Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Bang & Olufsen Beoplay Portal PC/PS Review

*
Τα νέα Bang & Olufsen Beoplay Portal για υπολογιστές και PlayStation είναι μεν ακριβά αλλά είναι σχεδόν τέλεια.

Το ξέρουμε ότι η βιομηχανία του gaming γνωρίζει μεγάλη άνθηση, με ολοένα και περισσότερους «παίχτες» να θέλουν να πάρουν ένα κομμάτι της πίτας, ο καθένας στο τομέα του. Ειδικά δε στο θέμα ακουστικά, οι λύσεις είναι εκατοντάδες από πάρα πολλές εταιρείες. Όταν όμως έρχεται στα χέρια σου ένα gaming headset από τη Bang & Olufsen, αντιλαμβάνεσαι ότι το παιχνίδι έχει ανέβει σε άλλο επίπεδο. Η Δανέζικη εταιρεία με σχεδόν 100 χρόνια ιστορίας είναι αν μη τι άλλο καταξιωμένη στο κομμάτι του high end ήχου. Και με τα νέα Beoplay Portal για PC και Playstation, θέλει να πάρει το κομμάτι της αγοράς που της αντιστοιχεί.




Πέρυσι τέτοια εποχή η εταιρεία είχε παρουσιάσει τα πρώτα Portal, τα οποία όμως ήταν συμβατά μόνο με κονσόλες XBOX, χρησιμοποιώντας το ασύρματο πρωτόκολλο της Microsoft. Τα νέα Portal έρχονται με κάποιες αναβαθμίσεις από τη μια και συμβατότητα με υπολογιστές και κονσόλες Playstation (και όχι μόνο) από την άλλη. Προφανώς δεν απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, καθώς τα Beoplay κοστίζουν πολλά χρήματα (γύρω στα €499). Αλλά αυτό είναι και το μοναδικό μειονέκτημα που έχουν, γιατί κατά τα άλλα είναι πλήρη. Ασύρματα (με dongle στα 2,4Ghz ή/και μέσω Bluetooth) ή ενσύρματα, με τεράστια αυτονομία, λειτουργία Active Noise Cancelling και εξαιρετικό ήχο με συμβατότητα Dolby Atmos στο PC και 3D ήχου στο Playstation, επιφάνειες αφής και δυνατότητα ρυθμίσεων από το κινητό. Αλλά βιαζόμαστε. Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.



Ανοίγοντας το πακέτο αντιλαμβάνεται κανείς τη προσοχή που έχει δοθεί από την εταιρεία. Μέσα βρίσκουμε τα ακουστικά,  ένα μικρό υφασμάτινο σάκο μεταφοράς, ένα καλώδιο USB για τη φόρτιση των ακουστικών, ένα minijack για την ενσύρματη λειτουργία τους (πχ σε κάποιο Switch ή άλλη συσκευή με αναλογική έξοδο ακουστικών) και ένα type-C dongle που συνδέεται σε PC ή PlayStation για την ασύρματη λειτουργία των ακουστικών. Υπάρχει και ένας μετατροπέας type-C σε typeA σε περίπτωση που δεν υπάρχει type-C θύρα στο PC ή τη κονσόλα (PS4).


To USB type-C dongle για την ασύρματη λειτουργία των ακουστικών, τοποθετημένο στο Playstation 5.

Η πρώτη «κραυγή» απόλαυσης βγήκε παίρνοντας τα ακουστικά στα χέρια. Μιλώντας για ασύρματα, over the ear ακουστικά με ενσωματωμένη μπαταρία, το βάρος τους είναι ανεπαίσθητο στα 279γ γραμμάρια. Και δεν είναι μόνο κρατώντας τα ανεπαίσθητο αλλά και φορώντας τα.



Ακόμα και μετά από 4-5 ώρες gaming στο PS5 (παίζοντας Horizon Forbidden West), το κεφάλι του υπογράφοντα δε κουράστηκε καθόλου. Στη πραγματικότητα, μετά από λίγο δε καταλαβαίνεις καν ότι τα φοράς, καθώς πέρα από ελαφριά είναι και εξαιρετικά «απαλά» στα αυτιά και το κεφάλι. Προφανώς η επιλογή των υλικών έχει συνεισφέρει ώστε το βάρος να διατηρηθεί χαμηλά. Η στεφάνη από αλουμίνιο είναι στενή αλλά εξαιρετικά ανθεκτική, ενώ στο εσωτερικό της το μαξιλαράκι (από είναι αρκετά μαλακό για να μη κουράζει τη κορυφή του κεφαλιού. Η στεφάνη μεγαλώνει και μικραίνει ώστε τα ακουστικά να προσαρμοστούν σε κεφάλι οποιουδήποτε μεγέθους, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν συγκεκριμένες «σκάλες» στις οποίες πρέπει να κουμπώσει η κάθε πλευρά.



