Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony HDR-AZ1 Action Cam Mini

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η Sony συνεχίζει να παρουσιάζει νέα προϊόντα στην άκρως αναπτυσσόμενη αγορά των actioncams. Μετά τις AS15/AS30 που ουσιαστικά ήταν και οι πρώτες προσπάθειες της εταιρείας σε ένα χώρο όπου κυριαρχεί η GoPrο και τα σχετικά μοντέλα, η Sony έφερε στην αγορά ταυτόχρονα δυο κάμερες με παραπλήσια χαρακτηριστικά και δυνατότητες, αλλά σε δυο διαφορετικά μεγέθη. Η AZ1 είναι η μικρότερη από τις δυο, μια μικροσκοπική actioncam που έρχεται με πλήθος από χαρακτηριστικά και ενδιαφέρουσες λειτουργίες. Το μοντέλο διατίθεται σε διάφορα πακέτα, με το δικό μας να είναι το πλουσιότερο και ακριβότερο από όλα, αφού πέρα από την κάμερα, στη συσκευασία βρίσκουμε μια οθόνη καρπού και ειδικές βάσεις στήριξης για το ποδήλατο και το κεφάλι. Στην απλή έκδοση το κόστος της κάμερας ανέρχεται στα €250 ενώ το πακέτο της δοκιμής κοστολογείται €400.



Ανοίγοντας το πακέτο, βρίσκουμε μέσα ένα μεγάλο πλήθος από αξεσουάρ στήριξης. Συγκεκριμένα, υπάρχει ειδικό headmount για στήριξη στο κεφάλι, λουρί στήριξης σε κράνος ποδηλάτου, βάση για στήριξη σε roll bar ποδηλάτου, βάσεις στήριξης με κολλητική ταινία 3M για τοποθέτηση σε επιφάνειες (πχ. κράνος), η ασύρματη οθόνη με λουρί που τοποθετείται στο καρπό όπως ένα ρολόι, η θήκη αδιαβροχοποίησης, η ίδια η κάμερα και μια σειρά από manual. Η ίδια η κάμερα διαθέτει βάση στήριξης σε τρίποδο πάνω στην οποία τοποθετείται μια επιπλέον βάση, με το ζεύγος στη συνέχεια να τοποθετείται σε όποια από τις άλλες βάσεις θέλουμε. Για παράδειγμα, για να στερεώσουμε την κάμερα στο λουρί για το κεφάλι, χρησιμοποιούμε μια επιπλέον βάση με δυνατότητα περιστροφής, ούτως ώστε η κάμερα να τοποθετηθεί σωστά στο ύψος του κροτάφου.
Από τη στιγμή που οθόνη και πλήκτρα ελέγχου δεν υπάρχουν, η όποια ρύθμιση της κάμερας γίνεται αποκλειστικά μέσω WiFi
Πηγαίνοντας στην ίδια την κάμερα, η Sony έχει βασιστεί στην ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία των πρώτων action cam της και έτσι έχουμε ένα μακρόστενο σώμα πολύ μικρών διαστάσεων. Το μήκος της δε ξεπερνάει τα 7,5 εκατοστά, το πλάτος βρίσκεται στα 2,5 εκατοστά ενώ το ύψος ανέρχεται λίγο πάνω από τα 3.5 εκατοστά ενώ το συνολικό βάρος της συσκευής μαζί με τη μπαταρία είναι μόλις 63 γραμμάρια. Με αυτές τις διαστάσεις και βάρος, η κάμερα αποτελεί ιδανική λύση για όσους ψάχνουν για action cam που μπορεί να τοποθετηθεί σε drone για καταγραφή βίντεο από τον αέρα. Μάλιστα, η Sony έχει κατασκευάσει ένα splash proof σώμα, το οποίο σημαίνει ότι η κάμερα είναι ανθεκτική σε υγρές καταστάσεις (βροχή, χιόνι) χωρίς να χρειάζεται να τοποθετηθεί στο διάφανο σώμα αδιαβροχοποίησης, του οποίου η χρησιμότητα είναι απαραίτητη μόνο για υποβρύχια λειτουργία ή και σαν προστατευτικό από πτώσεις.

