Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony WH-1000XM4 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η Sony συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τη σειρά ακουστικών 1000XM, κυκλοφορώντας πρόσφατα τα Sony WH-1000XM4, τα οποία αποτελούν αισίως, την τέταρτη γενιά των ασύρματων over-the-ear ANC ακουστικών της. Σίγουρα τα €400 που κοστίζουν είναι πάρα πολλά χρήματα, αλλά όποιος αποφασίσει να τα δαπανήσει, αποκτά ίσως ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί εκεί έξω στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ανοίγοντας τη συσκευασία τους, αντιλαμβάνεται κανείς άμεσα τον premium χαρακτήρα τους. Μια θήκη μεταφοράς περιλαμβάνει το headset παρέα με τα απαραίτητα καλώδια, όπως το USB Type-C για φόρτιση αλλά και παραδοσιακό mini jack για ενσύρματη, αναλογική σύνδεση. Υπάρχει μάλιστα και μετατροπέας για χρήση σε αεροπλάνο.



Παίρνοντας τα ακουστικά στα χέρια, είναι φανερό πως σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο η Sony δεν έχει προβεί σε ιδιαίτερες αλλαγές. Το βάρος τους είναι εξαιρετικά χαμηλό, τόσο που απλά δε τα καταλαβαίνει κανείς όταν τα έχει στο κεφάλι του, όση ώρα και να βρίσκονται αυτά εκεί. Τα εξαιρετικά μαξιλαράκια αγκαλιάζουν με τα αυτιά, με τα ακουστικά να προσφέρουν απόλυτη προσαρμοστικότητα στο κεφάλι και έτσι δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που δε θα τα συνηθίσει γρήγορα. Η στεφάνη μεγαλώνει και μικραίνει, ώστε το headset να προσαρμόζεται εύκολα στον οποιονδήποτε, με τα ίδια τα ακουστικά επίσης να μπορούν να κινηθούν κατά 10-15 μοίρες στο κατακόρυφο άξονα και άλλες 90 μοίρες στον οριζόντιο, ώστε άνετα να τα τοποθετείς στο σβέρκο σου όταν δεν τα φοράς. Όταν πάλι θέλεις να τα μεταφέρεις χωρίς να τα χρησιμοποιείς, διπλώνουν και χωράνε οπουδήποτε (κυρίως βέβαια στη θήκη μεταφοράς της συσκευασίας).



Η σύνδεση με οποιαδήποτε συσκευή γίνεται απευθείας μέσω Bluetooth, είτε ευκολότερα, χρησιμοποιώντας το NFC. Με ένα άγγιγμα της πλάτης του δεξί ακουστικού στο κινητό, το pairing γίνεται άμεσα. Φυσικά και φέτος τα ακουστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άμεση χρήση του εκάστοτε Assistant που χρησιμοποιεί ο χρήστης (Google Assistant, Amazon Alexa). Τόσο αυτή η δυνατότητα όσο και όλες οι άλλες που προσφέρει το headset ρυθμίζονται από την ειδική εφαρμογή που διαθέτει για smartphones η Sony. Πριν πάμε όμως σε αυτή, ας δούμε μερικά ακόμα χαρακτηριστικά που έχουν τα ακουστικά. Υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με καλώδιο, αν για παράδειγμα έχει τελειώσει η μπαταρία (που αντέχει κάνα 30ωρο). Σε αυτή τη περίπτωση βέβαια, χάνονται οι λειτουργίες ANC και όλα τα σχετικά πλεονεκτήματα. Από φυσικά πλήκτρα, υπάρχουν μόνο δυο, το power on και το custom το οποίο ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει όπως θέλει μέσα από την εφαρμογή. Επίσης, η εξωτερική πλευρά του δεξί ακουστικού είναι αφής και αξιοποιείται για τον έλεγχο της αναπαραγωγής μουσικής. Με διάφορα gestures αυξάνεται ή μειώνεται η ένταση, γίνεται το pause το next ή το previous. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να τα συνηθίσει κανείς και να μάθει να βάζει τα δάχτυλά του στα σωστά σημεία. Ακόμα και μετά από ώρα εξάσκησης, δε μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο τρόπος λειτουργίας είναι ο καλύτερος, καθώς η επιφάνεια αφής δε δουλεύει πάντα όπως θα θέλαμε. Φυσικά πλήκτρα θα έκαναν τη δουλειά μας πολύ καλύτερα.



Το μεγάλο πλεονέκτημα που είχε το περυσινό μοντέλο ήταν η εξαιρετική χρήση της τεχνολογίας active noise cancellation (ANC). Και φέτος, σύμφωνα με τη Sony, έχουν γίνει διάφορες βελτιώσεις, αν και η αλήθεια είναι πως μην έχοντας παρέα τα XM3, δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για αυτό. Όπως και να έχει πάντως, ενεργοποιώντας το ANC πραγματικά δεν ακούς σχεδόν τίποτα από το περιβάλλοντα χώρο με ήχους όπως αυτοί του τρένου και του αεροπλάνου να κόβονται εντελώς. Ακόμα και στο γραφείο, αυτό το μόνιμο βουητό του air-condition ή των ανεμιστήρων του υπολογιστή, κόβεται πλήρως. Φορώντας τα κανείς χωρίς να ακούει τίποτα, θα νοιώσει όπως νοιώθει ο δύτης στο πάτο του ωκεανού, την απόλυτη σχεδόν ησυχία. Αυτό είναι το μεγάλο ατού των ακουστικών, τα οποία θέλουν να σε βάλουν να απολαμβάνεις ότι ακούς, όπου κι αν βρίσκεσαι. Χωρίς να ακούς τίποτα άλλο.



