Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung NX30

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η Samsung δραστηριοποιείται σε πάρα πολλούς τομείς της αγοράς, τόσο σε επίπεδο consumer προϊόντων όσο και σε επίπεδο σχεδιασμού και κατασκευής components. Πέρα από τα κινητά και τις τηλεοράσεις για τα οποία είναι κυρίως γνωστή, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να μπει δυναμικά στο χώρο της φωτογραφίας. Ένας τομέας που μέχρι πριν από 4-5 χρόνια ανήκε αποκλειστικά στις Canon και Nikon, τουλάχιστον στο high-end κομμάτι, πλέον έχει αποκτήσει πάρα πολλούς ανταγωνιστές, λόγω την εμφάνισης της τεχνολογίας των mirrorless φωτογραφικών μηχανών. Χάρη σε αυτές, ο χρήστης απέκτησε τη δυνατότητα να επιλέξει μια σχετικά μικρή σε μέγεθος μηχανή που μπορεί να δεχτεί διαφορετικούς φακούς.

Samsung NX30 Image 1

Η Samsung μπήκε σχετικά αργά στην αγορά αυτή αλλά έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, με την NX30 να αποτελεί τη νεότερη και κορυφαία της πρόταση στο χώρο αυτό. Ας δούμε λίγο τα τεχνικά χαρακτηριστικά της.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:
Διαστάσεις: 127x96x85mm
Βάρος: 375gr
Αισθητήρας: APS-C 20.1Mpixel CMOS
Οθόνη: 3’’ Super AMOLED (1036K pixel) αφής + EVF (2359K pixel)
Επεξεργαστής: Samsung DRIMe IV
Θύρες: USB 2.0, HDMI, WiFi (802.11n dual channel), SD
Ταχύτητα κλείστρου: 1/8000-30 sec
Video: 1080p/60fps
ISO: 100-25600
Τιμή: €1000 (kit)

Η Samsung Ελλάς μας έστειλε ένα δείγμα της NX30 σε kit με το βασικό φακό 18-55. Η συσκευασία περιέχει το σώμα με το φακό, ένα σκίαστρο για το φακό καθώς και την πλήρη έκδοση του Adobe Lightroom 5, το οποίο μπορεί ο κάτοχος της να χρησιμοποιήσει για να επεξεργαστεί ευκολότερα τις λήψεις και κυρίως αυτές που έχουν τραβηχτεί σε RAW. Σχεδιαστικά, η NX30 μοιάζει περισσότερο με DSLR παρά με τις μικρές mirrorless που έχουμε δει από άλλους κατασκευαστές. Διαθέτει ένα πολύ καλό grip για το δεξί χέρι, το οποίο έχει μια περισσότερο σαγρέ αίσθηση σε σχέση με το υπόλοιπο πλαστικό σώμα, βοηθώντας έτσι το χέρι να την κρατάει. Από πλευράς βάρους και έχοντας το φακό του kit τοποθετημένο, η μηχανή κρίνεται επαρκής ακόμα και για χρήση με το ένα χέρι, ούτως ώστε να βγάζουμε γρήγορα φωτογραφίες. Στο πάνω μέρος του grip συναντάμε το διακόπτη on-off πάνω στον οποίο είναι και το πλήκτρο του κλείστρου, ένα πλήκτρο για την άμεση εναλλαγή του τρόπου metering και το πλήκτρο ενεργοποίησης της λειτουργίας WiFi. Αν και δεν έχουμε να κάνουμε με μια «έξυπνη» μηχανή, δηλαδή η NX30 δεν δέχεται επιπλέον εφαρμογές, ο χρήστης έχει αρκετές λειτουργίες στα χέρια του όσον αφορά στο WiFi. Μπορεί για παράδειγμα να στείλει mail (λειτουργία που πάντως είναι δύσχρηστη λόγω της δυσκολίας σύνταξης κειμένου), να ανεβάσει φωτογραφίες σε social media ή στο Dropbox, να χρησιμοποιήσει την κάμερα σαν ασύρματη βιντεοκάμερα για παρακολούθηση χώρου ακόμα και να την ελέγξει απομακρυσμένα μέσω smartphone με τη χρήση ειδικού software που μπορεί να κατεβάσει ξεχωριστά.

