Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Devolo WiFi 6 Repeater 5400 και Devolo WiFi 6 Repeater 3000 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Devolo

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Devolo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Devolo

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Τα νέο Devolo WiFi 6 Repeater 5400 και Devolo WiFi 6 Repeater 3000 επεκτείνουν το σήμα του router και φέρνουν το Mesh WiFi με τεχνολογία WiFi6 και υψηλές ταχύτητες σε όλο το σπίτι.

Τη devolo τη γνωρίζουμε από τα powerline adapter της, τα οποία έχουμε παρουσιάσει μέσα από τις σελίδες του Enternity. Πρόσφατα όμως, κυκλοφόρησε δυο νέες συσκευές WiFi Repeater, τα WiFi 6 Repeater 5400 και  WiFi 6 Repeater 3000. Πρόκειται για παραδοσιακές συσκευές για επέκταση του ασύρματου δικτύου ενός χώρου, οι οποίες όμως φέρνουν τεχνολογίες που έχουμε δει στα WiFi enabled powerline της εταιρείας.




Μεταξύ των δυο, το Repeater 5400 είναι το ικανότερο και ακριβότερο, υποστηρίζοντας ταχύτητες έως 5400Mbps (4800Mbps σε 4 stream στα 5Ghz και 574Mbps σε 2 stream στα 2,4Ghz) χάρη στο σύστημα κεραιών Multi-User MIMO 4x4/2x2. Πρόκειται για μια σχετικά μεγάλη συσκευή η οποία έχει εξωτερικό τροφοδοτικό και είναι σχεδιασμένη να στέκεται όρθια σε κάποιο έπιπλο. Στη μπροστινή πλευρά υπάρχουν και τέσσερα ενημερωτικά LED για να ξέρουμε τη ποιότητα σύνδεσης που έχει επιτευχθεί με το υπάρχον ασύρματο δίκτυο το οποίο θέλουμε να επεκτείνουμε. Στη πίσω πλευρά συναντάμε δυο θύρες Gigabit Lan, την έξοδο τροφοδοσίας καθώς και ένα ακόμα πλήκτρο για εύκολη σύνδεση με ασύρματα δίκτυα μέσω τεχνολογία WPS.



Το Repeater 3000 πάλι, ακολουθεί διαφορετική σχεδίαση θυμίζοντας τα powerline της εταιρείας, καθώς τοποθετείται απευθείας σε παροχή ρεύματος. Και εδώ έχουμε τέσερα LED στη πρόσοψη για να βλέπουμε τη ποιότητα σύνδεσης που έχει επιτευχθεί. Στη δεξιά πλευρά βρίσκεται το WPS πλήκτρο ενώ στη κάτω πλευρά μια θύρα Gigabit Lan. Το σύστημα κεραιών του είναι Multi-User MIMO 2x2 υποστηρίζοντας ταχύτητες έως 3000Mbps (2400Mbps σε 2 stream στα 5Ghz και 574Mbps σε 2 stream στα 2,4Ghz).Και τα δυο repeater μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν access point, κάτι χρήσιμο για χώρους που έχουν ενσύρματη δικτύωση αλλά όχι ασύρματη.



Και οι δυο συσκευές υποστηρίζουν τεχνολογία WiFi 6 με όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή, όπως αυξημένες ταχύτητες σύνδεσης με αντίστοιχες WiFi 6 συσκευές. Επιπλέον, έχουμε υποστήριξη νέων χαρακτηριστικών. Από τη μια έχουμε τη βελτιωμένη έκδοση της τεχνολογίας multiuser MIMO η οποία πλέον υποστηρίζει και το uplink και όχι μόνο το downlink, και έτσι πολλαπλοί χρήστες (συσκευές) μπορούν να "ανεβάζουν" βίντεο ταυτόχρονα. Επιπλέον, υποστηρίζεται τη τεχνολογία OFDMA (αντί της OFDM) , γεγονός που καθιστά το δίκτυο περισσότερο αποδοτικό επιτρέποντας το upload ή download πακέτων δεδομένων ταυτόχρονα αντί για ένα τη φορά. Από εκεί και πέρα, η νέα σειρά κληρονομεί όλα τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων μοντέλων της Devolo, όπως τις λειτουργίες MESH, ούτως ώστε ο χρήστης εύκολα να μπορεί να έχει σε όλο του το σπίτι το ίδιο wifi δίκτυο και να μη χρειάζεται να κάνει ιδιαίτερες ρυθμίσεις στις συσκευές του.



