Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Viewsonic VX2718-PC-mhd Review

*
Η αγορά έχει κατακλυστεί τα τελευταία χρόνια με gaming οθόνες υπολογιστών που τρέχουν με πολλά Hz. Η Viewsonic VX2718-PC-mhd αποτελεί μια λογικού κόστους πρόταση σε αυτή τη κατηγορία, κοστίζοντας γύρω στα €200. Πρόκειται για ένα 27άρι κυρτό monitor ανάλυσης Full HD και μέγιστου refresh rate 165Hz με υποστήριξη Freesync. Η συσκευασία περιέχει το ίδιο το panel, τη βάση στήριξης με το βραχίονα και τα απαραίτητα καλώδια: ένα HDMI και το εξωτερικό τροφοδοτικό. Η συναρμολόγηση είναι πανεύκολη και απαιτεί εργαλεία το βίδωμα με κατσαβίδι του βραχίονα στη πλάτη του πανελ, ενώ η βάση στήριξης χρησιμοποιεί χειρόβιδα. Η βάση στήριξης καταλαμβάνει μικρή επιφάνεια πάνω στο γραφείο, προσφέροντας άπλετο χώρο κάτω από το panel για να ακουμπάει ο χρήστης αντικείμενα. Από πλευράς σταθερότητας πάντως δεν είναι ότι καλύτερο έχουμε συνηθίσει ενώ και τα πλαστικά που χρησιμοποιεί η οθόνη (στη πλάτη της τουλάχιστον) δεν έχουν καλή αίσθηση. Ο βραχίονας προσφέρει μόνο tilt της οθόνης στο κάθετο άξονα και καμία άλλη δυνατότητα μετακίνησης του panel. Ούτε ρύθμιση κατά το ύψος, ούτε περιστροφή στον οριζόντιο άξονα και σίγουρα όχι περιστροφή στο κάθετο άξονα. Όσον αφορά στα bezel του panel, αυτά είναι ενσωματωμένα στην οθόνη και είναι σχετικά μικρά.



Όσον αφορά στις θύρες,  αυτές βρίσκονται στο πίσω μέρος του panel (εκεί υπάρχει και μια βάση VESA για στήριξη στο τοίχο). Βρίσκουμε τόσο την είσοδο τροφοδοσίας για το εξωτερικό τροφοδοτικό, όσο και τις εξόδους εικόνας (2x HDMI, 1xDP) καθώς και αναλογική έξοδο ακουστικών. Η οθόνη ενσωματώνει και ηχεία, τα οποία απλά κάνουν τη δουλειά τους με μικρή μέγιστη ένταση και γενικά ήχο που είναι κάπως «κουμπωμένος». Το πρώτο σημείο που παρατηρεί κάποιος αφού καθίσει μπροστά από την οθόνη είναι η κυρτότητα του panel επιπέδου 1500R. Η αλήθεια είναι πως αυτού του επιπέδου κυρτότητα είναι απόλυτα ικανοποιητική για τις 27’’ διαγωνίου, προσφέροντας στο χρήστη ένα φυσικό οπτικό πεδίο. Επιπλέον, το panel χρησιμοποιεί αντιθαμβωτική επίστρωση, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο σε χώρους που έχουν δυνατές πηγές φωτός απέναντι από την οθόνη. Όσον αφορά τώρα στον έλεγχο των επιλογών που προσφέρει η οθόνη, αυτός γίνεται με μια σειρά από πλήκτρα που βρίσκονται κεντρικά τοποθετημένα, στη κάτω πλευρά του monitor. Η αλήθεια είναι πως είναι σχετικά δύσκολα στη χρήση του, καθώς δεν υπάρχουν αναφορές πάνω στην οθόνη για το τι κάνει το καθένα. Ωστόσο, όταν πατήσει κάποιος ένα και εμφανιστεί το OSD, στο κάτω μέρος του μενού εμφανίζονται εικονίδια για το τι μπορεί κανείς να κάνει με κάθε πλήκτρο. Συνολικά είναι πέντε πλήκτρα με κάποια από αυτά να έχουν και διπλό ρόλο, καθώς είτε λειτουργούν σαν βελάκια μέσα στο μενού ή πριν μπει ο χρήστης στο μενού, ενεργοποιούν άμεσα κάποιο άλλο υπομενού (επιλογή εισόδου εικόνας, επιλογή mode οθόνης κτλ).