Το ίδιο συμβαίνει και με τα ακουστικά τα ίδια, τα οποία έχουν μπόλικο χώρο για να μπουν μέσα τα αυτιά του χρήστη με αρκετή άνεση στη κίνηση, καθώς αλλάζει η γωνία στο κάθετο άξονα ενώ μπορούν να περιστραφούν και στον οριζόντιο άξονα. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα βολικό όταν τα αφαιρούμε από το κεφάλι και τα στερεώνουμε στον αυχένα, καθώς περιστρέφοντας τα ακουστικά κατά 90 μοίρες, αυτά μπορούν και ξεκουράζονται πάνω στο στήθος.



Τα μαξιλαράκια των ακουστικών είναι μαλακά με την επένδυσή του να είναι από κανονικό δέρμα, κάτι που βοηθάει ώστε να μην ιδρώνουν τα αυτιά ακόμα και μετά από ώρες χρήσης και καταφέρνουν πραγματικά να απομονώσουν αρκετά το χρήστη από τους ήχους του περιβάλλοντος, πριν ακόμα ενεργοποιήσουμε το Active Noise Cancellation που ενσωματώνουν.



Τα ίδια τα ακουστικά χρησιμοποιούν ηλεκτροδυναμικούς οδηγούς των 40mm με μαγνήτες από  νεοδύμιο με απόκριση συχνότητας 20Hz-22Khz, ευαισθησία 95dB @1Khz Στην εξωτερική πλευρά τους υπάρχει μια ματ μεταλλική επιφάνεια με το λογότυπο της εταιρείας η οποία δέχεται εντολές μέσω taps τις οποίες μπορούμε να ρυθμίσουμε μέσα από το app της B&O.



Στο δεξί ακουστικό βρίσκεται το power button, η αναλογική είσοδος ήχου και η TypeC για τη φόρτιση (απαιτούνται περίπου 2 ώρες για πλήρη φόρτιση των ακουστικών).



Επίσης στη περίμετρο της εξωτερικής πλευράς υπάρχει μια επιφάνεια αφής μέσω της οποίας αυξομειώνουμε την ένταση που παίζουν τα ακουστικά. Αντίστοιχη επιφάνεια υπάρχει και στο αριστερό ακουστικό, η οποία είναι υπεύθυνη για τον τρόπο λειτουργίας του ANC. Σύροντας το δάχτυλο προς τα κάτω ενεργοποιείται αυξάνοντας την έντασή του το ANC ενώ όταν φτάσουμε στη μέγιστη ένταση, ακούμε ένα ηχητικό. Αντίστοιχο, σύροντας το δάχτυλο προς τα πάνω, ενεργοποιείται αυξάνοντας την έντασή του transparency mode, όταν φτάσουμε στη μέγιστη ένταση, ακούμε ένα ηχητικό.



Το τελευταίο ουσιαστικά είναι η λειτουργία που φέρνει τον ήχο από το περιβάλλοντα χώρο μέσα στα ακουστικά, διαμέσου των μικροφώνων. Κάτι που βοηθάει τα ακουστικά να είναι πανέμορφα είναι το γεγονός ότι δεν έχει κάποιο κλασσικό μικρόφωνου που εξέχει, αλλά χρησιμοποιεί ένα virtual boom όπως το λέει η B&O. Μια σειρά από μικρόφωνα που βρίσκονται πάνω στα ακουστικά λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους ώστε η φωνή μας να ακούγεται στους άλλους χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.