Σημαντική λειτουργία Mesh είναι το access point steering. Χάρη σε αυτή, οι συσκευές είναι μόνιμα συνδεδεμένες στο ισχυρότερο σημείο πρόσβασης ακόμα και όταν ο χρήστης μετακινείται μέσα στο σπίτι. Άρα η μετακίνηση δεν επιφέρει μείωση της αποτελεσματικότητα του ασύρματου δικτύου, με το χρήστη να έχει πάντα ισχυρή σύνδεση και τις καλύτερες δυνατές ταχύτητες. Σε αυτό βοηθάει και το advantage beamforming, μια τεχνολογία που κατευθύνει το σήμα WiFi προς τη συσκευή ακόμα και κατά τη κίνησή της, ώστε αυτή να μη χάνει καθόλου το σήμα όσο είναι εντός εμβέλειας. Επιπλέον, χάρη στη τεχνολογία Bandsteering, οι συσκευές συνδέονται αυτόματα στη καλύτερη συχνότητα (εφόσον ο χρήστης έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί ένα όνομα δικτύου και για τις δυο συχνότητες). Για παράδειγμα ένα κινητό μπορεί να συνδέεται στα 5Ghz ενώ μια ρομποτική σκούπα που δεν υποστηρίζει τα 5Ghz, να συνδέεται στα 2,4Ghz. Σημαντικό είναι και το Airtime fairness, το οποίο δίνει σε όλες τις συσκευές που συνδέονται στο ασύρματο δίκτυο τον ίδιο χρόνο σύνδεσης, χωρίς να χρειάζεται να «πεταχτεί» κάποια εκτός. Η διαχείριση των συσκευών, εφόσον κάποιος θέλει να προβεί σε τέτοιες ενέργειες γίνεται είτε μέσω της εφαρμογής Home Network (Android/iOS) είτε μέσω του devolo Cockpit για Windows/Mac. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές είναι πολλές. Μπορούμε να φτιάξουμε guest δίκτυα τα οποία έχουν πρόσβαση μόνο στο Internet και όχι σε τυχόν τοπικό δίκτυο, μπορούμε να έχουμε schedule για το πότε θα λειτουργεί το Wifi μέσα στην εβδομάδα, και φυσικά μπορούμε να βλέπουμε τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο, είτε ενσύρματα είτε ασύρματα.



Η πρώτη εγκατάσταση είναι πανεύκολη, καθώς με το που βάζει κανείς κάποιο από τα δυο στη πρίζα το μόνο που έχει να κάνει είναι μέσα από το smartphone και την εφαρμογή Home Network να ακολουθήσει τις οδηγίες για να πραγματοποιήσει τη σύνδεση του repeater με το βασικό ασύρματο δίκτυο, επιλέγοντας το. Αφού περάσουμε τους κωδικούς του δικτύου το repeater που έχουμε επιλέξει ξεκινά να επεκτείνει το ήδη υπάρχον δίκτυο WiFi. Η εφαρμογή μας ενημερώνει για τη κατάσταση σύνδεσης με το αρχικό WiFi και μάλιστα, επειδή ακριβώς αρχικά είχαμε εγκαταστήσει τη συσκευή πολύ κοντά στο router, μας ενημέρωσε για αυτό. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι η ποιότητα του αναμεταδιδόμενου σήματος εξαρτάται από το πόσο καλό σήμα λαμβάνει οπότε η εγκατάσταση πρέπει να γίνει σε κάποιο σημείο που το αρχικό WiFi έχει καλό σήμα. Από εκεί και πέρα, το και οι δυο συσκευές χρησιμοποιούν τη τεχνολογία crossband για να πετύχουν καλύτερη σύνδεση με το αρχικό δίκτυο, πετυχαίνοντας σύνδεση και στις δυο διαθέσιμες συχνότητες (εφόσον αυτές προσφέρονται από το βασικό router). Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι καλό το βασικό router να είναι WiFi6 για να έχουμε καλύτερες συνολικά επιδόσεις στο δίκτυο που γίνεται repeat. Αν πχ κάποιος χρησιμοποιεί ένα παλιό router που λειτουργεί μόνο στα 2,4Ghz, σίγουρα το αποτέλεσμα δεν είναι το βέλτιστο και σε αυτή τη περίπτωση είναι καλύτερο να προμηθευτεί ένα από τα δυο repeater και να  το μετατρέψει σε access point και ένα δεύτερο για να κάνει το repeat. Το δίκτυο που έχει δημιουργηθεί έχει την ίδια ονομασία με το αρχικό ασύρματο δίκτυο ώστε μέσα στο χώρο να φαίνεται μόνο ένα WiFi. Εμείς έχουμε επιλέξει να έχουμε δυο δίκτυα, ένα στα 2,4Ghz και ένα στα 5Ghz, τα οποία και έγιναν άμεσα repeat, με τη διαδικασία να είναι ευκολότερη καθώς χρησιμοποιούμε ούτως ή άλλως power line της Devolo με WiFi 6, οπότε έχουμε και πλήρη αξιοποίηση των λειτουργιών MESH που προσφέρουν όλες οι συσκευές της Devolo. Καθώς δε και τα δυο repeater χρησιμοποιoύν το ίδιο λειτουργικό σύστημα όπως όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της σειράς Magic, έχουμε πλήρη έλεγχο όλων των συσκευών της devolo μέσα από την ίδια εφαρμογή.



