Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

SteelSeries Apex 3 Review

*
Η κριτική μας για το SteelSeries Apex 3, ένα μη-μηχανικό, ήσυχο και αδιάβροχο, gaming πληκτρολόγιο.

Έχουμε πλέον μάθει να θεωρούμε δεδομένα, σταθερές και σιγουράκια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όταν μιλάμε για gaming keyboards. Φωτισμός; Ναι. Macro keys με ή χωρίς FN button; Άνετα. Συμπληρωματικά πλήκτρα/ροδέλες/σερπαντίνες για περισσότερες λειτουργίες; Ασφαλώς. Θόρυβο και «κλίκι-κλίκι»; Όχι. Όχι; Πως όχι; Αυτό και αν είναι το απόλυτα σίγουρο feature σε gaming keyboards.


Κι όμως ένα ήσυχο προφίλ είναι πλέον κάτι που μπορείτε να θεωρείτε όχι σίγουρο, αλλά πιθανό μιας και η SteelSeries μάς φέρνει το Apex 3 που είναι 100% πληκτρολόγιο αλλά 0% μηχανικό. Η λιτή αλλά όχι ταπεινή συσκευασία του κάνει μεν ξεκάθαρο το ότι προορίζεται για πιο ήσυχους χώρους και φυσιογνωμίες, κάνει όμως ακόμα πιο σαφές (με ακόμα πιο μεγάλη σήμανση) πως το Apex 3 είναι ανθεκτικό και σε νερό και σκόνη, έχοντας λάβει επίσημα πιστοποίηση IP32. Το δεύτερο ελπίζουμε να μη χρειαστεί να το…χρειαστείτε. Πριν από όλα αυτά όμως θα είστε βέβαιοι, βγάζοντας το Apex 3 από τη συσκευασία του, πως είναι ενα ενσύρματο πληκτρολόγιο με (μη αποσπώμενο) καλώδιο USB. Το καλώδιό του δεν θα σας παιδέψει με το μήκος του ενώ ταυτόχρονα διαθέτει πιο παχιά πλαστική επένδυση απ’ ότι συνήθως. Μπορεί να μην είναι το ίδιο «φαντεζί» με τα καλώδια με υφασμάτινη επένδυση, αλλά για προϊόν που θέλει να μη μασάει στα νερά και τα αναψυκτικά που μπορεί να το ποτίσετε, μάλλον μια έξτρα στρώση καουτσούκ είναι πιο καλοδεχούμενη.



Στο κάτω μέρος του πληκτρολογίου υπάρχουν εγκοπές ώστε να καθοδηγήσετε το καλώδιο σε σημείο εξόδου που σας εξυπηρετεί (μέση, αριστερά ή δεξιά) αλλά και δύο πλαστικά ποδαράκια για να έρθει το Apex 3 με λίγο μεγαλύτερη κλίση κοντά στα δάχτυλά σας. Το πλαστικό είναι πρακτικά το μόνο υλικό με το οποίο θα έρθουν σε επαφή αυτά τα δάχτυλα, με εξαίρεση τους δύο μικρούς μαγνήτες του wrist rest που συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία και το βοηθούν να κουμπώσει μαγικά στο πληκτρολόγιο. Παρόλο που και το wrist rest είναι φτιαχμένο από σκληρό πλαστικό, καταφέρνει να είναι σωστό στη δουλειά του. Πάντως, η ελαφρώς διαφορετική επίστρωση στην επιφάνειά του, το κάνει μαγνήτη όχι τόσο στις δαχτυλιές, όσο σε λιπαρά σημάδια που αφήνουν τα χέρια σας από φυσιολογική χρήση. Με ένα καλό σκούπισμα θα είναι ξανά πεντακάθαρο.



Τι συμβαίνει όμως και το Apex 3 είναι τόσο ήσυχο και αδιάβροχο; Πολύ απλά δεν είναι μηχανικό πληκτρολόγιο. Η Steelseries χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τους συγκεκριμένους διακόπτες που διαφημίζονται για την ησυχία και την αντοχή τους, αλλά ταυτόχρονα είναι διακόπτες που δεν έχουν καν συγκεκριμένη ονομασία. Το πολύ σφιχτό κούμπωμα των πλήκτρων πάνω στο σώμα του πληκτρολογίου αλλά και το πόσο βαθιά χρειάζεται να πάνε για να κουμπώσουν σωστά είναι αυτό που ουσιαστικά δίνει αντοχή σε νερό και σκόνη στο Apex 3. Μόνο η Steelseries ξέρει αν η ησυχία των πλήκτρων είναι απλή παρενέργεια της αδιαφροχοποίησης που τελικά επικοινωνείται ως κομμάτι της ταυτότητας του προϊόντος ή συνειδητή επιλογή. Στην πράξη πάντως το αποτέλεσμα είναι ένα πραγματικά ήσυχο πληκτρολόγιο.΄Οχι όσο ήσυχο μπορεί να είναι ένα πληκτρολόγιο laptop με τα πολύ χαμηλότερου προφίλ πλήκτρα του, αλλά πολύ πιο ήσυχο σε σχέση με τα μηχανικά πληκτρολόγια. Το να χρησιμοποιείτε λοιπόν το Apex 3 σε δωμάτιο με άλλα άτομα που κοιμούνται ή χρειάζονται ησυχία είναι απόλυτα ρεαλιστικό ενδεχόμενο.