Όσον αφορά τώρα στις διαθέσιμες επιλογές, αυτές είναι όλες οι απαραίτητες τόσο όσον αφορά στη ρύθμιση χρωμάτων όσο και στο κομμάτι του gaming. Υπάρχουν διάφορες έτοιμες προ-ρυθμίσεις ανάλογα με το game που παίζει κάποιος. Μεταξύ των επιλογών είναι και αυτή της ενεργοποίησης ή μη του Freesync, το οποίο λειτουργεί σε εύρος 60-165Hz όπως παρατηρήσαμε κατά τις δοκιμές μας. Η οθόνη είναι συμβατή και με τη τεχνολογία Gsync της Nvidia, κάτι που στις δοκιμές μας δε δημιούργησε πρόβλημα χρησιμοποιώντας καλώδιο Display Port, γιατί με HDMI καλώδιο δε φάνηκε να ενεργοποιείται το Gsync. Επιπλέον, το μέγιστο refresh rate ενεργοποιείται μέσω Display Port, οπότε αυτή είναι και η καλύτερη επιλογή, καθώς μέσω HDMI το μέγιστο refresh rate είναι 144Hz.



Το monitor χαρακτηρίζεται για το μεγάλο εύρος αντίθεσης που προσφέρει, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι βασίζεται σε panel VA. Όσον αφορά στα χρώματα, τα καταφέρνει μια χαρά και στο sRGB mode αλλά και στο Native (το οποίο εμείς χρησιμοποιήσαμε). Το βασικότερο πρόβλημα που έχει όμως είναι η χαμηλή φωτεινότητα, η ονομαστική τιμή της οποίας είναι τα 250nits. Στη πράξη, αυτό σημαίνει πως ακόμα και με τη φωτεινότητα στο μέγιστο, η οθόνη μας φαίνεται «μουντή» (προφανώς και η anti-glare επίστρωση έχει βάλει το χεράκι της) αν και καταφέρνει να κρατάει καλά τα επίπεδα του μαύρου. Καλές είναι και οι γωνίες θέασης, κάτι που δε περιμέναμε λόγω ακριβώς του VA panel. Όσον αφορά τώρα στο gaming, σίγουρα τα 165Hz μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για πολύ κόσμο που παίζει γρήγορα παιχνίδια (κυρίως shooter). Δοκιμάσαμε διάφορους «γρήγορους» τίτλους, όπως το Hades και το Ghostrunner, με το πρώτο βέβαια να κρατάει πάντα τα 165fps ενώ το Ghostrunner να παίζει πραγματικά άνετα σε ένα frame rate μεταξύ 90-165fps στο laptop που χρησιμοποιούμε για τις δοκιμές μας. Το Gsync ήταν ενεργό και το refresh rate ακολουθούσε, κάτι που μπορεί κανείς να δει αν ενεργοποιήσει το OSD του μενού, το οποίο δείχνει συνεχώς το refresh rate. Βάζοντας πάντως ένα «βαρύ» παιχνίδι όπως το Cyberpunk όπου το frame rate έπεσε κάτω από τα 60fps, παρατηρήσαμε πως το refresh rate της οθόνη έπαιζε περίπου στο διπλάσιο του frame rate, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το gameplay να «βαρύνει» ενώ παρατηρήσαμε και τα γνωστά σπασίματα των καρέ. Κάτι άλλο που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως η ανάλυση 1080p στις 27’’ είναι μάλλον μικρή. Ειδικά στα windows βλέπει κανείς τα pixel στις γραμματοσειρές ενώ και στα παιχνίδια. Αλλά βέβαια από την άλλη, μπορεί κανείς ευκολότερα να πιάσει τα 165hz. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως μέσα στο μενού υπάρχει μια ειδική ρύθμιση για ενεργοποίηση  ταχύτητα panel στο 1ms, ωστόσο αυτό είναι διαθέσιμο όταν το adaptive sync είναι απενεργοποιημένο. Επιπλέον, ενεργοποιώντας το 1ms, η μέγιστη φωτεινότητα μειώνεται στα 2/3 της αρχικής, δίνοντας στο χρήστη ένα πραγματικά σκοτεινό αποτέλεσμα, οπότε θεωρούμε την χρήση του 1ms λογική μόνο υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.



Κατά τα άλλα πάντως, δε παρατηρήσαμε θέματα ghosting που έχουν πολλά άλλα panel στη κατηγορία και γενικά η εμπειρία gaming που προσφέρει το Viewsonic VX2718 είναι ανέλπιστα καλή, τουλάχιστον σε σχέση με το τι περιμέναμε. Έχει καλά χρώματα και προσιτή τιμή ενώ σίγουρα το γεγονός ότι είναι κυρτό θα το εκτιμήσουν αρκετοί χρήστες 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Καλά χρώματα
  • Υποστήριξη Gsync (μόνο μέσω Display Port) από τα 60Hz έως τα 165hz
  • Υποστήριξη 165hz χωρίς overclocking
  • Υποστήριξη 1ms
  • Η καμπυλότητα του panel είναι χρήσιμη
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Όχι ιδιαίτερα σταθερή βάση. Έχει μόνο tilt
  • Ο έλεγχος του μενού θέλει χρόνο για να τον συνηθίσει κάποιος
  • Η λειτουργία 1ms μειώνει τη φωτεινότητα πολύ, ενώ απαιτεί την απενεργοποίηση του Freesync/Gsync
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*