Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Viewsonic PX701-4K Review

*
Ο Viewsonic PX701-4K είναι ένας μικρός σε διαστάσεις προβολέας ανάλυσης 4K με υποστήριξη HDR.

Δεν παρουσιάζουμε συχνά βιντεοπροβολείς, όμως κάθε φορά που έχουμε κάποιον για δοκιμή, ένας ενθουσιασμός μας πιάνει. Με κόστος που βρίσκεται γύρω στα €1000, ο Viewsonic PX701-4K υπόσχεται ώρες διασκέδασης με τη μεγάλη οθόνη προβολής του, χωρίς μάλιστα να απαιτεί πολύ χώρο για την εγκατάστασή του.




Πρόκειται για ένα μικρό προβολέα τυπικής σχεδίασης που εύκολα κάποιος μπορεί να τον μεταφέρει μαζί του αν θέλει να τον χρησιμοποιήσει σε άλλο χώρο, αν και δεν ανήκει στη κατηγορία των φορητών προβολέων. Στην πρόσοψή του υπάρχει ο φακός του συστήματος προβολής χωρίς κάποιο κάλυμμα, ο οποίος επιπλέον προσφέρει δυνατότητα οπτικού zoom, έως της τάξης του 1,1x. Αυτό σημαίνει πως μπορεί κανείς να μεγαλώσει ή να μικρύνει το μέγεθος της οθόνης προβολής, έστω και κατά 10%, χωρίς να χρειάζεται να μετακινεί μπρος και πίσω το προβολέα σε σχέση με την οθόνη (ή τοίχο) προβολής.



Η ρύθμιση του zoom γίνεται χειροκίνητα μέσω μιας ροδέλας που βρίσκεται στο πάνω μέρος του φακού.Δίπλα σε αυτή βρίσκεται μια ροδέλα ακόμα που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της εστίασης. Μπορεί κάποιοι να παραξενευτούν που η εστίαση γίνεται χειροκίνητα, όμως κάποιες παραχωρήσεις πρέπει να γίνουν για να κρατηθεί το κόστος σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης στο πάνω μέρος του βρίσκουμε διάφορα πλήκτρα ελέγχου όπως το power, keystone correction τόσο για τον οριζόντιο όσο και για το κάθετο άξονα, επιλογή πηγής και το πλήκτρο για την ενεργοποίηση του πλούσιου σε επιλογές μενού.



Φυσικά όλες αυτές οι ρυθμίσεις είναι διαθέσιμες και μέσω του τηλεχειριστηρίου που βρίσκεται στη συσκευασία. Στο κάτω μέρος της πρόσοψης υπάρχει ένα ποδαράκι για να ρυθμίσουμε το ύψος του προβολέα ενώ στην αριστερή και δεξιά πλευρά υπάρχουν αεραγωγοί για τη καλύτερη ψύξη των ηλεκτρονικών του προβολέα. Στην αριστερή πλευρά είναι τοποθετημένο και το ηχείο των 10Watt που κάνει αρκετά καλή δουλειά όσον αφορά στην αναπαραγωγή ήχου.



Βέβαια, όσοι θελήσουν να εγκαταστήσουν το προβολέα της Viewsonic, μάλλον θα χρειαστούν ένα ξεχωριστό σύστημα ήχου για να απολαύσουν πλήρως τη θέαση περιεχομένου και ο μοναδικός διαθέσιμος τρόπος είναι μέσω του3,5mm minijack που βρίσκεται στο πίσω μέρος. Εκεί υπάρχουν και 2 θύρες HDMΙ μια USB που λειτουργεί σαν τροφοδοσία για συσκευές όπως ένα HDMI TV stick και μια σειριακή θύρα που χρησιμοποιείται για έλεγχο της συσκευής. Ο προβολέας δεν έχει καμία δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης, ούτε Bluetooth ούτε WiFi και έτσι, ακόμα και η αναβάθμιση firmware πρέπει να γίνει μέσω καλωδίου.



Από πλευράς ρυθμιστικών, ο προβολέας υποστηρίζει αυτόματο keystone correction στον κάθετο άξονα, με το χρήστη να μπορεί να προβεί σε χειροκίνητη διόρθωση του keystone στον οριζόντιο άξονα. Βέβαια, πάντα η καλύτερη επιλογή είναι να τοποθετηθεί σωστά ο προβολέας απέναντι από το μέσο προβολής ώστε να μη χρειάζονται τέτοιες ρυθμίσεις. Κάτι άλλο που υποστηρίζεται, είναι η ρύθμιση του λεγόμενου warping στη περίπτωση που κάποιος επιλέξει να προβάλει σε κυρτή επιφάνεια. Μέσα από το μενού μπορούμε να επιλέξουμε σημεία στις τέσσερις γωνίες της εικόνας προβολής ώστε να έρθει το σωστό τελικό αποτέλεσμα. Μέσα από το μενού επιλογών υπάρχει και δυνατότητα για ψηφιακό zoom in/out.