Sony HDR-AZ1 Action Cam Mini Image 2

Για να μπορέσει η κάμερα να μικρύνει σε διαστάσεις, η Sony έχει αφαιρέσει χαρακτηριστικά όπως η έξοδος HDMI και η είσοδος μικροφώνου. Από θύρες βρίσκουμε πίσω από ειδικά καπάκια στο πίσω μέρος μια micro USB για τη φόρτιση της συσκευής και την μεταφορά αρχείων καθώς επίσης και τη θύρα για κάρτες micro SD ή Memory Stick M2. Ένα τρίτο καπάκι μάς δίνει πρόσβαση στο χώρο τοποθέτησης της μπαταρία, που βρίσκεται στα αριστέρα της κάμερας. Πέρα από την ύπαρξη βασικών θυρών επικοινωνίας, η AZ1 ακολουθεί σπαρτιάτικη πολιτική και όσον αφορά στα πλήκτρα ελέγχου. Στο πάνω μέρος βρίσκουμε ένα μεγάλο πλήκτρο για την έναρξη και παύση της εγγραφής, το οποίο συνοδεύεται από διακόπτη ασφάλισης του πλήκτρου, ενώ στα δεξιά συναντάμε το πλήκτρο power και το πλήκτρο ενεργοποίησης του WiFi. Στη δεξιά πλευρά έχουμε επίσης μια μικροσκοπική οθόνη που δείχνει μόνο τη στάθμη της μπαταρίας και τη λειτουργία ή μη του WiFi, ένα ηχείο καθώς και το λογότυπο του NFC, σημείο στο οποίο ακουμπάμε το smartphone μας για να γίνει με τον ευκολότερο τρόπο η σύνδεση WiFi. Τέλος, στο μπροστινό μέρος και κάτω από το Zeiss ευρυγώνιο φακό με διάφραγμα F2.8 υπάρχει το στερεοφωνικό μικρόφωνο, το οποίο καταγράφει αρκετά καλό ήχο σε ασυμπίεστη μάλιστα μορφή.

Sony HDR-AZ1 Action Cam Mini Image 7
Η οθόνη χειρός δεν είναι ιδιαίτερα διακριτική, αλλά κάνει καλά τη δουλειά της
Η οθόνη χειρός δεν είναι ιδιαίτερα διακριτική, αλλά κάνει καλά τη δουλειά της

