Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Xiaomi 11 Lite 5G NE Review

*
Παρέα με τα Xiaomi 11T και Xiaomi 11T Pro, εταιρεία φέρνει στην αγορά και το οικονομικότερο μοντέλο της σειράς, το ανανεωμένο Xiaomi 11 Lite 5G NE. Πρόκειται για μια ανανεωμένη έκδοση του αρχικού Xiaomi 11 Lite 5G, με ουσιαστική διαφορά αυτή του SoC.



Το Xiaomi 11 Lite 5G LE έρχεται σε μια τυπική συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκουμε την ίδια τη συσκευή, μια μαλακή διάφανη προστατευτική θήκη, ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τη θύρα υποδοχής SIM και ένα γρήγορο φορτιστή 33Watt παρέα με το σχετικό καλώδιο USB Type-C. Παίρνοντας τη συσκευή στο χέρι, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο λεπτή  και ελαφριά είναι έχοντας βάρος 158 γραμμάρια και πάχος κάτω από 7 χιλιοστά. Η οθόνη προστατεύεται από γυαλί Gorilla Glass 5 ενώ και η πλάτη καλύπτεται από γυαλί το οποίο τουλάχιστον στο Truffle Black χρώμα που έχουμε, δεν αφήνει δακτυλικά αποτυπώματα. Το πλαίσιο είναι πλαστικό βέβαια, αλλά δύσκολα κάποιος θα παραπονεθεί για αυτό. Σημαντικό για αρκετούς είναι το γεγονός ότι το τηλέφωνο έχει λάβει πιστοποίηση IP53 όσον αφορά στην αντοχή σε νερό και σκόνη. Στη δεξιά πλευρά βρίσκονται τα πλήκτρα power (που λειτουργεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων) και volume control. Στο κάτω μέρος είναι η θέση για τις 2 nano sim και η USB Type-C (κλασσικά USB 2.0) παρέα με το ένα ηχείο και το ένα μικρόφωνο.



Στο πάνω μέρος βρίσκεται ένας πομποδέκτης IR Blaster και ένα μικρόφωνο ακόμα. Το ακουστικό κρύβεται στα όρια της οθόνης στο πάνω μέρος, το οποίο λειτουργεί και σαν δεύτερο ηχείο, κάτι που σημαίνει πως το Xiaomi 11 Lite 5G LE παίζει στερεοφωνικό ήχο. Ο ήχος είναι αρκετά δυνατός και ισορροπημένος, αλλά σίγουρα δε φτάνει στα επίπεδα που έχουμε ακούσει από συσκευές όπως τo 11Τ Pro. Το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης καλύπτεται από την οθόνη 6,55’’ ανάλυσης Full HD + (2400x1080) τεχνολογίας Amoled. Η οθόνη είναι επίπεδη με τα bezel της να είναι γενικά μικρά.



Πηγαίνοντας στο πίσω μέρος βρίσκουμε το τριπλό σύστημα καμερών της συσκευής, τοποθετημένο σε ένα φυσιολογικού μεγέθους bump στο πάνω αριστερό μέρος της πλάτης. Έχουμε ένα βασικό φακό στα 64Mpixel χωρίς OIS με f/1.8, ένα ultrawide στα 8Mpixel με f/2.2 και ένα macro στα 5MPixel με f/2.4 ο οποίος όμως έχει και auto focus. Αλλά για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω.



Η ίδια η οθόνη τώρα είναι πραγματικά εξαιρετική με 10bit χρώμα (δυνατότητα απεικόνισης 1δις. χρωμάτων), η οποία υποστηρίζει HDR10+ (παίζει στο Youtube) και η οποία μπορεί και τρέχει στα 90Hz . Προσφέρει επαρκή φωτεινότητα ακόμα και κάτω από το φως του ήλιου, στην οποία κατάσταση η φωτεινότητα αυξάνεται αυτόματα περισσότερο, όταν έχουμε το auto brightness ενεργό. Κάτι άλλο που είναι ξεχωριστό για την οθόνη, ειδικά για τη κατηγορία τιμής, είναι η υποστήριξη Dolby Vision, με το Netflix να μπορεί να το εκμεταλλευτεί ώστε να δώσει ακόμα καλύτερη απεικόνιση κατά την αναπαραγωγή συμβατού περιεχομένου. Το MIUI 12,5 που τρέχει η συσκευή πάνω από Android 11 προσφέρει και αρκετές ρυθμίσεις, όπως dark mode ή δυνατότητα αλλαγής θερμοκρασίας χρώματος. Όσον αφορά στο ρυθμό ανανέωσης, υπάρχουν επιλογές για 60/920Hz, ώστε ο κάτοχος της συσκευής να επιλέξει αυτή που του προσφέρει τη καλύτερη εμπειρία και ταυτόχρονα την απαραίτητη αυτονομία. Ο ρυθμός ανανέωσης είναι μεταβλητός όταν ρυθμίσουμε την οθόνη στα 90Hz και ρυθμίζεται αυτόματα στα 60Hz όταν πχ βλέπουμε βίντεο, ενώ επιστρέφει στα 90hz κατά τη χρήση του MIUI και άλλων εφαρμογών όπως ο browser. Όσον αφορά τώρα στο gaming, παιχνίδια που υποστηρίζουν υψηλό frame rate εκμεταλλεύονται την οθόνη και παίζουν στα 90fps. Γενικότερα, η εμπειρία ψυχαγωγίας που προσφέρει η συσκευή είναι υψηλού επιπέδου, τόσο χάρη στην οθόνη όσο και στο στερεοφωνικό ήχο.