Από εκεί και πέρα, υπάρχουν μερικές αλλαγές σε σχέση με τα XM3 σε επίπεδο software κυρίως. Μέσα από την εφαρμογή λοιπόν μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει την αυτόματη λειτουργία ομιλίας, χάρη στην οποία όταν τα ακουστικά αντιληφθούν κάποιον να μιλάει, σταματάνε την ένταση της μουσικής για να μπορέσεις ο χρήστης του να συνομιλήσει με κάποιον (ο χρόνος παύσης ρυθμίζεται από την εφαρμογή). Χάρη δε σε οπτικούς αισθητήρες που υπάρχουν πλέον στα ακουστικά, αν ο χρήστης ανασηκώσει ένα ακουστικό η μουσική θα σταματήσει πλήρως, με τους αισθητήρες αυτούς να αντιλαμβάνονται ταυτόχρονα ότι ο κάτοχός τους τα έχει αφαιρέσει από τα αυτιά και μετά από 15 λεπτά τα ακουστικά σβήνουν για να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας. Ίσως η σημαντικότερη προσθήκη που έχουν τα 1000XM4 είναι το γεγονός ότι υποστηρίζουν ταυτόχρονη χρήση τους από δυο συσκευές. Μπορεί λοιπόν κανείς να τα έχει συνδεδεμένα με το κινητό και το tablet του (ή τη τηλεόρασή του ή τον υπολογιστή του) και τη μια στιγμή να ακούει ήχο από τη μια συσκευή και την άλλη, σταματώντας τη μια πηγή ήχου, να ξεκινήσει να παίζει η άλλη συσκευή και ο ήχος να μεταφερθεί αμέσως στα ακουστικά. Είναι βολική λειτουργία, όμως όταν κανείς την ενεργοποιήσει χάνει τη δυνατότητα αναπαραγωγής υψηλής ποιότητας ήχου LDAC.



Πρόκειται για ένα περιορισμό της τεχνολογίας, όμως δεν παύει να υφίσταται. Στα παραπάνω αξίζει να προσθέσουμε πως σε σχέση με τα 1000XM3, έχει χαθεί και η υποστήριξη για aptX/aptX-HD ήχο. Όσον αφορά τώρα άλλες ρυθμίσεις που μπορεί κανείς να κάνει μέσα από την εφαρμογή, υπάρχει η λειτουργία Adaptive Sound Control, η οποία προσαρμόζει τον ήχο ανάλογα με το τι κάνεις χρησιμοποιώντας και το GPS του κινητού για να αντιλαμβάνεται το app που είναι και τι κάνει ο χρήστης. Από εκεί και πέρα ο χρήστης έχει τη δυνατότητα χρήσης equalizer με έτοιμες ρυθμίσεις αλλά και με δυνατότητα χειροκίνητων αλλαγών. Κάτι άλλο είναι η δυνατότητα ενεργοποίησης ήχου 360 μοιρών (360 Reality Audio), η οποία απαιτεί για τη ρύθμισή της να βγάλουμε φωτογραφίες τα αυτιά μας ώστε να δημιουργηθεί το δικό μας προφίλ και μετά μπορούμε να εγκαταστήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε συμβατές εφαρμογές (πχ το Tidal). Επίσης, υπάρχει  η δυνατότητα βελτιστοποίησης της λειτουργίας ANC μέσω της σχετικής επιλογής που διαθέτει η συμβατή εφαρμογή. Εδώ μπαίνει ο παράγοντας το πώς φοράει ο καθένας τα ακουστικά (μαλλιά, γυαλιά και άλλα διαφοροποιούν το πώς «κάθονται» στα αυτιά του καθενός. Επιπλέον, υπάρχει αισθητήρας βαρομετρικής πίεσης ο οποίος μετράει τα “bar” και αναλόγως προσαρμόζει το ANC (πχ αεροπλάνο). Σε συνδυασμό με τη τεχνολογία Digital Sound Enhancement Engine (DSEE HXTM) της Sony, το αποτέλεσμα από πλευράς ποιότητας θα ενθουσιάσει είτε ακούει κανείς hi-res wav αρχεία είτε streamάρει από Spotify. Τα μπάσα ακούγονται εξαιρετικά, χωρίς όμως αυτό να βγαίνει εις βάρος των μεσαίων συχνοτήτων με αποτέλεσμα είτε έχουμε να κάνουμε με μουσική είτε με θέαση κάποιας ταινίας το αποτέλεσμα που φτάνει στα αυτιά να είναι εξαιρετικό.



Είναι εμφανές ότι το headset της Sony προσφέρει πολλά σε επίπεδο χαρακτηριστικών και ταυτόχρονα αποδίδει εξαιρετικά σε επίπεδο ποιότητας ήχου. Όλα αυτά βέβαια έχουν το αντίτιμό τους αφού με κόστος στα €400 σίγουρα, μόνο φθηνά δεν είναι. Κάποιοι μάλιστα μπορεί να καταφύγουν στο προηγούμενο μοντέλο το οποίο μπορεί κανείς να βρεί σχεδόν €150 φθηνότερα. Θα χάσει κάποιες ανέσεις (πχ τη χρήση σε δυο συσκευές) αλλά θα έχει υποστήριξη aptX. 
GOLD AWARD

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Άνετα και με χαμηλό βάρος
  • Η χρήση με δυο συσκευές
  • Αυτόματο pause/play ανάλογα με το αν τα φοράει ή συνομιλεί ο χρήστης
  • Ο 360 ήχος (με συμβατές εφαρμογές)
  • Εξαιρετικός ήχος
  • Εντυπωσιακό noise cancelling
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μη υποστήριξη aptX
  • Υψηλό κόστος
  • Τα πλήκτρα αφής
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*