωτερική.



Σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, η οθόνη έχει ακόμα μικρότερα bezel, καταλαμβάνοντας σχεδόν όλο το εσωτερικό του τηλεφώνου, με τη Samsung να έχει εξαφανίσει την εσωτερική selfie κάμερα. Υπάρχει, όμως είναι κάτω από την οθόνη, στο πάνω δεξί μέρος και στη πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές δε φαίνεται. Μόνο όταν τη βάλουμε σε λειτουργία, τα pixel της οθόνης απενεργοποιούνται (μαυρίζουν) για να δείχνει λίγο καλύτερα. Η κάμερα βασίζεται σε αισθητήρα 4MP και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κρύβεται πίσω από τη panel, επιτρέπει στο χρήστη να απολαμβάνει στο έπακρο την εσωτερική οθόνη. Από πλευράς ποιότητας εικόνα βέβαια, η εσωτερική κάμερα δε μπορούμε να πούμε ότι διακρίνεται, όμως κάνει τη δουλειά της εκεί που ο κάτοχος του Fold 3 τη χρειάζεται, δηλαδή σε συνθήκες video conference. Άλλωστε, οι υπόλοιπες τέσσερις κάμερες για να καλύψουν τις φωτογραφικές ανάγκες του κατόχου της συσκευής.



Άλλωστε, όποιος αποκτήσει το Galaxy Fold 3 θα το κάνει για την εσωτερική οθόνη και τις δυνατότητες που αυτή, σε συνδυασμό με το software της Samsung, προσφέρει. Το λεγόμενο crease (η τσάκιση) της οθόνης στο σημείο που γίνεται η αναδίπλωση εξακολουθεί να είναι εμφανές, κάποιες φορές περισσότερο και άλλες λιγότερο (ανάλογα με το περιεχόμενο και το πως πέφτει πάνω του το φως). Όμως μετά από λίγο το συνηθίζει κανείς και δεν είναι πρόβλημα. Όσον αφορά τώρα στην ίδια την οθόνη, αυτή είναι πανέμορφη, με φοβερό μαύρο, ζωντανά χρώματα, άριστες γωνίες θέασης και καλή φωτεινότητα, ενώ η λειτουργία στα 120Hz προσφέρει εξαιρετική εμπειρία χρήσης. Από την άλλη, οι αναλογίες πλευρών της εσωτερικής οθόνης είναι τέτοιες που δε τη βοηθάνε να αναδειχτεί όταν κανείς βλέπει βίντεο, καθώς μένουν πολύ «χοντρές» μαύρες μπάρες πάνω και κάτω. Ακόμα και έτσι πάντως, είναι απόλαυση να βλέπει κανείς περιεχόμενο HDR, με την οθόνη να διαπρέπει.



Η οθόνη είναι σκέτη απόλαυση και όταν κάποιος χρησιμοποιεί διάφορες εφαρμογές του Android, με τη Samsung να του έχει δώσει και εξαιρετικές δυνατότητες multitasking. Ουσιαστικά η λειτουργία Samsung Edge Screen είναι αυτή στην οποία βασίζεται όλο το σύστημα multitasking του τηλεφώνου, με μια μπάρα στη δεξιά πλευρά να έχει εικονίδια εφαρμογών τις οποίες μπορούμε άμεσα να εκκινήσουμε και να τοποθετήσουμε με διάφορους τρόπους στην οθόνη. Μέχρι τρεις εφαρμογές μπορούν να τρέξουν στην οθόνη ταυτόχρονα σε split screen και μια τέταρτη μπορεί να φορτώσει σε παράθυρο. Το γεγονός ότι η οθόνη διπλώνει έδωσε την ευκαιρία στη Samsung να δημιουργήσει και ένα νέο τρόπο χρήση του smartphone, χωρίς αυτό να είναι τέρμα ανοιχτό. Μπορούμε λοιπόν να τοποθετήσουμε το τηλέφωνο πάνω σε μια επιφάνεια και να ανασηκώσουμε το πάνω τμήμα του κατά 90 μοίρες. Με αυτό τον τρόπο πχ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κάμερες του τηλεφώνου για να βγάλουμε φωτογραφίες/βίντεο, χωρίς να το κρατάμε ή ακόμα καλύτερα μπορούμε να κάνουμε βίντεο-κλήσεις πάλι χωρίς να κρατάμε ή να χρειάζεται μια βάση στήριξης το τηλέφωνο. Μάλιστα, η Samsung έχει πειράξει την εφαρμογή χρήσης των καμερών ώστε να εκμεταλλευτεί το νέο form factor. Όταν το τηλέφωνο είναι πλήρως ανοιχτό, η εφαρμογή εμφανίζεται με το τυπικό τρόπο. Με το που τα δυο τμήματα του τηλεφώνου έρθουν υπό γωνία, η εφαρμογή χωρίζεται στα δυο: στο πάνω κομμάτι της οθόνης φαίνεται μόνο το preview κάμερας και στο κάτω εμφανίζονται όλα τα ρυθμιστικά και οι διάφορες επιλογές ελέγχου, καθώς και οι τελευταίες αποθηκευμένες φωτογραφίες.