Στο κομμάτι του hardware, το Xiaomi 11 Lite 5G LE έρχεται με τον Snapdragon, ένα SoC με 8 πυρήνες και το Adreno 642L GPU. Από πλευράς απόδοσης CPU, αυτή είναι αντίστοιχη με τις επιδόσεις του Snapdragon 860, όμως το GPU υστερεί έναντι του Adreno 650. Πάντως, οι επιδόσεις που προσφέρει σε γραφικά είναι ανώτερες από οποιοδήποτε άλλο Snapdragon της σειράς 7xx που είχαμε δει μέχρι σήμερα (με εξαίρεση τον 780G). Στη πράξη, είδαμε πως τα παιχνίδια παίζουν άνετα, ωστόσο απαιτητικότεροι τίτλοι όπως το Genshin Impact απαιτούν από το χρήστη κάποιες παραχωρήσεις για να παίξουν με 60fps. Δοκιμάσαμε και emulators για παιχνιδομηχανές όπως το PSP, το Gamecube, το Wii και το 3DS. Και εδώ το τηλέφωνα τα πάει πραγματικά καλά. Για παράδειγμα στον PPSSPP emulator το God of War Ghost of Sparta παίζει άνετα στα 60fps σε 5x ανάλυση) και το LBP σε 10x ανάλυση. Στον Dolphin, το Mario Kart του Wii παίζει με 60fps σε ανάλυση 2x της βασικής, ενώ τα περισσότερα παιχνίδια στο Citra για 3DS παίζουν άνετα με 2x/3x ανάλυση. Από πλευράς παραγόμενης θερμότητας, το τηλέφωνο δε ζεσταίνεται ούτε παρατηρήσαμε throttling, κάτι που επιβεβαίωσε και το Stress test του 3D Mark, δίνοντας το ίδιο σκορ (γύρω στους 2500 πόντους) από την αρχή μέχρι το τέλος. Γενικότερα, το η συσκευή είναι εξαιρετικά για όσους χρησιμοποιούν το τηλέφωνο για διασκέδαση, έχοντας εξαιρετική οθόνη, καλό στερεοφωνικό ήχο και επαρκείς επιδόσεις σε περιβάλλον 3D για παιχνίδια. Κάτι που έχει ενδιαφέρον για τους gamers είναι η εφαρμογή Game Booster. Σε αυτή, πέρα από το να μπορεί κανείς να ρυθμίσει τι θα κάνει το τηλέφωνο όταν ο κάτοχός του παίζει παιχνίδια, δίνεται η δυνατότητα για να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο το frame rate του παιχνιδιού και το φόρτωμα της GPU, πράγματα δηλαδή που κανείς τα βλέπει μόνο σε desktop υπολογιστές.  Όσον αφορά τώρα στην καθημερινή χρήση της συσκευής, δεν πρόκειται να έχει κανείς πρόβλημα με τις επιδόσεις του. Το τηλέφωνο είναι συμβατό με 5G δίκτυα και υποστηρίζει δικτύωση WiFi 6. Τα 8Gb μνήμης είναι μια χαρά ποσότητα ενώ τα 128GB αποθηκευτικού χώρου (UFS 2.2  πάντως) είναι ικανοποιητικά ενώ μπορεί κανείς να προσθέσει και κάρτες microSD για να αυξήσει τη χωρητικότητα.  Το MIUI 12.5 που τρέχει το τηλέφωνο, προσφέρει ενδιαφέρουσες λειτουργίες όπως πχ να κλειδώσει κανείς αρκετές εφαρμογές στη μνήμη ώστε να μη χρειάζεται να φορτώνουν ξανά, η λειτουργία split screen ώστε να τρέχουν δυο εφαρμογές ταυτόχρονα (και με δυνατότητα για μια ακόμα floating), με το τηλέφωνο να τις τρέχει άνετα. Οι εναλλαγές μεταξύ εφαρμογών δε καθυστερούν καθόλου και γενικά η εμπειρία χρήσης είναι εξαιρετική λόγω ταχύτητας.



