Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Ajax Keypad Touchscreen, Fireprotect 2, WaterStop Review

*
Πριν από αρκετό καιρό είχαμε παρουσιάσει το σύστημα συναγερμού της Ajax το οποίο χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα χωρίς μάλιστα κανένα πρόβλημα. Σχεδόν 2 χρόνια έχουν  περάσει από τότε και όλες οι συσκευές εξακολουθούν να λειτουργούν με τις μπαταρίες που είχαν από τότε (με εξαίρεση τη κάμερα), με τα συστήματα αυτοματισμού που παρέχει να μας έχουν λύσει τα χέρια. Μπορείτε να ανατρέξετε εδώ και εδώ για να διαβάσετε τις παρουσιάσεις μας. Περιληπτικά όμως, το σύστημα της Ajax είναι επαγγελματικού επιπέδου και δεν έχει καμία σχέση με τα απλά συστήματα συναγερμού που βρίσκει κανείς στο εμπόριο. Στην Ελλάδα υπάρχουν επίσημοι διανομείς οι οποίοι αναλαμβάνουν και την εγκατάσταση του συναγερμού, στους οποίους θα ήταν προτιμότερο να απευθυνθεί κάποιος που θέλει να προστατέψει το σπίτι του. Στη περίπτωσή μας όμως, το κάναμε μόνοι μας καθώς η διαδικασία εγκατάστασης είναι αρκετά εύκολη μέσα από το σχετικό app της εταιρείας που είναι διαθέσιμο για IOS και Android συσκευές. Όλα τα modules επικοινωνούν ασύρματα με το Jeweller πρωτόκολλο που έχει αναπτυχθεί από την ίδια της Ajax, το οποίο επιτρέπει επικοινωνία ανάμεσα στις συσκευές σε αποστάσεις που φτάνουν ακόμα και τα 2000 μέτρα (απόσταση οπτικής επαφής). Πρόσφατα, η εταιρεία κυκλοφόρησε μερικά modules ακόμα που κουμπώνουν στα συστήματά, τα οποία ξεφεύγουν από τα στενά όρια της ασφάλειας, προσθέτοντας στο σπίτι έξυπνες λειτουργίες. Η εταιρεία (η οποία είναι Ουκρανική και μετά την εισβολή της Ρωσίας, μετακόμισε τα γραφεία της σε άλλη χώρα για να συνεχίσει να λειτουργεί) μας έστειλε τις νέες αυτές προσθήκες.



Συγκεκριμένα το νέο Keypad Touchscreen για τον έλεγχο του συστήματος από κεντρικό σημείο, το καινούριο Fireprotect 2 και το καινοτόμο WaterStop. Όλα συνδέθηκαν στο υπάρχον Ajax Hub Plus 2 το οποίο μπορεί να διαχειριστεί έως 200 συσκευές, να τη διαχειριστούν έως 200 χρήστες και να συνδεθούν πάνω της έως 100 κάμερες ή συστήματα DVR.



Η πρώτη συσκευή που συνδέσαμε είναι το Keypad Touchscreen, το οποίο είναι μια αναβαθμισμένη και περισσότερο premium έκδοση του αρχικού Keypad που είχαμε δοκιμάσει πριν από δυο χρόνια. Μπορεί να λειτουργεί με μπαταρίες (6 ΑΑ με σχετικά εύκολη πρόσβαση) ή με ρεύμα (δεν υπάρχει τροφοδοτικό στη συσκευασία) και αποτελεί ένα μονίμως τοποθετημένο χειριστήριο ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του συναγερμού. Διαθέτει μια μεγάλη οθόνη αφής τεχνολογίας IPS στην οποία μπορούμε να βλέπουμε τη κατάσταση του συναγερμού, να τον απενεργοποιήσουμε, ενεργοποιήσουμε ή ρυθμίσουμε στο night mode.



Για να γίνει αυτό πρέπει να περάσουμε το κωδικό που έχουμε εγκαταστήσει μέσω του app της Ajax, όμως υποστηρίζονται και κάρτες αλλά και συσκευές Bluetooth (με τη σχετική ενεργοποίηση της λειτουργίας και το pairing ενός smartphone). Η οθόνη μπορεί να παραμένει πάντα ανοιχτή, αλλά αυτό καλύτερα να ρυθμιστεί όταν το Keypad είναι στο ρεύμα, για λόγους αυτονομίας. Ακριβώς όμως λόγω της ύπαρξης οθόνης αφής, μπορούμε να ελέγξουμε από αυτό και τους διάφορους αυτοματισμούς που έχουμε ενεργοποιήσει στο σύστημα της Ajax. Επίσης, μπορεί να διαχειριστεί διαφορετικούς χρήστες ή και ομάδες χρηστών, οπότε είναι μια σαφώς αναβαθμισμένη επιλογή έναντι του αρχικού και σαφώς περισσότερο απλού σε λειτουργία Keypad.



Επόμενη συσκευή που εγκαταστήσαμε, είναι το FireProtect 2 RB (Heat/Smoke/CO), το οποίο αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση του πρώτου Fireprotect. Διαθέτει μπαταρίες που μπορεί κανείς να αλλάξει μόνος του με αυτονομία που φτάνει τα 7 χρόνια. Είναι σαφώς εξυπνότερο σε σχέση με το αρχικό, αντιλαμβάνεται καλύτερο το καπνό έναντι του ατμού και γενικά αντιδρά ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με το προκάτοχό του.



Δοκιμάσαμε καπνό και φωτιά δίπλα του και
λειτούργησε άμεσα, ανεξάρτητα βέβαια αν ο συναγερμός είναι ενεργοποιημένος. Το καλό με αυτό είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σύστημα home automation που προσφέρει η Ajax σε συνεργασία με άλλα modules που αναλαμβάνουν πχ να κλείσουν τη παροχή ρεύματος, ώστε να υπάρξει μια προστασία από πυρκαγιά.



Το τελευταίο προϊόν που μας ήρθε από την Ajax είναι μια νέα προσθήκη στη γκάμα της εταιρείας. Πρόκειται για μια ηλεκτρονικά ελεγχόμενη βαλβίδα νερού, το WaterStop. Βγαίνει σε τρεις διαστάσεις σωληνώσεων και ουσιαστικά μπαίνει στη γραμμή του νερού (ζεστού ή κρύου, αντέχει και τα δυο) προσφέροντας στο κάτοχό του, μέσω της εφαρμογής της Ajax, τη δυνατότητα για άμεση εξ αποστάσεως διακοπή της παροχής νερού, μια διαδικασία που δε διαρκεί πάνω από 5 sec. Λειτουργεί με μπαταρίες ενώ μπορεί να συνδεθεί και στο ρεύμα και φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σύστημα home automation που προσφέρει η Ajax.



Για παράδειγμα, όταν το LeaksProtect αντιληφεί πλημμύρα, πέρα από το να  ειδοποιήσει το κάτοχο του σπιτιού, διακόπτει και τη παροχή νερού μέσω του WaterStop. Αντίστοιχα, μπορεί να διακόπτεται η παροχή νερού όταν ενεργοποιείται ο συναγερμός, ή να κλείνουμε και ανοίγουμε το νερό σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Προφανώς και παίζει ρόλο που θα γίνει η εγκατάσταση στο κύκλωμα νερού ενός χώρου, αλλά σε γενικές γραμμές αυτές τις δυνατότητες προσφέρει και τις εκτελεί άμεσα και χωρίς προβλήματα. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*