Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Huawei Freeclip Review

*
Η Huawei έχει πλέον δημιουργήσει παράδοση στο χώρο των TWS ακουστικών. Με τα Freeclip όμως, ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Τα Huawei Freeclip είναι ένα από τα ελάχιστα στο είδος του ακουστικά με εντελώς ανοιχτή σχεδίαση. Δηλαδή δε κλείνουν καθόλου τα αυτιά του χρήστη. Είχαμε παρουσιάσει παλαιότερα τα Sony Linkbuds που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, μόνο που εδώ η Huawei πήγε ένα βήμα παραπέρα, καθώς τα ακουστικά δε στερεώνονται καν γύρω από τον αυλό του αυτιού, αλλά στο πτερύγιό του! Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.



Η συσκευασία είναι λιτή και περιλαμβάνει τα απαραίτητα: ένα καλώδιο USB Type-C και τη θήκη μεταφοράς/φόρτισης, στο εσωτερικό της οποίας είναι και τα ακουστικά. Η θήκη μεταφοράς είναι μικρή και έχει οβάλ σχεδίαση. Η μπαταρία της θήκης έχει χωρητικότητα 510mAh  ενώ αυτή του κάθε ακουστικού παραμένει στα 55mAh, οπότε θεωρητικά η θήκη προσφέρει περίπου 4 φορτίσεις και των δυο ακουστικών. Σύμφωνα με την εταιρεία η αυτονομία των ακουστικών σε αναπαραγωγή μουσικής κυμαίνεται στις 8 ώρες, ενώ για ομιλία αναφέρει πέντε ώρες, με τη συνολική αυτονομία να είναι 32/20 ώρες αντίστοιχα. Και η αλήθεια είναι ότι πραγματικά μπορεί να εξαντλήσετε αρκετές φορές την μπαταρία των ακουστικών μέσα στην ημέρα, γιατί.. δε θα τα βγάλετε από τα αυτιά σας. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο υπογράφων τα φοράει σχεδόν πέντε ώρες, χωρίς να καμία κούραση, χωρίς να χρειαστεί να τα βάλουμε ξανά στη θήκη φόρτισης. Τόσο ξεκούραστα είναι. 



Η φόρτιση της βάσης γίνεται συνδέοντας καλώδιο USB Type-C στην αντίστοιχη θέση στο πίσω μέρος, ωστόσο υποστηρίζεται και ασύρματη φόρτιση (στα 2Watt), απλά ακουμπώντας τη βάση πάω σε ένα σχετικό φορτιστή (ή τηλέφωνο με δυνατότητα αντίστροφης ασύρματης φόρτισης). Η ενσύρματη φόρτιση βέβαια σαφώς ταχύτερη. Στο πλάι της θήκης βρίσκεται και ένα πλήκτρο το οποίο μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να κάνει το pair με ένα smartphone/tablet. Επιπλέον, σημαντική είναι η δυνατότητα για ταυτόχρονη χρήση (εναλλάξ πάντα) με δυο συσκευές χωρίς να χρειαστεί να ξαναγίνει pair. Μια λειτουργία πραγματικά χρήσιμη που επιτρέπει στο χρήστη την ώρα που ακούει κάτι από μια συσκευή, να βάλει να παίξει κάτι στην δεύτερη και πατώντας pause στη πρώτη, να μεταφερθεί ο ήχος από τη δεύτερη στα ακουστικά. Οι χρήστες Android και IOS συσκευών μπορούν να εγκαταστήσουν την εφαρμογή AI Life της Huawei για να έχουν καλύτερο έλεγχο των ακουστικών. Για τα Android τηλέφωνα η εγκατάσταση της εφαρμογής πρέπει να γίνει από το AppGallery της Huawei με την εκεί εφαρμογή να είναι νεώτερη και να αναγνωρίζει τα ακουστικά μια χαρά. Μέσα από αυτή φαίνεται το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας τόσο της θήκης όσο και των ακουστικών, ενώ γίνονται και οι αναβαθμίσεις firmware που στέλνει η Huawei. Αφού εγκατασταθεί η εφαρμογή (δεν είναι απαραίτητη πάντως για να γίνει η σύνδεση με μια συσκευή), ανοίγοντας το καπάκι της θήκης ενεργοποιείται ουσιαστικά η λειτουργία Bluetooth και έτσι τα ακουστικά μπορούν να συνδεθούν με τη συσκευή μας. Τα ακουστικά είναι μαγνητικά ασφαλισμένα σε δυο εσοχές στο εσωτερικό της θήκης, και μόλις βγάλουμε κάποιο από μέσα, άμεσα γίνεται η ενεργοποίησή του και μεταφορά του ήχου από το τηλέφωνο σε αυτό. Τα δυο ακουστικά μεταξύ τους είναι εντελώς ίδια, δηλαδή δεν υπάρχει δεξί και αριστερό. Μπορούμε να τοποθετήσουμε όποιο θέλουμε από τα δυο σε όποιο αυτί θέλουμε. Κάθε φορά που επιστρέφουν στη βάση τους, τα ακουστικά ρυθμίζονται ώστε αυτό που βάλαμε στη δεξιά πλευρά να παίζει το δεξί κανάλι ενός στερεοφωνικού ήχου και αντίστοιχα το άλλο, το αριστερό.