Samsung NX30 Image 2

Πέρα από τα παραπάνω, βρίσκουμε ένα ποτενσιομετρικό διακόπτη, ο οποίος προσφέρει άμεση εναλλαγή της ταχύτητας κλείστρου. Λίγο πιο πίσω, έχουμε το βασικό κυκλικό διακόπτη με τις επιλογές για τον τρόπο φωτογράφισης (αυτόματο, χειροκίνητο, προτεραιότητα κλείστρου ή διαφράγματος κτλ) και έναν ακόμα με τέσσερις θέσεις για την αλλαγή από μονή λήψη, σε burst, σε λήψη χρονοδιακόπτη και σε λήψη bracketing (τρεις λήψης διαφορετικής φωτεινότητας). Τέλος, έχουμε ένα ακόμα πλήκτρο για την άμεση εκκίνηση βιντεοσκόπησης. Πηγαίνοντας στο πίσω μέρος, βρίσκουμε πλήθος από επιπλέον πλήκτρα που αφορούν στις υπόλοιπες ρυθμίσεις της κάμερας, τα οποία είναι τοποθετημένα δίπλα στην αναδιπλούμενη και περιστρεφόμενη οθόνη αφής τεχνολογίας OLED που ενσωματώνει η μηχανή. Η οθόνη είναι εξαιρετική από πλευράς απόδοσης, με υψηλή φωτεινότητα και πολύ καλή αναλυτικότητα. Το γεγονός ότι είναι αφής και σε συνδυασμό με το εύχρηστο και πλήρες μενού που έχει ενσωματώσει η Samsung, επιτρέπει στο κάτοχο της NX30 να ρυθμίσει ότι θέλει μέσω αυτής, αφήνοντας στην άκρη τα περισσότερα από τα πλήκτρα. Καθώς μάλιστα η οθόνη είναι περιστρεφόμενη, επιτρέπει στο χρήστη να βλέπει το κάδρο λήψης όπως και να κρατάει την κάμερα. Για μεγαλύτερη ταχύτητα και περισσότερο φωτογραφική θέση λήψης, η NX30 ενσωματώνει ένα εξαιρετικό ηλεκτρονικό σκόπευτρο, το οποίο με τη σειρά του αλλάζει θέση τοποθέτησης. Έτσι, τραβώντας το προς τα έξω, ο χρήστης μπορεί να το γυρίσει μέχρι σχεδόν 90 μοίρες προς τα πάνω, ανάλογα με το τι θέλει να φωτογραφήσει. Το σκόπευτρο έχει πολύ υψηλή ανάλυση και επειδή είναι ηλεκτρονικό, εμφανίζει τις ίδιες πληροφορίες με αυτές που βλέπουμε στην οθόνη. Στο σημείο αυτό πάντως πρέπει να σημειώσουμε πως τόσο η οθόνη όσο -κυρίως- το EVF παρουσιάζουν ένα lag, ιδίως σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Samsung NX30 Image 3

Κάτι ακόμα που βοηθάει ιδιαίτερα είναι και η λειτουργία iFn που έχουν όλοι οι συμβατοί φακοί. Ένα αντίστοιχα ονομασμένο πλήκτρο πάνω στο φακό δίνει τη δυνατότητα αλλαγής της χρήσης του δαχτυλιδιού εστίασης με άλλες λειτουργίες, όπως επιλογή ISΟ, ταχύτητας κλείστρου, διαφράγματος. Η λειτουργία αυτή προσφέρει έτσι ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στο φωτογράφο όταν θέλει να βγάλει νέες φωτογραφίες με άλλες ρυθμίσεις, χωρίς να χρειάζεται να βγάλει το μάτι από το EVF. Γενικότερα, από πλευράς χρηστικότητας κατά τη διάρκεια λήψης, η NX30 είναι εξαιρετική και προσαρμόζεται στις ανάγκες οποιουδήποτε χρήστη. Από πλευράς ρυθμίσεων λήψης, η NX30 προσφέρει όλα όσα θα ήθελε κάποιος. Με τη μέγιστη ταχύτητα κλείστρου να είναι 1/8000, μπορεί κανείς να "παγώσει" το χρόνο κατά τη διάρκεια φωτογράφισης ενός γρήγορα κινούμενου αντικειμένου. Αντίστοιχα, με μέγιστη τιμή ISO που φτάνει την τιμή 25600, είναι εφικτή η φωτογράφιση σε πολύ χαμηλές συνθήκες φωτισμού, έχοντας βέβαια αρκετό θόρυβο. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας πάντως, μπορούμε να πούμε ότι μέχρι ISO 3200 οι φωτογραφίες -κυρίως σε RAW- είναι πάρα πολύ καλές, ενώ ακόμα και στα 12800 κάποιος μπορεί να έχει ένα αποτέλεσμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χρήση στο Internet ή εκτύπωση σε μικρές διαστάσεις. Αυτά όμως στο RAW, γιατί οι JPG λήψεις έχουν σαφώς περισσότερο θόρυβο, λόγω και της λειτουργίας noise reduction που εφαρμόζει ο επεξεργαστής στις λήψεις. Χρωματικά, μπορούμε να πούμε ότι η μηχανή δίνει ζωντανό αποτέλεσμα με καλό επίπεδο αντίθεσης. Ακόμα και με τον βασικό φακό του κιτ, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, με σχετικά πλούσιο bokeh στα κομμάτια που είναι εκτός εστίασης.