Γενικότερα τέτοιου είδους ρυθμίσεις έχουν γίνει πολλές από τη Samsung σε διάφορες εφαρμογές της συσκευής όπως πχ σε αυτή των Ρυθμίσεων, με το αριστερό μέρος της οθόνης να δείχνει το πρώτο επίπεδο ρυθμίσεων και το δεξί τις επιλογές του κάθε επιπέδου. Υπάρχουν δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ εφαρμογών (πχ μεταφορά εικόνας από το browser που είναι ανοιχτός στη μια πλευρά στα Notes που τρέχουν στην άλλη πλευρά της οθόνης κτλ). Αν κρίνουμε από την εξέλιξη που είχε το UI της Samsung στο Fold 2 μέχρι σήμερα, είμαστε σίγουροι ότι οι εταιρεία θα δώσει πολλές ακόμα ευκολίες στους κατόχους του Fold 3 τους επόμενους μήνες, ώστε να μπορούν να απολαύσουν ακόμα περισσότερο τη συσκευή τους. Αυτό που όμως μπορούν να απολαύσουν σήμερα οι κάτοχοι της συσκευής είναι το S-Pen. Μετά λοιπόν τη σειρά S21, έρχεται και το Galaxy Fold 3 να προσφέρει υποστήριξη του ψηφιακού μολυβιού, κάτι που δείχνει ακόμα μια φορά πως η Samsung μάλλον αφήνει στην άκρη τη σειρά Note. Δοκιμάσαμε το ειδικό S-Pen Fold Edition που είναι ειδικά σχεδιασμένο για το Fold 3 και τοποθετείται μάλιστα στην εσοχή μιας ειδικής θήκης που κυκλοφορεί για τη συσκευή, και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι. Μηδενικό lag, πολλές δυνατότητες και φυσικά το software της Samsung που όλοι έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια και κάνει πραγματικά τη χρήση του S-Pen μια μοναδική εμπειρία.



Από εκεί και πέρα, το Galaxy Z Fold 3 συμπεριφέρεται σαν ένα κανονικό flagship. Έρχεται με Android 11 πάνω από το οποίο τρέχει το One UI 3.1 της Samsung. Χάρη στο ταχύτατο Snapdragon 865+ που έχει το smartphone, τα 12GΒ μνήμης και τα 256GB αποθηκευτικού χώρου (που δεν επεκτείνεται), ο κάτοχος της συσκευής μπορεί να κάνει άνετα τα πάντα. Ακόμα και το gaming είναι εφικτό. Μπορεί να μην είναι το ίδιο το τηλέφωνο σχεδιασμένο με το gaming σαν γνώμονα, όμως στην πράξη, τα καταφέρνει εξαιρετικά, καθώς ο κάτοχος της συσκευής απολαμβάνει τις επιδόσεις (και την αυξημένη παραγόμενη θερμότητα βέβαια) του Snapdragon 888.. Όσον αφορά στην αυτονομία του, αυτή είναι τέτοια που επιτρέπει άνετα μια μέρα χρήσης, με το τηλέφωνο να υποστηρίζει τόσο ασύρματη φόρτιση όσο και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση για να δίνει ενέργεια σε άλλες συσκευές.



Συνολικά, το Samsung Galaxy Z Fold 3 5G είναι μια εξαιρετική συσκευή, με φανταστική ποιότητα κατασκευής, πανέμορφες οθόνες, υψηλές επιδόσεις και ικανοποιητική αυτονομία. Η Samsung έχει κάνει όμορφες προσθήκες στο software για να μπορεί ο χρήστης να το αξιοποιήσει ακόμα καλύτερα και με όποιο τρόπο μπορεί να φανταστεί. Βέβαια, το κόστος του είναι ένας παράγοντας που το καθιστά μια συσκευή για λίγους, αλλά ακόμα και έτσι δε παύει να είναι κάτι μοναδικό και ξεχωριστό. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετική κατασκλευή με προστασία από νερό IPX8
  • Εντυπωσιακές οθόνες, μέσα και έξω
  • Το S-Pen αναβαθμίζει την εμπειρία χρήσης
  • Καλές κάμερες (αλλά όχι κορυφαίες)
  • Το OneUI 3.1 της Samsung βοηθάει το χρήστη να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της συσκευής
  • Κοστίζει λιγότερο από το Z Fold 2
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ζεσταίνεται αρκετά
  • Κάποια προβλήματα κατά το gaming με την ανανέωση του refresh rate των οθονών
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • T_K_L_L_LUIGI
    • Είδα το κινητό από κοντά σε πλαίσιο. Στο σημείο που διπλώνει η οθόνη του κινητού, υπο συνθήκες έντονου φωτισμού γυαλίζει εκείνο το σημείο. Όταν εξαληφθεί αυτό το πρόβλημα ίσως να είναι μια "καλή" πρόταση. Μέχρι τότε για μένα προσωπικά θα παίρνω κανονικά κινητά. Πάντως καλή παρουσίαση Δημήτρη νομίζω κάλυψες τα πάντα.

*