Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Dell Latitude 7320 Detachable Review

*
Το Dell Latitude 7320 Detachable είναι Windows tablet που αξίζει την προσοχή σας.

Η αγορά των tablet ξαναγνωρίζει άνθιση τα τελευταία 1-2 χρόνια. Φυσικά, πέρα από τα κλασσικά Android και iOS tablet, υπάρχουν και αυτά που τρέχουν Windows τα οποία μετατρέπονται σε laptop με τη χρήση ενός πληκτρολογίου. Ένα τέτοιο είναι και το Dell Latitude 7320  Detachable, με το οποίο είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε αρκετό χρόνο. Η έκδοση που είχαμε βασίζεται σε ένα Core i5 1140G7 με vPro, έχοντας 256GB χώρου και 8GB μνήμης. Παρέα με το tablet έρχεται και ένα αποσπώμενο πληκτρολόγιο καθώς και μια γραφίδα, όπως επίσης και ένας φορτιστής Type-C με μέγιστη ισχύ στα 65Watt (20V/3,25Α). Ο φορτιστής είναι μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς πέρα από το να φορτίζει το notebook πραγματικά εξαιρετικά γρήγορα, υποστηρίζει διάφορα configuration φόρτισης (5V/3A στα 15Watt, 9V/3A στα 27Watt, 15V/3A στα 45Watt και 20V/3,25Α στα 90Watt) και έτσι μπορεί κανείς να το αξιοποιήσει και για φόρτιση κάποιου κινητού. Έχοντας αυτό στο μυαλό, κάποιος που κυκλοφορεί και ταξιδεύει, δε χρειάζεται να κουβαλήσει μαζί επιπλέον φορτιστή για το κινητό του.  




Πηγαίνοντας τώρα στο ίδιο το tablet, έχουμε μια ποιοτική κατασκευή, βάρους περίπου 800 γραμμαρίων (χωρίς το πληκτρολόγιο) και προφανώς με μαζεμένες διαστάσεις, έχοντας πάχος περίπου 8,5mm. Οι γωνίες είναι στρογγυλεμένες, με τη πρόσοψη να καλύπτεται στο μεγαλύτερο κομμάτι της από την οθόνη διαγωνίου 13’’ με αναλογίες 3:2 (ανάλυσης 1920x1280) και τα bezel να είναι αρκετά μικρά στις δυο, μικρότερες, πλευρές και ελαφρώς μεγαλύτερα στις άλλες 2 πλευρές. Από πλευράς θυρών, το Dell Latitude 7320 Detachable είναι μάλλον λιτό, καθώς έχουμε δυο Type-C (μια σε κάθε πλευρά) που υποστηρίζουν και Thunderbolt 4 καθώς και μια έξοδο ακουστικών στην αριστερή πλευρά. Σε κάθε πλευρά βρίσκουμε από μια χαραμάδα για την έξοδο του ήχου, με τα ενσωματωμένα ηχεία να παίζουν πραγματικά καλά. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος card reader για κάρτες SD.



Στη κάτω πλευρά, συναντάμε τις επαφές και εγκοπές για τη μαγνητική σύνδεση του εξωτερικού, αποσπώμενου πληκτρολογίου. Το ίδιο το πληκτρολόγιο που λειτουργεί και σαν κάλυμμα για την οθόνη, διαθέτει ελληνικούς χαρακτήρες τυπωμένους παρέα με τους αγγλικούς και έχει εξαιρετική αίσθηση για το είδος και είναι αρκετά σταθερό κατά τη χρήση του, ειδικά όταν είναι τοποθετημένο σε επίπεδη θέση. Διαθέτει όμως και μια δυνατότητα να τοποθετηθεί υπό γωνία, κάτι που είναι βολικότερο κατά τη πληκτρολόγηση, όμως σε αυτή τη θέση δεν «ασφαλίζει» τόσο σταθερά και κάποιες φορές έφυγε από τη θέση του.



Το πληκτρολόγιο ακολουθεί κλασσική chicklet σχεδίασης, με τα F keys να είναι μικρότερα από τα υπόλοιπα και να είναι αυτά που ενσωματώνουν διπλές λειτουργίες όπως η αυξομείωση της έντασης του ήχου, της φωτεινότητας της οθόνης, της φωτεινότητας του πληκτρολογίου (2 επίπεδα) κτλ. Το σχετικά μικρό touchpad πάλι έχει καλή ποιότητα κύλισης του δαχτύλου. Επίσης, στη πάνω μεριά του, υπάρχει και ειδική θέση στην οποία τοποθετείται το stylus που βρίσκουμε στη συσκευασία, θέση που όμως κρύβεται (μαζί και το stylus) όταν ανασηκώνουμε το keyboard για να το τοποθετήσουμε υπό γωνία.



