Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Spartan Gear Cyclops 2 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Spartan Gear

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Enarxis

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Τι εντυπώσεις αφήνει το μηχανικό πληκτρολόγιο Spartan Gear Cyclops 2; Διαβάστε περισσότερα στο review μας!

To πρώτο Cyclops μας είχε αφήσει πέρσι θετικότατες εντυπώσεις και η Spartan Gear αποφάσισε να δώσει συνέχεια στη μυθολογία του gaming keyboard. To Spartan Gear Cyclops 2 καταφθάνει ένα χρόνο μετά, με υποσχέσεις για μία ακόμη καλύτερη εμπειρία, κρατώντας την προσιτή τιμή του σε μία value for money λογική όπως και ο προκάτοχός του. Το θέμα, βέβαια, είναι το κατά πόσο δούλεψαν οι άνθρωποι της Spartan Gear στις αδυναμίες του προηγούμενου, όχι ώστε να βασιλεύει στους τυφλούς ο μονόφθαλμος, αλλά για να κυκλοφορήσει ένα πραγματικά αξιόλογο προϊόν. Η συσκευασία του Cyclops 2 είναι λιτή, σπαρτιάτικης λογικής, με τα απαραίτητα αφρολέξ για τη προστασία του πληκτρολόγιου, με δύο user και software manuals και με το μικρό CD που συμπεριλαμβάνει το installation file για το Spartan Gear Cyclops 2 software. Πρόκειται για ένα συνοδευτικό λογισμικό για το πληκτρολόγιο και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στη σελίδα της εταιρείας ως free download. Αυτό θα λύσει τα χέρια των κατόχων που ενδεχομένως δεν έχουν DVD Drive tray στο laptop ή netbook τους, κατεβάζοντας το αρχείο εγκατάστασης του Cyclops 2 από την ιστοσελίδα της Spartan Gear.




Το Cyclops 2 είναι ένα καθαρόαιμο wired mechanical gaming keyboard και αυτό το επικοινωνεί η εταιρεία με ξεκάθαρο μήνυμα και στη συσκευασία. Έχει όλα τα πλήκτρα ενός τυπικού πληκτρολογίου, με το αγαπημένο “FN” button να αναλαμβάνει τον ρόλο των επιπλέον λειτουργιών για τα ήδη υπάρχοντα πλήκτρα. H πρώτη αίσθηση που σου αφήνει το Cyclops 2 είναι θετικότατη, με μοναδική παραφωνία τα ποδαράκια με λαστιχένια επιφάνεια για να σηκώσουμε το πληκτρολόγιο, τα οποία φαίνονται κάπως αδύναμα. Υφασμάτινη επένδυση στο μη-αποσπώμενο USB καλώδιο, μεταλλική πρόσοψη σ’ ένα κατά τα άλλα πλαστικό πληκτρολόγιο και ένα συνολικά στιβαρό build. Από τη πρώτη στιγμή που το κρατήσαμε στα χέρια μας, το προϊόν μας άφησε μία αίσθηση ότι δε θα μας μείνει εύκολα στα χέρια, ενώ και το βάρος του κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το πληκτρολόγιο ακολουθεί μία full RGB λογική, ενώ προσφέρει anti-ghosting σε όλα τα πλήκτρα. Πράγματι δε καταφέραμε να το προβληματίσουμε το πληκτρολόγιο κατά την διάρκεια έντονης χρήσης, με τα μηχανικά πλήκτρα να ακούγονται ξεκάθαρα και αρκετά δυνατά. Το χαρακτηριστικό και έντονο “click-click”είναι γνωστό για μηχανικά πλήκτρα με διακόπτες Outemu και αυτή η ιδιότητα δημιουργεί δύο διαφορετικά συναισθήματα. Από την μία έχουμε το συναίσθημα της «απόλαυσης» για εκείνους που έχουν εξοικειωθεί με τέτοιου είδους keyboards και από την άλλη τα βαθιά συναισθήματα «μίσους» από εκείνους που τους τρελαίνει το συνεχές και αρκετά δυνατό “click-click.” Χρήστες που κατατάσσονται στο δεύτερο γκρουπ προφανώς και δε θα επιλέξουν το Cyclops 2 για την καθημερινότητά τους, όπως και κανένα άλλο mechanical keyboard γενικότερα. Είναι ένα αναπόφευκτο deal-breaker το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη φύση του πληκτρολογίου και έχει να κάνει αποκλειστικά με τα προσωπικά γούστα του καθενός.



