Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

SteelSeries Stratus Duo Review

*
Θέλετε gamepad και το θέλετε τώρα. Πολύ καλά κάνετε. Είστε όμως καλυμμένοι με τις κονσόλες σας και θέλετε κάτι που να σας βοηθά με τα headshots σε Windows και να κρατά το χέρι πιο ξεκούραστο σε Android. Η SteelSeries σάς ακούει και σαν άλλος Ramrod μεταμορφώνει ένα από τα χειριστήριά της σε αυτό που θέλετε. Και το βαπτίζει SteelSeries Stratus Duo. Το Duo στην ονομασία έρχεται ακριβώς από την υποστήριξη των δυο προηγούμενων λειτουργικών συστημάτων. Υπάρχει υποστήριξη και για πλατφόρμες VR (Oculus Rift, Oculus GO, Samsung Gear VR) αλλά το πραγματικό βάρος πέφτει στις δύο προαναφερθείσες. Και η SteelSeries φαίνεται να έχει σκεφτεί καλά πώς θα χρησιμοποιήσετε το Stratus Duo σε κάθε περίσταση. Κάτι που φαίνεται από τις πάμπολες ενδείξεις στη συσκευασία του για τρόπους σύνδεσης, διάρκεια μπαταρίας, εμβέλεια και άλλα. Όλα με συνοδευτικό φόντο τα πολύχρωμα πολύπλευρα που κοσμούν όλες τις συσκευασίες των περιφερειακών της και που μοιάζουν αρκετά με την κορδέλα που συναντάμε στα ακουστικά της σειράς Arctis.



Αλλά ας αφήσουμε τις κορδέλες στην άκρη και ας πιάσουμε στα χέρια την ουσία. Η συσκευασία του Stratus Duo ανοίγει εύκολα και έχει πλούσιο, κατάμαυρο αφρολέξ για να κρατήσει το χειριστήριο ασφαλές. Καλά φυλαγμένα θα βρείτε επίσης καλώδιο micro USB για το ίδιο το χειριστήριο αλλά και USB dongle για ασύρματη σύνδεση στα 2,4 GHz. Το τελευταίο δεν είναι η μοναδική λύση για να παίξετε χωρίς καλώδιο μιας και το Stratus Duo διαθέτει και Bluetooth 4.1 για ασύρματη σύνδεση. Και η τελευταία είναι και η βασική του προτεραιότητα οπότε δυο διαφορετικοί τρόποι για να το καταφέρετε είναι καλοδεχούμενοι. Το ίδιο το Stratus Duo, μόλις αράξει στις παλάμες σας, δείχνει στιβαρό. Είναι όσο βαρύ χρειάζεται για να μην ενοχλεί και να νιώθετε σίγουροι ότι δεν θα καταρρεύσει σε ένα σας πάτημα. Μαύρο από την κορυφή μέχρι τα πλήκτρα και καλυμμένο από μη γυαλιστερές επιφάνειες στο σύνολό του, θυμίζει κάτι από Switch Pro Controller. Αλλά με πολλά περισσότερα πλήκτρα, λόγω των πλατφορμών που υποστηρίζει. Πριν αναλύσουμε όμως αυτά, έχουμε δύο αναλογικούς μοχλούς στο κάτω μέρος του χειριστηρίου (αλά PlayStation), τέσσερα face buttons με 2 ενδείξεις, γραμμάτων και χρωμάτων, με τα γράμματα να είναι τόσο αχνά τυπωμένα που σχεδόν δεν φαίνονται. Ο σταυρός κατεύθυνσης είναι παχύς και λίγο πιο μαλακός απ’ όσο θα θέλαμε, ενώ τα L1, R1, L2, R2 έχουν τόσο μεγάλη επιφάνεια για να τα πιέσετε με τα δάχτυλά σας που είναι σχεδόν απολαυστικά. Τα L2 και R2 είναι οι δεδομένες πλέον αναλογικές «σκανδάλες» και διανύουν λίγο μικρότερη απόσταση από το σύνηθες, από το σημείο μηδέν στο σημείο πλήρους ενεργοποίησης. Δύσκολα όμως θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Ανάμεσα σε σταυρό και face buttons έχουμε τρία πλήκτρα που δρουν διαφορετικά σε κάθε λειτουργικό σύστημα. Μιλάμε πάνω κάτω για τα τρία κλασικά πλήκτρα που συναντάμε σε Android για βήμα εμπρός, πίσω, και «home». Ανάλογα με το OS που χρησιμοποιείτε, τα πλήκτρα για μπρος, πίσω μεταμορφώνονται σε Select και Start αντίστοιχα.