Πηγαίνοντας τώρα στον τομέα των καμερών, κεντρικό ρόλο παίζει προφανώς ο βασικός αισθητήρας των 64Mpixel ο οποίος, μέσω pixel bining 4:1, δίνει φωτογραφίες στα 16Mpixel. Μπορεί κανείς αν θέλει, να τραβήξει στα 64Mpixel, αλλά κάτι τέτοιο είναι δε το προτείνουμε. Σε γενικές γραμμές, ο βασικός αισθητήρας κάνει καλή δουλειά, προσφέροντας ζωντανά καλά χρώματα και αρκετή λεπτομέρεια. Την ημέρα, δεν θα απογοητευτεί κανείς με το αποτέλεσμα, αν και κοιτάζοντας λίγο πιο κοντά εμφανίζονται αδυναμίες λόγω μάλλον της υπερβολικής επεξεργασίας που γίνεται στη λήψη.


Wide Vs Ultra Wide


Wide Vs Ultra Wide


Wide Vs Ultra Wide

Όταν ο φωτισμός πέφτει, η κάμερα τα καταφέρνει καλά τηρουμένων των αναλογιών, έχοντας σωστά χρώματα και αντίθεση, με το θόρυβο να είναι σχετικά περιορισμένος. Υπάρχει και night mode το οποίο βελτιώνει το αποτέλεσμα.


Wide Night Vs Nightmode

Όσον αφορά τώρα στο video με το βασικό φακό, μπορεί κανείς να τραβήξει σε 4K30, με το αποτέλεσμα να είναι όμορφο. Η έλλειψη οπτικής σταθεροποίησης δυσκολεύει, όμως μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική (EIS ) η οποία κάνει καλή δουλειά (κάνοντας πάντως crop) όταν υπάρχει αρκετός φωτισμός κατά τη διάρκεια της βιντεοσκόπησης. Γενικά το βίντεο τη μέρα, σε 4K30, είναι πολύ καλό, αλλά αν πέσει το φως πέφτει και η απόδοσή, ειδικά αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει και την ηλεκτρονική σταθεροποίηση, αφού κάνει έντονα την εμφάνισή του το jitter. Πάντως με καλό φωτισμό, το βίντεο είναι αρκετά καλό, με αρκετά υψηλό bitrate στα 60mbps. Ο ήχος όμως, αν και είναι στα 48Hz, έχει bitrate μόλις 96Kbit.


4K30 με ενεργό EIS

Να σημειώσουμε πως δοκιμάσαμε και τη δωρεάν εφαρμογή Open Camera η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να γράψουμε στα 125Mbps, όπου πραγματικά η ποιότητα του video έγινε ακόμα καλύτερη και ας κουνάει τρελλά καθώς δεν ενεργοποιήσαμε το EIS.


4K30 χωρίς EIS με το Open Camera @125Mbps

Μπορεί κανείς να τραβήξει και σε 1080p60 με EIS, ενώ σε 1080p30 γίνεται διαθέσιμη είναι και η δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ των 2 φακών, του βασικού και του UW, κατά τη διάρκεια της εγγραφής βίντεο.


1080p60 με το βασικό φακό, EIS ενεργό


1080p30 Video και με τους δυο φακούς με/ χωρίς EIS

Ο ultrawide φακός από την άλλη δεν εντυπωσιάζει. Βγάζει καλά χρώματα, αλλά οι φωτογραφίες είναι αρκετά soft και μπορεί να προσφέρεται μεγαλύτερο οπτικό πεδίο, όμως η παραμόρφωση στα άκρα είναι πολύ μεγάλη.


Wide Vs Ultra Wide


Wide Vs Ultra Wide

Τη νύχτα, χωρίς το Night Mode, το αποτέλεσμα είναι χρήσιμο μόνο για post στα social, καθώς η λειτουργία noise reduction εξαφανίζει τις λεπτομέρειες. Με το Night mode ενεργοποιημένο, η κατάσταση βελτιώνεται αρκετά αλλά όχι θεματικά.


Ultra Wide Night Vs Nightmode

Ο macro από την άλλη έχει το πλεονέκτημα της ύπαρξης auto focus, κάτι που βοηθά όταν κάποιος θέλει να βγάλει κοντινές λήψεις, ενώ και τα 5Mpixel δίνουν σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα από τους macro των 2MP.

 
Λήψεις με το macro φακό

Υπάρχει μάλιστα και δυνατότητα για λήψη βίντεο 1080p30 με τον macro, λειτουργία που αν αξιοποιηθεί σωστά και υπάρχει ο κατάλληλος φωτισμός, μπορεί να δώσει ξεχωριστό αποτέλεσμα.


