Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sapphire Dual-X R9 280

*
Αν και σε γενικές γραμμές πιστεύαμε πως η AMD είχε ολοκληρώσει την παρουσίαση της νέας σειράς GPU κάτω από την ονοματολογία Rx 2xx, εντούτοις πρόσφατα και χωρίς φανφάρες, έκανε την εμφάνισή του ένα νέο GPU, το R9 280. Πρόκειται για μια λύση που έρχεται να τοποθετηθεί ανάμεσα στο R9 270x και το R9 280x, δυο λύσεις που δεν είναι καθόλου καινούριες. Από τη μια το R9 270x βασίζεται το πυρήνα Pitcairn που είδαμε πριν από πολύ στην HD 7870 και από την άλλη το R9 280x είναι το ίδιο GPU με αυτό που είχαν οι HD7970 κάρτες γραφικών. Για το R9 280 (χωρίς το x), η AMD για ακόμα μια φορά κάνει rebranding, επαναφέροντας στο προσκήνιο την πολύ πετυχημένη GPU της HD7950. Και η Sapphire είναι η εταιρεία που αναλαμβάνει πρώτη να παρουσιάσει μια υλοποίηση βασισμένη στον νέο (αλλά παλιό) GPU.

Sapphire Dual-X R9 280 Image 1

Πρακτικά, έχουμε ακριβώς το ίδιο GPU με αυτό της δεύτερης γενιάς HD7950, δηλαδή από την εποχή και μετά που οι κάρτες αυτές αναβαθμίστηκαν σε επίπεδο BIOS με τη λειτουργία Boost. Η κάρτα έρχεται να τοποθετηθεί ακριβώς ανάμεσα στις R9 270x και R9 280x, τόσο όσον αφορά στην τιμή όσο και αναφορικά με τις επιδόσεις.

Sapphire Dual-X R9 280 Image 3

Η κάρτα έρχεται μέσα σε μια κλασσική συσκευασία Sapphire, η οποία περιλαμβάνει επιπλέον ένα HDMI καλώδιο, CD με drivers, κάποια manual και μετατροπείς ρεύματος. Πηγαίνοντας τώρα στην ίδια τη κάρτα, πρόκειται για ένα μοντέλο τυπικών διαστάσεων που καταλαμβάνει -προφανώς- δυο θέσεις PCI. Το μήκος της κάρτας κρίνεται φυσιολογικό και έτσι μπορεί να τοποθετηθεί χωρίς πρόβλημα ακόμα και σε mini-ITX cases. Η κάρτα χρησιμοποιεί το Dual-X σύστημα ψύξης της Sapphire, το οποίο αποτελείται από δυο ανεμιστήρες, χρησιμοποιεί heatpipes για να ψύξει το πυρήνα. Επιπλέον, η κάρτα είναι εφοδιασμένη με UEFI BIOS και έτσι όταν τοποθετηθεί σε motherboard με αντίστοιχης τεχνολογίας BIOS, επιτρέπει ταχύτερο Boot ή resume.

Sapphire Dual-X R9 280 Image 2

Από πλευράς θυρών σύνδεσης, συναντάμε τις κλασσικές τέσσερις, δηλαδή δυο DVI, μια HDMI και μια Display Port με την κάρτα να μπορεί να οδηγήσει έως τρεις οθόνες ταυτόχρονα και περισσότερες αν χρησιμοποιηθεί κάποιο Display Port splitter. Όσον αφορά τώρα στα τεχνικά χαρακτηριστικά, πρακτικά έχουμε να κάνουμε με μια τυπική HD7950 με Boost, με τον πυρήνα ρυθμισμένο στα 850Mhz ο οποίος κάνει boost μέχρι τα 940Mhz και τα 3Gb μνήμης να λειτουργούν στα 1250MHz.


Πηγαίνοντας τώρα στον τομέα των επιδόσεων, η κάρτα βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στις 270x και 280x αν και τις περισσότερες φορές οι επιδόσεις της είναι πιο κοντά σε αυτές της πρώτης. Αυτό σημαίνει πως στα περισσότερα παιχνίδια μπορεί κανείς να έχει frame rate πολύ κοντά στα 60fps παίζοντας σε ανάλυση 1080p με high settings και σε κάποια, λιγότερο απαιτητικά παιχνίδια, να επιλεγούν και Max Settings. ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Δυστυχώς, λόγω ενός τεχνικού προβλήματος του αποθηκευτικού μέσου, δε μπορούμε να παρουσιάσουμε σχετικές μετρήσεις. Από εκεί και πέρα, η κάρτα καταφέρνει να διατηρεί χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 60 βαθμούς), αν και ο παραγόμενος θόρυβος κρίνεται ελαφρώς αυξημένος με τη ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων να φτάνει στις 2300rpm.

Sapphire Dual-X R9 280 Image 4

Ολοκληρώνοντας αυτή τη -σύντομη αλλά περιεκτική- παρουσίαση, το συμπέρασμα είναι απλό. Η κάρτα αποτελεί μια καλή μεν λύση για όσους θέλουν να δαπανήσουν γύρω στα €250 ώστε να παίζουν σε ανάλυση Full HD. Ωστόσο, οι προτάσεις με το R9 270x είναι περισσότερο συμφέρουσες ζητώντας περίπου €60 λιγότερο χωρίς όμως να υπολείπονται τόσο πολύ σε επίπεδο επιδόσεων. Επιπλέον, με περίπου €30-40 περισσότερα, αποκτά κανείς μια R9 280x, η οποία θα προσφέρει σαφώς μεγαλύτερες επιδόσεις και εγγυάται σχεδόν πάντα τα 60fps στα 1080p. Πέραν αυτών, υπάρχουν και οι προτάσεις της Nvidia, με τις GTX770 πάντως να κοστίζουν -τουλάχιστον στην Ελλάδα- ποιο κοντά στις R9 280x.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
12 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*