Στην πάνω έδρα του Stratus Duo θα συναντήσετε τη θύρα micro USB για φόρτιση ή ενσύρματη σύνδεση. Και γύρω της ένα σκασμό από μικρά και κομψά πλήκτρα και διακόπτες. Διακόπτης on\off (που δεν παίζει ρόλο όταν το χειριστήριο είναι συνδεδεμένο ενσύρματα), διακόπτης για εναλλαγή ανάμεσα σε Wireless 2,4 GHz και Bluetooth 4.1, πλήκτρο για σύζευξη όταν χρησιμοποιούμε Bluetooth και πλήκτρο για την ένδειξη της μπαταρίας. Όταν πατάτε το τελευταίο η ένδειξη της μπαταρίας εμφανίζεται στα τέσσερα μεγάλα και μακρόστενα λευκά LED που υπάρχουν στην κορυφή της μπροστινής έδρας του χειριστηρίου. Και ο ρόλος τους δεν είναι μόνο αυτός. Κάθε φορά που ενεργοποιείτε το χειριστήριο, αυτά ανάβουν για μερικά δευτερόλεπτα, δείχνοντάς σας τη στάθμη της μπαταρίας (ένα LED για κάθε 25% διαθέσιμης φόρτισης). Μόλις βάλετε το Stratus Duo σε διαδικασία σύζευξης με Bluetooth, αυτά αναβοσβήνουν με διαφορετικό τρόπο, ένα-ένα, για να καταλάβετε πως το χειριστήριο έχει μπει στην κατάλληλη λειτουργία. Μόλις συνδεθεί, όλα μαζί αναβοσβήνουν αργά για να σας δείξουν πως η σύνδεση είναι επιτυχής και ενεργή. Ακριβώς επειδή τα LED είναι τόσο μεγάλα, στην τελευταία κατάσταση που περιγράψαμε ίσως τραβούν την προσοχή περισσότερο απ’ όσο θα θέλαμε. Ταυτόχρονα, όμως, είναι η πιο λογική λύση με τον τρόπο που έχει στηθεί το χειριστήριο.



Καλά το αναλύσαμε το Stratus Duo, οπότε ώρα να το βάλουμε σε χρήση. Θα ξεκινήσουμε με τα πιο απλά που λαμβάνουν χώρα μόλις το συνδέσουμε σε Windows. Το χειριστήριο μπορεί να συνδεθεί και με τους τρεις διαθέσιμους τρόπους στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, αν και η σύνδεση με Bluetooth 4.1 ήταν η λιγότερο αξιόπιστη σε όσους τίτλους δοκιμάσαμε. Το ίδιο το Stratus Duo ήταν εμφανές στον τίτλο, αλλά μόνο ένα πλήκτρο έδινε εντολές. Με τη χρήση καλωδίου ή του USB dongle για wireless στα 2,4 GHz όλα κύλησαν άψογα και απέδειξαν πως το Stratus Duo λειτουργεί σωστά. Αυτοί είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι σύνδεσης από την SteelSeries για Windows. Οπότε για την ώρα όλα πάνε βάσει σχεδίου. Μόλις αλλάξουμε OS και πάμε προς Android τα πράγματα είναι λίγο πιο μυστήρια. Δοκιμάσαμε το Stratus Duo σε Android smartphone (Nokia 6) και σε Nvidia Shield TV και η εμπειρία που είχαμε και στις δυο «μπάντες» ήταν κοινή. Σε αντίθεση με τα Windows, εδώ ο καλύτερος τρόπος σύνδεσης ήταν το Bluetooth 4,1, κάτι αρκετά αυτονόητο αν και σε Nvidia Shield TV η καλή λειτουργία και με το USB dongle δεν θα ήταν παράλογη. Το δοκιμάσαμε όμως και είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα που είχαμε σε Windows με χρήση Bluetooth.