1080p30 macro video

Η selfie κάμερα βγάζει όμορφες φωτογραφίες ενώ και στο βίντεο τα καταφέρνει καλά, προσφέροντας 1080p60fps ή 1080p30 με επιλογή για EIS αλλά και crop.


1080p60 selfie video χωρίς EIS / 1080p30 selfie video με EIS

Υποστηρίζει portrait mode με καλό αποτέλεσμα ενώ προσφέρει και HDR λήψεις. Γενικά, κάνει καλά τη δουλειά της και ας μην έχει auto focus.


Λήψεις με selfie κάμερα (HDR, normal, Portrait)

Κάτι ακόμα που είναι διαθέσιμο είναι το Pro mode μόνο στο βασικό φακό (που φυσικά είναι διαθέσιμο και για τη λήψη φωτογραφιών). Εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε χειροκίνητα ότι θέλουμε, ακόμα και τη ταχύτητα κλείστρου, με το software μάλιστα να προσφέρει επαγγελματικές ρυθμίσεις όπως είναι το focus peaking και η παρακολούθηση του exposure για να βλέπουμε που γίνεται clipping, ενώ υπάρχει δυνατότητα και για log βίντεο. 


1080p30 dual video

Επίσης, όπως και στα 11T/11T Pro, έχουμε και εδώ το cinemagic κιτ, μια σειρά από εφέ που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει εντυπωσιακά πλάνα, όπως το dolly zoom, το σταμάτημα χρόνου, ο παράλληλος κόσμος και πολλά άλλα



Κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος του review μας για το Xiaomi 11 Lite 5G LE, μιας συσκευής που προσφέρει αρκετά σε ένα λεπτό και ελαφρύ σώμα με την επίσημη τιμή του να είναι τα €440. Πολύ καλή οθόνη, στερεοφωνικός ήχος, μεγάλη μπαταρία με σχετικά γρήγορη φόρτιση (στα 33Watt) και μια βασική κάμερα που μπορεί να δώσει καλό αποτέλεσμα, σε ένα πακέτο που κοστίζει λίγο πάνω από τα €400. Ο ανταγωνισμός βέβαια είναι ιδιαίτερα έντονος σε αυτή τη κατηγορία. Το Samsung Galaxy A52s βρίσκεται σε παραπλήσια χρήματα έχοντας καλύτερη βασική κάμερα με OIS και πιστοποίηση IP68, με οθόνη που τρέχει στα 120Hz (αλλά δεν είναι 10bit ούτε υποστηρίζει Dolby Vision), χρησιμοποιεί το ίδιο SoC, αλλά δε φορτίζει τόσο γρήγορα. Σε παραπλήσια χρήματα βρίσκεται και το OnePlus Nord 2 το οποίο έχει επίσης καλύτερη κάμερα, φορτίζει σημαντικά ταχύτερα και έχει συνολικά ταχύτερο SoC που όμως δε παίζει τόσο καλά τους emulators (λόγω της όχι καλής συμβατότητας του Mali GPU), είναι όμως βαρύτερο με μικρότερη οθόνη επίσης στα 90Hz που όμως δεν αξιοποιούνται στα παιχνίδια ενώ δεν είναι 10bit. Μια ακόμα συσκευή που μπορεί να συγκριθεί με το 11T Lite 5G NE είναι το realme GT master, το οποίο κοστίζει περισσότερο (€470) αλλά σε έκδοση με 256GB, φορτίζει ταχύτερα, είναι προφανώς βαρύτερο με πλαστική πλάτη,  η οθόνη του είναι ταχύτερη στα 120Hz που όμως δεν αξιοποιείται στα games ούτε είναι 10bit ενώ είναι και μικρότερη, οι κάμερές του δε ξεχωρίζουν, ούτε έχει στερεοφωνικό ήχο. Συνολικά, το Xiaomi 11 Lite 5G NE είναι ένα καλό smartphone που θα αγαπήσουν όσοι ζητούν μια λεπτή και ελαφριά συσκευή. Η οθόνη του είναι εξαιρετική για τη κατηγορία, η βασική κάμερα κάνει τη δουλειά της και ο στερεοφωνικός είναι είναι σίγουρα ατού. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Φωτεινή οθόνη με 90Hz, καλά χρώματα και Dolby Vision
  • Ισορροπημένος στερεοφωνικός ήχος
  • Εξαιρετικά λεπτό και ελαφρύ
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Χαμηλό bitrate ήχου κατά την εγγραφή βίντεο
  • Η ultrawide κάμερα αποδίδει μέτρια τη μέρα και δυσκολεύεται αρκετά το βράδυ
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*