Άλλα ρυθμιστικά δεν υπάρχουν με το σετάρισμα της συσκευής να γίνεται αποκλειστικά μέσω WiFi, είτε αξιοποιώντας τη συσκευή χειρός που βρίσκεται στη συσκευασία είτε το PlayMemories App για iOS και Android συσκευές. Η πρώτη είναι σαφώς βολικότερη επιλογή γιατί την έχουμε πάντα φορεμένη στο χέρι μας, ωστόσο οι διαθέσιμες επιλογές είναι ίδιες είτε μιλάμε για αυτή είτε για smartphone. Η οθόνη χειρός είναι αρκετά μεγάλη σε μέγεθος, πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε ρολόι και προφανώς δεν είναι σχεδιασμένη για να τη φοράμε συνεχώς αλλά μόνο όταν θέλουμε να αξιοποιήσουμε την κάμερα. Φυσικά και είναι αδιάβροχο για χρήση σε βάθη μέχρι 3 μέτρα, ενώ ενσωματώνει και δέκτη GPS και έτσι, όταν είναι συνδεδεμένη με την κάμερα, γίνεται ανά πάσα στιγμή καταγραφή του στίγματος με τα δεδομένα να αποθηκεύονται στο βίντεο/φωτογραφίες και μετά να μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω της εφαρμογής Action Cam Movie Creator στον υπολογιστή. Το Live-View RM-LVR2V όπως ονομάζεται ενσωματώνει μια έγχρωμη οθόνη που εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο μέσω WiFi και με ελάχιστο lag την εικόνα της κάμερας. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας τα διάφορα πλήκτρα μπορούμε να προβούμε στις απαραίτητες ρυθμίσεις της κάμερας, για τις οποίες θα μιλήσουμε παρακάτω. Το πλέον ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να ελέγξει έως και πέντε κάμερες μέσα από το Live-View, οπότε όσοι κάνουν επαγγελματική δουλειά στη καταγραφή των extreme καταστάσεων, μπορούν να αποκτήσουν ένα πλήρες κιτ με το Live-View RM-LVR2V και άλλες τέσσερις σκέτες κάμερες και να ελέγχουν το σύνολο από τον καρπό τους.
Χάρη στις μικρές διαστάσεις και το χαμηλό βάρος, η κάμερα αποτελεί ιδανική λύση για όσους ψάχνουν για action cam που μπορεί να τοποθετηθεί σε drone για καταγραφή βίντεο από τον αέρα.
Ποιες όμως είναι οι δυνατότητες της κάμερας; Η Sony έχει ενσωματώσει έναν αισθητήρα μεγέθους 1/2.3'' ανάλυσης 16.8 Mpixel, ο οποίος ωστόσο χρησιμοποιεί τα 11.9Mpixel με αναλογίες 16:9. Πρόκειται για έναν BSI (back-side illuminated) αισθητήρα Exmor R τεχνολογίας CMOS με τα στοιχεία που καταγράφει να επεξεργάζονται από έναν BIONZ X επεξεργαστή. Η κάμερα μπορεί να καταγράψει βίντεο σε ανάλυση 1080p είτε στα 25/30 fps είτε στα 50/60fps ή ακόμα και σε cinematic 24fps, ανάλογα με το αν θα επιλέξουμε PAL ή NTSC. Επιπλέον υποστηρίζεται super slow motion στα 120fps και σε ανάλυση 720p. Ο φακός είναι ευρυγώνιος με εύρος 170 μοίρες που αντιστοιχεί σε εστιακό βάθος αντίστοιχο με f 17.1mm. Η κάμερα προσφέρει λειτουργία σταθεροποίησης εικόνας, την ονομαζόμενη SteadyShot και όταν ενεργοποιηθεί, το εύρος περιορίζεται στις 120 μοίρες ή f 21.8mm, οπότε και η fisheye παραμόρφωση περιορίζεται αισθητά. Η σταθεροποίηση είναι ψηφιακή, όμως τα καταφέρνει πολύ καλά, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τη μεταφορά κραδασμών κατά τη βιντεοσκόπηση. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αρκετές επιλογές όσον αφορά στη συμπίεση που χρησιμοποιείται, καθώς μπορούμε να καταγράφουμε βίντεο MP4 h264 με bitrate έως 28Mbps ή να ενεργοποιήσουμε τη καταγραφή βίντεο αξιοποιώντας τον XAVC S codec της Sony.