Η σχεδίαση των ακουστικών είναι κάτι πραγματικά καινούριο και διαφορετικό. Όπως είπαμε, τα ακουστικά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μη φράσουν ίδιο το αυτί. Αποτελούνται από τρία τμήματα: το Acoustic Bell που προσαρμόζεται έξω από τον αυλό του αυτιού και ενσωματώνει το ηχείο, το Comfort Beam που λειτουργεί σαν αντίβαρο και τοποθετείται στη πίσω πλευρά του πτερυγίου του αυτιού και το C-Bridge που ενώνει τα δυο προηγούμενα. Η τοποθέτησή τους γίνεται πανεύκολα, σαν να βάζεις ένα clip (έτσι βγαίνει και το όνομα) στο αυτί σου. Περίπου όπως τοποθετούνται και τα σκουλαρίκια-κρίκοι που δεν απαιτούν τρύπα στο αυτί. Το C-Bridge είναι εύκαμπτο και είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να «θυμάται» το άνοιγμά του. Έτσι, ακόμα και αν χρειαστεί κανείς να το χαλαρώσει ή να το σφίξει (στη περίπτωσή μας δε χρειάστηκε), θα παραμείνει στη νέα του θέση ώστε να προσαρμόζεται στα αυτιά του χρήστη. Αφού τα τοποθετήσουμε, στη θέση τους, μετά από λίγο απλά τα ξεχνάμε. Με το βάρος του κάθε ακουστικού να είναι κάτω από 6 γραμμάρια, πραγματικά δε θυμάσαι ότι είναι εκεί. Παρά μόνο όταν… χτυπήσει το τηλέφωνο και ακούσεις τον ήχο κλήσης! Καθώς το Acoustic Bell είναι τοποθετημένο στα όρια του αυλού του αυτιού, έχουμε πλήρη επαφή με το περιβάλλον. Ακούμε τα πάντα, χωρίς καμία προσπάθεια. Τα δοκιμάσαμε κάνοντας βόλτες με τα πόδια, με ποδήλατο ή και ηλεκτρικό πατίνι, με μουσική να παίζει σε μέτρια ένταση και σε κανένα σημείο δε νοιώσαμε ότι δεν είχαμε –ακουστική- επαφή με το περιβάλλον. Πραγματικά μοναδική εμπειρία. Μπορείς κανείς να ακούει τα podcast του, να σηκώνει τηλεφωνικές κλήσεις, να ακούει μουσική, να παρακολουθεί βίντεο και ταινίες, και ταυτόχρονα να συνομιλεί με άλλους γύρω του, χωρίς να χρειαστεί να κάνει pause, ή να αφαιρέσει τα ακουστικά. Στη πράξη, είναι τα πρώτα ακουστικά που δοκιμάζουμε, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να τα φοράει κανείς… 24 ώρες. Εντάξει, ίσως όχι στον ύπνο, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοούμε. Πέρα από το να μη τα νοιώθει κανείς και να ξεχνά ότι τα φορά, δε πρόκειται να νοιώσει ότι θα του φύγουν και θα τα χάσει.



