Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony Bravia XR A80J Review

*
Η Sony Bravia XR A80J είναι μια εξαιρετική OLED τηλεόραση τόσο για gaming με next gen κονσόλες όσο και για θέαση ταινιών και σειρών.

Αναμφίβολα, τα τελευταία 3-4 χρόνια η καλή φήμη των OLED panel έχει φτάσει στα αυτιά σχεδόν κάθε τελικού καταναλωτή και έχει γίνει συνώνυμο της κορυφαίας ποιότητας εικόνας. Η Sony έχει τα δικά της μοντέλα με OLED panel και ένα από αυτά έφτασε στα γραφεία του Enternity. Ο λόγος για τη Bravia XR A80J στις 55’’, η οποία την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο κοστίζει κάτω από €1600.




Από πλευράς σχεδίασης η τηλεόραση είναι εξαιρετικά κομψή και όμορφη. Τα bezel είναι ανύπαρκτα, ενώ η βάση στήριξης, που αποτελείται από δυο πόδια, ανασηκώνει αρκετά τη τηλεόραση για να μείνει χώρος από κάτω.



Φυσικά υπάρχει δυνατότητα για στήριξη στον τοίχο εφόσον κάποιος θέλει κάτι τέτοιο. Οι θύρες στο πίσω μέρος είναι όλες οι απαραίτητες όπως για παράδειγμα 4xHDMI 3xUSB, LAN και οι απαραίτητες για επίγειο και δορυφορικό σήμα. Ειδικά δε όσον αφορά τις HDMI, οι 2 από αυτές είναι συμβατές με το πρότυπο 2.1 και υποστηρίζουν είσοδο 4K στα 120Hz.



Έτσι, μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί τις σχετικές δυνατότητες των σύγχρονων παιχνιδομηχανών (PS5/XBOX Series X) για να έχει ακόμα καλύτερη εμπειρία gaming, καθώς το ίδιο το panel μπορεί να λειτουργήσει σε ανάλυση 4K στα 120Hz. Αυτές οι δυο θύρες υποστηρίζουν τα επιπλέον χαρακτηριστικά του HDMI 2.1 όπως το ALLM και το VRR. Το ALLM αυτόματα μειώνει το input lag όταν αντιλαμβάνεται πως στη τηλεόραση συνδέεται παιχνιδομηχανή (πχ PS5) ενώ το VRR ρυθμίζει αυτόματα το refresh rate στο τρέχον frame rate, μόνο που το VRR δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα και αναμένεται με firmware update. Επίσης, Ακόμα ο χρήστης να πάει μόνος του στο μενού HDMI signal format και να ενεργοποιήσει το enhanced format για 4K120. Στο ίδιο μενού υπάρχει και δεύτερη επιλογή για Enhanced Format για Dolby Vision, η οποία όμως δε λειτουργεί σε ανάλυση 4K120.



Η τηλεόραση τρέχει Android TV, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο καθώς μπορεί κανείς να εγκαταστήσει πλήθος εφαρμογών, ενώ είναι σημαντικό ότι υποστηρίζει τόσο Chromecast (λογικό) όσο και Apple AirPlay (και HomeKit). Μάλιστα έχει προεγκατεστημένο το Apple TV, τόσο όσον αφορά τη πρόσβαση στο iTunes όσο και στο Apple TV+ περιεχόμενο. Έτσι, έχουμε μια πραγματικά πλήρως συμβατή τηλεόραση με το οικοσύστημα της Apple. Φυσικά, μπορεί κανείς να δει περιεχόμενο και από όλες τις άλλες streaming υπηρεσίες με τις σημαντικότερες από αυτές να έχουν δικό τους πλήκτρο άμεσης εκκίνησης στο remote. Συγκεκριμένα έχουμε το YoutTube, το Netflix, το Disney+ και το Prime Video.  Το ίδιο το τηλεχειριστήριο είναι Bluetooth μεν, ωστόσο για να μετακινηθείς στα μενού απαιτείται οπτική επαφή με τη τηλεόραση. Το Bluetooth χρησιμοποιείται για τις φωνητικές εντολές που προσφέρει, χάρη στο ενσωματωμένο μικρόφωνο.