Για να μπορέσει το σύστημα να στερεωθεί σε μια επιφάνεια και να το χρησιμοποιήσει κανείς σαν υπολογιστή παρέα με το keyboard, διαθέτει στη πίσω πλευρά ένα μεταλλικό «φτερό» το οποίο ανοίγει σχεδόν 180 μοίρες, επιτρέποντας έτσι στο χρήστη να τοποθετήσει το Dell Latitude 7320 Detachable σε πολλές διαφορετικές γωνίες.



Τα hinges που συγκρατούν αυτή τη βάση στήριξης κάνουν εξαιρετική δουλειά ώστε πραγματικά το σύστημα να μη κουνιέται όταν ο χρήστης το τοποθετήσει υπό κάποια γωνία.



Στη πίσω πλευρά υπάρχει και μια κάμερα για όσους θέλουν να βγάζουν φωτογραφίες, ενώ φυσικά κάμερα υπάρχει και στη πρόσοψη, ακριβώς πάνω από την οθόνη. Η μπροστινή κάμερα όμως δεν είναι απλή, αλλά συνεργάζεται και με έναν laser αισθητήρα, κάτι που επιτρέπει στο κάτοχο της συσκευής να αξιοποιήσει το Windows Hello και να ξεκλειδώνει τα Windows μέσω της αναγνώρισης προσώπου, λειτουργία που δουλεύει εξαιρετικά καλά και γρήγορα. Μάλιστα, μέσα από το software της Dell που συνοδεύει τη συσκευή, ο χρήστης μπορεί να προβεί σε κάποιες ρυθμίσεις που βασίζονται στον αισθητήρα εγγύτητας του tablet και μέσω αυτού να κλείνει αυτόματα η οθόνη όταν δεν είναι μπροστά ο χρήστης και να ανοίγει και ξεκλειδώνει με το που αυτός θα γυρίσει μπροστά στον υπολογιστή.



Υπάρχουν και άλλα καλούδια όσον αφορά στο software με σημαντικότερο ίσως το Dell Power Manager μέσω του οποίου ο χρήστης έχει μια πληθώρα από δυνατότητες ρύθμισης όσον αφορά το πώς και πότε φορτίζει ο υπολογιστής, ανάλογα με τη χρήση, ενώ υπάρχει και επιλογή ακόμα και για τη διαχείριση ενέργειας και κατ’ έπέκταση της λειτουργίας του συστήματος ψύξης.

 

Πηγαίνοντας τώρα στην οθόνη του Dell Latitude 7320 Detachable, έχουμε να κάνουμε με ένα IPS τύπου panel με αναλογίες πλευρών 3:2, ακολουθώντας τη τάση της εποχής, προσφέροντας στο χρήστη μεγαλύτερο ύψος, κάτι βολικό κατά τη πλοήγηση στο Internet αλλά και στη χρήση εφαρμογών. Από την άλλη, όταν κάποιος θέλει να δει βίντεο ή ταινίες γενικότερα, έχει μεγαλύτερα μαύρα πλαίσια στο πάνω και κάτω μέρος. Η ανάλυση των 1920x1280 pixel είναι η κατάλληλη για τη διαγώνιο των 13’’ με το panel να είναι εξαιρετικά φωτεινό (μετρήσαμε 482nits φωτεινότητας), με τη θερμοκρασία χρώματος να είναι στους 6230 βαθμούς Κέλβιν και το πράσινο να υπερτερεί ελαφρώς έναντι του μπλε και του κόκκινου. Η υψηλή φωτεινότητα πάντως έχει και τα μειονεκτήματα της, καθώς λόγω του περιορισμένου χώρου προφανώς η πηγή φωτός είναι τοποθετημένη στα άκρα του panel με αποτέλεσμα στις γωνίες να υπάρχει backlight bleeding, κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό σε σκούρο background και ακόμα περισσότερο όταν ο περιβάλλον φωτισμός είναι περιορισμένος. Θα θέλαμε επίσης η επίστρωση να είναι περισσότερο ματ, καθώς έτσι όπως είναι αντικατοπτρίζει αρκετά το περιβάλλοντα χώρο.