To Cyclops 2 μας έκανε πολύ καλή εντύπωση όταν ασχοληθήκαμε με PC games και είχε και μία ικανοποιητική απόδοση κατά την διάρκεια ασταμάτητου γραψίματος. Το feedback δεν ήταν υψηλού επιπέδου και μία κούραση τη νιώσαμε μετά από αρκετές ώρες ενασχόλησης με το πληκτρολόγιο σε non-gaming καταστάσεις, αλλά σε γενικές γραμμές μείναμε ευχαριστημένοι. Για την τιμή του προσφέρει πολύ καλή απόδοση σε gaming περιβάλλον και ικανοποιητική αίσθηση για αμιγώς typewriting χρήση. Το ξεχωριστό στοιχείο του Cyclops 2 είναι όπως και στον προκάτοχό του ο φωτισμός. Φέτος μάλιστα, η Spartan Gear προχώρησε σε πολλές αναβαθμίσεις σε αυτόν τον τομέα, παραχωρώντας μάλιστα και επίσημο software. Τα πλήκτρα είναι πλήρως φωτιζόμενα, αυτή τη φορά με Full RGB για το κάθε πλήκτρο και σε αντίθεση με το περσινό μοντέλο όπου μπορούσαμε να αλλάξουμε τα χρώματα και την ένταση μονάχα μέσω των function keys, φέτος υπάρχουν 13 διαφορετικοί συνδυασμοί των default LED lights τα οποία μπορoύμε να παραμετροποιήσουμε και μέσω του software.



Το πρόγραμμα δεν είναι κάτι το φοβερό, πρόκειται για μία απλή μάσκα όπου μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε τρία προφίλ και του macro editor. Το κάθε προφίλ μπορεί να επεξεργαστεί από τον χρήστη με συγκεκριμένους τρόπους, φυσικά με την επιλογή να υπάρχει φωτισμός και σε τι μορφή θέλουμε να τον προβάλουμε. Θέλουμε ένα τρελό και εναλλασσόμενο Rainbow Wheel effect ή μήπως ένα πιο μυστήριο εφέ τύπου Shadow Disappear, όπου το κάθε πλήκτρο που πατιέται κάνει ένα μικρό fade-out effect; Ανάλογα με το εκάστοτε εφέ υπάρχουν και διάφορες επιλογές, όπως π.χ. το Speed για να ορίσουμε την ταχύτητα των κινούμενων εφέ ή το Brightness το οποίο μπορεί να κάνει την διαφορά κατά τη διάρκεια της χρήσης του πληκτρολογίου σ’ ένα πολύ σκοτεινό περιβάλλον. Οι φωτισμοί είναι έντονοι και μπορούμε αντί για τυχαία πολύχρωμους φωτισμούς να επιλέξουμε ένα συγκεκριμένο χρώμα της αρέσκειάς μας. H επιλογή της Spartan Gear να δώσει στο πληκτρολόγιο έξτρα επιλογές μέσω ενός λογισμικού μας άρεσε πολύ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ξέχασε την όμορφη περσινή πινελιά των Game Modes και την άμεση εναλλαγή τους μέσω των πλήκτρων. Τα 5 διαφορετικά Game Modes ενεργοποιούνται άμεσα με το πλήκτρο FN και ένα εκ των αριθμητικών πλήκτρων του Cyclops 2 (1 εως 5). Κάθε ένα από αυτά τα modes φωτίζει πολύ συγκεκριμένα πλήκτρα, τονίζοντας τα απαραίτητα πλήκτρα για το εκάστοτε παιχνίδι. Στο FPS mode έχουμε φως στα πλήκτρα A, S, D, W, στα βελάκια και στο Escape. Το LoL mode φωτίζει τα A, S, D, F, Q, W, E, R, 1, 2, 3, 4, 5, 6, και 7. Ο φωτισμός είναι εξαιρετικός γιατί προσφέρει την ένταση που απαιτεί ένα ορθολογικό gaming mode και παρ΄ότι μας άρεσαν τα «τρελά» διακοσμητικά μοτίβα, τα modes που επικεντρώνονται σε παιχνίδια όπως το COD θα προτιμηθούν από το hardcore κοινό.