Για τις δικές μας δοκιμές λοιπόν, απενεργοποιήσαμε το WiFi δίκτυο που χρησιμοποιούμε στο χώρο εργασίας και δημιουργείται από ένα devolo Magic 2 WiFi6 ώστε να δούμε τι μπορούμε να πετύχουμε με τα 2 repeater. Η πρόσβαση στο Internet βρίσκεται δυο ορόφους πάνω με το ασύρματο δίκτυο να δημιουργείται και εκεί από ένα άλλο devolo Magic 2 WiFi6. Στο ισόγειο, η πρόσβαση σε αυτό δεν είναι δυνατή. Αρχικά τοποθετήσαμε δυο δωμάτια δίπλα το Repeater 3000, αντικαθιστώντας το προηγούμενο repeater που είχαμε (ένα Devolo Repeater+ AC), κάτι που μας έδωσε στο διπλανό σπίτι πλήρη ταχύτητα της fiver-to-the-home σύνδεσης των 100Mbps (πριν αυτή ήταν γύρω στα 30-40Mbps).


Το Repeater 3000 έχει Excellent πρόσβαση στο αρχικό δίκτυο στα 2,4Ghz και Good σε αυτό στα 5Ghz. Έτσι επεκτείναμε στον ίδιο όροφο άνετα το Internet των 100Mbps.

Το σήμα του Repeater 3000 έφτανε πλέον στο ισόγειο αλλά όχι παντού και με σχετικά χαμηλές ταχύτητες της τάξης των 10-15Mbps. Στη συνέχεια, βρήκαμε το καλύτερο σημείο στο ισόγειο και εκεί τοποθετήσαμε  το devolo WiFi6 Repeater 5400 το οποίο «έπιασε» σχετικά καλό σήμα, επιτρέποντάς μας να έχουμε γύρω στα 50-70Mbps ταχύτητα internet σε όλο το χώρο του ισογείου.


Με Good/Good στα 2,4/5Ghz αντίστοιχα, καταφέραμε να μεταφέρουμε δυο ορόφους κάτω το Internet, έχοντας συνδέσει το Repeater 5400 με το Repeater 3000 (το οποίο είναι συνδεδεμένο στο αρχικό δίκτυο WiFi).

Θεωρητικά θα έπρεπε να βάλουμε ένα repeater στο 1ο όροφο και μετά στο ισόγειο για να έχουμε όλη τη ταχύτητα της σύνδεσης, όμως δεν έχουμε πρόσβαση στο 1ο (άλλο σπίτι). Ακόμα και έτσι όμως, καταφέραμε να πετύχουμε μια καλή ταχύτητα σύνδεσης.


Στην εικόνα φαίνεται η ποιότητα σήματος που "βλέπει" το Repeater 5400 (βρίσκεται στο ισόγειο) από τα δυο υπάρχοντα διαθεσιμα δίκτυα, το αρχικό του Magic WiFi6 και το repeated του Repeater 3000. Είναι προφανές ότι χάρη στη καλή τοποθέτηση των δυο repeater πετύχαμε να έχουμε αρκετά καλό WiFi στο ισόγειο, συνδέοντας το 5400 με το 3000 αντί για το Magic WiFi6.

Συνολικά, και τα δυο νέα repeater της Devolo μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Εύκολη εγκατάσταση, πολλές επιλογές στις ρυθμίσεις, εξαιρετική απόδοση και καλή τιμή είναι μερικά από τα βασικά του χαρακτηριστικά. Αν μάλιστα κάποιος έχει ήδη και powerline συσκευές της Devolo, η συνεργασία όλων των συσκευών είναι εξαιρετική με τις λειτουργίες MESH να κάνουν τη χρήση του ασύρματου δικτύου πανεύκολη από όλες τις συσκευές.Το WiFi 6 Repeater 3000 είναι διαθέσιμο στα 99,90 ευρώ και το πιο ισχυρό devolo WiFi 6 Repeater 5400 στα 149,90 ευρώ. Όλες οι τιμές είναι προτεινόμενες τιμές λιανικής και περιλαμβάνουν ΦΠΑ. Η devolo παρέχει 3 χρόνια εγγύηση για όλα της τα προϊόντα της. 

9

ENTERNITY SCORE
Devolo WiFi 6 Repeater 3000

9

ENTERNITY SCORE
Devolo WiFi 6 Repeater 5400
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ευκολία εγκατάστασης
  • Άριστη συνεργασία με τα Devolo powerline
  • Το Repeater 5400 απευθύνεται σε χώρους με πολλές συσκευές που απαιτούν όλες γρήγορη πρόσβαση ενώ το 3000 είναι μια ισορροπημένη λύση από πλευράς απόδοσης και κόστους
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το κόστος είναι λίγο "τσιμπημένο"
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*