Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Viewsonic M2e Review

*
Αρκετοί είναι οι χρήστες που αναζητούν ένα μικρό σε διαστάσεις προβολέα για εύκολη χρήση είτε στο σπίτι είτε κάπου αλλού. Ο Viewsonic M2e ανήκει σε αυτή τη κατηγορία, με το μεγάλο του πλεονέκτημα να είναι οι πραγματικά μικρές διαστάσεις, έχοντας όμως δυνατότητα για προβολή σε ανάλυση 1080p.



Η συσκευασία περιέχει τον προβολέα, το μεγάλο είναι η αλήθεια –αναλογικά με τις διαστάσεις του προβολέα- εξωτερικό τροφοδοτικό, το τηλεχειριστήριο, καλώδια μεταξύ των οποίων και ένα type-C σε type-C USB αλλά και μια μικρή τσάντα μεταφοράς που χωράει όλα τα απαραίτητα. Ο ίδιος ο προβολέας είναι εξαιρετικά μικρός και με πρώτη ματιά κάποιος θα μπορούσε να τον συγκρίσει με το Mac Mini. Η πάνω του πλευρά είναι λευκή με τις τέσσερις πλευρές να έχουν ανθρακί χρώμα. Ακριβώς επειδή είναι μικρός, μπορεί κανείς να τον έχει κάπου αποθηκευμένο στο σπίτι και να τον «στήνει» όταν θέλει να τον χρησιμοποιήσει, με το προβολέα να μπορεί να τοποθετηθεί και σε τρίποδο καθώς στο κάτω μέρος διαθέτει thread ¼’’.



Εκεί βρίσκονται δυο ποδαράκια τα οποία κάποιος μπορεί να ξεβιδώσει ελαφρώς για να ανασηκώσει τη πρόσοψη του προβολέα. Όμως ο βασικός τρόπος ελέγχου του ύψος της πρόσοψης είναι μέσω μιας ειδικής βάσης η οποία ανασηκώνεται έως 90 μοίρες. Στην πρόσοψή του υπάρχει ο φακός του συστήματος προβολής χωρίς κάποιο κάλυμμα, ο οποίος όμως είναι σταθερός. Αυτό σημαίνει πως δε μπορεί κανείς να μεγαλώσει το μέγεθος της οθόνης προβολής με κανένα άλλο τρόπο, παρά μόνο απομακρύνοντας τον από την οθόνη προβολής (ή το τοίχο). Ο προβολέας έχει through ratio 1.21, το οποίο σημαίνει πως για να πετύχει κανείς τη μέγιστη οθόνη των 100’’ που υποστηρίζει, πρέπει να τοποθετηθεί περίπου 2,7 μέτρα από την οθόνη προβολής. Στα 2 μέτρα δίνει 75’’ διαγωνίου ενώ στο 1 μέτρο 37’’.



Στο πίσω μέρος έχουμε όλες τις θύρες σύνδεσης και συγκεκριμένα μια HDMI, μια παραδοσιακή USB για σύνδεση δίσκου/usb flash drive, μια micro SD, έξοδο ακουστικών, μια USB Type-C και την είσοδο τροφοδοσίας. Ειδικά δε για τη Type-C USB, αυτή έχει διάφορους τρόπου χρήσης. Από τη μια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν είσοδος εικόνας για συσκευές όπως το Nintendo Switch (χωρίς να χρειάζεται το dock) ή κάποιο smartphone με τέτοια δυνατότητα (εμείς δοκιμάσαμε το Huawei P40 Pro), χρησιμοποιώντας το καλώδιο type-C USB της συσκευασίας. Ταυτόχρονα όμως, ο προβολέας φορτίζει το Switch ή το smartphone. Η ίδια θύρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν θύρα τροφοδοσίας του προβολέα χρησιμοποιώντας είτε φορτιστή είτε ακόμα καλύτερα, κάποιο powerbank που υποστηρίζει PowerDelivery τροφοδοσία στα 45Watt (3A/15V).  Με αυτό τον τρόπο κάποιος μπορεί να πάρει τον Viewsonic M2e και να τον χρησιμοποιήσει οπουδήποτε, χωρίς να χρειάζεται ρεύμα, αν και η μέγιστη φωτεινότητα που μπορεί να προβάλει πέφτει στο μισό (500 nits) καθώς η τροφοδοσία δε φτάνει στα 90Watt που υποστηρίζει το τροφοδοτικό. Ακόμα και έτσι όμως, ο M2e γίνεται πλήρως φορητός.


