Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony MP-CD1 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Ο καθένας μας θα ήθελε να έχει ένα φορητό projector, είτε για λόγους διασκέδασης είτε για λόγους εργασίας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει του προβολείς να μικραίνουν σε διαστάσεις μέχρι που φτάσαμε στο επίπεδο να έχουμε μοντέλα που χωράνε κανονικά στη τσέπη μας! Ο Sony MP-CD1 είναι τέτοιος και η αλήθεια είναι πως αν μη τι άλλο, έχει ενδιαφέρον σαν προϊόν. Έρχεται σε μια μικρή συσκευασία που περιέχει, πέραν του ίδιου του προβολέα, μια θήκη μεταφοράς του και καλώδια διασύνδεσης, αλλά όχι φορτιστή.



Παίρνοντάς τον στα χέρια, ουσιαστικά έχουμε μια συσκευή με που οι διαστάσεις της είναι αντίστοιχες με ένα 6ιντσο τηλέφωνο, αν και το πάχος είναι μεγαλύτερο. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι θυμίζει powerbank. Στη μπροστινή πλευρά έχουμε τον προβολέα, αριστερά ένα διακόπτη για τη ρύθμιση της εστίασης, στο κάτω μέρος μια κλασσικού τύπου θέση τοποθέτησης τριπόδου και δεξιά τις θύρες επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, βρίσκουμε είσοδο HDMI, έξοδο ακουστικών, έξοδο USB (που μπορεί να λειτουργήσει και για τη φόρτιση συσκευών) και μια Type-C USB που χρησιμοποιείται για τροφοδοσία ρεύματος, ενώ επίσης εδώ είναι και το power button. Ο προβολέας ενσωματώνει μπαταρία 5000mAh  η οποία φορτίζει σε περίπου 2,5 ώρες με φορτιστής 5V/3A και προσφέρει περίπου 2 ώρες αυτονομίας. Ο ίδιος ο προβολέας είναι τεχνολογίας DLP, έχει φωτεινότητα λίγο πάνω από τα 100 ANSI lumens, λειτουργεί σε  ανάλυση 854x480 pixel (16:9) και προσφέρει αντίθεση 5000:1. Δε διαθέτει μενού και ουσιαστικά η μόνη αλλαγή που μπορεί να κάνει ο χρήστης είναι να ρυθμίσει το focus,  ανάλογα με την απόσταση προβολής από το μέσο προβολής (πχ τοίχος). Η μέγιστη οθόνη προβολής είναι  οι 120 ίντσες (σε απόσταση περίπου 3,5 μέτρων).



Όλα αυτά μέχρι τώρα είναι μάλλον τυπικά χαρακτηριστικά. Τι γίνεται στη πράξη; Πως μπορεί να τον αξιοποιήσει κάποιος; Τι μπορεί να συνδέσει πάνω του; Στην είσοδο HDMI μπορούμε να συνδέσουμε οποιαδήποτε συσκευή με αντίστοιχη έξοδο, από υπολογιστή μέχρι κονσόλα. Ακόμα και με κάποιο smartphone μπορεί να γίνει η σύνδεση, είτε ενσύρματα αν αυτό υποστηρίζει HDMI μέσω USB (MHL ή αντίστοιχη τεχνολοογία) είτε ασύρματα. Για τη δεύτερη περίπτωση χρειάζεται ένα επιπλέον αξεσουάρ όπως πχ ένα Chromecast ή ένας Miracast αντάπτορας. Η αλήθεια είναι πως δοκιμάζοντας ένα τέτοιο αντάπτορα και συγκεκριμένα της Microsoft, ο οποίος συνδέθηκε στην είσοδο HDMI και πήρε ρεύμα από την έξοδο USB, η ασύρματη σύνδεση με κινητό Android έγινε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Έτσι, μπορέσαμε να απολαύσουμε βίντεο, είτε YouTube είτε αποθηκευμένα στο κινητό, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Ωστόσο το gaming είναι αδύνατο σε αυτή τη περίπτωση καθώς το lag που υπάρχει από το streaming είναι μεγάλο. Επίσης, η δοκιμή μας με το Netflix δεν απέδωσε, καθώς προφανώς η ίδια η εφαρμογή δεν επιτρέπει το streaming σε εξωτερικό μέσο προβολής.



