Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sound Blaster GC7 Review

*
Η Creative συνεχίζει να παρουσιάσει κάρτες ήχου, έχοντας πραγματικά προϊόντα για όλες τις ανάγκες. Η Sound Blaster GC7 είναι μια εξωτερική (USB) κάρτα ήχου, με κόστος γύρω στα €150. Μπορεί τα χρήματα να φαντάζουν πολλά, όμως οι δυνατότητές της είναι ενδιαφέρουσες, καθώς δεν είναι απλή κάρτα ήχου αλλά και ένα υψηλής ποιότητας DAC (digital-to-analog converter) με ευαισθησία 120dB και υποστήριξη Hi-Res ήχου 24bit/192KHz, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει ενσωματωμένα πλήκτρα ελέγχου που δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να έχει άμεσα στα χέρια του όλες τις ρυθμίσεις που θέλει



Το πακέτο περιλαμβάνει ένα μικρό σε διαστάσεις κουτί, που μέσα περιέχει την ίδια τη κάρτα, καλώδιο type C-USB για σύνδεση και παροχή ρεύματος, ένα οπτικό καλώδιο καθώς και εγχειρίδια χρήσης. Η Creative SoundBlaster GC7 είναι λοιπόν μια USB συσκευή με επιφάνεια αντίστοιχη με μια παλάμη. Κατασκευασμένη από πλαστικό, διαθέτει μια σειρά από εισόδος και εξόδους. Συγκεκριμένα, στο πίσω μέρος βρίσκουμε τη θύρα Type-C USB, μια line in 3,5mm και μια line-out 3,5mm, μια οπτική είσοδο και μια οπτική έξοδο, καθώς επίσης διακόπτη on/off, ένα διακόπτη δυο θέσεων για άμεση ρύθμιση του gain στην έξοδο ήχου (low/hight) και ένα ακόμα διακόπτη τριών θέσεων για επιλογή συστήματος στο οποίο έχει εγκατασταθεί (υπολογιστής, κονσόλα, smartphone). Στη πρόσοψη έχει μια είσοδο μικροφώνου 3,5mm και έξοδο ακουστικών επίσης 3,5mm, καθώς και τρια λαμπάκια led που ενημερώνουν από τη μια σε τι λειτουργία είναι η κάρτα (υπολογιστής, κονσόλα, smartphone) και ένα τέταρτο που φωτίζει όταν γίνεται decode ήχου Dolby Audio (υποστηρίζεται μόνο μέσω της οπτικής εισόδου).



Η επιφάνεια της κάρτας είναι που τη καθιστά ξεχωριστή τόσο σε εμφάνιση όσο και σε λειτουργικότητα, διαθέτοντας πλήθος ρυθμιστικών, με την εικόνα που δίνει να θυμίζει κονσόλα ή μίκτη ήχου. Έχουμε δυο τεράστια ποτενσιόμετρα, με το αριστερό να ρυθμίζει την ένταση του ήχου και το δεξί να αφορά τη ρύθμιση έντασης ήχου μεταξύ παιχνιδιού και φωνής πχ όταν κάποιος κάνει chat στο discord και παίζει ταυτόχρονα κάποιο παιχνίδι, μπορεί να ελέγχει ποιος ήχος θα φτάνει στα ηχεία (ή τα ακουστικά) με μεγαλύτερη ένταση. Στο κέντρο, έχουμε μια μικρή οθόνη γύρω από την οποία υπάρχουν πέντε πλήκτρα ελέγχου. Τα τρία από αυτά αφορούν το bass, το treble και την ένταση του μικροφώνου με ένα ακόμα περιστροφικό ρυθμιστικό να επιτρέπει τη ρύθμισή τους. Τα άλλα δυο πλήκτρα αφορούν ξεχωριστές λειτουργίες της κάρτας με το ένα να έχει να κάνει με τη τεχνολογία SuperXFi (τρεις κυκλικές επιλογές: on, battle mode και off) και το άλλο που λέγεται SURR να ενεργοποιεί τον ήχο 7.1, με το περιστροφικό ρυθμιστικό που αναφέραμε παραπάνω να ρυθμίζει την ένταση του εφέ surround. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε πως η GC7 δεν υποστηρίζει πολυκάναλο ήχο μέσω αναλογικών εξόδων, παρά μόνο μέσω της οπτικής εξόδου ήχου. Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα για χρήση virtual surround 7.1, με τα ακουστικά να είναι φυσικά η καλύτερη επιλογή για αυτή τη λειτουργία. Όσον αφορά τώρα στο Battle Mode του SuperXFi, είναι μια τεχνολογία που κάνει τη μάχη στα σχετικά παιχνίδια περισσότερο ρεαλιστική, δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να καταλάβει από έρχονται σφαίρες και εκρήξεις, δίνοντάς του ένα πλεονέκτημα στη μάχη.