Ο Viewsonic M2e συνδεδεμένος με το powerbank μέσω της θύρα τροφοδοσίας, ενώ ταυτόχρονα το Nintendo Switch είναι συνδεδεμένο πάνω του μέσω Type-C USB, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα να φορτίζει το ίδιο ενώ ο προβολέας στέλνει την εικόνα στο τοίχο.

Δυστυχώς εμείς δεν είχαμε στη διάθεσή μας ένα τέτοιο powerbank, όμως βρήκαμε άλλο τρόπο, έχοντας στη κατοχή μας ένα τεράστιο powerbank 26000mAh που προορίζεται για τροφοδοσία φορητών υπολογιστών, με δυνατότητα εξόδου 19V/3.5A, το οποίο συνδέσαμε απευθείας στην είσοδο τροφοδοσίας του Viewsonic M2e. Με αυτό τον τρόπο, μπορέσαμε να πάρουμε το προβολέα στη ταράτσα και να παίξουμε Switch χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καθόλου ρεύμα από τη πρίζα. Επίσης, ταξιδέψαμε με το ίδιο πακέτο και απολαύσαμε ταινίες/σειρές του Netflix (αποθηκευμένες στο Huawei P40 Pro) στον εξωτερικό τοίχο ενός ενοικιαζόμενου διαμερίσματος, πάλι χωρίς ρεύμα. Και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται καν κάποιο εξωτερικό σύστημα ήχου, καθώς το ενσωματωμένο στέρεο ζεύγος με τη σφραγίδα της Harman Kardon κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Μάλιστα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν Bluetooth ηχείο για αναπαραγωγή ήχου από άλλη συσκευή.


Παίζουμε Nintendo Switch στο... τοίχο! Χωρίς dock, χωρίς καθόλου ρεύμα ούτε στο προβολέα ούτε στο Switch (το οποίο ταυτόχρονα φορτίζει).

Από πλευράς ρυθμιστικών, ο προβολέας υποστηρίζει τόσο αυτόματη εστίαση (η οποία έχει πάντως τα προβληματάκια της ανάλογα την επιφάνεια στην οποία προβάλει κανείς) όσο και αυτόματο keystone correction αλλά μόνο στο κάθετο άξονα. Στη πράξη, κάποιες φορές θα χρειαστεί κανείς μικρές διορθώσεις για να φέρει το αποτέλεσμα στα μέτρα του όσον αφορά στους δυο αυτούς παράγοντες. Οι όποιες ρυθμίσεις γίνονται χρησιμοποιώντας το remote control της συσκευασίας. Εκκινώντας το προβολέα, ξεκινάει αυτόματα και το λειτουργικό του προβολέα που βασίζεται στο Android αλλά δεν είναι επίσημο Android TV. Καθώς όμως έχουμε να κάνουμε με σύστημα προβολής τεχνολογίας laser, ο προβολέας προβάλει άμεσα χωρίς να χρειάζεται κάποιος χρόνος για να ζεσταθεί η λάμπα. Ακόμα και έτσι πάντως, το σύστημα ψύξης του προβολέα ακούγεται, αλλά μόνο όταν ο προβολέας δε παίζει κάτι. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο ήχος από τα ηχεία καλύπτει το θόρυβο του συστήματος ψύξης.


Ο Viewsonic M2e υποστηρίζει chromecast και μπορεί κανείς να προβάλει στο τοίχο την οθόνη του κινητού του.