Το ακουστικά παρέχουν δυο τρόπου ασύρματης σύνδεσης. Η μια χρησιμοποιεί το dongle της συσκευασίας το οποίο επικοινωνεί με τα ακουστικά μέσω της συχνότητας των 2,4GHz. Η άλλη είναι η συνηθισμένη Bluetooth με υποστήριξη aptX Adaptive codec εφόσον υποστηρίζεται από τη συσκευή με την οποία συνδέεται. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και τις δυο τεχνολογίες ταυτόχρονα, έχοντας τα Beoplay Portal συνδεδεμένα με τη κονσόλα (ή το PC) και με το smartphone, με τον ήχο να μεταφέρεται ταυτόχρονα και από τις δυο πηγές. Έτσι, την ώρα που κάποιος παίζει το αγαπημένο του παιχνίδι και τον πάρει κανείς τηλέφωνο, δε χρειάζεται να κάνει κάτι παρά μόνο να πάρει τη κλήση (με διπλό ταπ στην εξωτερική επιφάνεια του δεξί ακουστικού). Μάλιστα, ενεργοποιώντας τη σχετική επιλογή του software, στο παραπάνω παράδειγμα θα γίνει αυτόματα mute ο ήχος από το παιχνίδι. Σε αυτή τη συνδεσμολογία, η αυτονομία των ακουστικών μπορεί να φτάσει τις 19 ώρες έχοντας ταυτόχρονα το ANC ενεργοποιημένο. Η μέγιστη αυτονομία επιτυγχάνεται σε σύνδεση Bluetooth, ξεπερνώντας τις 40 ώρες χρήσης. Στη πράξη, αυτό που παρατηρήσαμε έχοντας πάντα το ANC ενεργοποιημένο είναι πως μπορεί κανείς να έχει άνετα 4-5 μέρες μικτής χρήσης των δυο παραπάνω τεχνολογιών με αρκετές ώρες την ημέρα. Από τη στιγμή που ενεργοποιήσαμε τα ακουστικά, τα οποία ήταν φορτισμένα στο 85%, αυτά έφτασαν στο 30% τη τέταρτη μέρα, χρησιμοποιώντας τα αρκετές ώρες κάθε μέρα είτε με το Playstation 5, είτε με το smartphone μας είτε με laptop/tablet για θέαση περιεχομένου. Μάλιστα, τα ακουστικά σε σύνδεση Bluetooth θυμούνται έως 8 διαφορετικές paired συσκευές και έτσι η μεταπήδηση από συσκευή σε συσκευή γίνεται πανεύκολα.


Τα Beoplay Portal αναγνωρίστηκαν άμεσα από το Playstation 5, το οποίο μας έδωσε και τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε τον ήχο 3D.

Όσον αφορά τώρα την απόδοση του Active Noise Cancelling, μπορούμε να πούμε πως αυτό κάνει καλή δουλειά αλλά δε φτάνει την απόδοση ακουστικών όπως τα Sony WH-1000XM4. Το καλό είναι πως ακόμα και με το ANC σε πλήρη δύναμη, ο ήχος δεν αλλάζει χροιά. Στη λειτουργία transparency πάλι, μπορούμε να ακούμε καλά τι γίνεται στο περιβάλλοντα χώρο, αλλά υπάρχει θόρυβος καθώς το σύστημα δε μπορεί να τον απομονώσει και εξαφανίσει πλήρως. Στη πράξη, δε παρατηρήσαμε καθόλου προβλήματα συνδεσιμότητας με κανένα από τους δυο τρόπους σύνδεσης, με ανύπαρκτο lag. Όσοι θέλουν, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και ενσύρματα, τόσο μέσω της θύρας TypeC USΒ όσο και μέσω της minijack. Στη πρώτη περίπτωση μάλιστα, ενεργοποιείται στον υπολογιστή και η υποστήριξη Dolby Atmos, κάτι που συμβαίνει και όταν συνδέσουμε το dongle στον υπολογιστή. Όμως είναι βολικό να έχει κανείς το dongle στο PS5 και να τα δουλεύει ασύρματα και να χρησιμοποιεί το καλώδιο USB στο PC, το οποίο ντεφάκτο είναι δίπλα στο χρήστη και άρα το καλώδιο δεν δημιουργεί πρόβλημα. Όταν είναι συνδεδεμένα με καλώδιο, δε μπορούν να συνδεθούν ασύρματα αν το καλώδιο δεν αφαιρεθεί, όμως η εφαρμογή της Bang & Olufsen εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στα ακουστικά και να μας δίνει τη δυνατότητα ελέγχου.


Το interface του app ανάλογα με το πως έχουν συνδεθεί τα ακουστικά

Μέσα από αυτή μπορούμε να αυξομειώσουμε την ένταση και να ρυθμίσουμε το ANC και το transparent model, ενώ ανάλογα με το πώς είναι συνδεδεμένα τα ακουστικά (Bluetooth ή wireless/Type-C) εμφανίζεται και μια 6άδα επιλογών ρύθμισης της χροιάς του ήχου. Στη πρώτη περίπτωση έχουμε περισσότερο casual επιλογές (Optimal, Commute, Podcast, Movie, Gaming) ενώ στη δεύτερη αυτές είναι περισσότερο τεχνικές (gaming, fps, RPG, Music, Movie). Υπάρχει και μια ακόμα επιλογή που ουσιαστικά είναι custom, αν και μπορούμε να παραμετροποιήσουμε όλες τις προρυθμίσεις, ωστόσο το πώς αυτό γίνεται είναι διαφορετικό ανάλογα με τον τρόπο σύνδεσης, καθώς μέσω Bluetooth έχουμε πρόσβαση σε ένα δίσκο επιλογών ενώ όταν η σύνδεση είναι ασύρματη/Type-C, έχουμε μπάρες equalizer.