Το αποτέλεσμα που παίρνει κανείς είναι σε γενικές γραμμές, αρκετά συμπαθητικό. Χρωματικά δεν έχουμε παράπονο, αλλά το αποτέλεσμα είναι σαφώς περισσότερο «μαλακό» σε σύγκριση με ένα μέσο προβολής που λειτουργεί σε native 1080p. Σίγουρα η χαμηλή ανάλυση δεν είναι ότι καλύτερο για όσους θέλουν να δουν ταινίες Full HD, αλλά η αλήθεια είναι πως οι 120 ίντσες που μπορεί να αποδώσει είναι αδύνατο να υπάρξουν αλλιώς. Το βασικότερο μειονέκτημα είναι προφανώς η χαμηλή φωτεινότητα, κάτι που σημαίνει πως ο περιβάλλον χώρος πρέπει να είναι ελάχιστα φωτισμένος για να βλέπει κανείς καλά (στη περίπτωσή μας κλείσαμε όλα τα πατζούρια και κάθε φως). Από την άλλη όμως, ο προβολέας αυτόματα ρυθμίζει φωτεινότητα και αντίθεση μέσω του μονίμως ενεργοποιημένου Dynamic Picture Mode, και έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό.
Αν σε αυτό προσθέσουμε και το γεγονός ότι ο προβολέας αυτόματα ρυθμίζει τη γωνία προβολής (auto keystone correction λέγεται) ούτως ώστε αυτή να είναι σωστή ακόμα και αν δεν έχουμε τοποθετήσει απόλυτα καλά το προβολέα, σίγουρα βοηθάει το τελικό χρήστη. Ο παραγόμενος θόρυβος από το σύστημα ψύξης είναι υπαρκτός μεν, αλλά καλύπτεται εύκολα είτε ο χρήστης αποφασίσει να συνδέσει ακουστικά είτε κάποιο εξωτερικό ηχοσύστημα (πάλι μέσω της εξόδου ακουστικών). Η αλήθεια είναι πως θα θέλαμε να έχει ενσωματωμένο Bluetooth για να συνδέεται έτσι με ηχεία, καθώς η συνδεσμολογία με καλώδια τελικά αναιρεί σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι μπορείς να συνδέσεις πχ ένα κινητό ή ένα tablet και να προβάλεις ότι θες χωρίς να χρειάζεται ρεύμα. Όσον αφορά τώρα στην αυτονομία, η ονομαστική των 2 ωρών επιβεβαιώθηκε και στη πράξη, κάτι που σημαίνει πως μια ταινία μπορεί κανείς να τη δει σχετικά άνετα (αρκεί να μην είναι ο… Μπεν Χούρ). Πέρα από βίντεο κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το προβολέα σε επαγγελματικό περιβάλλον πχ για προβολή Powerpoint κτλ. Εδώ τα πράγματα είναι σίγουρα καλύτερα, καθώς η σύνδεση ήχου δεν είναι απαραίτητη, ενώ και η χαμηλή ανάλυση λειτουργίας δεν ενοχλεί κανένα. Για ανθρώπους που κάνουν συνεχώς παρουσιάσεις μέσα από μια οθόνη 12-13 ιντσών ενός laptop, ο προβολέας της Sony είναι σίγουρα ένα καλό συμπληρωματικό εργαλείο.



Ο Sony MP-CD1 δεν είναι ούτε ο μοναδικός, ούτε ο πρώτος pico projector της αγοράς. Η ίδια η εταιρεία είχε κυκλοφορήσει ένα αντίστοιχο μοντέλο πριν από 3 περίπου χρόνια, ο οποίος όμως χρησιμοποιούσε διαφορετική τεχνολογία. Επιπλέον, η αγορά διαθέτει πλήθος από μοντέλα άλλων κατασκευαστών (κυρίως από τη Κίνα) με αντίστοιχα specs αλλά χαμηλότερη τιμή, ενώ υπάρχουν και αντίστοιχου κόστους  (€399 είναι η τιμή για τον Sony MP-CD1) με καλύτερα specs αλλά ελαφρώς μεγαλύτερου μεγέθους. Όμως η πρόταση της Sony ενσωματώνει μπαταρία και μπορεί να δεχτεί USB dongle για ασύρματη προβολή, χαρακτηριστικά που δύσκολα τα βρίσκεις. Εν τέλει, το κόστος είναι αυτό που θα καθορίσει την αγορά του και το αν τα χρήματα που ζητάει είναι λίγα ή πολλά, ανάλογα με τον τρόπο χρήσης. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μικρές διαστάσεις
  • Αυτόματες ρυθμίσεις
  • Λειτουργία Powerbank
  • Σύνδεση με ασύρματα dongle
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Χαμηλή ανάλυση
  • Μέτρια φωτεινότητα
  • Τα €400
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*