Επιστρέφοντας τώρα στο λειτουργικό, αυτό προσφέρει πρόσβαση στο Aptoid app store, το οποίο δεν είναι μεν Play Store, αλλά έχει αρκετές εφαρμογές για να εγκαταστήσει κανείς, κάτι που χρειάζεται εφόσον ο χρήστης θέλει να δει περιεχόμενο Netflix ή Amazon Prime. Και αυτό γιατί ναι μεν ο προβολέας υποστηρίζει λειτουργίες chromecast, ωστόσο δεν επιτρέπει streaming ταινιών/σειρών από τις δυο αυτές εφαρμογές. Ακόμα όμως και αν κάποιος τις εγκαταστήσει και τις τρέξει native, δυστυχώς δεν υποστηρίζεται Widevide L1 και έτσι το περιεχόμενο παίζει σε ανάλυση SD. Έτσι, ο μοναδικός τρόπος για να δει κανείς Full HD streaming περιεχόμενο είναι από εξωτερική πηγή μέσω HDMI ή USB Type-C.


Το βασικό μενού του προβολέα. Λίγα πράγματα, με βασικό το εικονίδιο του Aptoide μέσω του οποίου εγκαταστήσαμε το Netflix. Ακόμα και έτσι όμως, αυτό παίζει σε SD ανάλυση.

Πηγαίνοντας τώρα στον τομέα της ποιότητας της εικόνας, εδώ τα πράγματα είναι καλά. Η ευκρίνεια βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα όταν προβάλουμε σε διαστάσεις μέχρι 70-80’’, ωστόσο στις 100΄΄ που είναι και το όριο του προβολέα, η ευκρίνεια δεν είναι τόσο καλή. Η κίνηση στις ταινίες αναπαράγεται πιστά, το μαύρο είναι βαθύ, χρωματικά τα καταφέρνει αρκετά καλά ενώ παρέχονται και αρκετές επιλογές για διόρθωση των χρωμάτων. Η φωτεινότητα των 1000 lumens είναι μια μέτρια τιμή και για να απολαύσει κανείς τις δυνατότητες του Viewsonic M2e, θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.


Μερικές από τις ρυθμίσεις εικόνας που γίνονται διαθέσιμες μόνο όταν ο Viewsonic M2e προβάλλει περιεχόμενο από κάποια εκ των διαθέσιμων πηγών του.

Συνολικά, ο Viewsonic M2e είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή που απευθύνεται σε όσους βάζουν πάνω από όλα τη φορητότητα. Είναι μικρός και ελαφρύς και μεταφέρεται εύκολα, μπορεί να λειτουργήσει και με powerbank ενώ ταυτόχρονα η θύρα Type-C USB του δίνει την ευκαιρία να συνεργαστεί με το Nintendo Switch ή με κάποιο smartphone με USB 3.0. Το λειτουργικό που τρέχει έχει τα μειονεκτήματά του με κύριο τη μη δυνατότητα casting από Netflix και τη μη υποστήριξη Full HD από εφαρμογές όπως το Netflix και το Prime, όπως επίσης και το γεγονός ότι το Aptoide store δε διαθέτει το πλήθος εφαρμογών ούτε την ευκολία του Android TV. Ποιοτικά τα καταφέρνει αρκετά καλά σε χρώματα και ευκρίνεια (αλλά όχι με μέγιστη οθόνη προβολής), ενώ το ηχοσύστημα που ενσωματώνει στέκεται μια χαρά μόνο του. Δεν είναι ο καλύτερος προβολέας που υπάρχει (προφανώς) αλλά για τη φορητότητα που προσφέρει κρίνεται επαρκής, με τη τιμή των περίπου €700 που τον βρίσκει κανείς να κρίνεται ελαφρώς υψηλή. 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μικρός και φορητός
  • Μπορεί να λειτουργήσει με powerbank (PowerDelivery, 45Watt, 3A/15V)
  • Autofocus και αυτόματο keystone correction στο κάθετο άξονα
  • Το σύστημα ήχου
  • Καλή εικόνα σε προβολή διαγωνίου μέχρι 80 ίντσες
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το Aptoide είναι ελλιπές
  • Netflix/Amazon Prime παίζουν σε SD. Δεν υποστηρίζονται για casting
  • Το σύστημα ψύξης κάνει θόρυβο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*