Από εκεί και πέρα, τα ίδια τα ακουστικά διαθέτουν ενσωματωμένη δυνατότητα ελέγχου των λειτουργιών τους. Σε όποιο από τα τρία τμήματα και αν ακουμπήσουμε, τα ακουστικά αντιλαμβάνονται την επαφή, όντας σχεδιασμένα για double ή triple touch, με δυνατότητα διαφορετικών λειτουργιών ανά ακουστικό. Έτσι, μπορούμε να έχουμε μέχρι τέσσερις διαφορετικές εντολές που μπορούμε να δώσουμε επιλέγοντας μεταξύ play/pause, next/previous, voice assistant. Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα για αυξομείωσης της έντασης του ήχου μέσα από το AI Life. Όσον αφορά στο τελευταίο, έχει κάποιες επιπλέον λειτουργίες, όπως την επιλογή προφίλ ήχου μεταξύ του βασικού και τριών ακόμα, χωρίς όμως custom EQ. Αν τα ακουστικά συνδεθούν με Huawei smartphone/tablet, προσφέρουν επιπλέον τη δυνατότητα ενεργοποίησης του spatial audio, 3D ήχου δηλαδή. Η «μετατροπή» γίνεται σε επίπεδο λειτουργικού μάλλον, με το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά καλό. Επιπλέον, σε αυτή τη λειτουργία μπορεί κανείς να εν ενεργοποιήσει και την επιλογή του head tracking, όπου τα ακουστικά μεταφέρουν στο λειτουργικό πληροφορίες για το πώς κινείται το κεφάλι μας και ανάλογα ο ήχος μεταφέρεται γύρω μας! Πραγματικά εντυπωσιακό, σε επίπεδο που ζωντανεύει τη μουσική που ακούμε, αλλά κυρίως ζωντανεύει τα βίντεο.



Πως όμως αποδίδουν τα ακουστικά στην πράξη; Η αλήθεια είναι πως σίγουρα δε μπορούν να αποδώσουν τόσο καλά όσο ένα ζευγάρι όπως πχ τα Freebuds Pro 3, κυρίως γιατί δεν μπαίνουν μέσα στο αυτί. Και η αλήθεια είναι ότι η ελευθερία που προσφέρουν είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα, για το οποίο θα θυσιάζαμε κάποιας μορφής μείωση της ποιότητας ήχου. Όμως στη πράξη, μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από τον ήχο, τόσο σαν ποιότητα όσο και σαν ένταση. Να σημειώσουμε ότι στη μέγιστη ένταση οι γύρω μας πιθανόν να ακούσουν και αυτοί ότι παίζουν τα ακουστικά. Στο τομέα του latency, δε παρατηρήσαμε κάποιο πρόβλημα καθυστέρησης του ήχου στην αναπαραγωγή βίντεο, αλλά στα παιχνίδια υπάρχει, κάτι λογικό και αναμενόμενο άλλωστε! Όσον αφορά στο active noise cancelling που πιθανόν να ρωτήσει κανείς, προφανώς και δεν έχουν. Δε γίνεται κάτι τέτοιο αφού στη πράξη, τα ακουστικά δε «κλειδώνουν» τον ήχο μέσα στο αυτί και δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ακύρωση θορύβου. Όσον αφορά στην επικοινωνία μας με άλλου μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, οι συνομιλητές μας δεν εξέφρασαν κανένα παράπονο.



Τα Huawei Freeclip κοστίζουν γύρω στα €199, χρήματα που είναι σίγουρα πολλά για ακουστικά χωρίς ANC. Όμως η αλήθεια είναι πως μπορεί κανείς να αποκτήσει με λίγα χρήματα ANC ακουστικά (πχ Freebuds 5i) και να κάνει τη δουλειά του όταν θέλει το ANC. Όμως ακουστικά σαν τα Freeclip δεν υπάρχουν. Το πόσο ξεκούραστα είναι ώστε να τα φορά κανείς όλη μέρα, χωρίς να νοιώθει πίεση, βάρος, ιδρώτα και ζέστη στα αυτιά του, είναι μοναδική εμπειρία. Για όποιον δε έχει θέματα με εμβοές (όπως ο υπογράφων), τα Huawei Freeclip είναι άριστη λύση ακριβώς επειδή ο ήχος δε παγιδεύεται στο εσωτερικό του αυτιού, με αποτέλεσμα (τουλάχιστον στη περίπτωσή μας) η εμβοή να μη γίνεται εντονότερη μετά από πολύωρη χρήση. 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Απίστευτα ξεκούραστα
  • Πλήρης επαφή με το περιβάλλον (από ακουστικής)
  • Μεγάλη αυτονομία
  • Ταυτόχρονη σύνδεση με δυο συσκευές
  • Το spatial audio (σε Huawei συσκευές μόνο)
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Δεν έχουν ANC (δε γίνεται)
  • Θα θέλαμε να μπορούμε να αυξομειώνουμε την ένταση με gestures στα ακουστικά
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*