Πέρα από τα παραπάνω, έχουμε ένα ακόμα πλήκτρο για άμεσο mute/unmute του μικροφώνου και τέσσερα πλήκτρα C1-C2-C3-C4 τα οποία φωτίζουν ξεχωριστά και είναι πλήρως προγραμματιζόμενα. Μέσα από το Creative App μπορούμε πραγματικά να τα φτιάξουμε να κάνουν ότι θέλουμε. Μπορούμε για παράδειγμα να ρυθμίσουμε το ένα να ενεργοποιεί το Scout Mode. Πρόκειται για μια ρύθμιση που σκοπό έχει να ακούγονται καλύτερα τα βήματα τον αντιπάλων σε ένα παιχνίδι με τη χρησιμότητά της να είναι καλύτερη σε multiplayer παιχνίδια προφανώς. Να σημειώσουμε πως δε μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα ενεργό το Scout mode με το Battle mode. Μπορούμε ένα δεύτερο να το ρυθμίσουμε έτσι ώστε να επιλέγουμε ποια θα είναι η έξοδος ήχο, εφόσον έχουμε πολλές συσκευές συνδεδεμένες στις εξόδους. Μπορούμε το τρίτο να το μετατρέψουμε σε play/pause και το τέταρτο να φορτώνει μια εφαρμογή (πχ τον Chrome). Γενικότερα, αυτή η τετράδα πλήκτρων είναι πραγματικά εξαιρετικά χρήσιμη και βολική.



Η σύνδεση με τον υπολογιστή γίνεται εύκολα και η Creative SoundBlaster GC7 αναγνωρίζεται άμεσα, όμως είναι σχεδόν απαραίτητη η εγκατάσταση της εφαρμογής Sound Blaster App, καθώς μέσω αυτής ο χρήστης μπορεί να προβεί σε πλήθος αλλαγών του ήχου, ενεργοποιώντας την τεχνολογία SoundBlaster X. Έχουμε μια σειρά από έτοιμες ρυθμίσεις ανάλογα με το τι θα παίξει στα ακουστικά/ηχεία όπως gaming, μουσική και ταινίες αλλά και ρυθμίσεις για συγκεκριμένα παιχνίδια όπως Call of Duty, CounterStike, DOTA, LoL, Overwatch, Fortnite και άλλα. Υπάρχουν και πάρα πολλές ρυθμίσεις για το μικρόφωνο οι οποίες πραγματικά κάνουν καλή δουλειά, ενώ το tab Voice Morph έχει τη πλάκα του καθώς επιτρέπει στο χρήστη να αλλάξει εντελώς τη φωνή του και να τη κάνει να ακούγεται κάτι άλλο πχ παιδική, γερασμένη, δαιμονική, ρομποτική και άλλα.



Όλα τα παραπάνω είναι διαθέσιμα στον υπολογιστή. Όμως όπως είπαμε, η Creative SoundBlaster GC7 λειτουργεί και σε κονσόλες και ανάλογα με το τι είδους σύνδεση έχει επιτευχθεί, οι δυνατότητες είναι διαφορετικές. Εμείς δοκιμάσαμε σε ένα PS5, μετακινώντας το διακόπτη στη θέση console και συνδέοντας τη GC7 σε μια θύρα USB της κονσόλας. Αυτή βρέθηκε άμεσα και ο ήχος από το PS5 μεταφέρθηκε στα ακουστικά που είχαμε συνδεδεμένα στη GC7. Ο έλεγχος της κάρτας ήχου γίνεται ουσιαστικά χρησιμοποιώντας την εφαρμογή SuperXFi σε smartphone, ωστόσο όλα τα πλήκτρα λειτουργούν της ίδιας της συσκευής λειτουργούν όπως ακριβώς και στον υπολογιστή.



Δοκιμάζοντας διάφορα ακουστικά που ήδη είχαμε χρησιμοποιήσει, αλλά και κανονικά ηχεία, από τη μια παρατηρήσαμε πως η μέγιστη ένταση του ήχου μπόρεσε να αυξηθεί, προφανώς λόγω του δυνατότερου ενισχυτή σε σχέση με την onboard, από την άλλη ο ίδιος ο ήχος ήταν σαφώς καθαρότερος. Γενικότερα, η κάρτα αναβάθμισε κάθε αναλογικό ακουστικό που δοκιμάσαμε, προσφέροντας πλουσιότερο ήχο σε όλες τις συχνότητες και ταυτόχρονα ανεβάζοντας την ένταση. Οπότε γίνεται αντιληπτό άμεσα πως τόσο καιρό, η onboard κάρτα ήχου περιόριζε την ακουστική μας. Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, η Creative SoundBlaster  GC7 μπορεί όντως να αναβαθμίσει τη gaming (και όχι μόνο) εμπειρία κάθε χρήστη, δίνοντας ταυτόχρονα εύκολο έλεγχο σε πλήθος λειτουργιών χάρη στα πολλά πλήκτρα ελέγχου που διαθέτει. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εύκολος χειρισμός
  • Πλήθος εισόδων/εξόδων
  • Εξαιρετική ποιότητα ήχου
  • Συμβατή και με κονσόλες και κινητά
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Έξοδος μόνο στερεοφωνικού ήχου (αναλογικά)
  • Κάποια bugs στο software (ακόμα και με το τελευταίο firmware update)
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*