Το zoom out μικραίνει το συνολικά το παράθυρο προβολής (αλλά ποιος θέλει να μικρύνει το εμβαδό της εικόνας) ενώ το zoom in κάνει αυτό ακριβώς, μεγεθύνει την εικόνα μέσα στο σταθερό παράθυρο προβολής. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά στις χρωματικές ρυθμίσεις με δυνατότητα επιλογής θερμοκρασίας χρώματος, φωτεινότητας, αντίθεσης, mode εικόνας  (brightest, sport, standard, gaming, movie και 2 user modes) με αρκετές περεταίρω ρυθμίσεις χρωμάτων σε επίπεδο RGBCMY. Το movie και το standard δείχνουν καλύτερα ενώ το gaming μειώνει αρκετά το input lag ώστε κανείς να μπορεί να απολαύσει τα παιχνίδια του χωρίς να νοιώθει καθυστέρηση στο χειρισμό. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και κάποιες επιλογές που αφορούν στη κατανάλωση του προβολέα, με το Normal να είναι αυτό που προσφέρει τη μέγιστη φωτεινότητα (ονομαστική τιμή 3200ANSI lumens). Σε αυτή τη ρύθμιση, μπορεί να βλέπει κανείς άνετα ακόμα και την ημέρα με ανοιχτές κουρτίνες, αλλά σε αυτή τη περίπτωση ο ανεμιστήρας στο εσωτερικό του προβολέα λειτουργεί στη μέγιστη ταχύτητα.



Ο θόρυβος δεν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και καλύπτεται άνετα από την ένταση του ενσωματωμένου ηχείου. Κάποιος όμως που θα επιλέξει να απολαύσει περιεχόμενο σε περιβάλλον με χαμηλό περιβάλλον φωτισμό, καλύτερα να χρησιμοποιήσει κάποια από τα άλλα modes (Eco, Dynanic Eco και SuperEco+) τα οποία μειώνουν την ένταση της λάμπας και άρα της παραγόμενης φωτεινότητας (και θερμότητας), αλλά ταυτόχρονα μειώνεται και η ταχύτητα περιστροφής του ανεμιστήρα και κατ’ επέκταση ο παραγόμενος θόρυβος. Εμείς δοκιμάσαμε το SuperEco+ mode με το περιβάλλοντα φωτισμό στο ελάχιστο και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και πραγματικά ιδανικό για θέαση του βράδυ. Καθώς ούτε τη περισσότερη φωτεινότητα χρειαζόμαστε γιατί το βράδυ είναι κουραστική ούτε έπρεπε να ανεβάσουμε την ένταση του ήχου (ρισκάροντας να ξυπνήσει το παιδί) για να μην ακούμε τον ανεμιστήρα. Επιπλέον, με τα Eco modes αυξάνεται και ο χρόνος ζωής της λάμπας, με τη Viewsonic να δίνει 20000 ώρες στο SuperEco+ ή 6000 στο Normal. Μέσα από το μενού επιλογών υπάρχει και η δυνατότητα να δούμε τις ώρες που έχει χρησιμοποιηθεί ο προβολέας σε καθένα από τα modes ώστε να ξέρουμε πότε θα φτάσουμε στο τέλος της ζωής της λάμπας.



Πηγαίνοντας τώρα στον τομέα της ποιότητας της εικόνας, εδώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά. Η ευκρίνεια βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με το προβολέα να υποστηρίζει και HDR10 εφόσον κάποιος έχει τέτοιο περιεχόμενο να αναπαράγει. Η κίνηση στις ταινίες αναπαράγεται πιστά, το μαύρο είναι βαθύ ενώ και από πλευράς ανάλυσης, κανείς δε θα μείνει παραπονεμένος. Συνδέσαμε  στο προβολέα ένα laptop και είδαμε ταινίες στο Netflix το οποίο ενεργοποίησε κανονικά το HDR, απολαύσαμε HDR Youtube βίντεο, ενώ φορτώσαμε και διάφορα παιχνίδια με το νεώτερο God of War να είναι πραγματικά σκέτη απόλαυση σε 4K με HDR σε παραπάνω από 100’’. Όσον αφορά στο input lag, δε καταλάβαμε καμία καθυστέρηση έχοντας το gaming mode ενεργό (το οποίο όμως απενεργοποιεί την ώρα που το επιλέγουμε τις ρυθμίσεις keystone).



Συνολικά, ο Viewsonic PX701-4K είναι μια εξαιρετική λύση για όσους θέλουν μεγάλη εικόνα, καθώς με κόστος γύρω στα €1000, είναι αδύνατο να αποκτήσει κανείς μεγάλη τηλεόραση. Αν έχει κανείς στο σπίτι του δωμάτιο με τις απαραίτητες αποστάσεις, μπορεί να φτάσει ακόμα και στις 200’’ προβολής (απαιτούνται περίπου 6,6μέτρα) αλλά και μια περισσότερη φυσιολογική απόσταση της τάξης των 4 μέτρων δίνει 120’’ διαγωνίου, οι οποίες είναι πραγματικά πολλές. Θα θέλαμε να έχει δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης ή ακόμα καλύτερα κάποιο λειτουργικό τύπου Android Tv, αλλά ακόμα και έτσι, ο Viewsonic PX701-4K μπορεί να προσφέρει συγκινήσεις χάρη στη καλή εικόνα εικόνα που προσφέρει. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Οικονομικός για αυτά που προσφέρει
  • Ο θόυρβος του ανεμιστήρα καλύπτεται εύκολα από το ηχείο
  • Πολύ φωτεινός για χρήση ακόμα και την ημέρα
  • Πολλές δυνατότητες ρύθμισης της εικόνας σε επίπεδο keystone και χρωμάτων
  • Δεν αντιλαμβάνεται κανείς input lag όταν παίζει παιχνίδια
  • Και 4K και HDR και δυνατότητα 120Hz σε ανάλυση 1080p
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μόνο αναλογική έξοδος ήχου
  • Θα θέλαμε WiFi/Bluetooth
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*