Και αφού αναφερθήκαμε στην εστίαση, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια εξαιρετικά γρήγορη μηχανή. Σε συνθήκες καλού φωτισμού, η εστίαση γίνεται αστραπιαία, όπως θα περίμενε άλλωστε κανείς. Ακόμα και όταν ο περιβάλλων φωτισμός αρχίσει να μειώνεται, η ταχύτητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και μόνο όταν τα πράγματα είναι αρκετά σκοτεινά, η μηχανή καθυστερεί, ψάχνοντας κάπου να εστιάσει. Για την εστίαση υπάρχουν αρκετοί τρόποι για το χρήστη να τη πετύχει, καθώς πέρα από την αυτόματη σημείου, υπάρχει αυτόματη πολλαπλών σημείων αλλά και αυτόματη μέσω της οθόνης αφής, όπου απλά πατάμε στο σημείο προς εστίαση και η μηχανή αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Για τους λάτρεις της χειροκίνητης εστίασης είτε για όσους σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν μη Samsung φακούς, η εταιρεία έχει φροντίσει να προσφέρει την επιλογή focus peaking, μέσω της οποίας τα αντικείμενα που εστιάζονται αποκτούν ένα περίγραμμα και έτσι ο χρήστης γνωρίζει καλύτερα αν έχει πετύχει την εστίαση που αναζητά. Ταυτόχρονα με το focus peaking, με το που θα κινήσουμε το δαχτυλίδι για να εστιάσουμε, η NX30 κάνει μεγέθυνση του προς φωτογράφιση αντικειμένου ούτως ώστε να δούμε από κοντά το επίπεδο εστίασης που θέλουμε. Η λειτουργία αυτή είναι πολύ χρήσιμη και κατά την σύλληψη βίντεο, όπου ναι μεν υπάρχει συνεχόμενο auto focus, όμως η ταχύτητά του δεν είναι αυτή μιας βιντεοκάμερας. Ωστόσο, η Samsung για κάποιο λόγο δεν την έχει ενεργοποιημένη στο video, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα για single focus, εκτός και αν επιλέξουμε εστίαση με το δάχτυλο πάνω στην οθόνη. Από πλευράς ποιότητας βίντεο, το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να καταγράψει στα 60fps (αν βάλουμε ρύθμιση NTSC) αποτελεί ένα ατού της μηχανής, αν και η ποιότητα του βίντεο δεν είναι κάτι το εξαιρετικό. Πάντως, για όσους έχουν διάθεση για πειραματισμό και θέλουν μια πολύ καλή βιντεοκάμερα σταθερού σημείου, το γεγονός ότι η έξοδος HDMI προσφέρει καθαρό, ασυμπίεστο σήμα στα 1080p/30fps, αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, αφού από εκεί και πέρα ο χρήστης μπορεί να βιντεοσκοπεί σε εξωτερικό capturer.

Samsung NX30 Image 4

Συνολικά, η συνύπαρξή μας με την ΝΧ30 μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Η γρήγορη εστίαση, η ποιότητα εικόνας, ο συνδυασμός οθόνης και EVF και οι λειτουργίες WiFi αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τα οποία κάποιος θα επέλεγε τη πρόταση της Samsung. Βέβαια, ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και έρχεται τόσο από άλλες mirrorless μηχανές όπως μοντέλα των Sony, Panasonic, Olympus και Fuji, όσο και από παραδοσιακούς DSLR παίχτες όπως η Canon και η Nikos. Το κόστος των €1000 δεν είναι καθόλου αμελητέο, αφού για παράδειγμα η A6000 της Sony κοστίζει λιγότερο, ενώ λίγο παραπάνω κοστίζει η EOS 70D της Canon. Από εκεί και πέρα, σε μια τέτοια μηχανή ρόλο παίζουν και άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα το οικοσύστημα των φακών με τη Samsung να έχει μια μεγάλη γκάμα από επιλογές, οπότε από αυτή τη πλευρά όποιος αποφασίσει να ανέβει στο τρένο της Samsung, μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του σε μεγάλο βαθμό καλυμμένο. Κλείνοντας, μπορούμε να πούμε ότι η NX30 είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση που έχει πολλές ευκολίες για χρήστες με μικρή ή καθόλου εμπειρία, η οποία ωστόσο μπορεί να δώσει κορυφαίου επιπέδου αποτελέσματα, εφόσον κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί σε βάθος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η απουσία βαθμολογίας στο παραπάνω review είναι συνειδητή επιλογή του Enternity. Από τη μια το γεγονός ότι είναι η πρώτη παρουσίαση φωτογραφικής μηχανής στο site και από την άλλη η περισσότερο ερασιτεχνική και χομπίστικη σχέση του υπογράφοντα με τις φωτογραφικές μηχανές, δεν μας επιτρέπει να βάλουμε μια βαθμολογία. Η φωτογραφία είναι ένα «άθλημα» που απαιτεί πέρα από γνώσεις, εξοικείωση με πλήθος μοντέλων και χρήση δεκάδων μηχανών σε πολλές διαφορετικές συνθήκες. Έτσι, αρκεστήκαμε στο να καταγράψουμε την άποψή και την εμπειρία χρήσης που μας προσέφερε.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
3 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*