Επιστρέφουμε όμως λίγο στις streaming υπηρεσίες γιατί πέρα από τα παραπάνω που μπορεί κανείς να εγκαταστήσει σε όλες τις σύγχρονες τηλεοράσεις, η Sony Bravia A80J (και οι υπόλοιπες της Sony βέβαια) έρχονται με την υπηρεσία Bravia Core. Πρόκειται για μια streaming υπηρεσία που έχει μια πραγματικά μεγάλη βιβλιοθήκη ταινιών, δίνοντας στους κατόχους μια Sony TV δωρεάν πρόσβαση σε πλήθος από ταινίες για unlimited streaming ενός έτους καθώς και 5 credits για να δει κανείς ταινίες που δεν ανήκουν στη λίστα των unlimited. Στις τελευταίες συμπεριλαμβάνονται αρκετές που αναφέρονται σαν Pure Stream, δηλαδή έρχονται με σημαντικά αυξημένο bitrate το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 80Mbps ανάλογα με τη ταινία, ώστε η ποιότητα να είναι ακόμα καλύτερη. Για την ιστορία να πούμε πως χρησιμοποιούμε γραμμή των 100Mbps για να παρακολουθήσουμε περιεχόμενο Bravia Core.  Η αλήθεια είναι πως υπηρεσίες όπως το Netflix και το Amazon Prime χρησιμοποιούν πλέον πολύ χαμηλά bitrates ακόμα και σε 4K ανάλυση, που σπάνια ξεπερνά τα 20Mbps και βλέποντας ταινίες μέσα από το Bravia Core, όπως τα δυο τελευταία Spiderman, πραγματικά παθαίνει κανείς πλάκα με την εικόνα.



Φυσικά, το ίδιο το panel έχει μεγάλη ευθύνη για την εξαιρετική ποιότητα εικόνας, καθώς η OLED τεχνολογία προσφέρει όλα τα εχέγγυα για εξαιρετική εικόνα και δε πρόκειται να μείνει κανείς παραπονεμένος. Βαθύ μαύρο με άπειρη αντίθεση, αρκετή φωτεινότητα (τη δοκιμάσαμε σε χώρο με μπόλικο φυσικό φωτισμό) ώστε το HDR (και το Dolby Vision) να κάνουν καλά τη δουλειά τους και φυσικά πανέμορφα και ζωντανά χρώματα. Ακόμα και ο ήχος είναι εξαιρετικός, καθώς έχουμε επιλογές για DTS με το ενσωματωμένο στη τηλεόραση σύστημα ήχου να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Μάλιστα, η εταιρεία χρησιμοποιεί την τεχνολογία Acoustic Surface Audio+, χάρη στην οποία ο ήχος έρχεται απευθείας μέσα από το panel. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε έχει εξοικονομηθεί χώρος στη πρόσοψη, ώστε να μην υπάρχουν εκεί ηχεία. Πολύ μεγάλη ένταση αλλά και καθαρός ήχος που δύσκολα μπορείς να βρεις σε μια λεπτή τηλεόραση χωρίς χρήση εξωτερικού συστήματος ήχος.



Από εκεί και πέρα βέβαια, όσοι θέλουν να πειραματιστούν με την εικόνα και τον ήχο, μπορούν να βασιστούν στο νέο επεξεργαστή Cognitive Processor XR που χρησιμοποιεί η τηλεόραση. Σύμφωνα με τη Sony, ο επεξεργαστής κατανοεί το πώς οι άνθρωποι βλέπουν και ακούν, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία για τον θεατή, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Ο επεξεργαστής βέβαια είναι αρκετά ισχυρός ώστε το Android TV να τρέχει άνετα τόσο το ίδιο όσο και οι εφαρμογές που μπορεί να κατεβάσει κανείς από το Play Store. mπορέσαμε να εγκαταστήσουμε δεκάδες εφαρμογές όπως ο VLC player για αναπαραγωγή κάθε τύπου αρχείων Από εκεί και πέρα, είναι διαθέσιμα εκατοντάδες games για να παίξουν τα παιδιά –και όχι μόνο- μιας οικογένειας



Συνολικά πάντως η πρόταση της Sony είναι μια εξαιρετική καλή επιλογή για όσους ψάχνουν μια κορυφαίας ποιότητας εικόνας τηλεόραση για 55’ Είτε όσοι θέλουν να απολαμβάνουν ταινίες και σειρές είτε όσοι ασχολούνται με το gaming, θα βρουν στην Sony Bravia A80J μια άριστη τηλεόραση.  Σίγουρα οι OLED χρειάζονται μια παραπάνω προσοχή κατά τη χρήση τους για το φόβο του burn in, όμως ακόμα και αυτό πλέον δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα καθώς τα σύγχρονα panel έχουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους να κρατάνε τα αυτόφωτα pixel σε καλή κατάσταση. 
GOLD AWARD

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικός ήχος
  • Εξαιρετική ποιότητα είκονας
  • Γρήγορος επεξεργαστής
  • HDMI 2.1 με 4Κ120
  • Το Android TV
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το VRR δεν είναι ακόμα ενεργοποιημένο
  • Μονο 2 θύρες HDMI 2.1
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*