Παρακολουθώντας την ομαλότητα με την οποία άλλαζαν τα εφέ μέσω του πληκτρολογίου πατώντας το FN+INS ή την αμεσότητα με την οποία ρίχναμε την ένταση του φωτισμού μέσω του FN+βελάκια, ήμασταν έτοιμοι να πούμε ένα μεγάλο «μπράβο» στην Spartan Gear. Δυστυχώς, υπάρχει ένα σημαντικό bug στο software και συγκεκριμένα με τα Game Modes. Μόλις επιλέξουμε από την καρτέλα των προφίλ το Game Mode ώστε να αλλάξουμε το χρώμα των συγκεκριμένων πλήκτρων, τα φώτα σβήνουν και δε μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα Game Modes με τίποτα. Πατώντας το FN+1 το πληκτρολόγιο δεν αντιδρά, αλλά τα υπόλοιπα χρωματιστά προφίλ μέσω του FN+INS αντιδρούν αμέσως. Μ’ ένα γρήγορο reset πατώντας το FN+ESC διορθώνεται αμέσως αυτό το πρόβλημα και μπορούμε εύκολα να επιλέξουμε τα Game Modes μέσω του πληκτρολογίου, αλλά μόλις επιλέξουμε τα Game Modes μέσα από το λογισμικό, το keyboard σκαλώνει. Από τη στιγμή μάλιστα που δε μπορούμε να αλλάξουμε τα χρώματα των Game Modes έστω μέσω του hardware πατώντας FN+DEL, ουσιαστικά δεν υπάρχει τρόπος να επιλέξουμε διαφορετικά χρώματα για συγκεκριμένα πλήκτρα ανά Game Mode.



Αυτό είναι και το μοναδικό μελανό σημείο το οποίο μας χάλασε μία κατά τα άλλα θετικότατη εμπειρία. Λογικά πρόκειται για κάτι που μπορεί να διορθωθεί μ’ ένα update μέσω της ιστοσελίδας, κάποιου είδους bug, εκτός και αν ήμασταν άτυχοι με το προϊόν. Με τις βολικές διαστάσεις (445x137x40μμ), τη σωστή διάταξη των πλήκτρων και τους εντυπωσιακούς φωτισμούς του, τα 49,99 που ζητάει το Cyclops 2 μοιάζουν δίκαια. Είναι μία τίμια πρόταση και η εταιρεία προσπάθησε να χτίσει πάνω στα θετικά σημεία του πρώτου (στιβαρό build, μαζεμένο design) και να δουλέψει μέσω software τους έξτρα φωτισμούς του οι οποίοι παραμένουν εντυπωσιακοί και σίγουρα κατά πολύ ανώτεροι από το προηγούμενο μοντέλο. Το Cyclops 1 χώριζε τα πλήκτρα σε 6 μεγάλες χρωματικές περιοχές, με fixed χρώματα, κάτι το οποίο ανανεώθηκε πλήρως στο φετινό μοντέλο. Ένταση, πλουραλισμός χρωμάτων για κάθε πλήκτρο, περισσότερα modes, dedicated software, οι άνθρωποι της εταιρείας έριξαν μεγάλο μέρος του product development σε μία ολική αναβάθμιση του φωτισμού του πληκτρολογίου. Αν λειτουργούσαν όλες οι παραμετροποιήσεις χωρίς προβλήματα, θα άξιζε να προτιμηθεί το Cyclops 2 αντί του περσινού μοντέλου και ας έχει πέσει η τιμή του Cyclops 1 στην αγορά. Με τα τωρινά δεδομένα όμως, ο “νέος” είναι όντως ωραίος για όσους εκτιμήσουν τους φωτισμούς του, αλλά ο “παλιός” θα φανεί σε κάποιους ολίγων πιο οικονομικός. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Στιβαρό build, μεταλλική πρόσοψη
  • Πλήρης αναβάθμιση των φωτισμών σε full RGB και με ολοκαίνουργιο dedicated software
  • Πολύ καλή απόδοση στο gaming (anti-ghosting)
  • Διαφορετικά προφίλ, παραμετροποιήσεις και macro editor μέσω του software
  • Εύκολος καθαρισμός και συντήρηση
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ενοχλητικό bug στην επιλογή των Game Modes profile μέσω του προγράμματος
  • H παραμετροποίηση συγκεκριμένων πλήκτρων με αλλαγή χρωμάτων δε λειτουργεί εξαιτίας του bug (Customized LED light combination)
  • Τα ποδαράκια αποτελούν το τρωτό σημείο του φετινού “κύκλωπα”
  • Μέτριο feedback
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*