Sony HDR-AZ1 Action Cam Mini Image 8

Πρόκειται για ένα αλγόριθμο που βασίζεται μεν στο h264 αλλά έχει αναπτυχθεί από την ίδια την εταιρεία επιτρέποντας καταγραφή βίντεο με πολύ μεγαλύτερο bitrate που κατά μέσο όρο βρίσκεται στα 50Mbps. Εδώ έχουμε και τη καλύτερη ποιότητα βίντεο, με πολύ λιγότερα artifacts συμπίεσης. Μάλιστα, ο χρήστης έχει επιλογή για το αν το βίντεο θα καταγράφεται με περισσότερο ζωντανά χρώματα ή με ουδέτερα χρώματα, με τη δεύτερη επιλογή να έχει περισσότερο ενδιαφέρον για όσους είναι ικανοί για color grading στον υπολογιστή. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε πως επιλέγοντας XAVC S έχουμε σαν επιλογή μόνο την ανάλυση 1080p με όλα τα σχετικά frame rates με τον ήχο να καταγράφεται σε ασυμπίεστη μορφή. Αν καταγράφουμε βίντεο σε MP4, ο ήχος παραμένει στερεοφωνικός αλλά είναι συμπιεσμένος με AAC codec και μόνο εδώ μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα 120fps και την ανάλυση 720p. Γενικότερα, η επιλογή XAVC S προορίζεται περισσότερο για όσους έχουν διάθεση, χρόνο και γνώσεις για να επεξεργαστούν τα βίντεό τους. Όσον αφορά στις λήψεις φωτογραφίας, αυτές γίνονται αποκλειστικά στις 170 μοίρες, με τις απλές λήψεις να αξιοποιούν το σύνολο των 11.9Mpixel του αισθητήρα ενώ οι λήψεις burst και οι λήψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα καταγράφονται στα 2Mpixel.

Sony HDR-AZ1 Action Cam Mini Image 5
Το μικρό μέγεθος της κάμερας έχει σαν αποτέλεσμα αυτή να διαθέτει τα απολύτως απαραίτητα ρυθμιστικά και θύρες.
Το μικρό μέγεθος της κάμερας έχει σαν αποτέλεσμα αυτή να διαθέτει τα απολύτως απαραίτητα ρυθμιστικά και θύρες.

Άλλες χειροκίνητες ρυθμίσεις δεν υπάρχουν με τη κάμερα αυτόματα να επιλέγει την ισορροπία χρωμάτων, το επίπεδο ISO και την ταχύτητα του κλείστρου. Σε γενικές γραμμές η κάμερα τα καταφέρνει καλά, επιλέγοντας σωστές ρυθμίσεις, όμως δεν έλειψαν οι φορές που παρατηρήσαμε αλλαγή του white balance και κυρίως καθυστέρηση στην αλλαγή ρυθμίσεων σε καταστάσεις έντονης διαφοροποίησης του περιβάλλοντος φωτισμού. Αυτό σημαίνει ότι η αυτόματη έκθεση (exposure) αντιμετωπίζει προβληματάκια όταν για παράδειγμα στοχεύουμε τη κάμερα προς μια κατεύθυνση και έχοντας τον ήλιο πίσω μας και ξαφνικά αλλάξουμε κατεύθυνση, με το φωτισμό να έρχεται από αλλού. Επιπλέον, η Sony έχει μονίμως ενεργοποιημένη λειτουργία noise reduction, κάτι που γίνεται εμφανές όταν ο περιβάλλον φωτισμός μειωθεί, οπότε και το τελικό αποτέλεσμα χάνει σε ποιότητα λόγω των αλγορίθμων που προσπαθούν να εξαφανίσουν τον ψηφιακό θόρυβο από την αυτόματη αύξηση του ISO, κάνοντας την εικόνα περισσότερη θολή. Όλα αυτά βέβαια είναι λογικά καθώς από τη μια έχουμε ένα μικρό σε διαστάσεις αισθητήρα και από την άλλη μια consumer κάμερα και όχι ένα επαγγελματικό εργαλείο. Όμως από τη στιγμή που η Sony δίνει την επιλογή για καταγραφή σε XAVC S format, θα θέλαμε να προσέθετε και κάποιες περισσότερες επιλογές όσον αφορά στις χειροκίνητες ρυθμίσεις, με σημαντικότερη όλων το White Balance αλλά και κάποια δυνατότητα οριοθέτησης της χρήση ISO και ταχύτητας κλείστρου.