Παρόλη τη θυσία, το feedback που θα λάβετε από τα πλήκτρα είναι σαφές και απροβλημάτιστο. Η αίσθησή τους είναι ελαφρώς πιο μαλακή και το τέρμα της διαδρομής τους λιγότερο απότομο. Για το σκοπό τους όμως είναι ακριβή. Στην επάνω δεξιά γωνία του Apex 3 θα βρείτε ένα μεγάλο πλατύ πλήκτρο αλλά και μια ροδέλα. Η ροδέλα εκτελεί χρέη αύξησης/μείωσης της έντασης του ήχου, αλλά και σίγασης αν την πιέσετε προς τα μέσα. Το στενόμακρο πλήκτρο χρησιμοποιείται για play/pause οποιασδήποτε εφαρμογής media είναι εκείνη τη στιγμή ενεργή, άσχετα με το αν είναι στο desktop, στο προσκήνιο ή καν στην ίδια οθόνη/desktop. Ο συνδιασμός ροδέλας και του συγκεκριμένου πλήκτρου θα σας προσφέρει εξαιρετικό βόλεμα, μιας και η απόκριση τους αλλά και το σημείο που είναι τοποθετημένα είναι πολύ καλά, τόσο για να θυμάστε τη θέση τους αλλά και για να τα βρίσκετε στα τυφλά.



Ασφαλώς το Apex 3 υποστηρίζεται από το συνοδευτικό software SteelSeries Engine 3 για να ορίσετε λειτουργίες στα macro keys του (πάντα με τη χρήση του πλήκτρου FN) αλλά και το τι θα συμβεί με το φωτισμό του. Εδώ αρχίζει να γίνεται πιο ξεκάθαρο πως το Apex 3 δεν σκοπεύει να σας αναγκάσει να αγγίξετε το καβούρι στην τσέπη. Ενώ ο ίδιος ο φωτισμός είναι περισσότερο ποιοτικός απ’ ότι περιμέναμε (και μαζί με τη διάφανη επιφάνεια που καλύπτει μεγάλο τμήμα της επάνω πλευράς του σώματος του πληκτρολογίου δίνει την αίσθηση πλούσιου φωτισμού), δεν μπορείτε να φωτίσετε κάθε πλήκτρο με διαφορετικό χρώμα. Αντιθέτως το πληκτρολόγιο χωρίζεται σε 10 ζώνες φωτισμού, χωρίς κάποια προσπάθεια για ορισμό κάθε ζώνης σε μια οικογένεια πλήκτρων για μια συγκεκριμένη ενέργεια. Αυτό επιτρέπει στο Apex 3 να δώσει την αίσθηση πως είναι αντίστοιχα ικανό «φωτιστικά» με πιο ακριβά πληκτρολόγια της αγοράς (ιδίως με το προεπιλεγμένο rainbow effect). Αν όμως θέλετε να κάνετε κάτι πιο custom, πέρα απο το να ορίσετε σε όλα τα πλήκτρα το ίδιο χρώμα, τα σημεία όπου οι ζώνες φωτισμού συναντώνται δίνουν ένα πολύ θολό αποτέλεσμα που δεν κολακεύει το προϊόν.



Το πως είναι όμως συνολικά στημένο αλλά και οι προτεραιότητες του Apex 3 χωρούν μια κολακία παραπάνω. Κυρίως γιατί δεν ακολουθεί την πεπατημένη και προσφέρει 2 χαρακτηριστικά που είναι δυσεύρετα όχι μόνο στο εύρος τιμής του (με προτεινόμενη τιμής λιανικής στα 79,99 ευρώ) αλλά και στην κατηγορία γενικότερα. Έρχεται για να μας δείξει πως ένα πληκτρολόγιο με τυπικά πιο συμβατική δομή μπορεί μια χαρά να καλύψει τις βασικές ανάγκες ενός gamer και να τον προστατέψει από τις κακοτοπιές την ίδια στιγμή. Η τιμή του είναι σίγουρα σύμμαχος στους χρήστες που θα το βάλουν στο μάτι στα σοβαρά, ακόμα και αν σε δευτερεύοντα ζητήματα, όπως ο φωτισμός του, δεν κάνει θαύματα. Τσουγκρίζουμε λοιπόν δύο ποτήρια σαμπάνια για να το γιορτάσουμε, ακριβώς από πάνω του. Και να στάξει τίποτε, όλα καλά. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Απροβλημάτιστο στην ουσία του
  • Λιτός σχεδιασμός
  • Wrist rest
  • 2 πρακτικά μοναδικά χαρακτηριστικά σε φιλική τιμή
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ποιοτικός φωτισμός με στραμπούληγμα στην παραμετροποίηση
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*