Το interface του app για τη ρύθμιση της χροιάς του ήχου, ανάλογα με το πως έχουν συνδεθεί τα ακουστικά.

Όσον αφορά τώρα στην υποστήριξη Dolby Atmos, αυτή δεν είναι είναι κάτι το ξεχωριστό, με την έννοια ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τα ακουστικά του συμβατά κατεβάζοντας την εφαρμογή Dolby Access. Ωστόσο, αν τα ακουστικά δεν έχουν επίσημη πιστοποίηση, θα πρέπει να πληρώσει κοντά στα €20 για να ενεργοποιήσει τη λειτουργία Dolby Atmos for Headphones. Τα B&O Beoplay Portal όμως έχουν την επίσημη πιστοποίηση και έτσι, η λειτουργία Dolby Atmos είναι άμεσα διαθέσιμη χωρίς επιπλέον κόστος. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως για να λειτουργήσει ο ήχος Dolby Atmos, πρέπει να υπάρχει η επίσημη υποστήριξη από το εκάστοτε game (ή ταινία, αν κάποιος αποφασίσει να δει Bluray ή πχ Netflix), καθώς ο Dolby Atmos ήχος είναι έτσι δημιουργημένος από την αρχή. Η λίστα με συμβατά παιχνίδια για τον υπολογιστή όμως είναι αρκετά μεγάλη με τίτλους όπως το Gears 5, το Ori and the Will of the Wisps το Call of Duty Warzone ή και το Cyberpunk 2077. Η λειτουργία Dolby Atmos στα συμβατά παιχνίδια προσφέρει πραγματικά μοναδική εμπειρία με τα Beoplay Portal, καθώς καταλαβαίνουμε το κάθε τι που συμβαίνει γύρω μας.


Το Dolby Atmos for Headphones είναι δωρεάν με το που συνδέσουμε τα Beoplay Portal στο PC με το dongle ή μέσω USB Type-C.

Από πλευράς ποιότητας ήχου, έχουμε ικανοποιητική μέγιστη ένταση (συνήθως τα είχαμε γύρω στο 50-70%) αλλά αυτό που μετράει περισσότερο είναι ο ισορροπημένος ήχος. Συνήθως τα gaming ακουστικά υπερβάλουν στα μπάσα για να «νοιώσει» ο χρήστης εντονότερα το τι συμβαίνει στο παιχνίδι. Εδώ όμως, όλες οι συχνότητες αποδίδουν το ίδιο και για αυτό το λόγο τα Beoplay Portal δε μπορούν να χαρακτηριστούν αμιγώς gaming ακουστικά, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν το ίδιο εύκολα σε gaming sessions και σε ακρόαση μουσικής. Συνολικά, ο ήχος που παράγουν τα ακουστικά μας άφησε ικανοποιημένους.  Όσον αφορά στο ίδιο το μικρόφωνο, αυτό καταφέρνει να μετααφέρει καθαρό και δυνατό ήχο, όμως η επεξεργασία που γίνεται από τα ακουστικά για να «καθαρίσει» τους περιβάλλοντες ήχου, κάνει τη φωνή λίγο μεταλλική και σίγουρα το μικρόφωνο δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δουλειές όπως πχ voice over. Όμως για συνομιλία είναι παραπάνω από επαρκές.


Ένα sample της ποιότητας του μικροφώνου.

Τα Beoplay Portal μας άφησαν απόλυτα ικανοποιημένους. Τρομερά άνετα και ξεκούραστα στη χρήση, καλό (αν και όχι κορυφαίο) ANC, πολλαπλοί τρόποι σύνδεσης, τεράστια αυτονομία και άριστος ήχος. Ναι κοστίζουν πολλά χρήματα, αλλά στη πραγματικότητα αυτά δεν είναι τόσα πολλά. Και αυτό γιατί όσοι θέλουν ένα all-around over-the-ear headset που μπορεί να σταθεί το ίδιο καλά για gaming σε PC/κονσόλα αλλά και για καθημερινή χρήση, μπορούν να τα έχουν και τα δυο. Αλλιώς θα έπρεπε να έχουν ένα καλό ζευγάρι all-day ακουστικών με ANC και ένα καλό ζευγάρι ασύρματων gaming ακουστικών για PC και κονσόλες. 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ξεκούραστα όσο δε πάει
  • Τεράστια αυτονομία
  • Πολλοί τρόποι σύνδεσης και ταυτόχρονη χρήση από δυο συσκευές
  • Οι επιφάνειες αφής λειτουργούν απρόσκοτα
  • Ζεστός, ισορροπημένος ήχος
  • Μηδενικό lag
  • Κορυφαία κατασκευή
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τα χρήματα που ζητάει είναι αν μη τι άλλο,πολλά σαν απόλυτο νούμερο.,
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*