Sony HDR-AZ1 Action Cam Mini Image 6

Έχοντας σαν βάση σύγκρισης τις GoPro, οι οποίες στις νεότερες εκδόσεις τους (GoPro 4 Silver και Black) προσφέρουν σαφώς περισσότερες χειροκίνητες επιλογές με ενεργό το ProTune, η κάμερα της Sony υστερεί σημαντικά σε αυτόν τον τομέα. Πόσω μάλλον όταν η αντίστοιχου κόστους GoPro 4 Silver με το πακέτο που δοκιμάσαμε, ενσωματώνει την οθόνη και προσφέρει καταγραφή βίντεο σε υψηλότερες αναλύσεις με περισσότερες επιλογές για τους απαιτητικούς. Βέβαια, δεν διαθέτει στο πακέτο το πλήθος βάσεων στήριξης της Sony, ενώ κάποιος μπορεί να αποκτήσει μόνο το σώμα παρέα με τη θήκη αδιαβροχοποίησης με πολύ λιγότερα χρήματα, οπότε και η σύγκριση βγάζει σαν νικητή την AZ1. Εν τέλει, η πρόταση της Sony έχει το δικό της ενδιαφέρον και αν μη τι άλλο μπορεί να κάνει απόλυτα χαρούμενο το κάτοχό της, προσφέροντας ξεχωριστά χαρακτηριστικά όπως την καταγραφή δεδομένων μέσω GPS, το γεγονός ότι είναι splashproof, τον ψηφιακό σταθεροποιητή εικόνας, τη δυνατότητα ελέγχου έως 5 καμερών μέσω του Live-View RM-LVR2V αλλά και το γεγονός ότι είναι πολύ μικρή σε διαστάσεις.


 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

    • Αισθητήρας
    • Sony Exmor R BSI CMOS 1/2.3'' 16.8Mpixel (11,9Mpixel ενεργά)
    • Φακός
    • Zeiss Tessar F 2.8
    • Διαστάσεις
    • 74 x 36 x 24,2mm
    • Βάρος
    • 69 γραμμάρια
    • Εύρος ISO
    • Auto
    • Τεχνολογία Εστίασης
    • Contrast Detect
    • Ταχύτητα κλείστρου
    • Auto (1/30–1/10.000)
    • Ρυθμιστικά έκθεσης
    • Auto
    • Ανάλυση video
    • 1080p/60fps - 720p/120fps
    • Οθόνη
    • Sony Live-View RM-LVR2V
    • Αποθηκευτικός χώρος
    • κάρτες microSD/microSDHC/microSDXC/MemoryStick M2
    • Συνδεσιμότητα
    • WiFi 802.11n (2.4GHz), Micro USB
    • Αυτονομία (CIPA)
    • Μερίπου 1,5 ώρα βίντεο

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μικρές διαστάσεις
  • XAVC S codec
  • Λειτουργίες WiFi
  • Ασύρματο χειριστήριο χειρός
  • Καλή ποιότητα ήχου
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Όχι μεγαλύτερη ανάλυση από 1080p
  • Έλλειψη χειροκίνητης επιλογής White Balance
  • Μικρή ανάλυση στις φωτογραφίες burst
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
7 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Naked Snake
    • Είναι δυνατόν ρε Καρέτσο να μην βγάλει ωραίο βίντεο όταν βολτάρεις στην ωραιότερη συνοικία του λεκανοπεδίου?!?

    • nfs_maniac
    • Κύριε Καρέτσο μήπως μας κρύβεται την πραγματική φωτό???

      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153354379500760&set=a.10151504968620760.599413.795625759&type=1&theater

    • Tim of Heavens
    • Πω πω καμαρώστε βρε να δείτε τι παιδιά βγάζει αυτή η Ελληνική γή. Αυτά να βλέπετε και να ζηλεύετε περιοδικά του ξένου τύπου που μου πλασάρετε goblinόφατσες ρε ρόλους δημοσιογράφων. Φάτε μάτια ψάρια Κορασίδες της υφηλίου.

*