Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony XH90 65'' Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Δοκιμάσαμε την Sony XH90 65'', μια Full Array led τηλεόραση 4Κ με υποστήριξη 4K120 για gaming με το PS5, που διαθέτει Android TV και συμβατότητα με Apple AirPlay και Apple TV+.

Η έλευση των νέων κονσολών, του PS5 και των XBOX Series, έχει βάλει αρκετούς στη λογική να αποκτήσουν μια νέα τηλεόραση ώστε να εκμεταλλευτούν τις επιπλέον δυνατότητες που αυτές οι κονσόλες προσφέρουν. Μια τηλεόραση που θα μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες χωρίς ωστόσο να κοστίζει υπερβολικά πολλά χρήματα είναι η Sony XH90, με την έκδοση των 65’’ να φτάνει στα γραφεία μας για δοκιμή. Η τηλεόραση βγαίνει και στις 55’’, με την τιμή της 65άρας, στη περίοδο του Black Friday, να βρίσκεται στα €1199.




Η διαδικασία συναρμολόγησης της τηλεόρασης ήταν πανεύκολη, καθώς η Sony έχει φροντίσει ώστε τα δυο ποδαράκια που βρίσκονται στη συσκευασία να τοποθετούνται πάνω στη τηλεόραση χωρίς τη χρήση εργαλείων. Μάλιστα, υπάρχουν δυο ζευγάρια από θέσεις τοποθέτησης, ένα ποιο κοντά ποιο κοντά στα άκρα της τηλεόρασης και το άλλο ποιο κοντά στο κέντρο, ώστε ο κάτοχός της να μπορεί να τη τοποθετήσει σε ένα μικρότερο έπιπλο. Φυσικά υπάρχει δυνατότητα για στήριξη στο τοίχο. Από εκεί και πέρα, έχουμε μια μεγάλη αλλά λεπτή τηλεόραση με μικρά bezel. Όλες οι θύρες βρίσκονται στην αριστερή πλευρά. Συνολικά βρίσκουμε τέσσερις HDMI, εκ των οποίων οι 2 είναι HDMI 2.1 συμβατές (και συγκεκριμένα οι 3 και 4), δυο θύρες USB (μια 2.0 και μια 3.0), μια LAN,  μια οπτική, έξοδο ακουστικών είσοδο AV-In και τρεις για κεραία, 1 για επίγειο σήμα και δυο για δορυφορικό. Η τηλεόραση τρέχει Android TV, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο καθώς μπορεί κανείς να εγκαταστήσει πλήθος εφαρμογών, ενώ είναι σημαντικό ότι υποστηρίζει τόσο Chromcast (λογικό) όσο και Apple AirPlay. Μάλιστα, με το firmware update που πήρε μόλις συνδέθηκε με το δίκτυο, η τηλεόραση απέκτησε και συμβατότητα με το Apple TV, τόσο όσον αφορά τη πρόσβαση στο iTunes όσο και στο Apple TV+ περιεχόμενο. Έτσι, έχουμε μια πραγματικά πλήρως συμβατή τηλεόραση με το οικοσύστημα της Apple.



Η τηλεόραση χρησιμοποιεί VA panel και Full array Led για το φωτισμό του panel, λειτουργεί σε ανάλυση 4K και υποστηρίζει HDR10/HDR10+ και Dolby Vision . Οι γωνίες θέασης δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, κάτι σύνηθες για το είδος του Panel. Από την άλλη, η μέγιστη φωτεινότητα και το contrast βρίσκονται σε καλά επίπεδα. Η φωτεινότητα όμως πέφτει αρκετά όταν ενεργοποιείται το HDR και το αποτέλεσμα που βλέπει κανείς χάνει αρκετά όταν ο περιβάλλον φωτισμός είναι μεγάλος. Σε ένα σχετικά σκοτεινό δωμάτιο, πχ το βράδυ, το HDR λειτουργεί καλά. Από την άλλη, έχουμε εξαιρετική ομοιομορφία του μαύρου, κάτι που δε συναντάμε εύκολα σε LCD panels ενώ και χρωματικά η τηλεόραση δείχνει μια χαρά. Γενικότερα, το μοναδικό μας παράπονο όσον αφορά στην εικόνα είναι οι μικρές γωνίες θέασης και το γεγονός ότι η οθόνη αντανακλά αρκετά τα φώτα, ειδικά αν αυτά βρίσκονται ακριβώς απέναντί της.



Οι κύριες δοκιμές που κάναμε αφορούν τη χρήση της σαν τηλεόραση για το PlayStation 5. Η τελευταία έκδοση του firmware που εγκαταστάθηκε έφερε υποστήριξη για 4K/120Hz στις θύρες HDMI 3 και 4. Ακόμα και έτσι όμως, πρέπει ο χρήστης να πάει μόνος του στο μενού HDMI signal format και να ενεργοποιήσει το enhanced format για 4K120. Στο ίδιο μενού υπάρχει και δεύτερη επιλογή για Enhanced Format για Dolby Vision, η οποία όμως δεν δίνει 4K120.