Πηγαίνοντας στα ενδότερα του Dell Latitude 7320 Detachable, το μοντέλο της δοκιμής μας όπως είπαμε είναι εφοδιασμένο με ένα Core i5 1140G7 με vPro με 4 πυρήνες και 8 threads με TDP μόλις στα 9Watt, ο οποίος συνοδεύεται από 8GB μνήμης. Ο επεξεργαστής είναι σχεδιασμένος για χρήση σε συσκευές όπως το tablet της Dell με την ονομαστική συχνότητα να είναι το 1,1Ghz και το Turbo να φτάνει στα 4,2Ghz. Στη πράξη πάντως, δε μπορεί κανείς να περιμένει τρομερές επιδόσεις. Ναι κάνει καλά τη δουλειά του σε χρήση γραφείου αλλά αρχίζει να δυσκολεύεται σε βαριές δουλειές. Μάλιστα, σε πλήρη χρήση τα 3,5Ghz που είναι η μέγιστη συχνότητα λειτουργίας με όλους τους πυρήνες σε λειτουργία, πολύ γρήγορα γίνονται 1,8-1,9GHz (πχ Cinebench R20 με σκορ μόλις 1100 πόντους), με το σύστημα ψύξης να ενεργοποιείται, χωρίς πάντως ο θόρυβος από τον ανεμιστήρα να είναι ιδιαίτερα έντονος. Ακόμα και με το σύστημα ενεργό πάντως, η πλάτη του υπολογιστή, στο σημείο που βρίσκεται το ανάγλυφο λογότυπο της Dell, ζεσταίνεται όταν τρέχουμε κάτι βαρύ. Σε απλή καθημερινή χρήση (Internet, αναπαραγωγή ταινιών, office) το Dell Latitude 7320 Detachable είναι πλήρως αθόρυβο.



Όσον αφορά το σύστημα αποθήκευσης και αυτό με τη σειρά του βοηθάει ώστε όλα να γίνονται γρήγορα, προσφέροντας περίπου 2,5GB/sec σε sequential ανάγνωση και 1Gb/sec σε sequential εγγραφή (AS-SSD σκορ: 3747). Πάντως, τα 256GB χώρου είναι μάλλον λίγα και σίγουρα θα θέλαμε περισσότερα.



Όσον αφορά τώρα το υποσύστημα γραφικών, πρόκειται για ένα Iris Xe (συγκεκριμένα το G7 με 80 πυρήνες) της Intel, ενσωματωμένο στο CPU. Μπορεί κανείς να παίξει παιχνίδια ακόμα και στη native ανάλυση της οθόνης, αλλά θα πρέπει να αρκεστεί σε low ρυθμίσεις γραφικών, επιλέγοντας ταυτόχρονα παλαιότερα και όχι ιδιαίτερα απαιτητικά games. Για παράδειγμα το Strange Brigade έτρεξε με 33fps σε ρύθμιση Low. Ούτως ή άλλως, το Dell Latitude 7320 Detachable δεν είναι ένα gaming notebook. Από εκεί και πέρα, έχουμε δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης WiFi6, το οποίο λειτουργεί σταθερά και με υψηλές ταχύτητες σύνδεσης.



Το Dell Latitude 7320 Detachable είναι αν μη τι άλλο μια ξεχωριστή πρόταση για όσους αναζητούν ένα windows convertible. Έχει καλή αυτονομία, μεγάλη οθόνη με υψηλή φωτεινότητα, άριστο σύστημα στήριξης και εύχρηστο πληκτρολόγιο ενώ συνοδεύεται από τη 3ετή εγγύηση της Dell.

Να σημειώσουμε πως δε βάζουμε κάποια βαθμολογία καθώς το σύστημα δε πωλείται στα καταστήματα λιανικής αλλά απευθείας μέσω των διανομέων της Dell. 
ΘΕΤΙΚΑ
  • Άριστη κατασκευή
  • Φωτεινή οθόνη
  • Μεγάλη αυτονομία και γρήγορη φόρτιση
  • Το software της Dell
  • Το πληκτρολόγιο
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Backlight bleeding στην οθόνη
  • Λίγος χώρος.μνήμη (αν το συγκρίνουμε με laptop)
  • Οι επιδόσεις του δε συγκινούν
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*