Και στις δύο συσκευές το χειριστήριο αναγνωρίστηκε άμεσα με χρήση Bluetooth, χωρίς πρόβλημα, και μας έβγαλε ασπροπρόσωπους σε πλοήγηση μενού. Τα περίεργα ξεκίνησαν όταν βγήκαμε για σαφάρι παιχνιδιών στο Google Play Store και καταλάβαμε από πρώτο χέρι πως οι τίτλοι που υποστηρίζουν σωστά gamepad χρειάζονται κυνήγι με το ντουφέκι για να τους βρείτε. Ναι, βροντερά ονόματα σαν το Fortnite δεν θα σας δημιουργήσουν ζήτημα (αν και αυτό κατόπιν εορτής έλαβε υποστήριξη για gamepad) όμως δεν υπάρχει επιλογή στο Store για να φιλτράρετε τίτλους με τέτοια υποστήριξη. Οπότε ή πάτε στα τυφλά και ελέγχετε τις πληροφορίες κάθε τίτλου που σας ενδιαφέρει ξεχωριστά ή κατεβάζετε στην τύχη και ο θεός βοηθός. Κλασικό παράδειγμα το Horizon Chase - World Tour που ενώ υποστηρίζει (όπως αναφέρει) επτά διαφορετικά είδη gamepad, το Stratus Duo πρακτικά δεν λειτουργούσε. Όταν τελικά βρήκαμε τίτλο απόλυτα συμβατό (σαν το ταπεινό PewPew) το χειριστήριο δούλεψε άψογα. Και η αλήθεια είναι πως τα παραπάνω προβλήματα συμβατότητας με συγκεκριμένους τίτλους σε Android δεν είναι κάτι που πρέπει να χρεωθεί το Stratus Duo μιας και όταν του δίδεται η ευκαιρία να λειτουργήσει σωστά, δεν απογοητεύει. Πόσο μάλλον με τη διάρκεια μπαταρίας που υπόσχεται η SteelSeries, με 42 και 14 ώρες σε Wireless 2,4 GHz και Bluetooth αντίστοιχα και που παρατηρήσαμε πως δεν πέφτει έξω.



Το SteelSeries Stratus Duo αναφέρεται ως «Fortnite Ready» στο διαφημιστικό του υλικό και παρόλο που η δήλωση δεν σημαίνει πραγματικά κάτι, για την περίπτωση του Android δείχνει πως σε αυτόν τον τίτλο και μόνο ποντάρει η SteelSeries για να το βάλετε στο μάτι. Με δεδομένο το μικρό μπάχαλο που αναφέραμε παραπάνω για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, δεν μπορούμε να αδικήσουμε την SteelSeries. Και αν δεν σας απασχολεί η πλατφόρμα του Android και το θέλετε μόνο για Windows, είναι σίγουρα αξιόλογο. Όμως ο ανταγωνισμός εκεί είναι τεράστιος και ενώ το SteelSeries Stratus Duo είναι πραγματικά καλό, είναι αμφίβολο το αν θα ξεχωρίσει στα μάτια κάποιου που αγαπά μόνο τα Windows. To Stratus Duo καταλήγει έτσι ένα χειριστήριο για πολύ συγκεκριμένο κοινό. Αυτούς που νοιάζονται πολύ για όλες τις πλατφόρμες που υποστηρίζει ή θέλουν οπωσδήποτε Fortnite σε οτιδήποτε εκτός από κονσόλα. Αν λοιπόν το Fortnite δεν βρίσκεται στις δικές σας προτεραιότητες, δεν θα σας κακολογήσουμε αν κοιτάξετε και κάτι άλλο. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Καλή κατασκευή
  • Αυτονομία
  • Απροβλημάτιστη λειτουργία σε κάθε υποστηριζόμενη πλατφόρμα
  • Ευέλικτο όσον αφορά στον τρόπο σύνδεσης
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Σταυρός ελαφρώς πιο μαλακός απ’ όσο πρέπει
  • Η πλατφόρμα του Android μπερδεύει την ταυτότητα του ίδιου το χειριστηρίου
  • Γιατί micro USB; Γιατί;
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*