Το PlayStation 5 δεν υποστηρίζει Dolby Vision, όμως τα XBOX Series υποστηρίζουν και αν κάποιος θέλει Dolby Vision και 120fps με τις κονσόλες τις Microsoft, δε μπορεί να το έχει στη τηλεόραση της Sony. Τουλάχιστον όχι ακόμα, όπως επίσης ακόμα δε μπορεί να έχει τη δυνατότητα για Variable Refresh Rate (VRR), κάτι που αναμένεται σε επόμενο firmware update. Ίσως όταν υπάρξει αυτή η λειτουργία και από το PlayStation 5 να δούμε τη συγκεκριμένη επιλογή. Προς το παρόν όμως, η τηλεόραση της Sony δεν είναι η καταλληλότερη για τα XBOX Series, κάτι βέβαια που δε φαντάζει παράλογο καθώς μιλάμε για την ίδια εταιρεία που κατασκευάζει το PlayStation 5.



Αφού φάγαμε αρκετό χρόνο να βρούμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να έχουμε 4K120 στο PlayStation 5, το συνδέσαμε μέσω καλωδίου HDMI 2.1 στη θύρα HDMI 3. Η τηλεόραση άμεσα κατάλαβε ότι έχει συνδεθεί κονσόλα και ενεργοποίησε το Game mode, το οποίο μειώνει και το input lag (το οποίο κατά τις δοκιμές μας φάνηκε να είναι εξαιρετικά χαμηλό και τουλάχιστον μη αντιληπτό).



Το πρώτο παιχνίδι που φορτώσαμε, ήταν το Dirt 5, το μοναδικό παιχνίδι στη κατοχή μας με υποστήριξη 120fps. Δούλεψε μια χαρά, δίνοντάς μας εξαιρετικά ομαλή κίνηση. Βέβαια, το παιχνίδι κάνει render σε 1080p με το PS5 να κάνει upscale σε 4K, όμως το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, με τα 120fps να λειτουργούν χωρίς πρόβλημα προσφέροντας εξαιρετικά ομαλή κίνηση. Στο σημείο αυτό αξίζει να πούμε πως ο υπογράφων χρησιμοποιεί μια OLED τηλεόραση της LG (B7 55’’, μοντέλο 3ετίας), η οποία μπορεί να μην υποστηρίζει HDMI 2.1 και 4K120, όμως υποστηρίζει 120Hz σε 1080p και παίζοντας το Dirt 5 σε αυτή, είχαμε τη δυνατότητα να το απολαύσουμε (με τη τηλεόραση να κάνει upscale σε 4K). Με τη μελλοντική υποστήριξη όμως του VRR από πλευράς PS5 και της τηλεόρασης της Sony, σίγουρα όλα τα high frame rate modes των παιχνιδιών θα παίζουν ακόμα καλύτερα σε μια σύγχρονη τηλεόραση σαν αυτή της Sony.



Επόμενο παιχνίδι που δοκιμάσαμε είναι το Spiderman Miles Morales, στο image quality mode, με το παιχνίδι να παίζει σε 4K/30fps. Εδώ είναι που παρατηρήσαμε κυρίως το γεγονός ότι το HDR την ημέρα δε φαίνεται να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά. Όταν όμως βράδιασε και ο περιβάλλον φωτισμός ελαχιστοποιήθηκε, το οπτικό αποτέλεσμα έγινε ακόμα καλύτερο, καθώς το HDR «έδειξε» περισσότερο ενώ μειώθηκαν και οι αντανακλάσεις του φωτισμού.  Όσον αφορά στο ήχο της τηλεόρασης, αυτός μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από πλευράς έντασης όσο και από πλευράς ποιότητας.



Η Sony XH90 στις 65’’ είναι μια πραγματικά πλήρης λύση για τηλεόραση στο σπίτι και μια καλή λύση, αναλογικά με τα χρήματα που κοστίζει, για όσους έχουν ή θα αποκτήσουν το PlayStation 5. Πολύ καλή εικόνα, εξαιρετικός ήχος, Android TV για εγκατάσταση πολλών διαφορετικών apps (από Cosmote TV και Ertflix μέχρι KODI και VLC, ενώ αναμένεται από το νέος έτος και το App της Vodafone TV), πλήρη υποστήριξη του οικοσυστήματος της Apple (AirPlay, Apple TV+) και φυσικά λειτουργία 4K120. Θα θέλαμε να έχει ενεργοποιηθεί το VRR, ώστε να το δοκιμάζαμε έστω στο XBOX Series X, καθώς η συγκεκριμένη λειτουργία είναι game changer όταν το frame rate ενός game δεν μπορεί να μείνει καρφωμένο σε αυτό που έχει επιλέξει ο developer. Το μαύρο της είναι εξαιρετικό για LCD, τα χρώματα ζωντανά και ουσιαστικά το μόνο παράπονό μας είναι το γεγονός ότι το HDR, όταν υπάρχει πολύ φως γύρω μας, δεν κάνει το popup που θα θέλαμε. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικός ήχος
  • Apple AirPlay και Apple Tv
  • Android TV που τρέχει σφαίρα
  • Καλό μαύρο για LCD panel
  • Υποστήριξη 4K120
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μπορείς να έχει ή 4K120 ή Dolby Vision
  • Λίγο μπλέξιμο το πως θα ενεργοποιήσεις το Enhanced HDMI mode
  • Το VRR δεν έχει ενεργοποιηθεί (ακόμα)
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*